latwe ciasta - 2515 przepisów (strona:49/168)

Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 302

placki na bok i pozwól im wystygnąć - po chwili powinny uzyskać bardziej elastyczną, łatwą do zwijania formę. 4. Posmaruj każdy z nich dojrzałym awokado (może być też hummus czy dobrej jakości ketchup), posyp przyprawami, dodaj wybrane dodatki i zawijaj jak naleśnika.   WAŻNE WSKAZÓWKI jeśli ciasto rozpada się na patelni, dosyp odrobinę  maki ziemniaczanej do smażenia placków świetnie nadaje

Powiedz dietom nie
Kruche rogaliki z jagodami 142

"Dopóki możemy cieszyć się tymi małymi skarbami - jagodami, chcę Wam zaproponować jak najwięcej możliwości ich przygotowania, mając nadzieję, że przypadną Wam one do gustu i z

Słodkie Przyjemności
Jesienne cinnamon rolls z dynią 198

całkiem nietradycyjnym nadzieniem wynosi jesienne cinnamon rolls na całkiem inny poziom. Całość smakuje po prostu genialnie. Chociaż przepis nie jest łatwy do zrobienia, ale musicie wypróbować, nie poszkodujecie. Z przepisu wychodzi  Jesienne cinnamon rolls - przepis: Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki pszennej  500 ml mleka 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli

Kuchnia Łukasza
CIASTECZKA Z TWAROGIEM 173

Uwielbiam szybkie ,łatwe i smaczne ciasteczka ;) Dziś zapraszam na właśnie takie pyszności z ciasta francuskiego z twarożkiem i jogurtem owocowym ;) Uwielbiam ;) UWAGA 🍪 🍪 🍪 🍪 🍪 CIASTECZKA NIE SĄ SŁODKIE Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB # gotowaniepatki :) Będzie mi bardzo miło 😊 Składniki na 12 ciasteczek o 4 cm średnicy: 🍪 1 ciasto francuskie ok 360 g 🍪 250 g sera białego chudego

Gotowanie Patki
Jak zrobić lukier na pierniczki? 183

Lukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie

SMYKWKUCHNI
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI 156

kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Klasyka gatunku. W drugiej wersji można je podać z bułką tartą i masełkiem.  Knedle te robi się naprawdę łatwo i gdy ugotowane ziemniaki już ostygną, samo lepienie z tym ciastem zajmuję kilkanaście minut. Dla mnie takie knedle to prawdziwy smak dzieciństwa...Bardzo polecam!  SKŁADNIKI: 1,5 kg ziemniaków 2-2,5 szklanek mąki

Słodko-Słony Świat Ilony
Przepis na idealną pizzę 192

pizzy? To jest właśnie moje ulubione pytanie , które zadaję osobom podającym, że w miejscu/lokalu XYZ jest najlepsza pizza. O szybką odpowiedź nie jest łatwo. Zadaję pytanie pomocnicze - jakie są podstawowe składowe pizzy? No jasne - ciasto, sos, ser. I basta! Więc teraz odpowiadając na pytanie "co jest najważniejsze w pizzy" słyszę oczywiście od jednej osoby - ciasto. Od innej, że sos. Ktoś

Right Behind The Kitchen
Oponki po wiedeńsku (pączki, gniazda) 189

być - ani za zimny, ani za gorący. Musi go być dosyć dużo, aby pączki mogły swobodnie się na nim unosić.) Oponki razem z papierkami (ciastem do dołu) wrzucać na rozgrzany olej. Po chwili odczepiać papier (łatwo schodzi). Smażyć z obu stron na złoty kolor - przez około 3 minuty. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na papierowym ręczniku). Składniki na lukier dokładnie rozmieszać

Di gotuje
Kołaczyki ze śliwkami 171

późnej jesieni możemy piec kołaczyki ze śliwkami.Wybieramy śliwki, z których łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ.Składniki na ciasto-5 dkg drożdży-1,5 szklanki ciepłego mleka-3 łyżki cukru-ok. 5 szklanek mąki 450-4 jajka oraz jedno do smarowania-1/2 kostki margaryny-szczypta soli-aromat śmietankowy lub waniliowyNa kruszonkę:-20 dkg mąki

Maminek kulinarny
Calzone z mięsem mielonym 221

chodzi o nadzienie, postanowiłam zaimprowizować dodając ogórki konserwowe. Wyszło smacznie, pachnąco i wyglądało to bardzo apetycznie. No i ten zapach... Calzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi :) Potrzebujemy:*Do ciasta:- 3 szklanki mąki pszennej- 5 dkg świeżych drożdży- 3 łyżki oleju rzepakowego- 3/4 szklanki ciepłej wody- szczyptę soli- 1/4 szklanki ciepłego mleka* Do farszu

W poszukiwaniu inspiracji
Rolada śmietanowa 484

Roladę można zwijać wzdłuż krótszego (będzie wówczas miała większą średnicę, ale będzie krótsza) lub dłuższego boku (będzie wówczas dłuższa, ale chudsza).Rozsmarowując śmietanę na cieście należy zostawić na samym końcu 2 centymetrowy margines, aby roladę łatwo było zwinąć i krem nie wypływał

Gospodyni Miejska
Rolada jagodowa 222

Roladę można zwijać wzdłuż krótszego (będzie wówczas miała większą średnicę, ale będzie krótsza) lub dłuższego boku (będzie wówczas dłuższa, ale chudsza).Rozsmarowując krem na cieście należy zostawić na samym końcu 2 centymetrowy margines, aby roladę łatwo było zwinąć i krem nie wypływał

Gospodyni Miejska
Pyszne kajzerki 2528

Faza na pieczywo dalej trwa! Była już chałka i ciabatta, przyszedł czas na bułeczki. Proste w przygotowaniu, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Z pewnością

My Culinary Art
Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 642

lubi dodatek maku np.w ciastach.Moja strucla makowa jest wyśmienita,bo jest tu zachowana idealna proporcja maku do ciasta.Ciasto drożdżowe jest cudowne do współpracy,dlatego strucla jest bardzo łatwa do przygotowania.Ciasto nie wymaga podsypywania mąką.Piekłam mój makowiec zawinięty w papier i jeśli tylko prawidłowo go zawiniesz metoda jest super.Bardzo polecam.Makowiec zachowuje piękny kształt i nie pęka.Nie gotowalam maku(...)przy pomocy haka do ciasta drożdżowego,do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta.Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości.°Gdy ciasto rośnie, przygotować mak.Rodzynki w miseczce zalać gorącą woda.W drugiej miseczce zalać wrzątkiem migdały,by w łatwy sposób zdjąć z nich skórkę. Mak zalać ciepłym mlekiem.W rodelku stopić masło razem z miodem ( mój byl zcukrzony),dodać do maku.Umyte rodzynki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort Milka 824

ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy z resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania