łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:224/593)

Ciasto Cassata 203

Tradycyjne, włoskie a dokładnie sycylijskie ciasto przełożone kremem z serka ricotta z dużą ilością namoczonych w alkoholu bakalii, orzechów i czekolady. Szybkie i łatwe do zrobienia, ma ciekawy smak, ale pyszny ;) Polecam! PS Szukasz armatury przemysłowej lub kwasoodpornej? Zajrzyj koniecznie na stronę http://www.saga.info.pl/  - profesjonalne rozwiązania, gwarancja jakości i trwałości :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki na ciasto: 5 jajek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z serka ricotta: 800 g sera ricotta 275 g cukru miąższ z 1/2 laski wanilii

Domowa cukiernia Ewy
Pełnoziarniste bułeczki czekoladowo-cynamonowe 133

powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.   Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą albo przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.   W międzyczasie przygotować nadzienie. W garnuszku na wolnym(...)wystudzenia. Schłodzoną w lodówce czekoladę zetrzeć na dużych oczkach tarki do miseczki. dodać cukier, cynamon i wystudzone masło. Wymieszać na łatwą do rozsmarowania pastę - u mnie miała grudki od cukru trzcinowego, ale nie ujęło jej to smaku :) Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy . Ciasto rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy posypanej mąką

Grunt to przepis!
Kasztanowe ciasto ze śliwkami bezglutenowe 71

nieuprawianych w Polsce), która nadaje wspaniałego orzechowego posmaku. Mimo, iż ten rodzaj mąki nie jest u nas popularny i raczej niełatwo dostępny stacjonarnie (czasami znajdziemy ją w sklepach ekologicznych, ale głównie w internetowych) zachęcam do wypróbowania jej w ciastach. Także dodatek ksylitolu oraz oleju kokosowego świadczy o tym, że wypiek ten nie należy do typowych słodyczy, ale stanowi pożywną owocową

Milion Smaków
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 168

smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-zloty-napar-z-imbiru   Anna Mucha: Dżem z włoskich śliwek Czas przygotowania: 3h Pozom trudności: łatwe Dżem z włoskich śliwek (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: śliwki włoskie cukier cynamon Sposób przygotowania: Przygotuj garnek z grubym dnem, słoiczki z zakrętkami. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w cząstki i wrzucamy(...)przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach! Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-z-wloskich-sliwek   Anna Mucha: Dżem gruszkowo-cynamonowy Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Dżem gruszkowo-cynamonowy (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: gruszki – 1 kg cukier cynamon cytryna – 1 szt. kardamon (opcjonalnie) cukier wanilinowy (opcjonalnie) Sposób

WojnaNaSmaki.pl
Ciasto jogurtowe z owocami mojej mamy / Yogurt fruit cake 175

Dziś przedstawiam przepyszne ciasto jogurtowe z przepastnego zeszytu mojej mamy. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, jednocześnie wilgotne ze względu na dużą ilość owoców, posypane chrupiącą i słodką kruszonką. Jest na prawdę łatwe w przygotowaniu i doskonale smakuje z popołudniową kawą. Już niedługo pojawią się pierwsze owoce, które będzie można wykorzystać w tym przepisie, a w międzyczasie sprawdzą się też

karmelowy
Cynamonowe bułeczki 167

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, a tym bardziej lubię wszystkie wypieki z jego udziałem. Jeżeli chodzi o cynamon, to lubię jego zapach, smak, ale nie w przesadnej ilości. Te bułeczki są niezwykle urocze, a jakie pyszne. Są lekko chrupiące na zewnątrz i pysznie mięciutkie w środku, na drugi dzień równie pyszne. Zapach przy wypieku takich bułeczek jest w domu piękny. Cynamonowe(...)bułeczki są łatwe do przygotowania i idealne na szare jesienne popołudnia, gdy słońca właściwie nie ma. Przepis z książki Ani Starmach „Pyszne. Na Słodko” Składniki: 400 gram mąki pszennej 9 g suchych drożdży 100 gram oleju 2 łyżki roztopionego masła 60 g cukru 200 ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego

dom-agi.pl
Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań, jeśli kochasz" 132

przemysłowego wypieku. Zmobilizował mnie jednak fakt, że mój wieloletni zakwas mógłby się zmarnować, a tego bym sobie nie darowała. Chleb jest niezwykle łatwy w wykonaniu. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : garść ciasta z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 560 g mąki pszennej uniwersalnej łyżeczka soli łyżka miodu(...)godzin. Rano ciasto zwiększy swoją objętość, a na jego powierzchni pojawią się gazowe pęcherzyki. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce. Resztę ciasta wymieszać z trzema łyżkami pestek dyni, a następnie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać resztą pestek. Włożyć do torby foliowej lub przykryć wilgotną ściereczką. Czekać na ponowne wyrośnięcie

Weekendy w domu i ogrodzie
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 170

jest godziną satysfakcjonującą dla właściciela, co oznacza, że otwierać oczęta musiałam raptem chwilę przed piątą. Mam w tym niejakie doświadczenie, więc choć łatwo nie było, dałam radę. Piekarnia nie jest duża - raptem trzech piekarzy przygotowujących chleb i ciasta do dwóch sklepów. W zeszłym roku Erik odkupił sklep, gdyż poprzednia właścicielka po trzydziestu latach postanowiła udać się na zasłużoną emeryturę. Piekarnia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z jabłkami z ciasta francuskiego 299

cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 niepełna łyżka mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na masę twarogową umieszczamy w misce i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm) i wyklejamy nim dno formy na tartę i boki na wysokość

My Culinary Art
Pieczemy chleb - cześć 2 153

tworzenia siatki glutenowej. 2 -bardziej sprężyste, ale i niewygodne podczas wyrabiania (odstaw ja na 5 minut aby rozluźnić gluten). 3 -ciasto staje się gładsze i przyjemniejsze w pracy. Nie klei się już tak bardzo do rąk. Można je łatwo wyrabiać, napowietrzając przy tym. Świadczy to o tym, że powstała uporządkowana struktura glutenu.  Chleby bez zagniatania, w garnkach pieczone(...)się to w całości na procesie autolizy-  Enzymy amylazy zaczynają przekształcać skrobię zawartą w mące, na cukry dzięki czemu, stają się one natychmiast przyswajalne przez drożdże. Jeśli zostawimy ciasto na 12 godzin, zacznie się porządkowanie białek w siatkę glutenową.  Pieczone są zazwyczaj w garnkach żeliwnych, aby nadać im odpowiednią wilgotność i chrupiącą skórkę. Przepis na chleb bez zagniatania

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto na pierogi- przepis podstawowy 107

jajko, inni je pomijają. Jedni używają gorącej, inni letniej wody. Ja polecam Wam mój przepis. Moim zdaniem jest rewelacyjny! Ciasto jest sprężyste, miękkie, nie klei się do wałka i stolnicy, a ponadto jest bardzo plastyczne i w łatwy sposób lepi się z niego pierogi. Szczerze polecam!     Składniki: (na ok. 50 pierogów)   300 g mąki(...)wodzie rozpuścić sól. Mąkę przesiać na stolnice. Zrobić dołeczek, gdzie wbić jajko i stopniowo wlewać wodę oraz olej, cały czas wyrabiając do uzyskania elastycznego, miękkiego ciasta (ok. 5-10 minut). W razie potrzeby podsypać mąką.     I już! Teraz pozostaje ciasto cienko rozwałkować, dowolnie nadziewać i gotować. Smacznego "pierogowania

Nastoletnie Wypiekanie
Rabarbar. Ciasto na obiad, gdy znudzi Ci się ryż. 214

silną wolę! Brakuje mi posiłku do kawy. No.. Do drugiej kawy. Szukałam rozwiązania.... A to nie było wcale łatwe, ponieważ staram się jeść owoce tylko do śniadania, unikać nabiału oraz cukru. Jak to wszystko pogodzić i jeszcze ZJEŚĆ CIASTO?  Zainspirowałam się poprzednim przepisem, własnym makro i TADA! JAGLANE CIASTO Z RABARBAREM MA TYLKO 300kcal B28 W25 T15 Wariacji

fitolarun.blogspot.com
Zawijane ciasto francuskie z warzywami. 163

Wszystko już wróciło na swoje tory i wczoraj specjalnie dla Was zrobiliśmy coś ekstra. Uwielbiamy takie fajne zawijasy z ciasta francuskiego. Dzisiejsza propozycja to taki fajny krążek z nadzieniem z bakłażanów i jeszcze kilku składników. Żadna tam filozofia. Proste, łatwe i w sumie szybkie do przygotowania danie. Każdy z Was zrobi sobie zawijaska bez problemu w domu. Poświęcicie max godzinę

vegetanie
KRUCHE ROGALIKI Z PIWEM NADZIEWANE POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 86

Dziś przedstawiam Wam kolejną odsłonę rogalików, tym razem z dodatkiem piwa w cieście. Przepis pochodzi z moich starych zapisków, sprawdzony wielokrotnie. Rogaliki wychodzą mega kruche, przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Kto jeszcze nie zna tego przepisu to polecam :) Składniki: * 350 g mąki pszennej * 220 g zimnego masła  * 4 łyżki cukru pudru * 1/2 szklanki piwa Dodatkowo: * powidła śliwkowe(...)lukru Wykonanie: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, dodawać kawałki masła i wszystko "posiekać" nożem. Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wlać piwo. Ciasto wyrabiać dłońmi tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub dolać piwa.  Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około

Zrób to smacznie
Ciasto "Leśne Runo" z mąki dyniowej - gluten free, lactose free, LOW FODMAP 194

Pyszne czekoladowe ciasto z mąki dyniowej odpowiednie dla osób na diecie bez glutenu, bez laktozy oraz FODMAP ( więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ ). Przepis znalazłam na stronie Trawka cytrynowa . Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę 20x25 cm: 100 g masła bez laktozy + trochę do wysmarowania formy 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 jajka, oddzielone żółtka od białek(...)mąki z pestek dyni + trochę do posypania 100 g drobnego cukru Dodatkowo: świeże owoce np. jeżyny lub konfitura z żurawiny CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W małym garnuszku umieszczamy masło i połowę czekolady. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na bok do przestygnięcia. 2. Do przestudzonej, ale ciągle płynnej masy czekoladowej, dodajemy

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania