łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:237/593)

Tarta z gruszkami i masą marcepanową! 174

MARCEPANOWĄ! Jedna z najlepszych jaką jadłam i zrobiłam! Bardzo łatwa w wykonaniu a wykwintna w smaku! Gorąco Wam polecam!   SKŁADNIKI: -500 g mąki - 250 g masła (nie używaj margaryny!) - 3 żółtka - 1 białko - 2 łyżki zimnego mleka - łyżeczka proszku do pieczenia - 150g cukru zmielonego Wszystkie składniki zagnieć jak najszybciej. Ciasto owiń folią i schładzaj w lodówce przez godzinę. Tortownicę

SMYKWKUCHNI
Pierś z indyka ze szpinakiem i paprykowym serem w cieście francuskim 159

Zuzia generalnie je mi wszystko co zrobię, ale czasem wybrzydza ;) ale też, żeby było szybko, łatwo i pysznie! Przygotowane w ten sposób mięso to pomysł na smaczne, a zarazem ciekawie zaprezentowane danie. Prawda, że elegancko? ;) polecam taki sposób podania na różne okazje. Ciasto francuskie jest bardzo kruche po upieczeniu, dlatego do krojenia potrzebowałam ostrego noża - miałam taki (na zdjęciu

Kolorowy Przepisownik
Świąteczne ciasto dla niejadka 164

Niektórych z nich nawet nie znam, więc denerwowałam się tym bardziej.  Przeszukiwałam książki w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu. Chciałam coś łatwego, ale jednocześnie świątecznego. Koniecznie z cynamonem!  Idealną recepturę znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr. 6/2010; tam ciasto upieczono w formie gwiazdy i udekorowano lukrem i migdałami. Nie mam odpowiedniej formy (kiedyś miałam, ale skoro nie użyłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z cukinii z borówkami 141

Smażona, pieczona, zjedzona na surowo cukinia – wszystko to już było. Ale ciasto z cukinii to rzecz nowa i niesamowicie pyszna. A przy tym prosta do zrobienia, że nawet najbardziej niedzielny cukiernik sobie poradzi. Przygotowanie : 5 minut Pieczenie : 40-45 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 6 Cukinia jest niesamowicie wszechstronnym warzywem (choć trzeba dodać, że technicznie jest to owoc

Niedzielny kucharz
Piankowiec z dżemem – wysoki i delikatny 317

Piankowiec (czy też pierzynkowiec) to niewielkie, choć bardzo wysokie ciasto. Wyjątkowo urocze, delikatne w smaku i imponujące z wyglądu. Piankowca na szczęście robi się bardzo prosto, a gdy użyjemy gęstego, domowego dżemu, konfitur czy frużeliny będzie jeszcze smaczniejszy. Dekorując go rozmarynem, łatwo możemy uzyskać nietypową, świąteczną dekorację imitującą choinki. Powinien wspaniale prezentować się zarówno na codziennym, jak i na świątecznym

Poezja smaku
Tarta z agrestem i kremem z białej czekolady 209

Pyszna tarta, nie za słodka, fajnego smaku dodają jej kwaśne owoce. Lekka, łatwa do zrobienia. Nam bardzo smakowała, podana z gałką lodów smakuje wybornie. Pomysł na wykorzystanie zamrożonych owoców - równie dobrze spiszą się tutaj porzeczki, sama trochę dorzuciłam, stąd ten kolor. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody Masa agrestowa: 800 g agrestu (u mnie 500 g agrestu i 300 g czerwonej porzeczki) 1/2 szklanki cukru 500 ml wody

Domowa cukiernia Ewy
Pierogi z jagodami 98

Dziś na targu nie mogłam się oprzeć i kupiłam trochę jagód przepisu nie będzie ponieważ ciasto jest zwyczajne a jagody wymieszane z cukrem, podane z bitą

Gotowanie jest łatwe
Artykuł z rodziną w "Chwili dla ciebie" 130

Zapraszam czytelników "Chwili dla ciebie" do mojego domu. Przepisy na potrawy pokazane w artykule   Lasagne na domowym cieście  Roladki cukiniowe z mięsem mielonym na

Gotowanie jest łatwe
Babka kokosowa z białek 727

Babka kokosowa z białek powstała, podobnie jak piegusek z białek , z ich nadmiaru w lodówce. Jest to proste w wykonaniu ciasto ucierane, wiórki kokosowe są lekko

Smakołyki Bereniki
Piernik na ostatnią chwilę 163

Piernik który można przygotować w ostatniej chwili, szybki i łatwy w przygotowaniu a do tego długo utrzymuje świeżość. Przepis mam od siostry która gdzieś go wyszukała i piecze bardzo często. Składniki: - 100 g masła - 2 łyżki kakao - 2 łyżki miodu - 2 łyżki przyprawy do piernika - 250 ml mleka - 3 jajka - 200 g mąki - 200 g cukru - 1 i 1/3 łyżeczki(...)Wlewamy masę i miksujemy na niskich obrotach do dokładnego połączenia składników. Masę wlewamy do kwadratowej formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut. ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Po przekrojeniu ciasta smarujemy dolną część powidłami, przykrywamy górną i posypujemy cukrem pudrem. Zamiast cukru pudru można piernik polać polewą czekoladową. http://ambition.pl

Kulinarne życie
Jabłka w cieście twarogowym 190

Kawałki jabłek otulone maślanym ciastem z dodatkiem twarogu. Mięciutkie, jabłkowe, ze słodką polewą, polecam szczególnie dzieciom. Ósemki jabłek są zawinięte w formie grubych paluchów, więc łatwe są do trzymania i nie trzeba otwierać szeroko buzi :) 2 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 150 g twarogu zmielonego 1 jajko 1 żółtko(...)jabłka POLEWA: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z czarnej porzeczki Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i pozostałe składniki, oprócz jabłek. Zagnieść ciasto i odstawić na 15 min do lodówki. W tym czasie można obrać i pokroić jabłka w ósemki, wycinając gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i pociąć na paski

https:KKuchniaMniam
Ciasto czekoladowo migdałowe z gruszkami 143

Kiedy kupowałam gruszki jeszcze nie do końca wiedziałam co z nich przyrządzę, na pewno miało być to ciasto czekoladowe, bo właśnie takie połączenie wydaje mi się najlepsze.  Z pomocą jak zwykle przyszła mi Dorota i jej fantastyczny blog, wprowadziłam kilka drobnych zmian, a oryginalny przepis znajdziecie  tutaj . Przygotowanie gruszek: 7 średnich gruszek laska cynamonu gwiazdka anyżu 1/2 szklanki(...)gotujemy. Do wrzątku wkładamy gruszki i gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Patyczkiem sprawdzamy czy są miękkie - powinien łatwo wchodzić, ale nie należy ich rozgotować, gdyż będą się jeszcze piekły. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto czekoladowe: 150 g gorzkiej czekolady 70% 120 g masła 50 ml esencji wanilinowej (można zastąpić likierem lub innym alkoholem

Słodka Kraina Wypieków
Tarta arbuzowa 135

pojawieniu się pierwszych arbuzów. Ale co się odwlecze, to nie uciecze - nadrabiam zaległości :) Spróbujcie koniecznie, ciacho jest łatwe w przygotowaniu, orzeźwiające, po prostu idealne. Po zjedzeniu kawałka ma się ochotę na jeszcze i jeszcze :)  Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm): Ciasto: 400 g mąki (najlepiej krupczatki) 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania