godziny aż wyrośnie.Nagrzewamy piekarnik z garnkiem, w którym będziemy piec chleb do 260 stopni. Radzę na dolnej półce, chleb pięknie rośnie i łatwo się przypala z wierzchu. Wstawiamy żaroodporne naczynie z wodą i przekładamy ciasto do garnka. Pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z wodą i zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy jeszcze 30 minut.Wyjmujemy i studzimy
W kuchni wieczoremwspaniałą roladę, z bitą śmietaną i powidłami. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie rolady jest trudne, ale po dzisiejszym wypieku stwierdzam-nie jest :-) ale dość pisaniny, zaczynamy CIASTO -5 jajek -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki mąki -1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej -1 łyżka kakao -2 łyżki oleju Nadzienie -pół słoiczka powideł śliwkowych -400ml śmietany(...)roztapiamy (np w mikrofali) Wycinamy mała dziureczkę i robimy dekorację na roladzie. Następnie szprycą robimy rozetki z pozostawionej śmietanki. I nasza rolada jest gotowa. Bardzo pyszna, delikatna i łatwa w przygotowaniu. Polecam gorąco SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuskazani na ciągłe wędrówki musieli zapewnić sobie pożywienie,mając jednocześnie do dyspozycji jedynie otwarty ogień i znikomą ilość naczyń kuchennych. Ciasto parzone, bo z takiego powstają churros, przygotowuje się w jednym garnku i to w dość łatwy sposób, dlatego szybko znalazły się w codziennym menu pasterskim. Sama nazwa dania, również nawiązuje do owiec. otóż churros z wyglądu, do złudzenia(...)głębokim tłuszczu nie powinny być tłuste, dlatego tak ważna jest temperatura smażenia, jeśli będzie za niska churros zaczną wchłaniać olej. Warto również zaopatrzyć się w szeroką tylkę do wyciskania ciasta, nie tylko dlatego, że uzyskamy ładne prążki, ale również dla wygody, gdyż ciasto jest bardzo geste. Jednakże jakie byście nie zrobili i tak znikną ze stołu natychmiast
Słodki Kompromisprzynajmniej w moim wypadku) - do jedzenia :) Często w takich sytuacjach zastanawiam się co zrobić na takie okazje. Zazwyczaj są to jakieś muffiny, czasem 'suche' ciasta - takie bez kremów, a czasem właśnie różnego rodzaju ciastka - ponieważ łatwo je przewieźć, można je długo przechowywać no i co najważniejsze, zawsze wychodzą smaczne. Może skusicie się, by je wypróbować? Składniki:280 g mąki100(...)przygotowania:Jajko z cukrem ucieramy, dodajemy olej. W oddzielnym naczyniu łączymy sypkie składniki.Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z suchymi składnikami, dodając je stopniowo do masy jajecznej.Z przygotowanego ciasta za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę do pieczenia kulki które spłaszczamy łyżką zwilżoną wodą. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około 10 minut.Studzimy
Słodkie PrzyjemnościPamiętam, że dawno, dawno temu na wiosenne święta przygotowywałam moją ulubioną babkę piaskową. Zachwycałam się nie tylko jej wyglądem ale również smakiem. Krucha babka na zewnątrz
Słodkie Przyjemnościciasto; 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyzka oleju nadzienie: 1 szkl kaszy gryczanej 250 g sera białego sól pieprz 1 jajko
Gotowanie jest łatweBeza Pavlova z owocami o bitą śmietaną To zadanie nie było łatwe. Beza Pavlova to królowa wśród wypieków bezowych i jest nie lada wyzwaniem. Przynajmniej dla mnie. Szykowałam już ciasta bezowe, najczęściej w formie tortów bezowych lub deserów, w których skład wchodziły małe beziki. Torty bezowe wychodziły zawsze pyszne, ale nie zawsze byłam z nich zadowolona, ponieważ blaty bezowe(...)kcal. Ja wykroiłam 6 porcji czyli w tym przypadku jedna porcja to około 270 kcal. Chrupiący wierzch i miękki środek – Beza Pavlova Prezentuje się bardzo okazale Wcale nie łatwo ukroić jeden kawałek Beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami Smacznego!!! Źródło przepisu: blog Cafe Amaretto
RelaxtimeCałość chowamy do lodówki na minimum 3-4 godz. - do całkowitego stężenia. Następnie kroimy i pałaszujemy ze smakiem :DCiasto jest dość ścisłe, ładnie trzyma kształt i kroi się bardzo łatwo. Można więc poszaleć w wymyślaniu kształtów poszczególnych kawałków. Ja postawiłam na trójkąty i wydaje mi się, że tak prezentowało się bardzo dobrze :) Tak przygotowana pianka również świetnie się przechowuje. Najlepiej(...)pianek marshmallow gęstnieje bardzo szybko. Trzeba nawet uważać, by pianka nie zgęstniała za bardzo, ponieważ później nie będzie już możliwości rysowania wzorów z jasnej masy na wierzchu i ciasto pozostanie gładkie, choć równie dobre ;) Smacznego
