Lekki, orzeźwiający i bardzo łatwy w przygotowaniu – tak w skrócie o dzisiejszym przepisie :) Jestem pod ogromnym wrażeniem tego ciasta, bo robi się je na prawdę bardzo prosto, a wygląda i smakuje świetnie. No i w końcu zalegające od dawna w szafce pianki, zyskały drugie życie ;) Składniki: Spód 3 szklanki zmielonych ciastek/herbatników pół szklanki roztopionego masła Masa 100g pianek
NiePieprz.plnadszedł ten dzień, jak go upiekłam :) Choć z pozoru wydaje się to bardzo trudne to muszę Was zapewnić, że całkiem to łatwe- mi w robieniu tego koszyczka pomagała dwuletnia córka, która dzielnie rolowała wałeczki z ciasta drożdżowego, a z pozostałego ciasta co nam zostało wykroiła sobie foremką misia i też go upiekłyśmy :) Radość dziecka- bezcenna. Zainspirowałam się przepisem
Aga w kuchniWsypujemy sól. Zaczynamy wyrabiać, podlewając wodą, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy kulę i dzielimy ją na dwie części, jedną chowając pod ściereczkę (ciasto nie może wysychać). Drugą kulkę rozwałkowujemy, minimalnie podsypując mąką, tak żeby pierogi się łatwo skleiły Następnie wykrawamy koła odmierzają je od szklanki, nadziewamy farszem i zlepiamy. W wysokim garnku gotujemy wodę, solimy, wrzucamy pierogi i gotujemy
Calzonella.comDomowa czekolada „Blok „ Nie jestem cukiernikiem i już w tym wcieleniu nim nie zostanę . No cóż, nie zwalania mnie to jednak z wyrobu łakoci
Ogrodnik w podróżypłatków owsianych 1 1/2 łyżeczki soli 1 niepełna łyżeczka cukru 350 ml ciepłej (NIE gorącej!) wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki. Wlewamy wodę i zagniatamy jednolite ciasto przez ok. 5 minut. Ciasto mocno się lepi - tak ma być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut
My Culinary Art" Wróciłam! Opalona, totalnie wyczerpana i zadowolona. Kończą się wakacje i z tym właśnie kojarzy mi się szybkie ciasto z owocami. I mam całkiem fajny przepis. Tak
Słodkie Przyjemności"Zdecydowanie intensywny tydzień. Mimo wielu spraw do załatwienia, ogromu pracy i piętrzących się zajęć do wykonania, ciągle mam ochotę piec. Mimo zmęczenia jestem ciągle pozytywnie nastawiona
Słodkie Przyjemności"Chyba nikomu nie muszę przypominać, że zbliża się weekend :) A w następnym tygodniu nawet dłuuugi ostatni weekend majowy :) Szykujecie coś? Jakieś spotkania w gronie znajomych lub
Słodkie Przyjemności"Dzisiejszy dzień ponownie spędzę w sadzie. Też fajnie, bo jadę po kolejną porcję wiśni. Ale jest jeden minus, Dziadek jedzie ze mną, a to oznacza, że
Słodkie Przyjemności"Nie ma chyba równie dobrego jak i prostego ciasta jak tarta rustykalna. Najprostsze składniki i sposób przygotowania, do tego odrobina cukru, brak jajek i Twoje ulubione
Słodkie PrzyjemnościCzasami smaki dzieciństwa znaczą dla nas tak dużo, że staramy się je odszukać za wszelką cenę . Tak jest właśnie z tym ciastem, które przygotowałam od razu
Słodkie PrzyjemnościW ciągu tygodnia, bardzo często mam wielką ochotę na coś słodkiego, ale brak czasu i sił powoduje, że nie mogę zbytnio zaszaleć, dlatego zawsze przygotowuję coś
Słodkie PrzyjemnościOstatni gwizdek na wykorzystanie świeżych, ładnych, polskich truskawek do deserów. Chciałabym aby nasze truskawki były dostępne przez cały rok, ale to niestety nie jest w Polsce
Słodkie PrzyjemnościSezon truskawkowy przeminął, ale malinowy trwa w pełni, dlatego dziś zaprezentuje Wam wypiek z malinami w tle. Babeczki przygotowane z kruszonki, krem z twarogu i słodycz
Słodkie PrzyjemnościNie wiem jak u Was, ale u mnie na świątecznym stole zawsze musi pojawić się coś z makiem. Nie zawsze jednak mam czas przed świętami mielić
Słodkie Przyjemności