Uwielbiam kruche ciasta z dodatkiem rozmaitych owoców, maku czy orzechów. Dzisiaj zapraszam na cisto ze śliwkami i masą budyniową, pyszne i bardzo łatwe, a co najważniejsze, zawsze się udaje. Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 150 g masła 80 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Kruszonka
Gosia gotujeDzisiaj zachęcam Was do przygotowania pysznej, sycącej i naprawdę łatwej w przyrządzeniu tarty z pieczonym łososiem i pomidorkami koktajlowymi. Idealne danie na piątkowy obiad :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2 kawałki upieczonego łososia (wagowo ok. 250 g ) pomidorki koktajlowe 4 czubate łyżeczki śmietany 18% 4 duże jajka kilka plasterków żółtego sera świeży koperek sól, pieprz Ciasto francuskie rozwałkować i przełożyć
UgotowaćMascarpone i jeżynami. Delikatnie słodki ser i kwaskowaty smak jeżyn...zapach nieziemski a smak....nie do opisania... Polecam bo przepis szybki i łatwy a zaskoczy nawet najbardziej wybrednych gości:) Składniki na formę 26cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 80g masła - 50g cukru pudru - 2 duże łyżki śmietanki 30% - 1 żółtko - kilka kropel olejku waniliowego Masa serowa: - 500g serka mascarpone
Wypieki Reneciasto pół margaryny 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 1,5 szkl maki nadzienie; 150 g sera pół szkl mleka 3 łyżki cukru 2
Gotowanie jest łatweciasto 1,5 szkl mąki 2 jajka pół szkl cukru pół kostki margaryny szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy nadzienie serek typu włoskiego Capri 200 g
Gotowanie jest łatweciasto 1,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 0,5 kostki margaryny 2 żółtka szczypta proszku do pieczenia nadzienie serek włoski (capri) 200 - 220 g
Gotowanie jest łatweNa baklawę dostałam przepis od przyjaciółki która jest od wielu lat w Grecji Proporcje są dość duże , ja jednak zrobiłam mniej . Użyłam 300 g ciasta
Gotowanie jest łatwe400 g maki orkiszowej, 1 łyżeczka soli, 300 ml cieplej wody, 0,5 łyżeczki miodu, 4 łyżeczki oliwy, 2,5 dag drożdży. Wymieszać mąkę
Gotowanie jest łatweporadzę! Uwielbiam je piec, szczególnie odkąd dorobiłam się silikonowej formy z kominem. Niby taka klasyczna, zwykła, a mi się ciasta z niej wychodzące podobają szalenie. Poza tym znikają błyskawicznie - oboje z C. je uwielbiamy, łatwo też można je ze sobą zabrać. Dzieci koleżanki się nimi zajadają z wielkim zapałem - są zdecydowanie łatwiejsze w konsumpcji niż ciasta z kremem, gdzie potrzeba
Pożeraczka, czyli raz adobrzepołączeniem ciasta, kakao, wiśni, kremu i czekolady. Wilki morskie kuchenne wypatrywały gorącego lądu na horyzoncie i przebierały nogami pod piekarnikiem. Ale, tak łatwo nie było. Finał rejsu musiałyśmy odłożyć w czasie, i... było warto! :) Owsiane, bezglutenowe, wilgotne ciasto w dwóch odmianach smakowych to prawdziwa "ziemia obiecana". Wiśnie z własnej spiżarni (a wcześniej z osobistego drzewa) to owoc rozkoszy podniebienia. Krem
Wypisz WymalujDziś dla odmiany a także dla tych, którzy używają mąki pszennej przepis na idealne ciasto na pizzę. Ciasto jest puszyste, nie klejące więc nie trzeba go podsypywać i łatwe do przygotowania. Przepis na 6-8 cienkich blatów. Zaczerpnięty z książki Jamie Oliver w domu , z małymi modyfikacjami. Polecam bo pizza jest baaaardzo smaczna, no i przede wszystkim wiemy
Smaczne Zdrowegorzkiej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA: 3 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder, żółtka i skórkę z cytryny. Dodajemy obie mąki i szczyptę soli, zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Około
My Culinary Artpieczenia i solą. Cały czas mieszając dodajemy wyrośnięte drożdże, następnie roztopiony tłuszcz, a na koniec wymoczone w rumie bakalie i kandyzowane skórki. Ciasto wyrabiamy w misce bardzo dokładnie przez 15 minut (nikt nie mówił, że będzie łatwo ;) ), przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. 5. Marcepan dzielimy na dwie części, formujemy dwa podłużne
My Culinary ArtSkładniki na blaszkę ok. 25x36 cm: 200 g herbatników maślanych 120 g kakaowych okrągłych herbatników (1 op.) 2 puszki masy kajmakowej 400 ml mleka 1 opakowanie
My Culinary Artfrużeliną owocową. Choć sezon na maliny i truskawki dawno się już skończył, śmiało możecie zastąpić je innymi owocami, które o tej porze roku są łatwo dostępne na straganach i wyczarować z nich to cudo:) Ciasto jest wilgotne i bardzo kakaowe, wraz z cudownym śmietankowym kremem i owocowym żelem stanowi wspaniałą całość i jestem pewna, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku
Słodko-Słony Świat Ilony