Ratunku obiadbazie przepisu, na babkę górniczą, z dodatkiem przyprawy do piernika, przełożone kremem budyniowym połączonym z gęstym, kwaśnym powidłem śliwkowym. Łatwe i smaczne, idealne w sytuacji gdy święta tuż, tuż i nie ma czasu na przygotowanie dojrzewających pierników. Ciasto: 4 szklanki mąki 2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka 250 g margaryny 2 łyżki kwaśnych powideł 1 łyżka cynamonu
Praktyczna plCiasto z rabarbarem i migdałami powstało na warsztatach „Piknik z Lubellą”. Jest łatwe i proste do przygotowania. Zdecydowanie polecam! Składniki: 200g mąki tortowej 40g mąki ziemniaczanej 700g rabarbaru 200g masła 160g cukru 1 laska wanilii szczypta soli 4 jajka 3 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego płatki migdałowe Wykonanie(...)Masło utrzeć z cukrem i wanilią, następnie powoli dodać jajka. Do masy Czytaj dalej... Artykuł Ciasto z rabarbarem i migdałami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuruszyliśmy do boju, tworząc pierogi o różnych smakach, kształtach i kolorach. Podzieleni na dwu – trzy osobowe zespoły, poznaliśmy przepis na ciasto, o którym wspomniałam wyżej, które dzięki dodatkowi oleju, było bardzo elastyczne, a lepienie pierogów było bardzo łatwe. Pierwszy farsz był typowy: ruskie. jednak istotne w nim było to, żeby ziemniaki były podeschnięte, a twaróg zgliwiały. Kolejne pierogi, były
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietanki i truskawek, np. 600 ml i 600 g, aby uzyskać lżejsze pianki. Tort będzie wtedy też nieco wyższy, bo mas będzie więcej. Twardsze ciasto jednak również świetnie smakują i kroi się je bardzo łatwo. Jeśli galaretka z tak małej ilości wody zaczęła zbyt szybko tężeć lub już stężała, wystarczy podgrzać ją na malutkim ogniu. Podgrzewaj tylko do momentu, kiedy
Anioszek w kuchnipuder, serki, ekstrakt. Wymieszać lub zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy uformowane łyżką kulki ciasta i smażymy na złoto-brązowy kolor. Pączki bardzo łatwo się obraca więc ładnie się smażą. Wyciągamy usmażone pączki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Pięknieciasto 1,5 szkl mąki Tortowej Młynomag 0,5 szkl mąki krupczatki Młynomag 0,5 szkl cukru szczypta proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 250 g
Gotowanie jest łatweChili con carne zna już chyba każdy:). Potrawa, którą łatwo przygotować, bo większość składników jest z puszek. W podobnie szybki i łatwy sposób przygotujecie tę pizzę. Bardzo sycąca i treściwa, pyszna! Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 200g mięsa mielonego 150g mozzarelli
Szefowa kuchniWitam Kochani, jak widać za oknem zima chyba odpuściła, z dnia na dzień jest coraz cieplej i czuć wiosnę w powietrzu :-) Dziś mam dla Was bardzo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam po raz drugi dziś :-) Mój drugi post dzisiejszego dnia będzie poświęcony słodkościom :-) Ciasto,które dziś chcę Wam przedstawić jest jednym z moich ulubionych
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z kolejnym bardzo smacznym, a nawet pysznym ciastem. Nie ukrywam, że piekłam go już kilka razy, i jest to
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani tego grudniowego wieczora :-) Mam nadzieję, że byliście grzeczni, i przyjdzie dziś w nocy do Was Mikołaj :-) Nawet jeśli nie byliście, to i tak
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani :-) Dziś bez żadnych wstępów, od razu przechodzę do sedna :-) Przychodzę do Was z bardzo pysznym ciastem, które fajnie wygląda. Ma jedną wadę-jest trochę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani Jakiś czas temu przeglądając różne blogi kulinarne natknęłam się na ciasto, które od razu chciałam wypróbować. Bardzo ładnie wyglądało , a w wykonaniu wcale
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani Już półmetek wakacji :-) Czas leci tak szybko, że nawet nie zdążymy się zorientować a już będzie jesień, którą uwielbiam :-) No nic, taka kolej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusprawdzając konsystencję ciasta). Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, chwilę mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Zmniejszamy płomień na minimalny. Smażymy placuszki (1 łyżka ciasta) na złoto z obu stron (placuszki powinny się dać łatwo przewracać na drugą stronę). Placuszki podajemy same lub z dodatkami np. cukrem pudrem i posypką owocową. Do przygotowania placuszków wykorzystałam kaszę manną z Młynów
Słodkie okruszkikoperek, posmakuj i dopraw jeżeli będzie dla Ciebie np. za mało słone i jeżeli masz dodaj truflową oliwę, naprawdę dobrze robi temu farszowi Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając je chwilę, podziel na części tak aby łatwo było ci je wałkować, rozwałkuj na grubośc 2-3 mm, wykrawaj kółka i faszeruj Układaj pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przygotowane pierogi odstaw
greenscarfciasto 1,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 0,5 kostki margaryny cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia 2 żółtka nadzienie 200 g białego sera
Gotowanie jest łatweDzis w ramach wspolnego gotowania postanowilismy przygotowac dowolne danie z wykorzystaniem cukinii lub kabaczka, ktore obecnie kroluja we wszystkich sklepach i na ryneczkach. Jest to wspaniale
Codzienne GotowanieBajaderka , czyli "ciasto z odzysku". Dlaczego ? A no dlatego, że do przygotowania bajaderki zużywamy niepotrzebne brzegi suchych ciast, nieudane biszkopty, zeschnięte babki piaskowe, resztki, pokruszonych
kolorowotorcikowo"Kiedyś dieta kojarzyła mi się tylko z rzuceniem wagi, przestrzeganiem rygorystycznych zasad. Dlatego raczej jej nie stosowałam. W moim przypadku zawsze sprawdzało się powiedzenie "z kości
Słodkie Przyjemności"Wolny piątek za mną, dziś czeka mnie całodzienna zabawa z dziećmi :) Mam nadzieję, że po wyjściu z pracy nie zobaczę żadnego śniegu, ani wichury. Chciałabym, aby
Słodkie Przyjemności"Ostatni dzień przed świętami który będę spędzać na uczelni. Szkoda, że nie oznacza to, że będzie to lajtowy dzień. Niestety, aby było miło trzeba
Słodkie Przyjemności"Wolna sobota! Szkoda tylko, że większość dnia ma na Mazowszu padać. Sądzę, że nic straconego - podjadę dziś albo na Urban Market, albo posiedzę w domu i
Słodkie Przyjemności"Nie wiem czym jest to spowodowane, chrupiącą skórką, wilgotnym wnętrzem a może dodatkiem kakao - naprawdę nie wiem, ale babkę marmurkową uwielbiam! I choć kojarzę ją z
Słodkie Przyjemnościbloga Gotuj zdrowo! Guten Appetit!Z jednej strony wygląda cudownie i z drugiej rewelacyjnie smakuje - wszystko przemawia za tym, aby go zrobić :)Bardzo łatwy do zrobienia, ale efekt jest...przepyszny :)Gorąco polecam.SKŁADNIKI:CIASTO:250 g mąki pszennej70 g cukru pudru125 g masła2 czubate łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki przyprawy do piernika1 jajkoMASA SEROWA:1 kg sera5
Serce zamknięte w formie pysznościjuż w planach piec pierników , ale gdy wpadł mi w oko ten przepis musiałam go wypróbować .No i się nie zawiodłam , było warto.Kolejny łatwy w wykonaniu , szybki a do tego pierniczki z tego ciasta są mięciutkie , puszyste i co najważniejsze nie twardnieją . Dlatego też spokojnie można je piec nawet dzień przed świętami by cieszyć swoje podniebienie piernikowym smakiem
Malinowa KawiarenkaWiększość uważa, że domowy makaron jest to bardzo skomplikowana sprawa. Ja właśnie tak nie uważam, bo moim zdaniem jest to do zrobienia bardzo łatwe, najtrudniejsze jest wałkowanie, ale jeżeli macie maszynkę do wałkowania ciasta na makaron to pójdzie wam to bardzo sprawnie. Z ciasta na makaron możemy zrobić np. spaghetti, płaty na lasagne i wiele innych, a smakować będzie
Kuchnia ŁukaszaŁatwy i puszysty sernik na Wielkanoc od Aniołów;)Składniki na ciasto; 25 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, Składniki na masę serową; 1 i 1/2 kg sera mielonego, 15 dkg margaryny, 15 jajek, 1 cukier waniliowy, 1 budyń waniliowy, 40 dkg cukru, aromat migdałowy, Wykonanie;Margarynę utrzeć
Anioły w kuchniJeśli pokusimy się o kupienie gotowej masy makowej, to zrobienie koniczynek będzie ekspresowe:), bardzo łatwy- prosty i smaczny przepis na makowe ciasteczka:). Składniki na ciasto; 40 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 2-3 jaja 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina amoniaku Mąkę, masło, cukier waniliowy, cukier, jaja, proszek do pieczenia, amoniak - posiekać
Apetyczna babeczka