latwe ciasta - 2515 przepisów (strona:53/168)

Pieczarki z pesto i mozzarellą w cieście francuskim 196

1 op ciasta francuskiego 15 małych pieczarek pesto (ja użyłam pesto z rzeżuchy) 1 kulka mozzarelli białko mak Ciasto pokroić na 15 kwadratów o oku ok

Gotowanie jest łatwe
Tort kokosowy z kremem z mascarpone , malibu i migdałami – łatwy! 454

Jak zapewne pamiętacie kilka dni temu miałam za ” zadanie bojowe ” przygotować tort urodzinowy dla mojego kolegi.Tomek zaskoczył mnie tym zadaniem o 6 rano , ale

Ostra na Słodko
Słone placuszki 181

obiedzie, mleka lub jajka oraz mąki. Składniki dokłada się "na oko". Wszystko zależy od tego ile ziemniaków nam zostało. Ciasto powinno być gładkie (ale nic się nie stanie jeśli będzie trochę grudek z ziemniaków) i dające się łatwo rozwałkować na bardzo cienki placek.  Składniki: ugotowane i rozgniecione ziemniaki mleko lub 1 jajko (zamiennie, wedle uznania) mąka sól Ziemniaki przełożyć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Prosta i szybka tarta wytrawna 209

jest zaskoczyć gości czymś, czego nie jedzą na co dzień. Po trzecie: jest szybki. To przede wszystkim zasługa gotowego ciasta francuskiego. Najwięcej czasu – jak zwykle – zajmuje tu krojenie składników. No i czekanie, aż tarta się upiecze. Po czwarte: możemy łatwo podmieniać składniki. Macie jednak ochotę na kiełbasę? A może został Wam z wczoraj ogórek kiszony? Chodzą za Wami pieczarki? Żaden

Proste-przepisy.pl
Vol-au-vent ze szparagami 187

Dziś coś z kuchni francuskiej, trudne do wymówienia, ale w rzeczywistości łatwe do przygotowania;) I przede wszystkim bardzo smaczne, poza tym fajnie wygląda, więc polecam je na wyjątkowe okazje. Ja przygotowałam je ze szparagami oraz podgrzybkami, jeszcze z moich zimowych zapasów;) Składniki:1op. ciasta francuskiego, 3 jajka, 3 białe szparagi, 100g podgrzybków (lub inne grzyby) - ja miałam mrożone

Z miłości do słodkości
Lawendowe ciasto z czereśnią i malinami 204

"Nowy tydzień nowe wyzwania!  Dziś przyszykowałam dla Was bardzo letnią kombinację. Soczyste czereśnie, słodziutkie maliny i bardzo aromatyczną lawendę. A! Smak jest tak cudowny, że

Słodkie Przyjemności
Misiek owocowy 171

proste i niekłopotliwe. Ja wolę sama coś upiec. Przynajmniej wiem co jest w środku :)))Dzisiaj zapraszam Was na Miśka Owocowego.Ciasto łatwe i w sumie szybkie. Bałaganu w kuchni też wielkiego nie ma ;)Owoce do tego ciasta mogą być różne: porzeczki, maliny czy mieszanka. Najlepsze są świeże, ale zimą raczej nieosiągalne, więc można je zastąpić mrożonymi. Tylko trzeba pamiętać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Quiche ze szpinakiem i soczewicą 225

Sycący i bardzo zdrowy quiche z dużą ilością szpinaku, soczewicy i suszonych pomidorów dostarczy Wam sporą dawkę łatwo przyswajalnego białka, żelaza, potasu i kwasu foliowego. Pyszne i bardzo proste do wykonania danie w sam raz na weekend :-) Bardzo polecam! Składniki: Ciasto: 195 g mąki pszennej 125 g masła 1/2 łyżeczki soli 1 duże żółtko Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę

maniapieczenia
Babka herbaciana 405

Babka herbaciana zaskakuje smakiem. Jest wilgotna, mało słodka, więc można śmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową lub lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako

Smakołyki Bereniki
Co robię w szkole? Czyli o zajęciach w szkole cukierniczej 192

której byłam na praktykach, do dekoracji używałam ananasów z puszki, a ciasto kruche było zastąpione pokruszonymi ciasteczkami amaretti. Bitej śmietany w środku nie było w ogóle. To moje pierwsze ciasto, które przygotowałam w szkole. Dostałam za nie 10 (najwyższa ocena to 12), bo środek nie był na środku... Cóż, następnym razem się poprawię. Na szczęście w cukierni, gdy trzeba(...)Stałam tam czerwona jak burak i tylko kiwałam głową, a w środku serce wywijało mi koziołki. Nie jest łatwo znaleźć praktyki w cukierni, a jeśli zostanę polecona... Cóż, wszystko wygląda o wiele jaśniej, niż na początku. I ostatnie już zdjęcia. Drewniane ciasto , które przygotowałam dzisiaj. Najpierw przez półtorej godziny rysowaliśmy szlaczki na papierze (dostałam nawet różową kredkę!). Później dostaliśmy drewniane

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 231

drugiej część ziarna słonecznika, pozostawiając trochę do posypania wierzchu chleba. Formę metalową natłuścić i dokładnie wysypać otrębami, silikonowej nie trzeba. Łyżką nakładać ciasto chlebowe do połowy wysokości foremek (powinno być z widocznymi pęcherzykami powietrza, przy nakładaniu łatwo się odrywać od łyżki).  Wierzch wygładzić łyżką lub ręką maczaną w zimnej wodzie.  Foremki przykryć i odstawić w ciepłe miejsce(...)gorącego nie kroić. Przechowywać najlepiej zawinięty w lnianą ściereczkę. Rodzaje użytej mąki można modyfikować, gęstość regulować ilością dodawanej wody. Należy pamiętać o tym, że dodany zakwas pracując nieco rozrzedza ciasto. Najważniejsze, nie poganiać, dać spokojnie chlebkowi wyrosnąć. wyrośnięty chleb upieczony jeszcze ciepły

Kuchcik gotuje
BEZGLUTENOWY CHLEBEK TURECKI Z ŁOSOSIEM 212

przyprawy) i jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy w wałek, dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto./Łosoś:W między czasie podpiekamy w piekarniku łososia w folii aluminiowej, lekko przyprószonego przyprawą warzywną przez około 20 minut w temp. 180 stopni (góra -dół, termoobieg).Studzimy, zdejmujemy skórkę./Pieczenie(...)mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut. Powstaje nam 6 cudownych chlebków.Szybko, łatwo i przyjemnie powstaje nam przekąska. Sycąca, ale nie zatykająca. Aromatyczna i nietypowa! :) Oczywiście farsz i ciasto można dowolnie modyfikować bazując na podanych proporcjach. Takie chlebki u nas występują dość często, więc możemy zaproponować np.:1. TURECKIE CHLEBKI

Wypisz Wymaluj
Torta Caprese 231

migdałowymi ciasteczkami ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello.  Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek.   Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie smakuje z bitą śmietaną, lodami czy świeżymi(...)masy i delikatnie mieszamy.    Wylewamy do formy uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej maką.Pieczemy w 180° C przez okolo 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem

Mia Cucina Sofieta
Przepis na pizzę z boczkiem 196

najlepsza? Oczywiście z boczkiem. Nic nie może równać się aromatowi pieczonych plastrów boczku i woni świeżego drożdżowego ciasta. Sycąca, ciepła pizza z boczkiem świetnie się nada na letnie przyjęcie, albo kolację na całej rodziny. Poznaj przepis na pizzę z boczkiem, który jest łatwy i naprawdę szybki w wykonaniu. Za ojczyznę pizzy uznaje się Włochy, choć tą potrawą zajadano się już(...)wielu odmian. Przebojem na każdym stole jest pachnąca pizza z boczkiem. Można ją szybko i łatwo przygotować w domu. Pasuje na każdą okazję i co najważniejsze zawsze smakuje wyśmienicie. Oto przepis na ten przysmak:  Składniki:  400g mąki pszennej (i nieco do podsypania ciasta)  ¾ kostki świeżych drożdży  szczypta cukru  100 ml oleju  4 cebule

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania