soł (do posypania) PRZYGOTOWANIE: W misce mieszamy mąkę,z solą i proszkiem, dodajemy wodę oraz oliwę. Łączymy składniki przy pomocy kopystki. Następnie dłonią wyrabiamy ciasto-jest to proces łatwy i szybki. Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części. Każdą część -nie podsypując mąką, choć ciasto jest dość klejące-rozwałkowujemy na cienki placek. Pomocna tu będzie silikonowa mata-ale jeżeli
Kopystką po garachCIASTO Z DYNI Proste, łatwe do przygotowania ciasto z dyni, idealne na jesienne i zimowe podwieczorki. 6 porcji Składniki: 1 kg miąższu z dyni (zważyć po obraniu) 120 g cukru 50 g maizeny 25 g mąki pszennej T450 3 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki ciemnego rumu Masło do posmarowania formy (lub papier do pieczenia) Przygotowanie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawszystko co drożdżowe! Od czasu, jak przekonałam się jakiś czas temu do własnoręcznego wyrabiania tego rodzaju ciast, pokochałam ogromnie drożdżowe wypieki. Wbrew moim wcześniejszym obawom, jest to bardzo łatwy typ ciasta do przygotowania i nie sposób go zepsuć, jeśli tylko trzyma się przepisu. Drożdżowe nie ma prawa nigdy się znudzić, jest przecież tyle różnych wariacji jego nadziania i formowania
Grunt to przepis!robocie planetarnym z hakiem do wyrabiania ciasta. Robię tak bardzo często, ale tym razem wyrabiałem ręcznie i nie sprawiło to żadnego problemu, bo ciasto zagniatało się bardzo łatwo. Przekładamy wyrobione ciasto do olejem posmarowanej misy, posypujemy z wierzchu mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godz, aż ciasto urośnie w 2-2,5 razy. Udanych wypieków
Kuchnia Łukaszabył to strzał w dziesiątkę. Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek. Ja zawinęłam jabłka w cieście, na kształt rolady, strucli. Pokroiłam ją na kawałki.Po upieczeniu można łatwo odrywać ciasto po kawałku. Jabłka nie obciążyły ciasta i pięknie wyrosło. Można posypać je kruszonką, orzechami lub polać lukrem. Smaczne, mało kaloryczne i fajne drugie śniadanie lub podwieczorek. Składniki: blacha
potrawyregionalneMega łatwe i mega smaczne, ciasto jogurtowe ze śliwkami. Można oczywiście użyć dowolnych owoców. Miarką jest tutaj kubek od jogurtu. Odmierzamy nim mąkę, olej, cukier i oczywiście jogurt. Ciasto mieszamy łyżką, nie miksujemy, to bardzo ważne, chyba że lubimy zakalec :) Więc do dzieła:) Składniki: kubeczek jogurtu naturalnego 200 ml 3 kubeczki (3x 200ml ) mąki
Takie tam pichcenieUwielbiam smak czarnych porzeczek a Wy? Przedstawiam przepis na orzeźwiające ciasto z sokiem porzeczkowym. Ciasto pyszne i łatwe w wykonaniu. Mniaaam! Ciasto z sokiem porzeczkowym Składniki: Jasny biszkopt , 3 budynie śmietankowe, litr soku z czarnej porzeczki, 2 śnieżki, 2 galaretki truskawkowe. Wykonanie: Biszkopt przygotowujemy według tego przepisu. Biszkopt dzielimy na dwa blaty, przecinając go wzdłuż. Sok z czarnej porzeczki wlewamy
paapilotkaaciasta przełożyć do blaszki i rozsmarować prażone jabłka a na nie kisielowe gruszki i resztę ciasta - piec w 200C około 40-45 minut wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane z gruszkami w kisielu i jabłkami prażonymi obficie posypane cukrem pudrem....... ciasto jest lekkie, puszyste i ma jedną tylko wadę: SZYBKO SIĘ ZJADA .........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmnie istny cud. Piekłam już ciasta z dodatkiem marchewki, dyni, a nawet buraka. Teraz nadszedł czas na szpinak : ) Przepis niestety nie mój oryginalny, zaczerpnięty z bloga Przyjemność pieczenia. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, dość szybkie i niezwykle efektowne w wyglądzie : ) Podając to ciasto zrobicie furorę na każdym spotkaniu. Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia Ilość porcji: Mała tortownica
Kolizje Smakówczosnkiem i anchois. Źródła: Wikipedia, A Mediterranean Feast Clifford A. Wright Informacje techniczne: Empanadas wcale nie są trudne w przygotowaniu. Poniższy przepis nie zawiera ciasta drożdżowego lecz bardzo łatwe do zrobienia ciasto z winem. Mam niewiele doświadczeń w lepieniu pierogów, więc wcześniej obejrzałam kilka filmów na YouTubie, aby nauczyć się robić ładną falbankę. I chyba wyszło mi całkiem nieźle:) Jeżeli
Chilli Czosnek i OliwaKremówka toffi miała być ciastem szybkim, łatwym i przyjemnym. Nie do końca się takim okazała, chociaż smakowo wyszła rewelacyjnie. Ciasto francuskie piekłam na dwa razy więc zajęło to trochę czasu i musiałam na nie dodatkowo uważać, ponieważ pomimo nakłucia ciasta widelcem wybrzuszało się i w trakcie pieczenia nakłuwałam je po raz kolejny. A już największą katastrofą okazało się krojenie tego
RelaxtimePrzepis na pierniki dostałam od koleżanki i uważam, że jest najlepszy. Dlaczego? Po pierwsze ciasto bardzo łatwo się zagniata, a po drugie i najważniejsze PIERNIKI SĄ BARDZO SMACZNE. Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki miodu, 10 łyżek miękkiego masła - kostka 200g 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki (tortowej) 2 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Lukier
W kuchni u MonikiPyszne ciasto bananowe to prosty deser, który smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ciasto jest łatwe do zrobienia i jest to świetny sposób na wykorzystanie zbyt dojrzałych bananów. Do ciasta bananowego przymierzałam się już jakiś czas temu, ale odpuszczałam i z bardzo dojrzałych bananów robiłam zazwyczaj placuszki z płatkami owsianymi. Ciasto nie jest pracochłonne, mniej czasu zabiera zrobienie ciasta niż
Kuchcik gotujeBezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami To było moje trzecie podejście do bezglutenowego ciasta marchewkowego, no i … do trzech razy sztuka :) Wreszcie się udało :) Przepis jest bardzo łatwy a ciasto wychodzi puszyste i wręcz rozpływa się w ustach. Użyłam jednej zwykłej marchewki i jednej fioletowej stąd na cieście takie ciemne kropki. Następnym razem może dodam troszkę mniej cukru, bo ciasto jest
Gotuj Się Kto Możepomyśleć o świątecznych wypiekach. Dla mnie co roku podstawą, jeśli chodzi o repertuar świątecznych ciast, jest sernik, keks i makowiec. Będąc na diecie bezglutenowej nie jest jednak tak łatwo upiec ciasto… tak, by jak najbardziej przypominało to tradycyjne… pełne glutenu. Niemniej się da… i to nawet smacznie […] Post Świąteczne ciasto makowe – proste i bezglutenowe pojawił się
Krzywa Prostaszparagów. To świetny pretekst aby zrobić niebanalną domową pizzę. Po wstawieniu zdjęcia na FB-ku dostałam kilka e-maili z pytaniem o przepis, a przepis jest bardzo prosty. Ciasto jest łatwe do zrobienia, a czas wyrastania to godzina. Inne przepisy na Pizzę znajdziecie tutaj. Ciasto na pizzę jest bardzo minimalistyczne, wykorzystałam tylko 1,5 szklanki mąki pszennej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na klasyczne ciasto bananowe, który dostępny jest tutaj , bije rekordy popularności. Głównie ze względu na szybkość wykonania, prostotę, przepyszny smak, no i fakt, że ciasto
Moja Delicjaboków nie smarować, do blaszki przełożyć ciasto i położyć mrożone śliwki piec w 200C około 45 minut, ciasto wyjąć z blaszki wystudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem, ciasto jest łatwe, bardzo smaczne i można je upiec z różnymi mrożonymi lub świeżymi owocami..............SMACZNEGO!!! ciasto jest inspiracją z przepisu MniamMniam.pl
W Mojej Kuchni Lubiędodajemy do maki z tłuszczem i zagniatamy ciasto, a następnie układamy na dnie okrągłej formy (¿ 23 cm). Najwygodniej będzie użyć formy silikonowej, gdyż nie trzeba jej smarować, a ciasto jest łatwe do wyciągnięcia. Jednak równie dobrze można użyć formy metalowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy na rumiano w temperaturze 190 stopni c przez około 30-35 minut. Ciasto studzimy
Pyry na Gaz