Smażona, pieczona, zjedzona na surowo cukinia – wszystko to już było. Ale ciasto z cukinii to rzecz nowa i niesamowicie pyszna. A przy tym prosta do zrobienia, że nawet najbardziej niedzielny cukiernik sobie poradzi. Przygotowanie : 5 minut Pieczenie : 40-45 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 6 Cukinia jest niesamowicie wszechstronnym warzywem (choć trzeba dodać, że technicznie jest to owoc
Niedzielny kucharzPiankowiec (czy też pierzynkowiec) to niewielkie, choć bardzo wysokie ciasto. Wyjątkowo urocze, delikatne w smaku i imponujące z wyglądu. Piankowca na szczęście robi się bardzo prosto, a gdy użyjemy gęstego, domowego dżemu, konfitur czy frużeliny będzie jeszcze smaczniejszy. Dekorując go rozmarynem, łatwo możemy uzyskać nietypową, świąteczną dekorację imitującą choinki. Powinien wspaniale prezentować się zarówno na codziennym, jak i na świątecznym
Poezja smakuPyszna tarta, nie za słodka, fajnego smaku dodają jej kwaśne owoce. Lekka, łatwa do zrobienia. Nam bardzo smakowała, podana z gałką lodów smakuje wybornie. Pomysł na wykorzystanie zamrożonych owoców - równie dobrze spiszą się tutaj porzeczki, sama trochę dorzuciłam, stąd ten kolor. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody Masa agrestowa: 800 g agrestu (u mnie 500 g agrestu i 300 g czerwonej porzeczki) 1/2 szklanki cukru 500 ml wody
Domowa cukiernia EwyDziś na targu nie mogłam się oprzeć i kupiłam trochę jagód przepisu nie będzie ponieważ ciasto jest zwyczajne a jagody wymieszane z cukrem, podane z bitą
Gotowanie jest łatweZapraszam czytelników "Chwili dla ciebie" do mojego domu. Przepisy na potrawy pokazane w artykule Lasagne na domowym cieście Roladki cukiniowe z mięsem mielonym na
Gotowanie jest łatweBabka kokosowa z białek powstała, podobnie jak piegusek z białek , z ich nadmiaru w lodówce. Jest to proste w wykonaniu ciasto ucierane, wiórki kokosowe są lekko
Smakołyki BerenikiPiernik który można przygotować w ostatniej chwili, szybki i łatwy w przygotowaniu a do tego długo utrzymuje świeżość. Przepis mam od siostry która gdzieś go wyszukała i piecze bardzo często. Składniki: - 100 g masła - 2 łyżki kakao - 2 łyżki miodu - 2 łyżki przyprawy do piernika - 250 ml mleka - 3 jajka - 200 g mąki - 200 g cukru - 1 i 1/3 łyżeczki(...)Wlewamy masę i miksujemy na niskich obrotach do dokładnego połączenia składników. Masę wlewamy do kwadratowej formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut. ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Po przekrojeniu ciasta smarujemy dolną część powidłami, przykrywamy górną i posypujemy cukrem pudrem. Zamiast cukru pudru można piernik polać polewą czekoladową. http://ambition.pl
Kulinarne życieKawałki jabłek otulone maślanym ciastem z dodatkiem twarogu. Mięciutkie, jabłkowe, ze słodką polewą, polecam szczególnie dzieciom. Ósemki jabłek są zawinięte w formie grubych paluchów, więc łatwe są do trzymania i nie trzeba otwierać szeroko buzi :) 2 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 150 g twarogu zmielonego 1 jajko 1 żółtko(...)jabłka POLEWA: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z czarnej porzeczki Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i pozostałe składniki, oprócz jabłek. Zagnieść ciasto i odstawić na 15 min do lodówki. W tym czasie można obrać i pokroić jabłka w ósemki, wycinając gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i pociąć na paski
