przez osoby chore na cukrzyce ponieważ Es pumisan Max nie zawiera cukrów. Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka(...)cukru 4 łyżki majonezu 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki pszennej skórka i sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakao lukier, orzechy laskowe wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowujemy ciasto jasne: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie
Kuchnia w oparachJeżeli jesteście na diecie bezglutenowej, a macie ochotę na coś słodkiego - to zachęcam do upieczenia jaglanego pieguska nadzianego suszoną żurawiną. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania. Przed podaniem możecie je posypać, np. zmielonym ksylitolem. Składniki na 1 małą keksówkę: 4 jajka (rozmiar L) 8 łyżek mąki jaglanej (90 g) 4 łyżki suchego maku (40 g) 6 łyżek ksylitolu(...)Następnie do białek stopniowo wsypać ksylitol, mąkę jaglaną, suchy mak, sodę oczyszczoną i wlać olej kokosowy. Masę połączyć ze sobą, najlepiej na niskich obrotach miksera. Na sam koniec do ciasta wlać ekstrakt waniliowy i wsypać żurawinę. Delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 30-35 minut w 180ºC (do suchego patyczka i zarumienienia). Ostudzone ciasto
Ugotowaćbyły dźwięki towarzyszące degustacji tego ciasta :) Nic dodać, nic ująć. Ciasto przepyszne, a o ostatnie kawałki toczyły się bójki :) Każdy musiał zaliczyć dokładkę. Ciasto 3 BIT, to ciasto bez pieczenia, bardzo łatwe i proste w przygotowaniu. To imprezowy HIT na dużą blachę. Idealny na urodziny, chrzciny, komunię . Kajmak, bita śmietana oraz najlepszy budyń karpatkowy, to niebiańskie połączenie ;) Gorąco polecam! Składniki(...)płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 600 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ze względu na to, że ciasteczka muszą zmięknąć – ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem. Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pojedynczą warstwę z herbatników. Masę kajmakową przełożyć do rondelka, podgrzać
Moja Delicjaprzyklejać do stolnicy/wałka -pierogi nie powinny zbyt długo leżeć, ponieważ szybko wysychają i pękają - trzeba gotować je na bierząco -nie ma co przesadzać z nadzieniem, bo ciasto może łatwo pęknąć jeśli będzie go za dużo. Jak widać nie takie pierogi bez glutenu straszne jak je malują więc zaczynajmy! :) Są na prawdę smaczne - ponoć smakują tak samo jak pszenne :) BEZGLUTENOWE(...)jagód + ew. cukier jeśli są kwaśne Obie mąki przesiewamy na stolnice, dodajemy sól, robimy wgłębienie i powoli ciagle siekając nożem dolewamy wodę. Gdy wlejemy już całą wodę zagniatamy ciasto za pomocą rąk. Pod koniec zagniatania dodajemy olej. Z gotowego ciasta odkrajamy 1/3, resztę szczelnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok. Odkrojone ciasto rozwałkowujemy na grubość
chili & sugarMajonez jest gesty i kremowy a nasz babka wychodzi puszysta i miękka. Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru w anilinowego Winiary 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki majonez Winiary 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki pszennej skórka i sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakao lukier, orzechy laskowe wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowujemy ciasto jasne: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy
Kuchnia w oparachKarnawał w pełni, przedstawiam więc przepis na tuczące słodkości. Małe, puszyste pączki z jagodami, podane z cukrem pudrem świetnie sprawdzą się na deser dla gości podczas karnawałowej imprezy. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a później samo smażenie w głębokim tłuszczu też nie powinno sprawić problemów nawet początkującym w kuchni. Polecam! Scroll down for recipe in English Mini pączki z jagodami(...)łyżki miękkiego masła 1 szklanka jagód (jeżeli są mrożone, wymieszaj z 1 łyżką mąki) olej do smażenia cukier puder do serwowania Przygotowanie: W misce miksera wymieszaj końcówką do ciast drożdże, wodę i cukier i odstawi na około 5 minut. Dodaj sól, jajko, wanilię, skórkę z cytryny i mleko, po czym wymieszaj. Następnie wsyp 3 szklanki mąki, a gdy ciasto zacznie
karmelowyProponuję dziś ciasto tak łatwe,że aż chce się go zrobić i zjeść bez wyrzutów sumienia, że przybędzie kalorii;) Składniki: 1,5 kg jabłek 2 paczki biszkoptów 1 szklanka wody galaretka pomarańczowa 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki i dusiłam w garnku dodając szklankę wody. Po około 15-20 minutach(...)powstały grudki. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i połową biszkoptów. Na nie wylałam masę z jabłek i ponownie ułożyłam resztę biszkoptów Zalałam je resztą musu jabłkowego. Odstawiłam ciasto do ostygnięcia (mus) a potem do lodówki na około 2 godziny. Na wierzch ( to już wersja bardziej kaloryczna ) można nałożyć bitą śmietanę. Polecam! Smacznego
potrawyregionalneDziś do porannej kawusi proponuję pyszną szarlotkę z kisielem. Ciasto jest łatwe do przygotowania i długo zachowuje świeżość. Kisiel nadaje lekko kwaskowatego smaku, co doskonale współgra z jabłkami, które są słodkie. SKŁADNIKI: 60 dag mąki, 25 dag margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany(...)cynamon- do jabłek. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Masę wlewam do ciasta. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wym. 24cmx30cm. 3. Jabłka obieram
Tradycyjna kuchnia KasiKocham rolady wszelakie. Idealne do kawy. To takie ciasto, które łatwo się dzieli, bezstresowo kroi i może poleżeć,a raczej powinno. Jest niezwykle łatwe w przygotowaniu ,a to za sprawą musu czekoladowego, który na tej roladzie wypróbowałam, a który to mousse możecie nabyć w dobrze wyposażonym sklepie CUKIETERIA Składniki na biszkopt czekoladowy - 1 szklanka cukru pudru 3 jajka(...)pianę.Do ubitej piany delikatnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. Formę 40 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – koniecznie, gdyż będzie on nam potrzebny- i wylej ciasto. Piecz około 15-18 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Wyjmij biszkopt z piekarnika, złap za papier i przenieś jeszcze ciepły na ściereczkę kuchenną.Oderwij papier i zroluj
Z Kuchni Do KuchniPuszyste, wilgotne o lekko korzennym smaku - tak w skrócie można opisać to ciasto. Bardzo łatwe w wykonaniu, wystarczy wszystko ze sobą zmiksować, upiec i gotowe :) Składniki: 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach) 2 szklanki mąki pszennej 4 jaja 1,5 szklanki cukru (ilość cukru jest opcjonalna, powinna zależeć od słodkości marchewek) 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki(...)pieczenia, sodą i solą. Całość dodać do masy i zmiksować. Dodać marchewkę, cukier waniliowy i cynamon, zmiksować. Do jednolitej masy wsypać orzechy i migdały i całość wymieszać rózgą. Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem bądź polać polewą np. czekoladową
Qchnia po prostuDziś zapraszam Was na moje ulubione ciasto czekoladowe. Łatwe, szybkie w przygotowaniu i do tego nie wymaga pieczenia. Najważniejsze o czym musimy pamiętać to to aby zaopatrzyć się w mleko w proszku. Ja je przygotowuję tylko z herbatnikami, ale można dodać do niego orzechy, rodzynki, migdały czy żurawinę. Jednym słowem dodajemy to co lubimy;-). Zapraszam!!! Składniki(...)już masa będzie gotowa przekładamy ją do miski, dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki. Przelewamy masę do keksówki. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak wystygnie trzymamy ciasto w lodówce. Smacznego
Passion of Cookingwiadomo, że jak piekarnik nie używany prawie całe wakacje i też lubiący robić psikusy, lepiej nie ryzykować. Znalazłam w "internetach" bardzo fajną, a przede wszystkim szybką i łatwą alternatywę. CIASTO Z KASZY MANNY Z BRZOSKWINIAMI /źródło: Kuchnia na Obcasach ;/ na blaszkę 23x30 cm 2-3 paczki herbatników 750 ml mleka 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru
W kuchni Karmel-itkiPlacek z owocami to ciasto mojego dzieciństwa :) Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania wypieku wraz dodatkiem świeżych truskawek. Obowiązkowo przed podaniem, placek należy posypać cukrem pudrem. Poniższe ciasto jest łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Truskawki możecie zastąpić malinami, jeżynami lub śliwkami. Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm: 4 jajka (rozmiar l) 1/2 szklanki oleju(...)uzyskania puszystej i jasnej masy. Następnie wlać olej. Dokładnie zmiksować. Gdy składniki połączą się ze sobą to wsypać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyraźnie zmieni konsystencję na mocno zbitą! Na sam koniec dodawać powoli ubite białka i całość wymieszać ze sobą. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, przekroić
Ugotowaćfont-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Ciasto lekkie i orzeźwiające, słodkie, a zarazem kwaskowe, coś pysznego, cytryna i rabarbar to połączenie idealne. Na dodatek ciasto jest łatwe w przygotowaniu i mało przy nim pracy, choć na tężejące galaretki trzeba trochę poczekać, ale w tym czasie można robić zupełnie coś innego ;) Składniki: na biszkopt: 4 jajka(...)ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Rabarbar dusimy z 2 łyżkami cukru i szklanką wody do zmięknięcia. Odlewamy
Symfonia smakowawięc warto, do robienia zaczynu, użyć większego naczynia. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajemy sól, oliwę z oliwek i przygotowany wcześniej zaczyn. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno łatwo odchodzić od rąk, jeśli nie chce, możemy trochę podsypać mąką, ale nie za dużo. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Farsz: Przygotowujemy sobie garnek, taki(...)pora i pieczarek- dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy. Dodajemy ją do warzyw. Następnie dodajemy śmietanę i dusimy chwilę, aż farsz zgęstnieje. Studzimy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę. Następnie dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy tak, aby mniej więcej powstał prostokąt. Na środku, na całej długości układamy farsz. Prostopadle do farszu, kroimy ciasto, równo
Czerwona Porzeczka