tłuste – takie ma być, więcej mąki nie trzeba (chyba że Wasze ciasto klei się niemiłosiernie – wtedy jesteście rozgrzeszeni i wróbcie w nie jeszcze 2-3 łyżki mąki). Ciasto lekko smarujemy z wierzchu olejem, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Uwaga na przeciągi! NADZIENIE Fetę kruszymy do miski, wsypujemy mozzarellę (jeśli mieszkacie w górach i macie(...)połączeniem mleka owczego i koziego (w różnych proporcjach, ale najczęściej mleka owczego jest procentowo więcej), jest zwarta, twarda, łatwo ją pokruszyć. Szukajcie jej przy okazji marketowych promocji ‘smakowych tygodni’ i w większych sklepach. FORMOWANIE I PIECZENIE Rozgrzewamy piekarnik do 220⁰C. Ciasto wyjmujemy na lekko podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie równe części. Ciasto formujemy w kulki, zbierając jego
Karo in the Kitchenmojej kuchni – bo warto! Ostatnio zrobiłam rewelacyjną drożdżową roladę z jabłkami. Mięciutka , puszysta , łatwa i tania …. Jest świetną alternatywą dla cukiernianych drożdżówek ! SKŁADNIKI : ROZCZYN : * drożdże – 20 g * cukier – 15 g * mąka pszenna – 25 g * mleko – 80 ml CIASTO : * mąka pszenna – 0k. 170 g * cukier – 20 g * sól – 1 szczypta * masło
Ostra na Słodkosobotniej kawy polecam pyszny torcik z musem jabłkowym. Wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania. Znika z talerza w oka mgnieniu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Mus jabłkowy: 1 kg jabłek 100 ml wody 2 opakowania galaretki agrestowej Ptasie mleczko: 1 puszka mleka(...)śliwkowych 50g wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Mus jabłkowy : Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych
Tradycyjna kuchnia Kasipieczona w glinie (a dokładnie w masie solnej). O glinę odpowiednią do tego celu nie jest łatwo, skorzystaliśmy więc z opcji zaproponowanej w książce. Aby przygotować masę solną jedną część soli mieszamy z dwoma częściami mąki i wody, a następnie wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Uwielbiam całego pieczonego
OstryKęspieczona w glinie (a dokładnie w masie solnej). O glinę odpowiednią do tego celu nie jest łatwo, skorzystaliśmy więc z opcji zaproponowanej w książce. Aby przygotować masę solną jedną część soli mieszamy z dwoma częściami mąki i wody, a następnie wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Uwielbiam całego pieczonego
OstryKęsmojprzepisna.pl | Łaciata chałka maślana Banalnie prosta chałka, szybko i łatwo się ją robi, wystarczy wszystkie składniki przełożyć do miski, wyrobić i prawie gotowe. Super smakuje dużym i małym łasuchom. Składniki na 1 dużą chałkę: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru lub miodu duża szczypta soli 1 łyżka kakao(...)ostudzonego W mleku rozpuścić drożdże i cukier. Do dużej misy przesiać mąkę, dodać sól, dodać mleko z drożdżami i cukrem, wyrobić, najpierw widelcem, później dłońmi, na gładkie i elastyczne ciasto nie klejące się do rąk, dodać tłuszcz, jeszcze raz wyrobić. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Do jednej części dodać
moj przepis nasezonie jabłkowym nie może u nas zabraknąć tego ciasta! To było jedno z pierwszych ciast jakie upiekłam i tak już u nas zostało:)) Zawsze jesienią je piekę. Wtedy tez smakuje najlepiej! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, choć gdy robiłam je po raz pierwszy to pamiętam jak zastanawiałam się czy to aby nie za trudne dla mnie;)) Biszkopt: 4 jajka(...)około 8 minut. Dodać kaszę oraz masło. Stale mieszając, smażyć, aż kasza się rozgotuje. Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wrzątku. Ciepłą masę wyłożyć na przestudzone ciasto. Schłodzić. Masa śmietanowa: 250g masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, szklanka kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki soku z cytryny
Z miłości do słodkościzachowuje świeżość, jest niezwykle smaczne. 3. Sernik królewski – Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego kruchego ciasta, między którymi znajduje się jasna sernikowa masa. Sernik jest bardzo puszysty, lekki, delikatny, do tego bardzo smaczny, a co jest też ważne łatwy w przygotowaniu, bardzo efektownie też się prezentuje na białym obrusie. 4. Sernik nowojorski z frużeliną- Nie jest(...)kontrastu oblany frużeliną jagodową. Sernik po upieczeniu należy odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. Musi swoje odstać aby mieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję. 5. Ciasto sernikowe z bezą – ciasto przygotowane podobne do Japanese Cotton Cheesecake z bezą i poziomkami. Można zatrzymać się na etapie przygotowania ciasta z 3 składników i nie dawać bezy, zaoszczędzimy wtedy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35 cm. Środek ciasta wyłożyć wcześniej przygotowanymi truskawkami, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. 4. Piec w piekarniku nagrzanym(...)margaryna PALMA to klasyka polskich wypieków, a tradycję trzeba pielęgnować :) ⤿ będzie hitem wśród letnich deserów ⤿ szybka i łatwa w przygotowaniu :) ⤿ zwabia zapachem do kuchni, a kuchnia to serce każdego domu ⤿ mały kawałek zmieści się w ręku dziecka :) ⤿ kruche ciasto łączy pokolenia
Szalona Kuchnia Ewelinypiecze mi tort serowo-truskawkowy!!! Ten przepis podpatrzony został na Kwestii Smaku. Niełatwy, ale efekt końcowy jest obłędny. Tort ten króluje od dawna na przyjęciach urodzinowych w mojej rodzinie. Gorąco polecamy! :) Tort serowo-truskawkowy (na podstawie przepisu Kwestii Smaku) Składniki: S pód ciasta: 200 g kruchych ciasteczek (maślane, kokosowe) ¼ kostki miękkiego masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego
Moja Mama Gotujepowinna być mała blaszka (23/23) ale mi na dużej też fajnie wyszedł łatwe Składniki: * 450 g mąki pszennej * 250 g masła/margaryny * 1 szklanka cukru pudru (dałam zwykłego) * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki
sierotka maRysia w kuchniszypułek, umieścić w rondelku. Dodać wodę, cukier, cynamon gotować około 10 minut, aż powstanie sos o żądanej gęstości usmażyć naleśniki. Ciasto na naleśniki powinno być bardzo rzadkie, wówczas naleśniki są elastyczne, nie łamią się i daja się łatwo zwijać Na każdym naleśniku rozłożyć porcję tesrożku, zeinąć dowolnie podawać polane sosem z czerwonej porzeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wstążeczką. Nam najlepiej smakują po świętach! Mistrzyni dekoracji Monika zadbała o każdy najmniejszy szczegół. Lukrowanie przychodzi jej tak łatwo jak pisanie. Ja niestety nie mam takich umiejętności i cierpliwości, mogę natomiast zagniatać, piec i przekładać. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec pierniki
To co kochamzamierzony cel, krem nietylko dorównał tamtym, moim zdaniem był delikatniejszy. Konsystencja kremu była cudowna, puszysta, bez grudek i na prawde łatwo się kroiło, nawet po wyjęciu z lodówki krem był sztywny i się nie rozpływał. Składniki Na ciasto: 125 g masła (lub margaryny) 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej (tortowej) szczypta soli opcjonalnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia
My sweet a life