Niecodzienne pączki :) Lubię ten przepis, bo jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a powstałe jabłkowe pączusie są pyszne. Składniki: 10 jabłek 4 jaja 10 dag
Tradycyjna KuchniaSkładniki: ciasto: 2 szkl mąki krupczatki 1szkl cukru pudru 0,5 kostki masła 3 ugotowane na twardo żółtka masa: 3 białka 1 szkl wiórków kokosowych skórka
Luźna KuchniaDania jednogarnkowe wcale nie muszą być nudne. Dzisiaj przedstawiam Wam Strąkowe z karkówką. Pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad. Składniki: 100 g fasoli 100 g zielonego
Niezły Młynektypowego ciasta na pizzę . Właściwie obok wypieku tradycyjnej pizzy zawsze można sobie upiec kilka takich paluchów. Paluchy z ciasta pizzowego w łapę i gotowe. Paluchy to fajna przekąska na karnawał czy domową imprezę, idealne do zimnego piwa. Są łatwe w przyrządzeniu i można je nadziać czym popadnie. Moje pieczywo na imprezach zawsze jest mile widziane. Pozytywna krytyka skłania mnie(...)smaku 4 małe kabanosy 100 g mozzarella suszone oregano do posypania 1 łyżeczka soli morskiej, gruboziarnistej Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Dodaj obie mąki, sól i zarób elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia ale też powinno być miękkie. Przykryj naczynię z ciastem folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj
codojedzeniatypowego ciasta na pizzę . Właściwie obok wypieku tradycyjnej pizzy zawsze można sobie upiec kilka takich paluchów. Paluchy z ciasta pizzowego w łapę i gotowe. Paluchy to fajna przekąska na karnawał czy domową imprezę, idealne do zimnego piwa. Są łatwe w przyrządzeniu i można je nadziać czym popadnie. Moje pieczywo na imprezach zawsze jest mile widziane. Pozytywna krytyka skłania mnie(...)smaku 4 małe kabanosy 100 g mozzarella suszone oregano do posypania 1 łyżeczka soli morskiej, gruboziarnistej Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Dodaj obie mąki, sól i zarób elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia ale też powinno być miękkie. Przykryj naczynię z ciastem folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj
codojedzeniaaromacie pomarańczy, bardzo łatwe do przygotowania, gdy Twoja rodzina marzy o czymś słodkim na podwieczorek a Ty akurat nie masz nic w domu J Smakują zarówno z kubkiem rozgrzewającego kakao jak i filiżanką gorącej herbaty. Sekretem dobrze wyrośniętych i pulchnych babeczek jest temperatura pokojowa –tzn, że wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć identyczną temperaturę. Polecam
Wanilia i Kardamondzień - upiekłam Baklavę! :) Wbrew pozorom jest łatwa do wykonania, jednak trzeba do niej wiele cierpliwości. Klasyczna Baklava powinna mieć od 18 do 24 warstw. Przygotowuje się ją z wielu różnych orzechów, jednak najbardziej znana jest z orzechami włoskimi. Ja do swojej dodałam jeszcze migdały :) Poniżej znajdziecie przepis na dwa różne słodkie syropy do ciasta, ponieważ nie każdemu mogą odpowiadać niektóre
My Culinary Artlubią słodkości jak najbardziej proste, gdzie smaki są łatwo rozpoznawalne i nie przekombinowane. Dlatego na najbliższy Dzień Dziecka upieczcie ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechów, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu - najlepiej wspólnie ze swoją lub pożyczoną pociechą! Składniki: 2 szklanki mąki 200 g masła pół szklanki cukru pudru jajko ziarenka z jednej laski wanilii pół łyżeczki proszku(...)orzechów włoskich Masło kroimy na drobniejsze kawałki i ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mąkę, jajko, wanilię i proszek do pieczenia, zagniatamy na stolnicy lub blacie. Gdy ciasto będzie już jednolite, dodajemy czekoladowe groszki i rozdrobnione orzechy włoskie, łączymy dokładnie z masą. Z powstałej kuli odrywamy kawałeczki ciasta, w dłoniach formując ciasteczka - układamy obok siebie na prostokątnej blaszce
sama złodyczAngel Food Cake. Przepis łatwy, idealny do wykorzystania nadmiaru białek, bez dodatku proszku do pieczenia i tłuszczu. Składniki: 6 białek jaj 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szkl. cukru pudru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie: cukier puder/bita śmietana + owoce Silikonową okrągła formę z kominem niczym nie natłuszczać, aby ciasto nie opadło. Piekarnik nastawić
wyzwania kuchennePyszne paszteciki z ciasta francuskiego w orientalnym klimacie, czyli z kurczakiem, ryżem, kremowym serkiem, kolendrą oraz odrobiną chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą, kurkumą i czosnkiem tworzą niepowtarzalne danie. Paszteciki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a farsz jest świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Spróbujcie Składniki na 24 paszteciki: 100 g ryżu 250 g mięsa
Oryginalny smakpomidorowym, która zrobiła później międzynarodową karierę. Znacznie mniej popularna jest jej rzymska kuzynka – pizza bianca, zapiekana po prostu z serem, skropiona oliwą, czasem z dodatkiem szynki parmeńskiej. Na wierzch ciasta może oczywiście trafić wszystko co macie pod ręką nawet osypek i kiełbasa – to nasza polska, pizza po góralsku:) Najsmaczniejsza jest jednak chyba w wersji minimalistycznej z sosem pomidorowym mozzarellą(...)się z nadmiaru i przepychu ingrediencji, ale właściwych proporcji i umiaru. Taka jest też nasza pizza – prosta, bez fajerwerków, łatwa do przygotowania, a przy tym niebywale smaczna. Zajadamy się nią przy każdej okazji, bo w zamrażalniku zawsze mamy zapas ciasta gotowy do wyciągnięcia, rozmrożenia i upieczenia. Przetestuj przepis na idealną pizzę Przeczytaj tutorial i obejrzyj film jak zrobić idealną pizzę
Niedzielny kucharzidealnie nadaje się do upieczenia 12 babeczek. Producent zapewnia, że forma posiada powłokę antyadhezyjną, która uniemożliwia przywieraniu ciasta, ale ja jednak wolę tego nie sprawdzać i stosować silikonowe wkładki lub papierowe papilotki. Babeczki wyglądają w nich o wiele ładniej. Forma łatwo się czyści i myje. Oprócz słodkich babeczek możemy przygotować w niej także paszteciki, wytrawne muffiny, a także mini serniki(...)zdjęciach papilotek. Ja formę przetestowałam podczas przygotowywania muffinek na Piknik Smakoszy. Jak widać na zdjęciach, formy dały sobie z tym doskonale radę. Muffinki wyszły kształtne, odpowiednio wyrosły, a ciasto nie rozlało się po formie. Poniżej możecie zobaczyć jak się prezentowały: W sklepie forma do pieczenia babeczek kosztuje 45,60 zł. Forma jest praktyczna i powinna znaleźć się w domu
Pasja SmakuRolada biszkoptowa z jabłkami to pomysł na tanie w przygotowaniu ciasto. Najlepiej do ciasta wybrać kwaśne jabłka, które idealnie skomponują się ze słodkim biszkoptem. Warto podkreślić, że rolady są w miarę łatwe do przygotowania i bardzo ładnie się prezentują :) Składniki na 1 roladę: biszkopt 3 jajka (m) niepełna szklanka mąki pszennej (120 g) 2/3 szklanki zwykłego cukru(...)pieczenia. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nią przygotowane ciasto. Wyrównać i piec około 15-20 minut (do suchego patyczka i zrumienienia biszkoptu). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto
Ugotowaćtłuste – takie ma być, więcej mąki nie trzeba (chyba że Wasze ciasto klei się niemiłosiernie – wtedy jesteście rozgrzeszeni i wróbcie w nie jeszcze 2-3 łyżki mąki). Ciasto lekko smarujemy z wierzchu olejem, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Uwaga na przeciągi! NADZIENIE Fetę kruszymy do miski, wsypujemy mozzarellę (jeśli mieszkacie w górach i macie(...)połączeniem mleka owczego i koziego (w różnych proporcjach, ale najczęściej mleka owczego jest procentowo więcej), jest zwarta, twarda, łatwo ją pokruszyć. Szukajcie jej przy okazji marketowych promocji ‘smakowych tygodni’ i w większych sklepach. FORMOWANIE I PIECZENIE Rozgrzewamy piekarnik do 220⁰C. Ciasto wyjmujemy na lekko podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie równe części. Ciasto formujemy w kulki, zbierając jego
Karo in the Kitchenmojej kuchni – bo warto! Ostatnio zrobiłam rewelacyjną drożdżową roladę z jabłkami. Mięciutka , puszysta , łatwa i tania …. Jest świetną alternatywą dla cukiernianych drożdżówek ! SKŁADNIKI : ROZCZYN : * drożdże – 20 g * cukier – 15 g * mąka pszenna – 25 g * mleko – 80 ml CIASTO : * mąka pszenna – 0k. 170 g * cukier – 20 g * sól – 1 szczypta * masło
Ostra na Słodko