łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:43/593)

Ciasto Leśny mech 12217

szpinak w słodkim cieście? Urokowi ciastu dodają kontrastujące granaty. Jeśli nie przygotowywaliście tego ciasta, ani go nie jedliście, jest coś, co musicie wiedzieć. Po pierwsze leśny mech to ciasto bardzo łatwe do wykonania, a po drugie naprawdę smaczne. Warto je przygotować nie tylko po to, żeby zaskoczyć gości, ale też żeby nakarmić ich czymś smacznym :) Właściwie leśny mech w różnych(...)kremowej śmietany, do której dodawany jest śmietan-fix. Ja jednak staram się unikać „poleprzaczo-utrwalaczy” dlatego wykorzystałam przepis z kremem ze śmietany połączonej z galaretką. A ponieważ stwierdziłam, że ciasto jest wysokie i podzielę je na 3 blaty, a nie 2, do kremu dodałam mascarpone, co pomogło usztywnić krem. Pomysł okazał się trafiony, bo krem był lekki i puszysty

Trzeci talerz
Jabłecznik ze świeżą miętą 253

Dzień Matki proponuję ciasto które łatwo upiec :) Składniki : 5 żółtek ; u mnie były 3 z jaj kaczych i 2 kurze 3 szklanki mąki : 1 szklanka mąki krupczatki, 2 szkl. mąki zwykłej pszennej 250 g tłuszczu do pieczenia sól łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Mąkę wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz, sól i połączyć składniki jak najszybciej Wsypać proszek i dodawać(...)jednym żółtku i nadal łączyć składniki siekając je nożem Mokrymi rękoma połączyć masę, ( jeśli zbyt twarda dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany ) robiąc kulę z ciasta i schować do lodówki na co najmniej 30 min. Po tym czasie rozwałkować część ciasta i ułożyć na spodzie foremki Na ciasto rozsmarować farsz jabłkowy, a potem znów ciasto, u mnie były to rozwałkowane

Proste Potrawy
Zebra z keksówki 180

Ciasto bardzo łatwe w wykonaniu i szybkie. W sam raz do popołudniowej kawki.   Składniki na dwie keksówki dł. ok 20cm lub tortownicę o śr 25cm: 5 jajek 1.5 szklanki cukru kryształu 2 sztuki cukru waniliowego 2 szklanki mąki tortowej szklanka wody zimnej szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki tortowej Sposób przygotowania: Jajka(...)cukier kryształ i cukier waniliowy ucieramy do białości. Do powstałej masy wlać szklankę wody, oleju i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki tortowej. Wymieszać. Ciasto nakładać na środek keksówki. Najpierw 2 łyżki ciasta ciemnego, później jasnego- naprzemiennie. Wkładamy do nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Rolada biszkoptowa z jabłkami w miodzie 180

masę – dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C. Ciasto musi być na tyle cienkie by dało się je zwinąć w roladę. Nadzienie: ok. 1 kg jabłek 3 łyżki miodu 1 – 2 łyżeczki cynamonu łyżka masła duża garść rodzynek(...)cynamon i rodzynki, jeszcze chwilkę dusimy. Rolada – wykonanie: Teraz kolej na zawinięcie rolady. Na czystą i suchą ściereczkę (lub ręcznik papierowy -ogólnie coś co pozwoli nam potem łatwo zwinąć ciasto) wysypujemy cienką warstwę cukru pudru. Kładziemy ciasto (jeszcze ciepłe) warstwą nie pokrytą papierem w stronę cukru pudru. Zdejmujemy papier, wykładamy masę jabłkową. Ciasto musi być dosyć wilgotne inaczej

kuchcikownia
Rolada biszkoptowa z jabłkami w miodzie 247

masę – dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C. Ciasto musi być na tyle cienkie by dało się je zwinąć w roladę. Nadzienie: ok. 1 kg jabłek 3 łyżki miodu 1 – 2 łyżeczki cynamonu łyżka masła duża garść rodzynek(...)cynamon i rodzynki, jeszcze chwilkę dusimy. Rolada – wykonanie: Teraz kolej na zawinięcie rolady. Na czystą i suchą ściereczkę (lub ręcznik papierowy -ogólnie coś co pozwoli nam potem łatwo zwinąć ciasto) wysypujemy cienką warstwę cukru pudru. Kładziemy ciasto (jeszcze ciepłe) warstwą nie pokrytą papierem w stronę cukru pudru. Zdejmujemy papier, wykładamy masę jabłkową. Ciasto musi być dosyć wilgotne inaczej

