łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:221/593)

Babka czekoladowa na maślance 174

Babka mocno czekoladowa, puszysta i pyszna. Łatwa do przygotowania, na pewno upieczesz ją bez zakalca, ponieważ nie ucierasz tłuszczu z cukrem, a dolewasz stopione masło. Najsmaczniejsza na 2-3 dzień, bo staje się cudownie mięsista i wilgotna. Spokojnie możesz upiec ją 2 dni wcześniej przed planowanym poczęstunkiem. Porcja idealna na małą foremkę babkową z kominem. Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej(...)płaska łyżka masła Wykonanie: jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodawać partiami przesianą mąkę z kakao i cynamonem na przemian z kwaśnym mlekiem masło stopić, wlać gorące do ciasta wyłożyć do podłużnej lub babkowej foremki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej mąką piec w 180`C 50-60 minut minut zagotować mleko w rondelku, dodać połamaną czekoldę i masło

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puszyste chrusty / faworki 204

się z dużą ilością pracy, chudziutkimi, bąbelkowatymi ciasteczkami, ale również z puchatym ciastem. Były dwie metody, pierwsza, gdy było więcej czasu, a druga którą Wam dzisiaj przedstawię, gdy tego czasu mniej. Mimo wszystko zawsze zajmowało to sporo czasu, bo wykarmić tyle łasuchów nie było łatwym zadaniem. Ja robię chrusty z mniejszej ilości składników, gdyż jest nas mniej, a najmłodszy domownik(...)posypania; - smalec do smażenia Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać masło, żółtka, śmietanę i spirytus, wyrobić dokładnie rękami. Ciasto odłożyć na pół godziny. W garnku roztopić smalec. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Z ciasta wycinać prostokąty i na środku każdego wycinać dziurkę. Przeciągać jeden z końców przez otwór. Chrusty

dom-agi.pl
Tarta z brzoskwiniami! Bardzo łatwa! 191

Sezon na brzoskwinie powoli dobiega końca. Dlatego proponuję Wam przygotować łatwą i szybką tartę z brzoskwiniami i masą waniliową. Tarta jest wyborna. Ostatnio dość często robię tego typu smakołyki, z kilku powodów tj. robi się je raz dwa, mogę wykorzystać owoce sezonowe i mogę pokombinować czyli to co w kuchni lubię najbardziej. Patrzę na kosz z owocami w kuchni, otwieram(...)lodówkę i już wymyślam co zrobię. Tak! zdecydowanie ten moment lubię najbardziej. Polecam Tarta z brzoskwiniami! SKŁADNIKI: NA CIASTO:  200 g mąki pszennej  1 jajo duże  łyżka jogurtu 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru brązowego Ciasto zagniatamy bardzo szybko. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ponadto: - brzoskwinie polskie (9-7 sztuk) - 1/2 serka

SMYKWKUCHNI
Gęsty krem czosnkowy z groszkiem ptysiowym 183

będzie zdrowszy do pochrupania niż tłuste chipsy. Po otwarciu przechowuję go szczelnie zamknięty na klips, lub w metalowej puszce, bo ciasto ptysiowe szybko chłonie wilgoć i traci wtedy dużo swojego uroku. Choć taki zawilgocony nieopatrznie groszek ptysiowy można łatwo odświeżyć podsuszając go w lekko nagrzanym piekarniku - wróci mu wtedy pożądana chrupkość. Groszek nadaje się też do zamrożenia - tylko przy rozmrażaniu

Grunt to przepis!
Ucierane ciasto z truskawkami 206

samo :) W tym roku szaleję i robię wszystko z truskawek! Jem je codziennie! Ostatniego wieczora naszła mnie ochota na cieplutkie ciasto z truskawkami. Robi się je szybciutko, nie wymaga wiele, stopień trudności oceniam na bardzo łatwy! Podaję składniki na okrągłą blachę do tarty. Składniki na standardową blachę prostokątną trzeba dodać x2: Składniki: 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl cukru(...)Składniki na kruszonkę zagniatamy. (masło musi być twarde, pokrojone na kawałki) Nagrzewamy piekarnik - 180 st.C. Ja, truskawki kroiłam w krążki i posypałam cukrem (były dość kwaśne). Na blachę wykładamy ciasto. Układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30-40 min. Często takie ucierane ciasto robię w Thermomixie, gdzie wkładam wszystkie składniki i gotowe! Ciasto można zrobić z innymi owocami

Olikowa kuchnia
Ciasto Marysieńka z kremówką 319

będzie dosyć twardy, jednak po przełożeniu go kremówką, nabierze wilgoci i na drugi dzień będzie mięciutkie i łatwe do krojenia. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 1 szklanka mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 25 dag orzechów włoskich 5 białek 1 niepełna szklanka drobnego cukru 1 i 1/2 łyżki miodu

Jadło i czytadło
Tort czekoladowy owoce leśne 2544

folią spożywczą, żeby nie zrobił się na nim kożuch – folia musi bezpośrednio dotykać powierzchni budyniu. Na paterze układamy pierwszy spód, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Spód nasączamy ponczem z kawy (nie trzeba już go dosładzać, same biszkopty są bardzo słodkie). Masło(...)środka krem. Na spód nakładamy cienką warstwę kremu, dookoła brzegu wyciskamy z worka rancik, który sprawi, że owoce lub sok z nich nie będzie wydostawał się na zewnątrz ciasta. do środka nakładamy ulubione owoce. U mnie pierwsza warstwa to maliny, druga – truskawki, a ostatnia to borówki. Powtarzamy układanie tortu z resztą spodów. Truskawki warto pokroić sobie na mniejsze kawałki

Ciastkozercy
Truskawkowa delicja 133

blogu ostatnio truskawkowe szaleństwo, ale jak tu nie korzystać z tych pysznych owoców? ;) Dzisiaj przedstawiam Wam jedno z naszych ulubionych ciast, czyli najlepszy crm biszkopt z truskawkami i galaretką, wzbogacony o polewę czekoladową :) Pysznie i lekko. Łatwe do zrobienia, a prezentuje się naprawdę ładnie :) Polecam bardzo! Składniki na biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 60 g mąki pszennej 1/2 łyżki(...)cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 2 części (jedna nie będzie potrzebna). Galaretka truskawkowa: 300 g truskawek

Domowa cukiernia Ewy
Piernik staropolski ETAP I 144

zapominamy o nim na 5-6 tygodni. Zapiszcie w kalendarzu kiedy macie zabrać się za dalsze etapy, bo łatwo o nim zapomnieć przez taki okres czasu ! :) Zapraszam na dalszy ciąg instrukcji tydzień przed świętami, już czuję ten zapach w domu ! :) *Ja ciasto przygotowałam z połowy tych składników, bo chcę upiec piernik w 1 wąskiej blaszce  :) Smacznego

charlotte gotuje
Ciasto biszkoptowe (na majonezie) z jabłkami 160

będzie lepiej. Właściwie to wolę myśleć, że już grudzień i wyjątkowo cieszę się, że można już kupić bombki ;) Łatwo być optymistą, gdy wszystko jest ok. I jakoś łatwiej być optymistą w kwietniu :) Pora odczarować ten "brzydki" listopad... Dziś ciasto z jabłkami - nikt mi nie wierzy, że z dodatkiem majonezu i octu :) Ciasto jest wilgotne, choć

Kraina Tysiąca Smaków
Pierniki świąteczne 169

wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wykrojone foremkami pierniki. Jeśli korzystamy z foremek z elementami, które mogą łatwo odpaść przy przenoszeniu na blaszkę (np. rogi renifera), możemy odwrócić kolejność. Papier do pieczenia rozkładamy na stole, wałkujemy na nim ciasto, wykrawamy pierniki następnie całość przenosimy na blaszkę razem z papierem. Pierniki pieczemy około 5 min. Pierniki świąteczne Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
SERNIK NA ZIMNO Z PTASIM MLECZKIEM 352

Parę dni temu dostałam E-maila od czytelniczki, która prosiła o podanie przepisu na ładnie wyglądające ciasto, które nie będzie wymagało pieczenia. Pani Monika organizuje za 2 tygodnie parapetówkę, ale jeszcze nie dorobiła się piekarnika. Dzisiejsza propozycja jest równie szybka i łatwa w wykonaniu, co publikowany parę tygodni temu, sernik na zimno Tiramisu . Dzięki galaretce i ptasiemu mleczku, wygląda bardzo

Przepisy Aleksandry
tort urodzinowy z owocami 142

paterze (od dołu można podłożyć folię, żeby nie pobrudzić podkładu ale nie pod cały biszkopt, tylko wkoło po bokach, żeby łatwo było ją wyjąć). Wokół zapiąć obręcz tortownicy i delikatnie wysmarować ją olejem za pomocą pędzelka lub wyścielić papierem. Ciasto naponczować herbatą. Rozsmarować połowę dżemu.  Owoce umyć, truskawki pokroić na połówki. Morele zalać wrzątkiem na pół minuty, następnie przelać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z gruszkami z ciasta francuskiego 180

cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 niepełna łyżka mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na masę twarogową umieszczamy w misce i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm). Wykładamy na nie masę twarogową, zostawiając 2 cm pustej krawędzi

My Culinary Art