Witam Kochani :-) Święta Wielkanocne już za kilka dni, dlatego też dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na wypiek bez którego nie mogą obyć się święta-chodzi oczywiście
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani tego piątkowego wieczora. Dziś Wielki Piątek, dzień zadumy, pamiątka śmierci Pana Jezusa. Oprócz wizyty w Kościele, jest to też dzień w którym każda
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani jako,że sezon truskawkowy z pełni, dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym ciastem, które łączy w sobie wszystko to co lubię: truskawki, jogurt, biszkopt
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPoczątek lutego to w naszej rodzinie urodzinowy zawrót głowy! Maraton zaczyna się 2 lutego urodzinami mojego męża, później są urodziny naszej starszej córeczki, dzień później
Kulinarne Inspiracjesię naprawdę bardzo prosto i szybko, zwłaszcza jak ma się w domu małych pomocników ;) Mój synek wałkował ciasto, smarował białkiem i sypał cukrem. Był bardzo zadowolony, że może mi pomóc. Ciasteczka warto przygotować ze swoimi pociechami, s ą łatwe do zrobienia i smakują wybornie. Polecam :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki pszennej 12 dag cukru pudru(...)cukier kryształ WYKONANIE: Mąkę razem z pudrem przesiewamy, dodajemy margarynę i siekamy. Robimy wgłębienie do którego dodajemy żółtka oraz jajko. Do mleka dodajemy amoniak, mieszamy i wlewamy, zarabiamy ciasto. Możemy na godzinkę schować do lodówki, ja od razu wałkowałam. Ciasto dzielimy na pół, cienko wałkujemy, foremką lub szklanką wykrawamy kształty. Każde ciastko zanurzamy w białku, a następnie w cukrze
Pani na deserDrożdżowe bułki są doskonałą propozycją zarówno deseru, jak i drugiego śniadania czy przekąski w ciągu dnia. Kto z nas, będąc nieraz na mieście lub w podróży
Smakołyki Berenikiłatwy do przygotowania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 1/2 kg truskawek, 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego, 2 opakowania galaretki truskawkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretki rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Studzę. Truskawki kroję na mniejsze kawałki. Dno tortownicy wykładam biszkoptami. 2. Schłodzone mleko miksuję z tężejącą galaretką. Dodaję truskawki. Mieszam. Masę wylewam na tortownicę wyłożoną biszkoptami. 3. Ciasto
Tradycyjna kuchnia Kasiciasto, w którym smak śmietany i masła przeplata się że smakiem lekko kwaśnych śliwek. Jest miękkie, wilgotne, pyszne! Szybkie, łatwe do zrobienia. Smak późnego lata. Polecam. Składniki : 200 g masła 1/2 szklanki mleka 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej ziarenka(...)masy na przemian dodawać mąkę z proszkiem i sodą oraz ciepłe mleko z masłem. Formę o wymiarach 23 x 33 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki, rozcięciami ku górze. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia EwyUwielbiam rogaliki, co zresztą Wam już wspominałam. Z nimi jest inaczej niż z ciastem, zawsze mi się wydaje, że wzięłam tylko malutki kawałek Oczywiście na jednym nigdy się nie kończy. Przedstawiałam Wam już rogaliki z ziemniaków , rogaliki drożdżowo-kruche , a teraz kolej na rogaliki dyniowe. Przepis podpatrzyłam u Dorot y i od razu wiedziałam, że muszę ich spróbować. Powiem(...)szczerze, że smak jest idealny, delikatne, pyszne. Dodatkowym plusem jest fakt, że są na prawdę łatwe do zrobienia, a ja coraz bardziej zaczynam się przekonywać do dyni i wykorzystywać moje dyniowe zapasy puree z dyni . Polecam! Składniki : 700 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 7g 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki puree z dyni
dom-agi.plciasta, oprószonymi mąką dłońmi, formować kulki (wielkości orzecha włoskiego lub większe - jak u mnie) i mocno rozpłaszczać je na dłoni na cienki placuszek. Na środku każdego takiego placuszka z ciasta umieścić nadzienie z białego sera, dokładnie zlepić brzegi i uformować kształtną kulkę. Tak przygotowane knedle odkładać na dobrze oprószoną mąką stolnicę lub talerz. W dużym garnku (u mnie(...)Knedle należy wyjąć z wody zaraz po ugotowaniu, inaczej zbyt mocno nią nasiąkną. Ziemniaki na knedle powinny być mączyste i łatwo się rozgotowywać. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i przecisnąć przez praskę/utłuc. Wówczas knedle będą smaczniejsze. Ciasto na knedle z ciepłych ziemniaków może być rzadkie, trudne do formułowania, a same knedle niesmaczne. Ponadto ciasto z gotowanymi
