okazji Walentynek przygotowałam francuskie pomarańczowe kostki. Takie łatwe i smaczne ciasteczka na bazie ciasta francuskiego. Do tego krem z pomarańczy i jak to mówią "niebo w gębie" Może i Wy na takie się skusicie i to nie tylko z okazji Walentynek, ale i w każdy inny dzień. Nie wstawiałam innych przepisów w związku z tym świętem, bo jakoś nie przykładam
O kuchni z uczuciemGrissini to chrupiące paluszki chlebowe pochodzące z północy Włoch. Mogą stanowić przystawkę, albo dodatek do innych dań. Grissini można kupić w sklepie, ale… po co? :) Bardzo łatwo je przygotować, a dodając do ciasta ulubione przyprawy można upiec paluszki pachnące naszymi ulubionymi przyprawami. Proponuję 2 wersje grissini – wersję klasyczną i grissini z parmezanem, czosnkiem i oregano. Przepis pochodzi z książki
Trzeci talerzMoje ulubione pierogi, ale nie tylko w smaku. Bardzo łatwo pracuje się z tym drożdżowym ciastem. Sklejanie ich nie stanowi żadnego problemu. Dużo bardziej wolę kleić te pierogi niż takie klasyczne. Może trochę marudzę :), ale uwierzcie, że nie cierpię kleić pierogów. Robię je często, ale wtedy siedzę jak ten świstak i zawijam farsz w ciasto. Jednak smak wynagradza te trudy
O kuchni z uczuciemQchnia po prostu Dzisiaj chciałabym polecić łatwy i szybki przepis na pizzę. Ciasto wychodzi cienkie, chrupiące i aromatyczne. Czas wykonania nie powinien przekroczyć 1 godziny. Składniki na dużą blachę piekarnika: - 2 szklanki mąki - 75g świeżych drożdży - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżeczka cukru - jajko - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oregano - łyżeczka soli - 1 mały koncentrat pomidorowy - zioła prowansalskie
Qchnia po prosturabarbar! Świetnie nadaje się do wypieków i domowej lemoniady. Jego dodatek sprawia, że wypieki nie są przesadnie słodkie. Drożdżówki, które dzisiaj dla Was przygotowałam są bardzo łatwe do zrobienia. Nie bójcie się ciasta drożdżowego – pracuje się z nim bardzo fajnie! Przepis znalazłam na blogu Wypieki z pasją. Składniki: Zaczyn: 40 g drożdży 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka
Pasja SmakuŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc nastał czas na świąteczne propozycje. Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta
Moja Delicjapierwsza tarta jaką zrobiłam jakieś 14 lat temu dla swojej córki. I pierwsza, którą spróbowała i którą uwielbia do dzisiaj. Proste, kruche ciasto i nadzienie jak do bolognese. Łatwa, pyszna i syta, na obiad, na kolację, dla znajomych. Zapraszam. A tę pierwszy raz wykonała ona sama. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknadal nie mamy dość hihi. Fajna propozycja na niedzielne ciasto lub zbliżające się święta. Bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmujące mnóstwa czasu. Szybkie, łatwe czyli idealne dla zapracowanych. Powinniście je wypróbować ! Oto śmietanowiec : Ciasto śmietanowe. Smakuje jak puszysty serniczek :) Składniki : 3 duże śmietany 18%, 3 x 400 ml. 3 szklanki mąki pszennej 1 margaryna 5 jajek 1 budyń
vegetanieSkładniki: 0,5 szkl cukru 5 całych jaj 15 dkg masła- ok 0,5 kostki 0,5 szkl słodkiej śmietany 3szkl mąki 1 op cukru waniliowego
Luźna Kuchniaskórki staną się szkliste, a większość syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Kandyzowane skórki robi się bardzo łatwo. Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką. Robię je zawsze gdy mam w domu trochę cytrusów. W ten sposób wykorzystuję w pełni owoce i zawsze
Pyry na Gaz"W moim domu najczęstszym deserem, który szykuje dla rodziny jest szarlotka. Jednak tym razem postanowiłam, że przygotuję coś innego. Jak dobrze wiecie nie przepadam za cistami
Słodkie PrzyjemnościŁatwy sposób na przygotowanie szybkiej przekąski , gdy lodówka świeci pustkami a zjadło by się coś... tylko co?? Moje zapiekaneczki są w bardzo skromnym wydaniu ale można
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia"Połączenie słodyczy i wytrawnych składników? Czemu nie? Dziś mam dla Was Pieczone Paluszki szparagowe w kruchym cieście kukurydzianym. Cudowna kruchość ciasta i aksamit i delikatność
Słodkie Przyjemnościmasło. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru i masła. Studzimy, by mleko było tylko lekko ciepłe. Do miski wlewamy mleko i wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto, do momentu, gdy będzie miękkie, elastyczne i będzie łatwo odklejać się od ręki. Wkładamy je do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia ok. 1-1,5 h. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Truskawki
Cooking Monstermieszałam robotem.Placek stanowiący spód ciasta lekko posmarowałam kwaśnym dżemem (z czarnej porzeczki), na to wyłożyłam krem (użyłam worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdy – łatwo, szybko i równo). Na masę wyłożyłam drugą część ciasta i posypałam cukrem pudrem.Kremówkę ozdobiłam czekoladą, rozpuszczoną ze śmietaną. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Nie jest za słodkie, a jego wygląd – niech
mojewypiekiinietylko