łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:216/593)

Tarta ze szpinakiem ,papryką i selerem naciowym z mozzarellą 144

miałam w lodówce , i które wykorzystałam ,by się nie zmarnowały.Taka resztkowa tarta. Podaje składniki na oko, bo to nie sernik. Łatwa w przygotowaniu, pyszna i ciągnąca się tarta, rozkosz dla podniebienia i radość dla dzieci. Składniki gotowe ciasto na tartę młody szpinak trochę papryki, u mnie żółta czerwona cebula seler naciowy mozzarella tarta lub kule, ja jednak wolę tarta

Z Kuchni Do Kuchni
Twrogowo – drożdżowe placuszki 107

Wymieszać, obroty 6, czas 40 sekund Smażenie – na patelni mocno rozgrzać olej, zmniejszyć temperaturę smażenia do minimum. Nakładać porcje ciasta za pomocą dużej łyżki. Smażyć tak długo aż placuszki wyrosną i będą przesmażone od spodu. Muszą się łatwo dać odwrócić. Z drugiej strony smażyć już troszeczkę krócej. Placuszki są grube więc musicie trochę być cierpliwi i smażyć trochę dłużej

Kuchnia Pokoleń
CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI 142

wodnej, wymieszałam masło z masą   i odstawiłam do ostygnięcia.   Doprawiłam ją cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.     Z laski wanilii wyjęłam ziarenka i dodałam je do ciasta.     Teraz pora na jajka. Białka odstawiłam do lodówki a żółtka przełożyłam do miski i zaczęłam ubijać.      Do nich dosypywałam cukier   i ucierałam na białą(...)Można je obrać ze skórki. Należy je wówczas zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie skórka łatwo z nich odchodzi. Migdały zmieliłam na puder (użyłam młynka do kawy) i  wsypałam je do ciasta.   Ponownie dokładnie wymieszałam ciasto.   Wyjęłam z lodówki białka i ubiłam je na sztywno dodając  szczyptę soli a pod koniec

potrawyregionalne
Czekoladowy tort z jeżynami 161

ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem. Krem przekładamy do worka cukierniczego lub zwykłego worka strunowego i wyciskamy obręcz(...)tort pokrywamy warstwą kremu. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy odrobinę oleju kokosowego dla odpowiedniej konsystencji – im więcej tym rzadsza będzie polewa i cieńsze strużki na cieście. Kiedy czekolada nie jest już gorąca, ale wciąż jeszcze jest płynna przekładamy ją do woreczka i wyciskamy wzdłuż ciasta. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem i świeżymi owocami. Smacznego! Po więcej słodkich

Ciastkozercy
Przyjęcie dla dzieci! Pomysły na smaczne i kolorowe dania oraz przekąski :) 256

McDonald – czyli uwielbiane przez dzieci mięsne kotleciki w chrupiącej panierce PRZEPIS TUTAJ   *** Muffinki-pizzerinki – przepyszne przekąski, nie tylko dla dzieci. Pulchne i mięciutki ciasto drożdżowe, wypełnione smacznym farszem i zapieczone z żółtym serem. Przekąski w smaku przypominają pizze a z wyglądu muffinki czyli małe babeczki PRZEPIS TUTAJ *** Mini burgery – urocze koreczki na jeden kęs, które doskonale(...)TUTAJ Jeżeli chodzi o słodkości, to uważam, że na dziecięcych przyjęciach dobrze sprawdzają się wypieki typu babeczki, ciastka, rogaliki czyli przekąski, które łatwo wziąć w rękę. Oto kilka moich propozycji: *** Croissanty z czekoladą, czyli pyszne rogaliki z ciasta francuskiego PRZEPIS TUTAJ *** Batoniki musli PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie rogaliki drożdżowe PRZEPIS TUTAJ *** Ciastka francuskie z musem jabłkowym PRZEPIS TUTAJ *** Mini szarlotki PRZEPIS

Blog z Apetytem
Czekoladowy tort z jeżynami 627

ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem. Krem przekładamy do worka cukierniczego lub zwykłego worka strunowego i wyciskamy obręcz(...)tort pokrywamy warstwą kremu. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy odrobinę oleju kokosowego dla odpowiedniej konsystencji – im więcej tym rzadsza będzie polewa i cieńsze strużki na cieście. Kiedy czekolada nie jest już gorąca, ale wciąż jeszcze jest płynna przekładamy ją do woreczka i wyciskamy wzdłuż ciasta. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem i świeżymi owocami. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Quiche ze szpinakiem i soczewicą 184

Sycący i bardzo zdrowy quiche z dużą ilością szpinaku, soczewicy i suszonych pomidorów dostarczy Wam sporą dawkę łatwo przyswajalnego białka, żelaza, potasu i kwasu foliowego. Pyszne i bardzo proste do wykonania danie w sam raz na weekend :-) Bardzo polecam! Składniki: Ciasto: 195 g mąki pszennej 125 g masła 1/2 łyżeczki soli 1 duże żółtko Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę

maniapieczenia
Faworki cake pops (faworki na patyku) i faworki dwa kolory (black&white) 358

nazwałam, bo pierwsze skojarzenie to było ciastko na patyku 😉) to taka moja fanaberia ich wykonania - by były oryginalne i w łatwy sposób zaskakiwały gości 😊  Te typowo karnawałowe wypieki z głębokiego tłuszczu do tej pory zawsze smażyłam normalnie - jasne ciasto, uformowane w tradycyjny faworek. Tym razem postawiłam na coś niebanalnego w połączeniu z ciekawym wyglądem, czyli dwukolorowe ciasto (białe

Kolorowy Przepisownik
Karkówka doskonała wolno pieczona 215

Jak wiadomo proste przepisy są najlepsze, a ten jest wyjątkowo łatwy. Za to jaki efekt.... palce lizać :) To jedno z popisowych dań Pawła, przyrządzał je zanim

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
DROBIOWE GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. 960

Szybko, łatwo, a jednocześnie smacznie? O to zwykle chodzi gotującym, w dzisiejszych czasach. Bezustannie gonimy,ciągle narzekamy na wszechobecny brakczas. Czemu się dziwić? Świat pędzi do

W kuchni Karmel-itki
Co robię w szkole? Czyli o zajęciach w szkole cukierniczej 149

której byłam na praktykach, do dekoracji używałam ananasów z puszki, a ciasto kruche było zastąpione pokruszonymi ciasteczkami amaretti. Bitej śmietany w środku nie było w ogóle. To moje pierwsze ciasto, które przygotowałam w szkole. Dostałam za nie 10 (najwyższa ocena to 12), bo środek nie był na środku... Cóż, następnym razem się poprawię. Na szczęście w cukierni, gdy trzeba(...)Stałam tam czerwona jak burak i tylko kiwałam głową, a w środku serce wywijało mi koziołki. Nie jest łatwo znaleźć praktyki w cukierni, a jeśli zostanę polecona... Cóż, wszystko wygląda o wiele jaśniej, niż na początku. I ostatnie już zdjęcia. Drewniane ciasto , które przygotowałam dzisiaj. Najpierw przez półtorej godziny rysowaliśmy szlaczki na papierze (dostałam nawet różową kredkę!). Później dostaliśmy drewniane

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomarańczowe ciasto 113

zabawy z pomarańczą, ale poza tym jest łatwe w przygotowaniu. Bardzo aromatyczne, a dodatek mąki i kaszy kukurydzianej sprawia, że ma złoty kolor. Po jego upieczeniu pomarańczowo pachnie cały dom :) Jeśli macie więcej czasu, skórkę pomarańczy można zagotować (ok. 10-15 minut), a następnie pokroić w cienkie nitki i dodać do ciasta. Będzie bardziej aromatyczne i jeszcze bardziej pomarańczowe. {"@context

Kucharzyca
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 197

drugiej część ziarna słonecznika, pozostawiając trochę do posypania wierzchu chleba. Formę metalową natłuścić i dokładnie wysypać otrębami, silikonowej nie trzeba. Łyżką nakładać ciasto chlebowe do połowy wysokości foremek (powinno być z widocznymi pęcherzykami powietrza, przy nakładaniu łatwo się odrywać od łyżki).  Wierzch wygładzić łyżką lub ręką maczaną w zimnej wodzie.  Foremki przykryć i odstawić w ciepłe miejsce(...)gorącego nie kroić. Przechowywać najlepiej zawinięty w lnianą ściereczkę. Rodzaje użytej mąki można modyfikować, gęstość regulować ilością dodawanej wody. Należy pamiętać o tym, że dodany zakwas pracując nieco rozrzedza ciasto. Najważniejsze, nie poganiać, dać spokojnie chlebkowi wyrosnąć. wyrośnięty chleb upieczony jeszcze ciepły

Kuchcik gotuje
Pączki z glazurą i skórką pomarańczową babci Basi 213

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Tłusty Czwartek coraz bliżej , więc podaję przepis na pączki z glazurą i skórką pomarańczową ( raj dla podniebienia !). Składniki : ok. 3,5 szklanki ( pojemności(...)jedną tortową Basia , a drugą uniwersalną Szymanowska. Proszę ściśle nie trzymać się podanej ilości, bo różnie to wypada ( np. zależy też jakie duże mamy jajka), trzeba samemu ocenić czy ciasto jest średnio gęste. 1/3 szklanki cukru, 4 żółtka, 1 całe jajko, 6 dag świeżych drożdży, 1,5 szklanki mleka, 1/4 kostki masła ( 250 gramowego ) szczypta soli, 1 łyżka spirytusu

Pysznosci Babci Basi
KOKOSOWO - LIMONKOWE CIASTO UCIERANE (PRZEPYSZNE) 151

Ciasto, które po prostu MUSICIE upiec!!!  💕 Przepyszne, wilgotne, mięciutkie, pachnące kokosem i limonką - nie można się od niego oderwać!  Jest bardzo łatwe do zrobienia i naprawdę tanie, produkty w większości zawsze mamy w domu pod ręką (limonkę możecie opcjonalnie zastąpić cytryną). 🍋  Moje Dzieci nie mogły się od niego oderwać, zresztą ja również 😉 Jest to ciasto ucierane, wiec

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania