"Lubicie szarlotki? Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast na świecie! Równie smaczny jest tylko sernik. Cóż się więc dziwić, że niezależnie od pory roku mogę
Słodkie Przyjemnościciasta francuskiego. A to tak naprawdę z braku czasu na przygotowanie i zrobienie wpisu, dlatego postawiłyśmy na coś szybkiego i łatwego, a wspominana zupa pojawi się już po weekendzie. Poduszeczki z parówkowymi kwiatuszkami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 3-4 parówki z szynki sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko roztrzepujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRumcajs w Darłowie, którą przy każdej okazji pobytu w tym mieście odwiedzałam właśnie ze względu na obłędne gniazdka. W żadnym innym miejscu nie udało mi się skosztować tak smacznego ciasta parzonego, jak właśnie tam. Swoja drogą, to ciekawa jestem czy nadal istnieje ta cukiernia? Tymczasem postanowiłam przygotować swoje własne gniazdka. Zbierałam się do nich już od kilku lat i zawsze(...)przypominają mi smak zapamiętany z dzieciństwa. Zjadłam ich nieprzyzwoitą ilość, ale co tam – mamy przecież karnawał! Zachęcam wszystkich do smażenia – przepis jest łatwy a przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu:) GNIAZDKA Z CIASTA PARZONEGO 250 ml wody 100 g masła 200 g mąki tortowej 4 jajka szczypta soli cukier waniliowy LUKIER cukier puder gorąca woda olej do smażenia
Pieguskowa Kuchniaodpadła. Niektóre pomysły fajne, szkoda że takie kombinacje. Takie stresy trzeba rozładować. Więc dziś kopytka. Kopyta z sera i dyni, do tego polskie pesto i polska salsa. Szybko, łatwo i pysznie. Potrzebujemy: dwie szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta) 0,3 kg sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka(...)czosnek i bardzo drobno pokrojone żółte chilli. Do tego wbiłam jajko i wymieszałam łyżką. Potem zakasałam rękawy i dodając stopniowo mąkę wyrobiłam ciasto. Ciasto ma być lekkie i zwarte i ma się dać łatwo uformować wałek. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na chwilę, jakieś 10 min. Po tym czasie zrobiłam wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam ukośnie na kawałki. Gotowałam w osolonej
ladykitchenpiernikiem w tle. Oto pyszny, wilgotny i bardzo aromatyczny keks piernikowy. Można go upiec na ostatnią chwilę, a na dodatek jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Keks piernikowy Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na 1 keksówkę Składniki Ciasto: 50 g masła 3/4 szklanki trzcinowego cukru 1 szklanka wody 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka rodzynek 1 łyżeczka cynamonu
Kulinarne przygody GatityMoja córka ostatnio stwierdziła, że "za bardzo poszłam w ciasta". Naprawiamy więc kierunek i robimy dziś kopytka. Niby łatwo zrobić, a jakoś nie wychodzi. Żeby zrobić kopytka perfekcyjnie, należy pamiętać o jednym – dodajemy do zmielonych ziemniaków tyle mąki, aby było jej w ¼ ilości wszystkich ziemniaków. W tej ilości tkwi sekret pulchnych i smacznych kopytek. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniezbliżają się Walentynki, proponuję szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasteczka, które ucieszą ukochaną osobę SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szkl. mąki , 1 kostka masła, 2 łyżeczki cukru pudru, 125 g serka waniliowego, szczypta soli Dodatkowo: 2 jabłka, cukier puder do posypania WYKONANIE 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy na godzinę. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka
słodki bratekJutro międzynarodowy Dzień Pizzy. Nie może więc zabraknąć przepisu na ten przysmak :) Ta jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, z moimi ulubionymi dodatkami. Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, jest puszyste i miękkie. Jedynie czas oczekiwania na jego wyrośnięcie może wydawać się trochę długi ale zapewniam, że warto poczekać :) Smacznego! :) Ciasto: 3 szkl mąki op. suchych drożdży jajko płaska łyżeczka
Smakołyki Asiciasto 2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli woda sos boloński 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy majeranek szczypta
Gotowanie jest łatweborówki. Dlaczego więc nie wykorzystać tego duetu w cieście ? Co prawda wolę je jeść na surowo, ale w cieście też mają świetny smak. Jeśli lubicie ciasta ucierane to takie na pewno Wam zasmakuje. jest łatwe w przygotowaniu i zawsze się udaje. Jak to u mnie zwykle bywa bardzo szybko znika. A le cóż jest przyjemniejszego jak widok znikającego jedzonka. Znaczy
Ewa w kuchniozdoby. Im prościej tym lepiej i piękniej. Wierzch smarujemy żółtkiem roztartym z wodą.5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy przez ok. 35 minut. Ciasto delikatnie wyciągać z formy, jest kruche i bardzo łatwo je uszkodzić. Doradzam odstawienie na 2-3 godziny, aby wystygło i karmel zgęstniał, wtedy ładnie się kroi
Apetyczna babeczkaszklanki wody gazowanej 3/4 szklanki mleka szczypta soli Dodatkowo: masło klarowane do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Jajko roztrzepujemy z solą, wsypujemy mąkę i cały czas mieszając, dodajemy wodę i mleko. Dobrze wymieszane ciasto powinno być płynne - wkładając i wyjmując łyżkę, ciasto powinno swobodnie spływać, ale odrobina powinna pozostać na łyżce. Odstawiamy
My Culinary Artkawki w domu brak..ale co tam...jak się tylko ma chęci to i na szybko ciacho się zrobi...a ciacho łatwe do zrobienia i co najważniejsze sprzątania mało, bo tylko 1 łyżka i dwie miski.Do ciasta można dać dowolne owoce, u mnie trochę porzeczek,winogrono..miałam także zamrożoną kruszonkę, którą wykorzystałam..ale to nie jest koniecznie.Ciacho szybko zrobione...przełożone
Moje domowe kucharzenieCiasto marchewkowe jest proste w wykonaniu, tanie i pysznie wilgotne w środku. Nie obawiajcie się marchewki, nie czuć jej smaku w cieście, ale właśnie dzięki niej
Nerds Kitchen