olej do smażenia lub patelnia do smażenia bez tłuszczu Banana rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na jednolite ciasto. Rozgrzej patelnię i na niewielkiej ilości oleju smaż placuszki na średnio rozgrzanej patelni (łatwo się przypalają z powodu zawartości cukru z banana). Podawaj z ulubioną konfiturą lub cukrem pudrem
AZgotuj!Lekki, orzeźwiający i bardzo łatwy w przygotowaniu – tak w skrócie o dzisiejszym przepisie :) Jestem pod ogromnym wrażeniem tego ciasta, bo robi się je na prawdę bardzo prosto, a wygląda i smakuje świetnie. No i w końcu zalegające od dawna w szafce pianki, zyskały drugie życie ;) Składniki: Spód 3 szklanki zmielonych ciastek/herbatników pół szklanki roztopionego masła Masa 100g pianek
NiePieprz.plnadszedł ten dzień, jak go upiekłam :) Choć z pozoru wydaje się to bardzo trudne to muszę Was zapewnić, że całkiem to łatwe- mi w robieniu tego koszyczka pomagała dwuletnia córka, która dzielnie rolowała wałeczki z ciasta drożdżowego, a z pozostałego ciasta co nam zostało wykroiła sobie foremką misia i też go upiekłyśmy :) Radość dziecka- bezcenna. Zainspirowałam się przepisem
Aga w kuchniWsypujemy sól. Zaczynamy wyrabiać, podlewając wodą, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy kulę i dzielimy ją na dwie części, jedną chowając pod ściereczkę (ciasto nie może wysychać). Drugą kulkę rozwałkowujemy, minimalnie podsypując mąką, tak żeby pierogi się łatwo skleiły Następnie wykrawamy koła odmierzają je od szklanki, nadziewamy farszem i zlepiamy. W wysokim garnku gotujemy wodę, solimy, wrzucamy pierogi i gotujemy
Calzonella.comDomowa czekolada „Blok „ Nie jestem cukiernikiem i już w tym wcieleniu nim nie zostanę . No cóż, nie zwalania mnie to jednak z wyrobu łakoci
Ogrodnik w podróżypłatków owsianych 1 1/2 łyżeczki soli 1 niepełna łyżeczka cukru 350 ml ciepłej (NIE gorącej!) wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki. Wlewamy wodę i zagniatamy jednolite ciasto przez ok. 5 minut. Ciasto mocno się lepi - tak ma być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut
My Culinary Art" Wróciłam! Opalona, totalnie wyczerpana i zadowolona. Kończą się wakacje i z tym właśnie kojarzy mi się szybkie ciasto z owocami. I mam całkiem fajny przepis. Tak
Słodkie Przyjemności"Zdecydowanie intensywny tydzień. Mimo wielu spraw do załatwienia, ogromu pracy i piętrzących się zajęć do wykonania, ciągle mam ochotę piec. Mimo zmęczenia jestem ciągle pozytywnie nastawiona
Słodkie Przyjemności"Chyba nikomu nie muszę przypominać, że zbliża się weekend :) A w następnym tygodniu nawet dłuuugi ostatni weekend majowy :) Szykujecie coś? Jakieś spotkania w gronie znajomych lub
Słodkie Przyjemności"Dzisiejszy dzień ponownie spędzę w sadzie. Też fajnie, bo jadę po kolejną porcję wiśni. Ale jest jeden minus, Dziadek jedzie ze mną, a to oznacza, że
Słodkie Przyjemności"Nie ma chyba równie dobrego jak i prostego ciasta jak tarta rustykalna. Najprostsze składniki i sposób przygotowania, do tego odrobina cukru, brak jajek i Twoje ulubione
Słodkie PrzyjemnościCzasami smaki dzieciństwa znaczą dla nas tak dużo, że staramy się je odszukać za wszelką cenę . Tak jest właśnie z tym ciastem, które przygotowałam od razu
Słodkie PrzyjemnościW ciągu tygodnia, bardzo często mam wielką ochotę na coś słodkiego, ale brak czasu i sił powoduje, że nie mogę zbytnio zaszaleć, dlatego zawsze przygotowuję coś
Słodkie PrzyjemnościOstatni gwizdek na wykorzystanie świeżych, ładnych, polskich truskawek do deserów. Chciałabym aby nasze truskawki były dostępne przez cały rok, ale to niestety nie jest w Polsce
Słodkie PrzyjemnościSezon truskawkowy przeminął, ale malinowy trwa w pełni, dlatego dziś zaprezentuje Wam wypiek z malinami w tle. Babeczki przygotowane z kruszonki, krem z twarogu i słodycz
Słodkie PrzyjemnościNie wiem jak u Was, ale u mnie na świątecznym stole zawsze musi pojawić się coś z makiem. Nie zawsze jednak mam czas przed świętami mielić
Słodkie Przyjemnościwykorzystać nie tylko w Tłusty Czwartek , ale i każdego dnia np. do popołudniowej kawy , na drugie śniadanie czy też przekąskę w pracy.Muffinki łatwe , szybkie , które swoim smakiem i wyglądem przypominają poniekąd pączki ;)A czekać na wyrastanie ciasta absolutnie nie musimy!Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znikają!Polecam! SKŁADNIKI:* mleko – 90 ml* olej – 60 ml* duże
Ostra na SłodkoHokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się w niej naturalne cukry. Bardzo łatwo ją aromatyzować dodatkami, ziołami, czosnkiem czy też grzybami, a po upieczeniu miękka skórka trzyma zwarty miąższ w ryzach. Tartaletki na dyniowym
SzczyptaSmaQdodać cynamon i stopione masło. Wymieszać. Dodać cukier, jajka oraz mąkę i wymieszać. Wlać mleko oraz wanilię i ubić ciasto. Niewielką ilość ciasta wlewać do gofrownicy i piec do czasu, aż gofry będą chrupkie i będą łatwo odchodziły od gofrownicy. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem i kakao. Natychmiast podawać
wyzwania kuchennegotową masę z puszki. Przepis jest prosty, a efekt bardzo ciekawy :). Polecam na Święta! Dla kogo: dla zapracowanych dla chcących w łatwy sposób osiągnąć efekt WOW dla makomaniaków Składniki: 150g masy makowej (gotowej lub domowej) 1 białko ciasto francuskie (2 płaty) - w temp. pokojowej ulubione bakalie do dekoracji jajko (rozbełtane z łyżką wody do posmarowania choinki) Wykonanie: Białko ubić
Mania WypiekaniaSkładniki (z 1 opakowania XXL ciasta wyszło nam 6 drożdżówek):ciasto francuskie – kwadraty ok. 6×6 cmNadzienie 1:ok. 400ml mleka2 łyżki cukru2 żółtka,2 łyżki skrobi ziemniaczanejwaniliagarść rodzynekNadzienie 2:2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek4 łyżki cukrułyżka masłaBudyń waniliowy: Odlewamy 1/2 szkl. mleka, resztę zagotowujemy. Do odłożonej części dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, żółtka – wymieszać dokładnie(...)zagotuje wlewamy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy by nie powstały grudki – pamiętajcie by zmniejszyć ogień pod garnkiem bo budyń bardzo łatwo przypalić. Po zdjęciu z ognia dodajemy trochę rodzynek.Tak przygotowany budyń wkładamy na środek kwadratu z ciasta francuskiego, który składamy na pół.Pozostało jeszcze zrobić truskawkowy dżemik na wierzch ciastka – będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem
kuchcikowniaOdrywane bułeczki chodziły za mną od dłuższego czasu. Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy … Bułeczki robi się bardzo łatwo , a ich smak wynagradza czas oczekiwania.Delikatne …. puszyste … mięciutkie … na jednej na pewno się nie skończy!Śmiało można zajadać solo odrywając po bułeczce lub też z ulubionymi(...)ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ).Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy.Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy.Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki.Układamy obok siebie w formie.Odstawiamy na ok. 20 minut.Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając
Ostra na Słodkomiski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, jest gotowe do formowania placuszków. W czasie kiedy ciasto rośnie, koncentrat mieszamy z wodą, by nabrał odpowiedniej konsystencji. Ma być taki, by dało się go łatwo smarować na bułeczkach, ale nie może być zbyt rzadki. Dodajemy sól, pieprz, łyżeczkę cukru i zioła. Odstawiamy, by smaki się połączyły. Cebulę(...)łyżeczką cukru i ziołami prowansalskimi. Ser ścieramy na tarce lub kroimy (ja miałam żółty ser w plastrach, więc pokroiłam je na cienkie paseczki). Plasterki chorizo przekrawamy na pół. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części, a każdą z nich na cztery kolejne (pizzerinki piekłam na trzy tury). Pierwszą partię rozpłaszczamy lub wałkujemy tak, by miała mniej więcej owalny kształt
Ratunku obiadKiedy kupiłam pierwszą formę do wypieku muffinek,upiekłam w niej jak łatwo się domyślić - pierwsze babeczki.Wybrałam bananowe.Nie pamiętam dziś dokładnego przepisu na nie, ba! w ogóle go nie pamiętam. Za to doskonale pamiętam, że ta kulinarna porażka wyleczyła mnie na lata z ciast pieczonych z dodatkiem bananów.Do czasu :) Do czasu, kiedy Mela z bloga Pierwsze primopoprosiła mnie
bistro mamasernik na zimno z wiśniami na kruchym spodzie to moja propozycja na weekendowy deser. Przepis jest łatwy, masa serowa jest bez dodatku cukru, bez jajek i bez tłuszczu. Słodycz sernika pochodzi jedynie z galaretek. Jak ktoś liczy kalorie to nie musi przygotowywać kruchego ciasta i do tortownicy wylać samą masę serową. A sam sernik na zimno jest pyszny, orzeźwiający
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię"Jakie plany na dziś? Leniuchujecie? A może ciężko pracujecie? U mnie dziś sprawdzi się raczej to pierwsze. Dziś odpoczywam, a od jutra do roboty, remont czeka
Słodkie Przyjemnościczyli 6 ruloników do pocięcia. Im cieńsze ciasto tym bardziej mokre i delikatne. Przy cieście bezglutenowym kruchość jest na najwyższym poziomie. Trzeba przyznać, że zwijanie takich kapuśniaczków w tym wydaniu jest sztuką. Nie będziemy mydlić Wam oczu i mówić, że jest to łatwe, proste i przyjemne, ale powiemy Wam jedno - WARTO! Gdy poczujecie zapach, spróbujecie smak i rzucicie okiem
Wypisz WymalujPyszny, rozpływający się w ustach sernik na spodzie z ciasteczek Oreo z owocami i białą czekoladą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód na
My Culinary Artmąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze w bardzo wysokiej temperaturze - 230 stopniach, w której ciasto rośnie bardzo gwałtownie. Zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi wewnątrz rozszerzające się pod wpływem temperatury dwutlenek węgla i parę wodną, Tak oto następuje rozdzielenie górnej warstwy(...)mąkę z solą. Dolej zaczyn i oliwę. Wymieszaj, ja to robię łyżką. Stopniowo dolewaj letnią wodę, po troszeczku (1-2 łyżki), bo łatwo przesadzić. Dolej porcję wody, wymieszaj łyżką lub rękoma, po czym dodaj kolejną porcję, jeżeli ciasto jest nadal za suche. Gdy zauważysz, że zaczęło łączyć się w większe grudy, zacznij je ugniatać ręką. Wyczujesz wtedy, czy dodać jeszcze
Chilli Czosnek i Oliwaszybka i łatwa krucha tarta z masą budyniową i owocami. Możemy do niej dodać jagody, maliny, porzeczki, wiśnie, morele..., czyli co tylko zapragniecie. Jak pisałam poprzednio moje krzaczki z borówką amerykańską oszalały i uginają się od nadmiaru owoców, więc dziś w tarcie wylądowały właśnie one. Do zrobienia masy wykorzystałam trzcinowy cukier Muscovado(...)który nadał jej apetycznego złocistego koloru. Tarta z borówką amerykańską Proporcje na formę do tarty o średnicy 28 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 140 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 30 g cukru pudru Masa budyniowa: 420 g jogurtu greckiego 110 trzcinowego cukru Muscovado 1 łyżka cukru waniliowego
Kulinarne przygody GatityZrobiłam sobie tygodniowy urlop :) Przepraszam za tą chwilową przerwę w eterze. Mam nadzieje, że korzystaliście z innych pysznych przepisów zamieszczonych na blogu. Dziś przygotowałam dla Was
Słodkie Przyjemności