https:KKuchniaMniamKiedy kupowałam gruszki jeszcze nie do końca wiedziałam co z nich przyrządzę, na pewno miało być to ciasto czekoladowe, bo właśnie takie połączenie wydaje mi się najlepsze. Z pomocą jak zwykle przyszła mi Dorota i jej fantastyczny blog, wprowadziłam kilka drobnych zmian, a oryginalny przepis znajdziecie tutaj . Przygotowanie gruszek: 7 średnich gruszek laska cynamonu gwiazdka anyżu 1/2 szklanki(...)gotujemy. Do wrzątku wkładamy gruszki i gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Patyczkiem sprawdzamy czy są miękkie - powinien łatwo wchodzić, ale nie należy ich rozgotować, gdyż będą się jeszcze piekły. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto czekoladowe: 150 g gorzkiej czekolady 70% 120 g masła 50 ml esencji wanilinowej (można zastąpić likierem lub innym alkoholem
Słodka Kraina Wypiekówpojawieniu się pierwszych arbuzów. Ale co się odwlecze, to nie uciecze - nadrabiam zaległości :) Spróbujcie koniecznie, ciacho jest łatwe w przygotowaniu, orzeźwiające, po prostu idealne. Po zjedzeniu kawałka ma się ochotę na jeszcze i jeszcze :) Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm): Ciasto: 400 g mąki (najlepiej krupczatki) 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Domowa Cookierenka AgiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienierozkruszone ciasto francuskie, wierzch wyrównujemy. Ciasto studzimy, następnie przekładamy do lodówki min. 2 godz. do stężenia. Zapewne dziwicie się, dlaczego tak ciasto francuskie przygotowałam :) chciałam, żeby było szybciej i łatwiej. Masa też fajnie się z nim połączyła, łatwo kroić, czasem trzeba zrobić coś całkiem inaczej. Warto być kreatywnym
Moniki SmakołykiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Klasyk ciągle królujący na blogach. I nareście zagościł także i u mnie. Krótko
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnieniegórze jest ubita śmietana z łyżką cukru pudru z dodatkiem śmietan-fixu. Do dekoracji ciasta posypać potartą gorzką czekoladą. Ciasto przed podaniem schłodzić najlepiej przez całą noc wtedy masy będą bardziej zwarte a herbatniki dadzą łatwo się pokroić. http://www.mlynystoislaw.pl
W garach u GosiNie da się ukryć, że ostatnio panuje moda na brownie. Zdecydowana większość z Nas jeśli ma ochotę na „ciemne ciasto” sięga właśnie po brownie. Niestety, ale
PatiGotujeŚwięta zbliżają się dużymi krokami. Dla mnie oprócz przepysznych i wyjątkowych dań, to przede wszystkim magia związana z przygotowaniami. Większość ludzi za tym nie przepada, ale
PatiGotujenawet trochę rozgotować. Jeszcze ciepłą wymieszać z brokułem, dodać jajko, przyprawy i kilka łyżek mąki. Masa powinna być dość gęsta i łatwo się formować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić i oprószyć mąką, przełożyć na nią ciasto i uformować okrąg. Podpiekać ok. 10-15 minut w 200 stopniach C. dodatki puszka pomidorów bez skórki łyżka koncentratu pomidorowego kukurydza
Kuchnia Elliemuszę teraz otwierać rozdrabniacza aby duże kawałki dodać bliżej noży do rozdrobnienia ponownego POLECAM ten rozdrabniacz: dobrze rozdrabnia, jest poręczny, łatwo się montuje do pracy i do mycia (na zdjęciu jest rozdrobniony marcepan w czekoladzie do ciasta) na stronie producenta można poczytać o blenderze "zobacz TUTAJ" , cena około
W Mojej Kuchni LubięDeser na śniadanie? Czemu nie :) Domową granolę najczęściej pieczemy w piekarniku, w większej ilości. W przypadku, kiedy nie potrzebujemy całego słoika granoli lub obudziliśmy się rano
Moja Delicjateż nadmiaru słodyczy, bo były trudniej dostępne. Mam bardzo podobne wspomnienia z tego czasu, który kojarzy mi się z babcią pieczącą ciasta w prodiżu i rodzinnymi zgromadzeniami, kiedy robiliśmy wspólnie ogórki i sok malinowy na zimę. Dlatego łatwo mi wczuć się w ten klimat i przypomnieć sobie te proste potrawy, jak gzik, ziemniaki gratin, mizeria z miętą czy gazpacho
Ugotowane pozamiatanemąkę, sól wymieszać za pomocą miksera na gładką masę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i partiami smażyć naleśniki. Po wylaniu porcji ciasta na rozgrzaną patelnię, smażyć tak długo aż naleśnik można przewrócić. Trwa to szybko, naleśniki bardzo łatwo dają się przewrócić. Na drugiej stronie już smażyć kilka sekund. Zmiksować owoce, osłodzić jak potrzeba. Dodać kleksik jogurtu, złożyć naleśnik i podawać
Kuchnia Pokoleńsię chociaż jednemu takiemu ciastku . Łasuchy dobrze wiedzą o czym mówię bo dobre ptysie są po prostu boskie - delikatne i chrupiące ciasto parzone a do tego mnóstwo pysznej, bitej śmietany, lekkiej jak chmurka chociaż niestety, kalorycznej. Ptysie łatwo wchodzą, nie tylko do buzi, ale też w boczki i trzeba o tym pamiętać. Równie wielką miłością darzę jedynie eklerki. Moja Mama
Smaczna PyzaCiasto o bardzo ciekawym smaku i pięknej prezentacji. Chałwa wyśmienicie łączy się w smaku z nutellą - koniecznie spróbujcie ;) Zapraszam! Chałwowiec Składniki: (na małą blaszkę 20x24
Tagebuch po polskuSkładnik – porcja na formę o średnicy 21: 1 szklanka kaszy jaglanej, 2 szklanki wody, 1 puszka mleka kokosowego, 4 łyżki miodu, 2 szklanki wiórek kokosowych
Coś bym zjadłaPysznie smakuje i pięknie się prezentuje. Ciasto, które nie należy do skomplikowanych a mimo to zachwyca swoim smakiem. Wspaniałe w swojej prostocie :) Zapraszam! Szarlotka królewska Składniki
Tagebuch po polskuJesteście zwolennikami planowania? Spisujecie tygodniową listę zajęć, menu obiadowe, itp? Ja, przyznaję bez bicia, nigdy tego nie robiłam. Moje plany te duże i te codzienne, zawsze
brunetkawkuchniDelikatnie kakaowe, delikatnie kokosowe- ale zdecydowanie mocno wyraziste w smaku proste ciastka. Lekko wilgotne, aż rozpływają się w ustach... Pracochłonne ale warte poświęcenia :) Mój smak
Tagebuch po polskuCzasem nachodzi mnie ochota na małe co nieco. I nie chodzi mi wtedy o kawałek czekolady, który na pewno znajdę w szafce, ale o coś czym
Słodkie PrzyjemnościDziś wspólnie postanowiliśmy upiec ciasto z warzywami do akcji Chantel - Warzywa w słodyczach , w akcji wzielam udzial ja, Chantel, Mopsik , Aleksandra
Codzienne Gotowanieśniadanie ". Choć nie biorę udziału w tych akcjach ( sama nie wiem czemu ) to postanowiłam go upiec. Chleb jest smaczny, łatwy w przygotowaniu i długo świeży. Patrząc na proporcje miałam obawy co do wilgotności i konsystencji ciasta i dodałam trochę więcej mąki. No i jako, że nie po drodze mi z suszonymi drożdżami dodałam świeże. Chlebek polecam bo jest smaczny
Ewa w kuchni„Czekolaczek – aroniaczek” – zawsze się udaje Jak już wielokrotnie z uporem maniaka podkreślałam , nie jestem cukiernikiem , piec nie potrafię , a ciasta robię tylko
Ogrodnik w podróżypodsmażamy na oliwie. Dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, tymianek, lubczyk, pietruszkę, sól, pieprz i dusimy 30 minut. Wykonanie naleśników: Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy. Ilość mleka musi być taka, aby naleśniki miały odpowiednią konsystencję, tzn powinny się łatwo rozprowadzać na patelni, ale nie powinno być za rzadkie. Jeśli dodaliśmy za dużo mleka, można dosypać trochę mąki. Naleśniki smażymy na bardzo
Smak mojego domudzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika. I można przyszpanować przy stole, mówiąc „sama zrobiłam”. Nie jestem pewna czy na kimś
wcinaj toCiasto rosło jak szalone, aż popękało, ale nie miało to najmniejszego wpływu na jego smak. Szybkie, łatwe i smaczne, wilgotne dzięki dodatkowi oleju, długo zachowuje świeżość. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyNie jestem fanką diet, a na pewno nie korzystam z nich aby być szczupłą i piękną, tylko po to by chwilę później przytyć niemiłosiernie. Nie, to
Słodkie Przyjemności"Witajcie w moje urodziny! Nie wiem, jak to minęło, ale dziś kończę 22 lata. Nic to w moim życiu nie zmienia, nadal czuję się młoda i
Słodkie Przyjemności"Muszę przyznać, że lubię mieć w lodówce niepotrzebne białka. Rzadko się to zdarza, zazwyczaj wykorzystuję jaja w całości, ale gdy już to następuje jestem szczęśliwa, bo
Słodkie Przyjemności"Kto ma już wakacje? Ja niby mam, ale to takie trochę oszukane, dwa dni wolnego i na czereśnie ;) Ale za to, w sierpniu, mimo wielu przeciwności
Słodkie Przyjemności"Nowy tydzień nowe wyzwania! Dziś przyszykowałam dla Was bardzo letnią kombinację. Soczyste czereśnie, słodziutkie maliny i bardzo aromatyczną lawendę. A! Smak jest tak cudowny, że
Słodkie Przyjemności"Jakie plany na dziś? Leniuchujecie? A może ciężko pracujecie? U mnie dziś sprawdzi się raczej to pierwsze. Dziś odpoczywam, a od jutra do roboty, remont czeka
Słodkie Przyjemności"Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z moją Prababcią, która zasłynęła w mojej pamięci właśnie takimi wypiekami. Zapach ciasta drożdżowego roznoszącego się po całym domu, stary kaflowy
Słodkie Przyjemności"Zrobiłam ją jakiś czas temu gdy miałam okazję przywieźć z działki bardzo dużą ilość wiśni. W trakcie przygotowywania dżemu naszła mnie ochota na ich wykorzystanie
Słodkie PrzyjemnościCzęsto, szczególnie wieczorową porą, mam wielką zachciankę na coś słodkiego. I jeżeli chodzi o mnie - to daję sobie z tym radę. Ale przychodzi taka pora, że
Słodkie PrzyjemnościGotowi do świąt? U mnie kuchnia dopiero dziś rozgrzeje się do czerwoności :) W związku z tym, że w mojej rodzinie jest wiele gospodyń, przygotowanie potraw świątecznych
Słodkie PrzyjemnościZrobiłam sobie tygodniowy urlop :) Przepraszam za tą chwilową przerwę w eterze. Mam nadzieje, że korzystaliście z innych pysznych przepisów zamieszczonych na blogu. Dziś przygotowałam dla Was
Słodkie PrzyjemnościCzasem najlepsze pomysły przychodzą człowiekowi do głowy niespodziewanie. Tak właśnie było z tym ciastem. Jak zwykle - ostatnio bardzo często - naszła mnie popołudniu ochota na małe co
Słodkie PrzyjemnościCzy jest sezon czy nie, jagody jeść lubię w każdej postaci. Babeczki, drożdżówki, ciasta, pierogi czy desery. Zawsze chętnie przygotuję coś z ich dodatkiem. Choć przyznam
Słodkie PrzyjemnościNiby nadal lato, niby ciepło, ale w powietrzu czuć już zbliżającą się jesień. Podobno taka kolej rzeczy, ale ja nie jestem na tak. Nie lubię chłodu
Słodkie Przyjemnościrazem z sokiem z cytryny oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy
Mango PapajaPrzepyszna szarlotka z migdałami - super przepis od Teściowej :) Kruche ciasto, jabłka, do tego migdały - niebo w gębie .... SKŁADNIKI (blaszka 36x24 cm) Ciasto: 450g mąki pszennej
Moje Kuchenne Rewelacje