Gospodyni Miejskajakąś zrobić. No dobra, niech już będzie... Na blogu A dupa rośnie znalazłam roladę dekorowaną ciastem cygaretkowym. Właściwie to od chwili, kiedy zostawiłam postawiona przed zadaniem, myślałam o tej roladzie - prezentuje się bowiem zabójczo. Cóż, efekt nie jest tak łatwo osiągnąć... Wszystko było dobrze do momentu ponownego zwijania. Biszkopt zrobił mi brzydkiego psikusa, i popękał w miejscach łączenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyle na co, bo na pyszny pieczony sernik o smaku krówkowym, który przy okazji jest bardzo łatwy, i ośmielę się stwierdzić - nie do zepsucia. Spód tworzą herbatniki i masło, masę serową zrobimy w ciągu kilku minut, a delikatne i długie pieczenie sprawi, że ciasto fenomenalnie się uda. Całość muśnięta ganache z dodatkiem masy krówkowej i solonych orzeszków, doprowadzi do tego
Poezja Smaków - blog kulinarnyprzepis na to cudo ! do zrobienia polewy wykorzystałam kakao naturalne od SKWORCU Polewa jest łatwa w przygotowaniu. Do garnuszka wsyp 2 łyżki kakao, dodać 2 łyżki wody i 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki masła. Rozpuść w kąpieli wodnej, polewa gotowa! Po upieczeniu ciasta, podziel je na połowę, rzecz jasna kiedy będzie już zupełnie zimne! Posmaruj powidłem śliwkowym, nakryj
Z Kuchni Do Kuchnitegorocznych już zbiorów. Ciasto i muffinki powstały z potrzeby serca. Lubimy przygotować coś na szybko i zdrowo. Smak rewelacyjny, serek ricotta nadaje pięknej wilgoci i posmaku. Ciasto i muffinki wyszły bardzo delikatne, puszyste i lekko wilgotne. Na pewno będę powtarzać te wypieki w różnych wariantach i z różnymi dodatkami. Migdały ( tutaj pisałam o ich dobroczynnych właściwościach) są subtelnie(...)owoców czarnego bzu. Udajcie się za miasto, najlepiej w pobliżu lasu, jednak z daleka od szlaków komunikacyjnych, ponieważ czarny beż łatwo chłonie zanieczyszczenia. Zbierajcie to dobro, bo jest go bardzo dużo i jest darmowym skarbem, to najważniejsze. Ciasto i muffinki orkiszowo - migdałowe, z jogurtem i serkiem ricotta, z malinami i owocami czarnego bzu. Składniki: 2 jajka
Naturalna KuchniaBardzo delikatny w smaku – lekko słodkawy, lekko słonawy – idealny i z wędliną i z konfiturą. Ciasto, z którego przygotowujemy taki chleb pszenny mleczny można wykorzystać także do bułeczek, chałek, chleba tostowego i innych wypieków. Do tego jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Dlaczego puszysty chleb pszenny mleczny nazywa się mleczny? Nie znajdziecie w nim mleka(...)nadają mu delikatnie mlecznego posmaku, jak najlepsze bułeczki mleczne babci. Można go piec w formie klasycznego bochenka lub, tak jak my, wykładając foremkę uformowanymi bułeczkami, które w trakcie rośnięcia ciasta i pieczenia łączą się tworząc ciekawy wierzch. Chleb pszenny mleczny zamknięty w szczelnym pojemniku zachowuje świeżość, gdy zrobi się czerstwy idealnie pasuje na tosty i tosty francuskie – na pewno
Pociąg Do KuchniSerniczki bez pieczenia to bardzo smaczny i łatwy do wykonania deser, który świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu. Z niewielkiej ilości składników powstaje pyszna serowa babeczka
Kuchcik gotujeKrucha tarta z jabłkami w cynamonie, smaczna i łatwa do przyszykowania. Słodka, aromatyczna - idealna do kawy. Czytaj dalej »
Przepisy KulinarneBabka albo też chlebek cytrynowy, jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a równocześnie bardzo smaczna. Idealnie nadaje się w szczególności na letnie dni, ponieważ jej smak jest
Passions hobbies lifeNiecodzienne pączki :) Lubię ten przepis, bo jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a powstałe jabłkowe pączusie są pyszne. Składniki: 10 jabłek 4 jaja 10 dag
Tradycyjna KuchniaSkładniki: ciasto: 2 szkl mąki krupczatki 1szkl cukru pudru 0,5 kostki masła 3 ugotowane na twardo żółtka masa: 3 białka 1 szkl wiórków kokosowych skórka
Luźna KuchniaDania jednogarnkowe wcale nie muszą być nudne. Dzisiaj przedstawiam Wam Strąkowe z karkówką. Pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad. Składniki: 100 g fasoli 100 g zielonego
Niezły Młynek