jako dodatek do barszczu wigilijnego , gdyż on nie jada uszek z grzybami. Groszek ptysiowy nie jest pracochłonny i nie jest trudno go przygotować samodzielnie w domu. A ciasto parzone robi się bardzo łatwo, taki domowy groszek ptysiowy można również przygotować jako produkt uboczny przy okazji pieczenia ptysi , eklerków , czy karpatki . Można go też zrobić w czasie, gdy gotujemy zupę. Groszek(...)rondelku zagotowujemy masło z wodą i szczyptą soli. Dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. W tym czasie ciasto „zaparza się”. Podczas zaparzania ciasto zamienia się w miękką jak plastelina kulę. Odstawiamy ciasto aby wystygło, następnie dodajemy jajko, albo dwa i dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej, gładkiej i błyszczącej masy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT (+ 3 GODZINY CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 WYMIARY BLACHY: 25*25 CM. Składniki na ciasto: 4 jajka, szklanka mąki, szklanka cukru, 4 płaskie łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki na krem waniliowy: 2 budynie waniliowe z dodatkiem cukru, 2 szklanki mleka, 200 g masła (nie margaryny
JejKuchniaKońcówka rabarbaru… więc korzystajcie ile możecie! U mnie w postaci kruchego ciasta z kruszonką. Ciasto nie jest pracochłonne. Składniki są łatwo dostępne… nic tylko robić. Jeżeli nie dacie rady znaleźć na targu świeżego rabarbaru, spokojnie możecie użyć mrożonego i postępować tak samo jak w przypadku świeżego. Ciasto jest dla tych co lubią bardziej kwaśne wypieki … moja rodzina
moj przepis naOprócz tego, że smakują obłędnie mają jeszcze jedną dużą zaletę - można je w całości przygotować w robocie kuchennym, stojącym mikserze lub za pomocą ręcznego miksera. Bez wyrabiania ciasta, wałkowania i wycinania - szybko, łatwo i przyjemnie ;) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki białego cukru 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 250 g masła(...)kulek, a podczas pieczenia mają się rozlać i wyrównać, moje jednak nie wyszły takie ładne więc kolejną partię nieco rozpłaszczyłam przed wstawieniem do pieca. Można to zrobić mokrą (żeby ciasto się nie przyklejało) łyżką lub ręką. Ciastka pieczemy 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostudzenia. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyminut.Ciasto zostało upieczone w blaszce 24x36.Moja rada:Pomarańcze można by pokroić w półplasterki lub jeszcze drobniej. Pokrojone w plastry (zgodnie z oryginalnym przepisem) ładnie wyglądają ale łatwo "schodzą" za nożem przy krojeniu ciasta
Praktyczna plPrzepis na tort tylko wygląda na skomplikowany i długi w rzeczywistości taki nie jest. Ciasto robi się bardzo przyjemnie i łatwo :) Doskonale nadaje się na każdą okazję dla dzieci i dla dorosłych (z dodatkiem alkoholu do nasączenia). Ten robiony był dla moich dzieci stąd ta kolorowa posypka na wierzchu ciasta :) Składniki: biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej ¼ mąki ziemniaczanej ¾ szklanki
Kuchnia Vikiprzepis na doskonałą przekąskę, którą można postawić na sylwestrowym stole, czyli tatar śledziowy. Tatar podałam w kruchych tartaletkach. Przekąska jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 100g margaryny, 2 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Tatar śledziowy: 5 śledzi matiasów solonych, 15 sztuk pieczarek marynowanych
Tradycyjna kuchnia KasiNajlepsze domowe ciastka! Dzisiaj chciałabym Wam pokazać super przepis na ciastka, jak w łatwy sposób można z jednego ciasta zrobić kilka rodzajów ciasteczek kruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można
SMYKWKUCHNIgorąca. Następnie do reszty śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Piankę wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy startą czekoladą. Ciasto chowamy do lodówki na noc. I gotowe :-) Bardzo polecam, łatwe, i pyszne ciacho na jesienne wieczory :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPostaram się przed Wielkanocą podrzucić kilka nowych inspiracji na świąteczne przysmaki, dzisiaj pyszna i bardzo łatwa babka cytrynowa. Składniki na ciasto: - sok z 2 cytryn - skórka otarta z 2 cytryn - 16 dag masła - 1 i 1/2 szklanki cukru - 100 ml wody gazowanej - 100 ml mleka - 5 jaj - 3 szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier cytrynowy
Apetyczna babeczka600 g upieczonej dyni makaronowej 400 g mąki 5 jajek 220 g cukru 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 200
Gotowanie jest łatwe3 jajka 3/4 szkl cukru 2 szkl mąki pół szkl oleju słonecznikowego pół szkl mleka 3/4 szkl gęstego dżemu porzeczkowego pół łyżeczki proszku do pieczenia pół
Gotowanie jest łatweciasto 800 g mąki 70 g margaryny 4 łyżki oleju 3 łyżki cukru 40 g drożdży 2 jajka pół łyżeczki soli 360 ml mleka nadzienie owoce
Gotowanie jest łatweciasto; 5 jajek 1 szkl cukru 1 cukier wanilinowy 2,5 szkl mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna masa serowa; 200 g sera
Gotowanie jest łatweciasto francuskie 1 op maliny ok 1 szkl budyń malinowy cukier 0,5 l mleka 2 białka pół szl cukru pudru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto
Gotowanie jest łatwe2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jaja 350g cukinii 1,5 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 0
Gotowanie jest łatwenaczynia i rozpuścić w nim świeże drożdże. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier, rodzynki i około 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto , dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Uformować gładkie i równe kule, około 70 g każda. Ułożyć
cucinareubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy olej i mieszamy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się nie przykleiło i łatwo było je wyjąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 50- 55 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku przy
The Sweet DamselPomidory rozdrobnić według uznania. warzywa połączyć z ricottą i parmezanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać i układać na środku łyżkę farszu. Zakleić. Ciasto doskonale się klei i łatwo formuje. Od czasu do czasu trzeba umyć ręce pod chłodną wodą, by łatwiej było formować placki. Placki smażyć po 2 razy na każdej ze stron, by dynia
Weekendy w domu i ogrodzieciastka. Ciastka te można również podawać maczane w sosie czekoladowym, stąd też dziś na niego przepis. Sos posłuży nam również do innych deserów lub jako polewa do ciast. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. I oczywiście pyszny. Sos czekoladowy Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 100 g czekolady 7 łyżek mleka 1 czubata łyżeczka masła szczypta
Kulinarne przygody Gatitynaczynia i rozpuścić w nim drożdże. Rozpuszczone drożdże wymieszać z solą, cukrem, częścią mleka z którego odlewaliśmy do rozpuszczenia i 3/4 mąki. Wyrobić ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia by podwoiło swoja objętość. Wyrobić jeszczeraz, dodać rodzynki i wymieszać.Formować kuleczki dowolnej wielkości. Ułożyć na blaszce, odstawić do lekkiego
Garnkowe fanaberiekapustą i grzybami; z owocami i obowiązkowo z serem. Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto na pierogi na kefirze…. okazało się, że jest zdecydowanie łatwe do wyrabiania i bardzo plastyczne. Od tej pory to ciasto to zdecydowanie numer 1 jeśli chodzi o przepisy na ciasto na pierogi. Na pewno będę do tego przepisu często wracać….:) Farsz z kaszą gryczaną
UgotujmyTo.plŁatwo, szybko i przepysznie.Składniki:Ciasto:1.5 szklanki mąki125 g margaryny0.5 łyżeczki sody2 łyżki cukru pudru (przesianego)2 żółtkacukier waniliowyDodatkowo:powidła śliwkowe2 białka2 łyżki cukrucukier waniliowykilka kropli soku z cytrynyWykonanie:Mąkę przesiać z sodą, dodać puder, cukier waniliowy i wymieszać. Następnie dodać margarynę i posiekać z mąką. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na duży prostokąt. I wyłożyć
Moje pyszne gotowanie