Składniki (z 1 opakowania XXL ciasta wyszło nam 6 drożdżówek): ciasto francuskie – kwadraty ok. 6×6 cm Nadzienie 1: ok. 400ml mleka 2 łyżki cukru 2 żółtka, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia garść rodzynek Nadzienie 2: 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki cukru łyżka masła Budyń waniliowy: Odlewamy 1/2 szkl. mleka, resztę zagotowujemy. Do odłożonej części(...)zagotuje wlewamy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy by nie powstały grudki – pamiętajcie by zmniejszyć ogień pod garnkiem bo budyń bardzo łatwo przypalić. Po zdjęciu z ognia dodajemy trochę rodzynek. Tak przygotowany budyń wkładamy na środek kwadratu z ciasta francuskiego, który składamy na pół. Pozostało jeszcze zrobić truskawkowy dżemik na wierzch ciastka – będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto
kuchcikowniaOdrywane bułeczki chodziły za mną od dłuższego czasu. Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy … Bułeczki robi się bardzo łatwo , a ich smak wynagradza czas oczekiwania. Delikatne …. puszyste … mięciutkie … na jednej na pewno się nie skończy! Śmiało można zajadać solo odrywając po bułeczce lub też(...)letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 min. Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy rozbełtane jajka i zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy , po czym dodajemy rozpuszczone masło. Jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno byc miękkie i plastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ). Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy. Dno średniej formy
Ostra na SłodkoKolejną propozycją z serii "na zimno" jest sernik z aromatycznym cynamonem, fanom tej przyprawy ciężko będzie poprzestać na jednym kawałku. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba
Smakołyki Berenikimiski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, jest gotowe do formowania placuszków. W czasie kiedy ciasto rośnie, koncentrat mieszamy z wodą, by nabrał odpowiedniej konsystencji. Ma być taki, by dało się go łatwo smarować na bułeczkach, ale nie może być zbyt rzadki. Dodajemy sól, pieprz, łyżeczkę cukru i zioła. Odstawiamy, by smaki się połączyły. Cebulę(...)łyżeczką cukru i ziołami prowansalskimi. Ser ścieramy na tarce lub kroimy (ja miałam żółty ser w plastrach, więc pokroiłam je na cienkie paseczki). Plasterki chorizo przekrawamy na pół. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części, a każdą z nich na cztery kolejne (pizzerinki piekłam na trzy tury). Pierwszą partię rozpłaszczamy lub wałkujemy tak, by miała mniej więcej owalny kształt
Ratunku obiadpostępować, by masa się nie zwarzyła, u mnie jednak do takiej sytuacji doszło;) Oczywiście taką masę można łatwo uratować – wystarczy miskę z masą umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą i miksować na parze aż do odpowiedniej konsystencji. Ja ciasto robiłam dość późno i szczerze mówiąc sama już nie wiem, czy faktycznie wieczorem tego nie zauważyłam, czy może
Smaki Na Talerzusernik na zimno z wiśniami na kruchym spodzie to moja propozycja na weekendowy deser. Przepis jest łatwy, masa serowa jest bez dodatku cukru, bez jajek i bez tłuszczu. Słodycz sernika pochodzi jedynie z galaretek. Jak ktoś liczy kalorie to nie musi przygotowywać kruchego ciasta i do tortownicy wylać samą masę serową. A sam sernik na zimno jest pyszny, orzeźwiający
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętorcik kawowy z dodatkiem alkoholu, szybki i łatwy do zrobienia. Składniki: 500 g serka mascarpone 750 ml kremówki 36 % 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki czubate cukru pudru ok. 150 - 200 g podłużnych biszkoptów francuskich 250 ml mocnej kawy 50 ml wódki / amaretto - w zależności jak bardzo chcemy mieć wyrazisty smak ciasta. 160 g maślanych herbatników
W Moim Magicznym DomuBabeczki piaskowe ze śliwkami Ciasta ze śliwkami to kwintesencja jesieni Dziś zapraszam na maślane, piaskowe babeczki z soczystymi węgierkami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Coś pysznego…! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 120g miękkiego masła 4 łyżki oleju 3/4 szklanki drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)Dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita i puszysta. Dodajemy jogurt, miksujemy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, mieszamy – ciasto zrobi się bardzo gęste *** *** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo resztę cukru i ubijamy, aż cukier się rozpuści a piana zrobi się
Blog z ApetytemMiękkie, puszyste i bardzo lekkie ciasto. Pasują do niego niemal wszystkie owoce, u mnie w wersji z jabłkami :) Bardzo, naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Pięknie pachnie, długo zachowuje świeżość, nic tylko zabierać się do pieczenia ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię(...)cały czas miksować, dodać ekstrakt waniliowy, ubić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć owoce, lekko dociskając. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem
Domowa cukiernia Ewywstawić galaretki do wody na parę sekund. Woda może sięgać jedynie do wysokości galaretki, nie może zamoczyć biszkoptu. Tym sposobem galaretka łatwo wyjdzie z foremki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Desery , Dla dzieci Tagged: galaretka , jagody , maliny
https:KKuchniaMniamczyli 6 ruloników do pocięcia. Im cieńsze ciasto tym bardziej mokre i delikatne. Przy cieście bezglutenowym kruchość jest na najwyższym poziomie. Trzeba przyznać, że zwijanie takich kapuśniaczków w tym wydaniu jest sztuką. Nie będziemy mydlić Wam oczu i mówić, że jest to łatwe, proste i przyjemne, ale powiemy Wam jedno - WARTO! Gdy poczujecie zapach, spróbujecie smak i rzucicie okiem
Wypisz Wymalujmój starty, sprawdzony przepis na pyszne ciasto szczególnie uwielbiane przez dzieci:)) Ciemny biszkopt przełożony kremem z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto smakiem i wyglądem bardzo przypomina popularne batoniki Mleczna kanapka, stąd też jego nazwa. Ogromnym plusem jest to jak łatwo i szybko można je zrobić. A minusem, że jeszcze o wiele szybciej znika ze stołu:) Biszkopt: 6 jajek(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kakao. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać kolejno żółtka. Dodać przesiane mąki z proszkiem i kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej formy o wym. 23x33cm. Piec około 40 min w temp. 170st. Ostudzić, przekroić na dwa blaty. Krem: 1/2 szklanki zwykłego mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 opakowania cukru
Z miłości do słodkościPyszny, rozpływający się w ustach sernik na spodzie z ciasteczek Oreo z owocami i białą czekoladą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód na
My Culinary ArtPleśniak jest ciastem,które często piekła moja mama. Po łączenie kakao, piany, kruchego ciasta i domowej roboty powideł śliwkowych to jest to! ;) Wydaje się skomplikowane w wykonaniu, ale w rzeczywistości jest łatwe i proste. Składniki: 4 szklanki mąki 5 szt. jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 250 g masła 2 łyżki śmietany(...)owoców cukier puder do posypania Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczen ia,dodałam 1/4 cukru, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę i pokrojone na kawałki masło. Wszystkie składniki zagniotłam. Podzieliłam ciasto na połowę, a następnie jedną połówkę na 1/4 i 3/4 Do 1/4 dodałam kakao. Obie mniejsze części włożyłam do zamrażalnika na około 15 minut. W międzyczasie wyłożyłam blachę (o wymiarach
potrawyregionalne