kuchcikownia
Tarta z budyniem i owocami 220

tego celu używam fasoli jaś, którą wykorzystywać można kilka razy i przechowywać w osobnym słoju. Piecz tartę przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Następnie wyjmij ciasto, zdejmij papier i obciążenie i wstaw ponownie na 10-15 minut aż spód się zrumieni. W czasie pieczenia tarty przygotuj budyń. Właściwie robi się go według przepisu na opakowaniu, proponuję(...)wstaw na 10-15 minut do lodówki. Na masie budyniowej ułóż owoce i jeśli jest taka potrzeba posyp cukrem pudrem. Całość pozostaw w lodówce jeszcze na chwilę aby łatwo pokroić ciasto. Smacznego! Artykuł Tarta z budyniem i owocami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Murzynek z ryżem preparowanym 351

Murzynek, to ciasto bardzo łatwe i dosyć szybkie w wykonaniu. Od dłuższego czasu intrygował mnie spoglądający ciekawie gościu, na torebce z ryżem preparowanym. Za każdym razem, gdy otwierałam szafkę pojawiało się pytanie – do czego, i jak go zużyć. Różne pomysły kłębiły mi się w głowie, aż jeden z nich postanowiłam wprowadzić w kulinarny wir moich przepisów.   Składniki: - 250g margaryny(...)łyżki kakao - 2 łyżki cappuccino - 4 jajka - 2 szklanki mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - esencja rumowa - ekstrakt pomarańczowy - 50g ryżu preparowanego Dodatkowo: - uprażone wiórki kokosowe do posypania ciasta   Do większego garnka (zrobimy w nim potem ciasto) dodajemy wszystkie składniki na polewę – margarynę, wodę, cukier, kakao, cappuccino. Podgrzewamy do chwili, aż się rozpuszczą i połączą w jedną gładką

mojewypiekiinietylko
Faworki na krupczatce z mascarpone 217

Korzystałam już z kilku przepisów ale w tym roku doszłam już chyba do tego najlepszego. Ciasto z dodatkiem mąki krupczatki i mascarpone. Idealna konsystencja ciasta bez "bicia" wałkiem. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje a faworki są tak kruche, że po prostu rozsypują się w ustach. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana i Weronica Platin Składniki: 5 żółtek 250 g mascarpone Łowicz(...)żółtka, mascarpone, cukier puder, sól i zmiksować na jednolitą masę. Miksując na wolnych obrotach wlać wódkę, dodawać stopniowo mąkę krupczatkę oraz przesianą mąkę pszenną. Po zmiksowaniu na gładką masę ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę zagnieść i uformować z ciasta kulkę.  Na stolnicy ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 5-7 mm. Ciasto zwijać jak list najpierw

Ala piecze i gotuje
BABKA KAKAOWO-CYTRYNOWA NA MAJONEZIE Z KRÓLIKIEM W ŚRODKU 136

przez osoby chore na cukrzyce ponieważ Es pumisan Max nie zawiera cukrów. Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka(...)cukru 4 łyżki majonezu 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki pszennej skórka i sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakao lukier, orzechy laskowe wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowujemy ciasto jasne: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie

Kuchnia w oparach
Jaglany piegusek (bezglutenowe ciasto z makiem) 160

Jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej, a macie ochotę na coś słodkiego - to zachęcam do upieczenia jaglanego pieguska nadzianego suszoną żurawiną. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania. Przed podaniem możecie je posypać, np. zmielonym ksylitolem.  Składniki na 1 małą keksówkę: 4 jajka (rozmiar L) 8 łyżek mąki jaglanej (90 g) 4 łyżki suchego maku (40 g) 6 łyżek ksylitolu(...)Następnie do białek stopniowo wsypać ksylitol, mąkę jaglaną, suchy mak, sodę oczyszczoną i wlać olej kokosowy. Masę połączyć ze sobą, najlepiej na niskich obrotach miksera. Na sam koniec do ciasta wlać ekstrakt waniliowy i wsypać żurawinę. Delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 30-35 minut w 180ºC  (do suchego patyczka i zarumienienia). Ostudzone ciasto

Ugotować
Mhmmm… Ciasto 3 BIT… najlepsze… – duża blacha 3268

były dźwięki towarzyszące degustacji tego ciasta :) Nic dodać, nic ująć. Ciasto przepyszne, a o ostatnie kawałki toczyły się bójki :) Każdy musiał zaliczyć dokładkę. Ciasto 3 BIT, to ciasto bez pieczenia, bardzo łatwe i proste w przygotowaniu. To imprezowy HIT na dużą blachę. Idealny na urodziny, chrzciny, komunię . Kajmak, bita śmietana oraz najlepszy budyń karpatkowy, to niebiańskie połączenie ;) Gorąco polecam! Składniki(...)płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 600 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady   Przygotowanie: Ze względu na to, że ciasteczka muszą zmięknąć – ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem. Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pojedynczą warstwę z herbatników. Masę kajmakową przełożyć do rondelka, podgrzać

Moja Delicja
bezglutenowe i wegańskie pierogi z jagodami 233

przyklejać do stolnicy/wałka -pierogi nie powinny zbyt długo leżeć, ponieważ szybko wysychają i pękają - trzeba gotować je na bierząco -nie ma co przesadzać z nadzieniem, bo ciasto może łatwo pęknąć jeśli będzie go za dużo. Jak widać nie takie pierogi bez glutenu straszne jak je malują więc zaczynajmy! :) Są na prawdę smaczne - ponoć smakują tak samo jak pszenne :) BEZGLUTENOWE(...)jagód + ew. cukier jeśli są kwaśne Obie mąki przesiewamy na stolnice, dodajemy sól, robimy wgłębienie i powoli ciagle siekając nożem dolewamy wodę. Gdy wlejemy już całą wodę zagniatamy ciasto za pomocą rąk. Pod koniec zagniatania dodajemy olej. Z gotowego ciasta odkrajamy 1/3, resztę szczelnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok. Odkrojone ciasto rozwałkowujemy na grubość

chili & sugar
BABKA MAJONEZOWA Z KRÓLIKIEM W ŚRODKU 124

Majonez jest gesty i kremowy a nasz babka wychodzi puszysta i miękka. Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru w anilinowego Winiary 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki majonez Winiary 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki pszennej skórka i sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakao lukier, orzechy laskowe wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowujemy ciasto jasne: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy

Kuchnia w oparach
Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets 165

Karnawał w pełni, przedstawiam więc przepis na tuczące słodkości. Małe, puszyste pączki z jagodami, podane z cukrem pudrem świetnie sprawdzą się na deser dla gości podczas karnawałowej imprezy. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a później samo smażenie w głębokim tłuszczu też nie powinno sprawić problemów nawet początkującym w kuchni. Polecam! Scroll down for recipe in English Mini pączki z jagodami(...)łyżki miękkiego masła 1 szklanka jagód (jeżeli są mrożone, wymieszaj z 1 łyżką mąki) olej do smażenia cukier puder do serwowania Przygotowanie: W misce miksera wymieszaj końcówką do ciast drożdże, wodę i cukier i odstawi na około 5 minut. Dodaj sól, jajko, wanilię, skórkę z cytryny i mleko, po czym wymieszaj. Następnie wsyp 3 szklanki mąki, a gdy ciasto zacznie

karmelowy
JABŁECZNIK NA BISZKOPTACH Z BITĄ ŚMIETANĄ 144

Proponuję dziś ciasto tak łatwe,że aż chce się go zrobić i zjeść bez wyrzutów sumienia, że przybędzie kalorii;) Składniki: 1,5 kg jabłek 2 paczki biszkoptów 1 szklanka wody galaretka pomarańczowa 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki i dusiłam w garnku dodając szklankę wody. Po około 15-20 minutach(...)powstały grudki. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i połową biszkoptów. Na nie wylałam masę z jabłek i ponownie ułożyłam resztę biszkoptów Zalałam je resztą musu jabłkowego. Odstawiłam ciasto do ostygnięcia (mus) a potem do lodówki na około 2 godziny. Na wierzch ( to już wersja bardziej kaloryczna ) można nałożyć bitą śmietanę. Polecam! Smacznego

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania