Każdego roku w sezonie, po drodze do domu kupowałam kilogram truskawek i starczało. Jak nie na koktajl to na pierogi. A teraz? Kurka, truskawki są czy chcę czy nie :) Jemy, jemy a one dalej rosną! Trochę zamroziłam, część zjadamy na bieżąco, część upycham w ciastach, a na część szukam pomysłu na bieżąco. Takim sposobem trafiłam na TAKĄ . Pieczoną
bistro mamasię kiedyś, czy warto poszukać kogoś kto może dostarczać Wam takowych jajek, to uwierzcie mi, że warto. Nawet jeśli kwestie moralne Was nie przekonują. Takie wiejskie jaja od niezestresowanych kurek smakują jak niebo w porównaniu do tych sklepowych. Dzisiaj jajo w towarzystwie gofra. A może raczej gofr wtowarzystwie jaja. Sezon na pyszne warzywa powoli się zaczyna, więc na blogu
Fill The BowlKrakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym
WojnaNaSmaki.pljuż chyba ostatni przepis na szparagi w tym sezonie. Tym razem postawiłam na klasykę czyli szparagi z jajkiem sadzonym (od szczęśliwych kurek) podane w towarzystwie świeżych pomidorów i grzanek z domowego pieczywa. Gdyby tak jeszcze pomidory i szparagi były z własnego ogródka to już byłaby uczta na całego. Ale i tak było bardzo smacznie. Danie idealne na śniadanie
Wiem co jemniczego i tak smakuje wyśmienicie. Cała rodzina uwielbia młodą kapustę z koperkiem. Ale lubimy też młodą kapustę na różne sposoby: – żeberka z młodą kapustą – młoda kapusta z kurkami – młoda kapusta z z boczkiem – surówka z młodej kapusty – młoda kapusta słodko-kwaśna O tej porze roku młodą kapustę można dostać na każdym targu, czy bazarku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięźródła, najlepiej od zaprzyjaźnionego rzeźnika) 500 g passaty pomidorowej 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka - peperoncino 2 kromki chleba 1/2 szklanki mleka 2 jajka od szczęśliwych kurek 1 pęczek natki pietruszki 50 g startego parmezanu 1 szczypta gałki muszkatołowej 150 ml czerwonego wytrawnego wina (można zastąpić wodą) 2 łyżki mąki sól morska pieprz oliwa Wykonanie: Mięso
Wino Francja Kuchniagrzybów jest bardzo interesujący i niezwykle bogaty. Żyje w nim mnóstwo różnorodnych, bardzo ciekawych i czasami kolorowych gatunków grzybów. Ale ten świat to nie tylko smakowite borowiki czy złociste kurki . Są grzyby, które zabijają. Dzisiaj opowiem Wam o gatunku, który żeby żyć potrzebuje śmierci owada a konkretnie jego larwy. Maczużnik wysmukły Ophiocordyceps gracilis o niewielki grzybek wyrastający na larwie
Smaczna Pyzajakże wzbogacił cały smak. Brakowało mi jeszcze listków pietruszki ale niestety nie miałam. Pyszne chrupiące kromeczki z pastą makrelową i nutą ogóreczka, do tego jajeczka na miękko od swojskich kurek... Mmm... Popijałam to wszystko swojskim kompocikiem:) Zupełne pomieszanie smaków ale jakże niesamowite doznania podniebienne... Powinnam raczej napisać podniebne hahah. Takiej radości z posiłku nie miałam już dawno. Powiem
Ukojenie Podniebieniamocno w niewielkim garnku. Wrzucać po 3 - 4 kawałki panierowanego sera na raz, smażyć krótko, aż będą rumiane. Moje wyszły bardziej żółte niż rumiane, ponieważ użyłam jajka od szczęśliwej kurki, które miało bardzo intensywnie pomarańczowe żółtko. Gotowe serki odsączyć na papierowym ręczniku, podawać z konfiturą jarzębinową lub żurawiną
Cakes By Kejtsierpniu owocują i dostępne są: jeżyny; maliny; owoce czarnego bzu; mirabelki; wiśnie; brzoskwinie; pomidory; cukinia, patison, kabaczek; kurki. Przetwory we wrześniu Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików. Warto zrobić przetwory z: cukinii, kabaczków, pomidorów, papryki
Ukojenie Podniebieniasię kiedyś, czy warto poszukać kogoś kto może dostarczać Wam takowych jajek, to uwierzcie mi, że warto. Nawet jeśli kwestie moralne Was nie przekonują. Takie wiejskie jaja od niezestresowanych kurek smakują jak niebo w porównaniu do tych sklepowych. Dzisiaj jajo w towarzystwie gofra. A może raczej gofr wtowarzystwie jaja. Sezon na pyszne warzywa powoli się zaczyna, więc na blogu
Fill The Bowlczosnkowy smak dipu doskonale komponuje się z łagodnymi przekąskami. Składniki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2-3 rzodkiewki 3-4 marynowane kurki lub inne grzyby … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyZostawiam Was z pysznym przepisem na przekąskę, choć jest ona tak sycąca, że dla niektórych może zastąpić cały obiad. Do zobaczenia po urlopie. Składniki: • 1 kg oczyszczonych grzybów leśnych: kurki, podgrzybki, maślaki • 2 duże cebule • 4 łyżki masła • 3 łyżki oleju • sól, pieprz • 1,5 łyżki śmietany 12% • 1 łyżeczka mąki krupczatki • 6 bułek • 6 plasterków żółtego sera
W mojej kuchniSkładniki 20 szt cienkich plasterków kindziuka 4 ugotowane jajka 200 g liści szpinaku 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka miodu 200 g marynowanych prawdziwków i kurek pęczek koperku pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku Sos : 2 łyżki majonezu 200 g jogurtu greckiego pół łyżeczki kuminu sok z 1 cytryny sól pieprz Przygotowanie Na suchej, dobrze rozgrzanej
R'n'G Kitchenszklanka kaszy jaglanej 2 szklanki woda jajko+ białko sól 300 ml passaty pomidorowej puszka pomidorów pelati cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki 250 gram mrożonych kurek lub prawdziwków lub świeżych pieczarek Kaszę jaglaną wypłukać i uprażyć w rondelku. Zalać 2 szklankami wody. Posolić. Gotować ok 25 minut. Odstawić do wystudzenia. Grzyby posiekać
AZgotuj!