Dziś do porannej kawusi proponuję pyszną szarlotkę z kisielem. Ciasto jest łatwe do przygotowania i długo zachowuje świeżość. Kisiel nadaje lekko kwaskowatego smaku, co doskonale współgra z jabłkami, które są słodkie. SKŁADNIKI: 60 dag mąki, 25 dag margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany(...)cynamon- do jabłek. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Masę wlewam do ciasta. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wym. 24cmx30cm. 3. Jabłka obieram
Tradycyjna kuchnia KasiKocham rolady wszelakie. Idealne do kawy. To takie ciasto, które łatwo się dzieli, bezstresowo kroi i może poleżeć,a raczej powinno. Jest niezwykle łatwe w przygotowaniu ,a to za sprawą musu czekoladowego, który na tej roladzie wypróbowałam, a który to mousse możecie nabyć w dobrze wyposażonym sklepie CUKIETERIA Składniki na biszkopt czekoladowy - 1 szklanka cukru pudru 3 jajka(...)pianę.Do ubitej piany delikatnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. Formę 40 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – koniecznie, gdyż będzie on nam potrzebny- i wylej ciasto. Piecz około 15-18 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Wyjmij biszkopt z piekarnika, złap za papier i przenieś jeszcze ciepły na ściereczkę kuchenną.Oderwij papier i zroluj
Z Kuchni Do KuchniPuszyste, wilgotne o lekko korzennym smaku - tak w skrócie można opisać to ciasto. Bardzo łatwe w wykonaniu, wystarczy wszystko ze sobą zmiksować, upiec i gotowe :) Składniki: 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach) 2 szklanki mąki pszennej 4 jaja 1,5 szklanki cukru (ilość cukru jest opcjonalna, powinna zależeć od słodkości marchewek) 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki(...)pieczenia, sodą i solą. Całość dodać do masy i zmiksować. Dodać marchewkę, cukier waniliowy i cynamon, zmiksować. Do jednolitej masy wsypać orzechy i migdały i całość wymieszać rózgą. Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem bądź polać polewą np. czekoladową
Qchnia po prostuDziś zapraszam Was na moje ulubione ciasto czekoladowe. Łatwe, szybkie w przygotowaniu i do tego nie wymaga pieczenia. Najważniejsze o czym musimy pamiętać to to aby zaopatrzyć się w mleko w proszku. Ja je przygotowuję tylko z herbatnikami, ale można dodać do niego orzechy, rodzynki, migdały czy żurawinę. Jednym słowem dodajemy to co lubimy;-). Zapraszam!!! Składniki(...)już masa będzie gotowa przekładamy ją do miski, dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki. Przelewamy masę do keksówki. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak wystygnie trzymamy ciasto w lodówce. Smacznego
Passion of Cookingwiadomo, że jak piekarnik nie używany prawie całe wakacje i też lubiący robić psikusy, lepiej nie ryzykować. Znalazłam w "internetach" bardzo fajną, a przede wszystkim szybką i łatwą alternatywę. CIASTO Z KASZY MANNY Z BRZOSKWINIAMI /źródło: Kuchnia na Obcasach ;/ na blaszkę 23x30 cm 2-3 paczki herbatników 750 ml mleka 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru
W kuchni Karmel-itkiPlacek z owocami to ciasto mojego dzieciństwa :) Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania wypieku wraz dodatkiem świeżych truskawek. Obowiązkowo przed podaniem, placek należy posypać cukrem pudrem. Poniższe ciasto jest łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Truskawki możecie zastąpić malinami, jeżynami lub śliwkami. Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm: 4 jajka (rozmiar l) 1/2 szklanki oleju(...)uzyskania puszystej i jasnej masy. Następnie wlać olej. Dokładnie zmiksować. Gdy składniki połączą się ze sobą to wsypać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyraźnie zmieni konsystencję na mocno zbitą! Na sam koniec dodawać powoli ubite białka i całość wymieszać ze sobą. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, przekroić
Ugotowaćfont-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Ciasto lekkie i orzeźwiające, słodkie, a zarazem kwaskowe, coś pysznego, cytryna i rabarbar to połączenie idealne. Na dodatek ciasto jest łatwe w przygotowaniu i mało przy nim pracy, choć na tężejące galaretki trzeba trochę poczekać, ale w tym czasie można robić zupełnie coś innego ;) Składniki: na biszkopt: 4 jajka(...)ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Rabarbar dusimy z 2 łyżkami cukru i szklanką wody do zmięknięcia. Odlewamy
Symfonia smakowawięc warto, do robienia zaczynu, użyć większego naczynia. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajemy sól, oliwę z oliwek i przygotowany wcześniej zaczyn. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno łatwo odchodzić od rąk, jeśli nie chce, możemy trochę podsypać mąką, ale nie za dużo. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Farsz: Przygotowujemy sobie garnek, taki(...)pora i pieczarek- dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy. Dodajemy ją do warzyw. Następnie dodajemy śmietanę i dusimy chwilę, aż farsz zgęstnieje. Studzimy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę. Następnie dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy tak, aby mniej więcej powstał prostokąt. Na środku, na całej długości układamy farsz. Prostopadle do farszu, kroimy ciasto, równo
Czerwona Porzeczkakażdą sobotę zapraszam na pyszne ciasto, tym razem jest to Biedronka. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1 łyżka kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Biszkopt jasny: 2 jajka(...)opakowania galaretki czerwonej, 50g wiórków koksowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywno. Cały czas ubijając dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasimleka Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek wielkości naszej formy do tart. Ciasto bardzo łatwo przenosi się za pomocą wałka :) Wierzch: 6 średnich twardych jabłek 1 duża gruszka 4 łyżki cukru laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 4 szyszki kardamonu 4-5 goździków pół łyżeczki(...)powstały karmel) i obsypać cukrem. Jak najściślej ułożyć jabłka( bez przypraw ). Obsypać delikatnie cukrem. Na jabłkach ułożyć plastry gruszki i znów obsypać cukrem i odrobiną cynamonu. Na wierzch przełożyć ciasto i szczelnie oblepić nim formę ( do środka najlepiej ). Piec przez 40-45 min w 180*C Po upieczeniu tatrę chwilę przestudzić. Na wierzchu położyć płaski talerz i energicznym ruchem obrócić
Jemy Pijemymogą nie być przekonani do dyni ze względu na jej dość mdły smak, jednak przy odpowiedniej obróbce, proporcji składników i przypraw, dynia zmienia swoje oblicze Osobiście uwielbiam ciasta dyniowe, które są wilgotne i bardzo lekkie. Jeżeli znacie sprawdzone przepisy na dynie, których tutaj nie ma, podzielcie się nimi w komentarzu Pasta z dyni i fety (na kanapki) BLOG: http://filozofiasmaku.blogspot.com(...)dynią i ziemniakami BLOG: http://krainamiodemplynaca.blogspot.com/ Szybkie bułeczki dyniowe BLOG: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Naleśniki dyniowe BLOG: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Zupa krem z dyni BLOG: http://czynnikipierwsze.com/ Zobaczcie też: Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe Artykuł Najlepsze przepisy z blogów #1 | Przepisy na dynię pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiCiasto to powstało w związku z konkursem organizowanym przez na blogu "Takie tam pichcenie" . Inspiracją był przepis Madzi, który lekko zmodyfikowałam. Ciasto jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Masa kubusiowa: 900 ml soku marchwiowo- owocowego typu „Kubuś” 2 opakowania budyniu śmietankowego, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 600 ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki truskawkowej(...)Masa śmietanowa : Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę i razem zmiksować. 4. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Gotowe ciasto posypać kolorową posypką
Tradycyjna kuchnia KasiZebra zebra zebra …. o jaką zebrę chodzi? A no o ciasto! Pyszne , łatwe i niesamowicie szybkie , które po rozkrojeniu zaskakuje swoim wyglądem przypominającym właśnie zebrę w paseczki! Nie ma tu żadnej magii i absolutnie nie są potrzebne niezwykłe zdolności manualne – wystarczy chwila pracy i cierpliwości , a po kilkudziesięciu minutach będziemy się cieszyć smakiem pyszne , mięciutkie ciacha! SKŁADNIKI : * oranżada(...)dodajemy kakao , a do drugiej pozostałe 2 łyżki mąki – dokładnie mieszamy. Masy wylewamy do lekko wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Na sam środek lejemy 3 łyżki ciemnego ciasta … na to 3 łyżki jasnego ciasta …. 3 ciemnego … 3 jasnego … – cały czas lejemy na środek! Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika ( z termoobiegiem
Ostra na SłodkoJabłecznik z bezą to ciasto idealne na jesienne dni. Najlepiej smakuje, gdy jest posypany cukrem pudrem oraz podany na ciepło. Wbrew pozorom poniższe ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, a w smaku jest naprawdę pyszne. Jeżeli lubicie białą bezę to najlepiej dopiero po 35 minutach pieczenia jabłecznika wycisnąć pianę z białek. Dzięki temu beza nie powinna opaść i zmienić(...)zimne) masło. Za pomocą noża składniki ze sobą połączyć (tj. masło rozdrobnić na jak najmniejsze kawałki). Następnie na sam środek dodać 4 żółtka i za pomocą dłoni ugnieść kruche ciasto. Należy jak najszybciej ugnieść ciasto, aby zbyt mocno się nie nagrzało. Następnie uformować wałek i ciasto podzielić na 2 kawałki (jeden większy a drugi mniejszy). Przygotowane kawałki ciasta włożyć
Ugotować