Tradycyjne, włoskie a dokładnie sycylijskie ciasto przełożone kremem z serka ricotta z dużą ilością namoczonych w alkoholu bakalii, orzechów i czekolady. Szybkie i łatwe do zrobienia, ma ciekawy smak, ale pyszny ;) Polecam! PS Szukasz armatury przemysłowej lub kwasoodpornej? Zajrzyj koniecznie na stronę http://www.saga.info.pl/ - profesjonalne rozwiązania, gwarancja jakości i trwałości :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 5 jajek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z serka ricotta: 800 g sera ricotta 275 g cukru miąższ z 1/2 laski wanilii
Domowa cukiernia Ewypowodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą albo przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie. W garnuszku na wolnym(...)wystudzenia. Schłodzoną w lodówce czekoladę zetrzeć na dużych oczkach tarki do miseczki. dodać cukier, cynamon i wystudzone masło. Wymieszać na łatwą do rozsmarowania pastę - u mnie miała grudki od cukru trzcinowego, ale nie ujęło jej to smaku :) Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy . Ciasto rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy posypanej mąką
Grunt to przepis!nieuprawianych w Polsce), która nadaje wspaniałego orzechowego posmaku. Mimo, iż ten rodzaj mąki nie jest u nas popularny i raczej niełatwo dostępny stacjonarnie (czasami znajdziemy ją w sklepach ekologicznych, ale głównie w internetowych) zachęcam do wypróbowania jej w ciastach. Także dodatek ksylitolu oraz oleju kokosowego świadczy o tym, że wypiek ten nie należy do typowych słodyczy, ale stanowi pożywną owocową
Milion Smakówsmaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-zloty-napar-z-imbiru Anna Mucha: Dżem z włoskich śliwek Czas przygotowania: 3h Pozom trudności: łatwe Dżem z włoskich śliwek (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: śliwki włoskie cukier cynamon Sposób przygotowania: Przygotuj garnek z grubym dnem, słoiczki z zakrętkami. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w cząstki i wrzucamy(...)przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach! Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-z-wloskich-sliwek Anna Mucha: Dżem gruszkowo-cynamonowy Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Dżem gruszkowo-cynamonowy (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: gruszki – 1 kg cukier cynamon cytryna – 1 szt. kardamon (opcjonalnie) cukier wanilinowy (opcjonalnie) Sposób
WojnaNaSmaki.plDziś przedstawiam przepyszne ciasto jogurtowe z przepastnego zeszytu mojej mamy. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, jednocześnie wilgotne ze względu na dużą ilość owoców, posypane chrupiącą i słodką kruszonką. Jest na prawdę łatwe w przygotowaniu i doskonale smakuje z popołudniową kawą. Już niedługo pojawią się pierwsze owoce, które będzie można wykorzystać w tym przepisie, a w międzyczasie sprawdzą się też
karmelowyUwielbiam zapach ciasta drożdżowego, a tym bardziej lubię wszystkie wypieki z jego udziałem. Jeżeli chodzi o cynamon, to lubię jego zapach, smak, ale nie w przesadnej ilości. Te bułeczki są niezwykle urocze, a jakie pyszne. Są lekko chrupiące na zewnątrz i pysznie mięciutkie w środku, na drugi dzień równie pyszne. Zapach przy wypieku takich bułeczek jest w domu piękny. Cynamonowe(...)bułeczki są łatwe do przygotowania i idealne na szare jesienne popołudnia, gdy słońca właściwie nie ma. Przepis z książki Ani Starmach „Pyszne. Na Słodko” Składniki: 400 gram mąki pszennej 9 g suchych drożdży 100 gram oleju 2 łyżki roztopionego masła 60 g cukru 200 ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego
dom-agi.plprzemysłowego wypieku. Zmobilizował mnie jednak fakt, że mój wieloletni zakwas mógłby się zmarnować, a tego bym sobie nie darowała. Chleb jest niezwykle łatwy w wykonaniu. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : garść ciasta z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 560 g mąki pszennej uniwersalnej łyżeczka soli łyżka miodu(...)godzin. Rano ciasto zwiększy swoją objętość, a na jego powierzchni pojawią się gazowe pęcherzyki. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce. Resztę ciasta wymieszać z trzema łyżkami pestek dyni, a następnie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać resztą pestek. Włożyć do torby foliowej lub przykryć wilgotną ściereczką. Czekać na ponowne wyrośnięcie
Weekendy w domu i ogrodziejest godziną satysfakcjonującą dla właściciela, co oznacza, że otwierać oczęta musiałam raptem chwilę przed piątą. Mam w tym niejakie doświadczenie, więc choć łatwo nie było, dałam radę. Piekarnia nie jest duża - raptem trzech piekarzy przygotowujących chleb i ciasta do dwóch sklepów. W zeszłym roku Erik odkupił sklep, gdyż poprzednia właścicielka po trzydziestu latach postanowiła udać się na zasłużoną emeryturę. Piekarnia
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 niepełna łyżka mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na masę twarogową umieszczamy w misce i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm) i wyklejamy nim dno formy na tartę i boki na wysokość
My Culinary Arttworzenia siatki glutenowej. 2 -bardziej sprężyste, ale i niewygodne podczas wyrabiania (odstaw ja na 5 minut aby rozluźnić gluten). 3 -ciasto staje się gładsze i przyjemniejsze w pracy. Nie klei się już tak bardzo do rąk. Można je łatwo wyrabiać, napowietrzając przy tym. Świadczy to o tym, że powstała uporządkowana struktura glutenu. Chleby bez zagniatania, w garnkach pieczone(...)się to w całości na procesie autolizy- Enzymy amylazy zaczynają przekształcać skrobię zawartą w mące, na cukry dzięki czemu, stają się one natychmiast przyswajalne przez drożdże. Jeśli zostawimy ciasto na 12 godzin, zacznie się porządkowanie białek w siatkę glutenową. Pieczone są zazwyczaj w garnkach żeliwnych, aby nadać im odpowiednią wilgotność i chrupiącą skórkę. Przepis na chleb bez zagniatania
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjajko, inni je pomijają. Jedni używają gorącej, inni letniej wody. Ja polecam Wam mój przepis. Moim zdaniem jest rewelacyjny! Ciasto jest sprężyste, miękkie, nie klei się do wałka i stolnicy, a ponadto jest bardzo plastyczne i w łatwy sposób lepi się z niego pierogi. Szczerze polecam! Składniki: (na ok. 50 pierogów) 300 g mąki(...)wodzie rozpuścić sól. Mąkę przesiać na stolnice. Zrobić dołeczek, gdzie wbić jajko i stopniowo wlewać wodę oraz olej, cały czas wyrabiając do uzyskania elastycznego, miękkiego ciasta (ok. 5-10 minut). W razie potrzeby podsypać mąką. I już! Teraz pozostaje ciasto cienko rozwałkować, dowolnie nadziewać i gotować. Smacznego "pierogowania
Nastoletnie Wypiekaniesilną wolę! Brakuje mi posiłku do kawy. No.. Do drugiej kawy. Szukałam rozwiązania.... A to nie było wcale łatwe, ponieważ staram się jeść owoce tylko do śniadania, unikać nabiału oraz cukru. Jak to wszystko pogodzić i jeszcze ZJEŚĆ CIASTO? Zainspirowałam się poprzednim przepisem, własnym makro i TADA! JAGLANE CIASTO Z RABARBAREM MA TYLKO 300kcal B28 W25 T15 Wariacji
fitolarun.blogspot.comWszystko już wróciło na swoje tory i wczoraj specjalnie dla Was zrobiliśmy coś ekstra. Uwielbiamy takie fajne zawijasy z ciasta francuskiego. Dzisiejsza propozycja to taki fajny krążek z nadzieniem z bakłażanów i jeszcze kilku składników. Żadna tam filozofia. Proste, łatwe i w sumie szybkie do przygotowania danie. Każdy z Was zrobi sobie zawijaska bez problemu w domu. Poświęcicie max godzinę
vegetanieDziś przedstawiam Wam kolejną odsłonę rogalików, tym razem z dodatkiem piwa w cieście. Przepis pochodzi z moich starych zapisków, sprawdzony wielokrotnie. Rogaliki wychodzą mega kruche, przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Kto jeszcze nie zna tego przepisu to polecam :) Składniki: * 350 g mąki pszennej * 220 g zimnego masła * 4 łyżki cukru pudru * 1/2 szklanki piwa Dodatkowo: * powidła śliwkowe(...)lukru Wykonanie: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, dodawać kawałki masła i wszystko "posiekać" nożem. Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wlać piwo. Ciasto wyrabiać dłońmi tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub dolać piwa. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około
Zrób to smaczniePyszne czekoladowe ciasto z mąki dyniowej odpowiednie dla osób na diecie bez glutenu, bez laktozy oraz FODMAP ( więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ ). Przepis znalazłam na stronie Trawka cytrynowa . Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę 20x25 cm: 100 g masła bez laktozy + trochę do wysmarowania formy 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 jajka, oddzielone żółtka od białek(...)mąki z pestek dyni + trochę do posypania 100 g drobnego cukru Dodatkowo: świeże owoce np. jeżyny lub konfitura z żurawiny CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W małym garnuszku umieszczamy masło i połowę czekolady. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na bok do przestygnięcia. 2. Do przestudzonej, ale ciągle płynnej masy czekoladowej, dodajemy
My Culinary Art