łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:239/593)

Babka piaskowa dwukolorowa 219

wszystkich niezdecydowanych lub bojących się drożdży polecam babkę piaskową. Łatwa w przygotowaniu, zawsze się udaje i gustownie wygląda. Lekko wilgotna, pięknie przystrojona będzie ozdobą Wielkanocnego stołu tylko przez chwilę z racji tego, że wszystkim smakuje, na drugi dzień może po niej nie pozostać żaden okruszek. Jeśli jednak się ostanie, pamiętajcie by taką babkę trzymać pod kloszem!  Składniki: ✔ 3 szklanki(...)miseczce mieszamy kakao z 1/2 szklanki cukru oraz wodą. Ma powstać gęsta, ale jednolita masa. Jeśli mieszanie sprawia Wam trudność, dodajcie jeszcze jedną łyżkę wody. Później rozrzedzimy tą papkę ciastem. Masło lub margarynę roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z pozostałym cukrem około 2-3 minut. Dodajemy pastę waniliową lub aromat i jajka (pojedynczo). Po każdym jajku chwilę miksujemy

Karczma Honorietty
Domowy marcepan 295

kupić w sklepie. Bez sztucznych dodatków i wypełniaczy smakuje znacznie lepiej. Robi się go tak łatwo, że warto spróbować – to tylko 5 minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan można zabarwić na różne kolory(...)samemu płatki migdałowe lub migdały bez skórek. Aby zdjąć skórki z migdałów należy je sparzyć wrzątkiem, zostawić je w nim na ok. 3 minuty, a następnie schłodzić. Skórka będzie łatwo schodziła. Zmiksowane migdały przekładamy do malaksera. Dodajemy do nich cukier puder oraz miód. Miksujemy wlewając powoli amaretto. Żeby masa się scaliła, potrzebne będą 2-3 łyżki. Gdy masa będzie jednolita

Poezja smaku
Kruche babeczki z kremem do karpatki 183

termoobiegu. Babeczki powinny się lekko przyrumienić. Po upieczeniu, babeczki studzimy w foremkach. Chłodne łatwo oddzielą się od foremek. Na koniec babeczki można oprószyć cukrem pudrem. Mi wyszło 17 babeczek. Ich ilość waha się od 16 do 20, w zależności od grubości, na jaką rozwałkowujemy ciasto. Smacznego

Smak mojego domu
Kruche babeczki z orzechami włoskimi i powidłami śliwkowymi 297

termoobiegu. Babeczki powinny się lekko przyrumienić. Po upieczeniu, babeczki studzimy w foremkach. Chłodne łatwo oddzielą się od foremek. Na koniec babeczki można oprószyć cukrem pudrem. Mi wyszło 18 babeczek. Ich ilość waha się od 16 do 20, w zależności od grubości, na jaką rozwałkowujemy ciasto. Smacznego

Smak mojego domu
Ciasto grysikowe z galaretką i truskawkami 190

truskawkami. Poniższe ciasto sprawdzi się idealnie jako słodka, letnia przekąska. Ponadto do jego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika ani miksera. Ciasto grysikowe składa się z herbatników, białej masy z kaszy manny, galaretki o smaku truskawkowym i świeżych truskawek. Łatwe, proste i bardzo smaczne. P.S. Grysik to inaczej  kaszka manna :) Składniki na blachę o wymiarach 20 x 20/25 cm: 1 szklanka(...)wylać mleczną masę. Gdy lekko ostygnie powbijać truskawki. Całość zalać lekko tężejącą galaretką. Najlepiej galaretkę wlewać stopniowo. Jeżeli truskawki popłyną do góry to wystarczy, że powbijacie je wykałaczką ;). Przygotowane ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Kroić po zastygnięciu galaretki.  Spód z herbatników, masa z kaszy manny, truskawki i galaretka Pomysł na ciasto ze strony Moje Wypieki

Ugotować
Mazurek chałwowo-orzechowy 166

Słodkie jak miód, bajecznie kolorowe, o różnorodnych kształtach i wypiekane w różnego rodzaju ciast, a przede wszystkim bogato i kolorowo dekorowane-takie są nasze mazurki. Pomimo wspaniałości dla oczu i podniebienia,  mazurki są dość łatwe do upieczenia. Jeśli przy tym puścimy wodze fantazji wyczarujemy jedyny, niepowtarzalny nasz własny mazurek. Mazurki są dobre po kilku dniach leżenia, można je śmiało(...)chyba przez tę ich słodycz. Nie  znaczy to jednak, ze nigdy ich nie piekę. Oto dowód J W przepisie od Doroty z MW na mazurek chałowowy, w cieście zredukowałam ilość cukru, a w masie całkiem pominęłam. Wyszedł słodki, ale nie przesłodzony- polecam.  p.s przepis z pewnymi zmianami Mazurek chałwowo-orzechowy Ciasto ( forma 25x25cm): 250 g mąki pszennej

Mia Cucina Sofieta
Pyszna, puszysta babka wielkanocna na maślance z czekoladą 216

Witam Kochani :-) Święta Wielkanocne już za kilka dni, dlatego też dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na wypiek bez którego nie mogą obyć się święta-chodzi oczywiście

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
puszysta, wilgotna babka wielkanocna, prosta, pyszna, dwukolorowa 273

Witam Kochani tego piątkowego wieczora.  Dziś Wielki Piątek, dzień zadumy, pamiątka śmierci Pana Jezusa. Oprócz wizyty w Kościele, jest to też dzień w którym każda

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jogurtowiec zebra z truskawkami, ciasto jogurtowe, lekkie, dwukolorowe, pyszne :-) 917

Witam Kochani jako,że sezon truskawkowy z pełni, dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym ciastem, które łączy w sobie wszystko to co lubię: truskawki, jogurt, biszkopt

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Torcik Cappuccino (łatwy) 6083

Początek lutego to w naszej rodzinie urodzinowy zawrót głowy! Maraton zaczyna się 2 lutego urodzinami mojego męża, później są urodziny naszej starszej córeczki, dzień później

Kulinarne Inspiracje
AMONIACZKI 153

się naprawdę bardzo prosto i szybko, zwłaszcza jak ma się w domu małych pomocników ;)  Mój synek wałkował ciasto,  smarował białkiem i sypał cukrem. Był bardzo zadowolony, że może mi pomóc. Ciasteczka warto przygotować ze  swoimi pociechami, s ą łatwe do zrobienia i smakują wybornie. Polecam :)  SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki pszennej 12 dag cukru pudru(...)cukier kryształ WYKONANIE: Mąkę razem z pudrem przesiewamy, dodajemy margarynę i siekamy. Robimy wgłębienie do którego dodajemy żółtka oraz jajko.  Do mleka dodajemy amoniak, mieszamy i wlewamy, zarabiamy ciasto. Możemy na godzinkę schować do lodówki, ja od razu wałkowałam. Ciasto dzielimy na pół, cienko wałkujemy, foremką lub szklanką wykrawamy kształty. Każde ciastko zanurzamy w białku, a następnie w cukrze

Pani na deser
Drożdżowe ślimaczki z budyniem 382

Drożdżowe bułki są doskonałą propozycją zarówno deseru, jak i drugiego śniadania czy przekąski w ciągu dnia. Kto z nas, będąc nieraz na mieście lub w podróży

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania