łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:219/593)

Bułeczki śniadaniowe 1 216

zaczną "rosnąć"). Wymieszać ręką lub łopatką.   Przełożyć na blat i wyrobić parę minut, aż ciasto będzie gładkie. Delikatnie podsypać mąką.   Wyrobione ciasto włożyć do miski (moja rada: miskę uprzednio można wysmarować delikatnie olejem wtedy łatwo będzie od niej odchodzić)i przykryć ściereczką. Zostawiam na 1 h wyrastania na blacie kuchennym.  Po podwojeniu objętości uformować wałek i dzielić

Kubki smaku
Racuchy na drożdżach 125

duzi. Dlatego dzisiejszy przepis dedykuję wszystkim. Tym którzy lubią jeść racuchy i tym, którzy lubią   je smażyć.   Jest to przepis łatwy, nie wymaga żadnej wprawy. Szybko się robi, ale trzeba trochę poczekać, kiedy ciasto wyrasta. A potem to już z .... górki. Składniki: 500 g mąki pszennej (np. luksusowa typ 550) 40 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru

Kuchnia u Krysi
Muffinki z łososiem i pesto 124

dużego naczynia. Ciasto na babeczki wymieszać za pomocą łyżki w dużej misce (dokładnie i delikatnie). Przełożyć ciasto do 9 foremek na babeczki, można użyć zwykłych papierowych lub sylikonowych wtedy łatwo babeczki będą odchodzić od formy. Babeczki dużo nie urosną, więc spokojnie można wypełnić foremki, aż po ich brzeg. Babeczki posypać ziarnami sezamu

KuchniaWeDwoje.pl
Fwaorki ( Chrust ) 175

Wszystkie składniki dajemy do miseczki. Wstępnie wyrabiamy ciasto mikserem. Następnie ciasto wyrabiamy rękami. Jeśli ciasto bardzo się lepi należy podsypać mąką. Wycinamy faworki:) ciasto rozwałkować cienko! Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy chwilę z każdej strony. Bardzo łatwo przypalić faworki. Wyciągamy na ręcznik papierowy i zostawiamy do wystudzenia . Oprószamy cukrem pudrem. Ja nie żałowałem!:P SMACZNEGO

Sprawdzone przepisy kulinarne
drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 212

Przełom lata i jesieni to najlepsza pora na wspaniałe, pełne aromatu wypieki z owocami. Dlatego dziś zapraszam na lekkie, łatwe i przyjemne w smaku drożdżówki ze śliwkami, hojnie obsypane kruszonką. składniki na ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 3 czubate łyżki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 12 g świeżych drożdży  składniki na kruszonkę

babka w formie
Żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką 110

żołądki do miski, dokładnie je obtaczając w cieście. W rondelku podgrzewamy olej słonecznikowy do temperatury ok. 180 - 200 stopni Celsjusza . Warto pamiętać, że ciasto nie może całkowicie spływać z żołądków ale też musi się dać dość łatwo zrzucić do gorącego oleju beż użycia dodatkowej łyżki. Usmażone na złoto-brązowy kolor żołądki przekładamy na ręcznik papierowy i po chwili podajemy

Right Behind The Kitchen
Halloweenowe ciasteczka "Skreem" 166

paczka ciastek Oreo natyczka na kredkę lub cienki ołówek do wyciskania Wykonanie: Wykonanie jest proste i efektowene Najlepiej nadaja sie do tego oryginalne ciasta Oreo, których biała warstwa jest dość gładka i kremowa a dzięki temu łatwa do formowania. Łatwo jest też przez pokręcenie odzielić ciastka i nie pokruszyć ich. Próbowalam na podrabianych markach, ale te mają zbyt suchą białą

Sztuka gotowania w/g Samiry
brownie jest stworzone dla... 162

środek ciasta - powinien wyjść suchy lub lekko oblepiony ciastem, jeśli ciasto będzie luźne, patyczek wejdzie w nie bardzo lekko i wyjdzie bardzo oblepiony ciastem trzeba jeszcze je dopiec, co ok.3 minuty sprawdzając czy 'już', bo brownie łatwo przesuszyć. Smacznego! :) LUBISZ CHILI&SUGAR? POLUB TEŻ NA FACEBOOK'U! *klik

chili & sugar
Bounty 150

czekoladę) Mieszamy do połączenia składników i polewamy ciasto. Ja, dla ułatwienia sobie pracy, przelałam sos do sosjerki. Dzięki lejkowi łatwiej mi było polać ciasto Bounty schładzamy w lodówce, by zgęstniało na tyle mocno, aby możne je łatwo pokroić. Nie powiem, żeby było "na zdrowie" :), ale na pewno SMACZNEGO

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
JABŁKOWE RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO 87

Cytrynowej kuchni . Z racji tego, że mam obecnie nadmiar jabłek w domu, postanowiłam je upiec, choć przepis trochę zmodyfikowałam. Aromatyczne, smaczne i łatwe w przygotowaniu, zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienia :) SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej czerwone) 100 - 150 ml białego, słodkiego wina 1 gwiazdka anyżu 3-4 goździki 1 łyżeczka cukru cynamonowego kilka kropel soku

Kuchnia w opałach
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 163

powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje. Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można zwilżać w wodzie, aby ciastka łatwo się formułowały), lekko spłaszczać je dłonią i układać w dość sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia pierniczki bardzo rosną) na wyłożonych papierem

Gospodyni Miejska
Kruche ciasteczka i pierniczki szczęścia na choinkę. 172

razem z mąką dodać do pozostałych składników. Ciasto wyrobić, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 30 min lub lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkować ,wykrawać kształty. Pamiętać o zrobieniu dziurek na zawieszki chociaż po wystudzeniu łatwo się je robi, bo pierniczki są miękkie. Piec w temp.175 stop.,10-12 min. Zimne dekorować wg własnej fantazji

Kulinarny karnet Christophera
Muffiny kakaowe z budyniem 237

bardzo elastyczne, zajmują mało miejsca i nie potrzebują tłuszczu ani papierowych papilotek, babeczki bez problemu odchodzą od foremek. A na dodatek bardzo łatwo się je myje :) Żeby nieco "odchudzić" muffiny zamiast zwykłego białego cukru do ciasta dodałam cukier trzcinowy, a do budyniu 3 pastylki słodzika. Polecam również kakao marki Decomorreno, ze względu na małą zawartość tłuszczu. MUFFINY KAKAOWE Z BUDYNIEM

Zgrabne Gotowanie
Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy 311

pyszne - czekoladowe, a do tego posmak pomarańcza....mmmm. Nie są pracochłonne. Trzeba tylko uważać z pieczeniem, żeby ich nie spiec za bardzo, bo łatwo je przypalić. Poczytałam komentarze na blogu pani Doroty, tam dziewczyny pisały, że ciasto po wyjęciu z lodówki było twarde i się kruszyło. Ja postanowiłam pominąć lodówkę i po zagnieceniu ciasta od razu zabrałam się za wałkowanie

Blondynka Gotuje
Pleśniak - pyszne ciasto z kruszonką 5395

Witajcie,  dziś przychodzę do was z przepisem na pleśniaka, kruche przepyszne ciasto połączone z pianką z białek i dżemem z czarnej porzeczki. A do tego dość łatwo i szybko się je robi ! Także polecam zrobić i spróbować, a na pewno wszystkim zasmakuje ! Zapraszam poniżej na przepis :) Składniki: -3 szklanki mąki -5 jajek -250g masła lub margaryny -1 szklanka(...)następnie przelewamy do jakiegoś kubka/szklanki aby przestygło: W misce lub na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy 5 żółtek, proszek do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło (lub margaryna). Zagniatamy ciasto. Tak powstałe ciasto dzielimy na 3 części: jedna większa, i dwie mniejsze: Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i zagniatamy aż zrobi się ciemne: Następnie dwie mniejszcze części czyli ciemną

Gotuj z Mąką