grzyby to ja zawsze jadałam osobno. Postanowiłam je jednak połączyć i wyszło naprawdę bardzo smacznie. SKŁADNIKI: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 filet z pstrąga łososiowego 200 g świeżych kurek 150 ml śmietanki 30 % 1 drobno pokrojona dymka (zielona część) sól pieprz 1 łyżka masła przyprawa do ryb A jak to zrobić: Grzyby dobrze umyć, odsączyć z wody
Kuchnia w opałachokiem Maćka Nowickiego – Szef Kuchni Restauracji Villa Intrata, która jest częścią Muzeum Pałacu w Wilanowie, który zajmuje się rekonstrukcją starych polskich przepisów. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: zupę Montglas z kurkami ziemniaki a la Karlsruche solę w pomidorach zefir jabłeczny z bianką serownik kozi z miodem We wpisie wykorzystałam zdjęcia autorstwa Ani Dobrowolańskiej z bloga Smaczne ujęcie
Kulinarne przygody Gatityzupa miso czy zupa pho. Zapraszam do lektury i dzielenia się tymi wspaniałymi przepisami koleżanek blogerek Zielona zupa z brokuła i cukinii BLOG: http://ejszet.blogspot.com/ Krem z cukinii z kurkami BLOG: http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/ Zupa jarzynowa z burakami BLOG: http://kardamonovy.blogspot.com Krupnik BLOG: http://www.cook-yourself.com/ Zupa bigos BLOG: http://jadloiczytadlo.blogspot.com/ Zupa rybna BLOG: https://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Zupa chili BLOG: http://kuchennewariacje.pl
Kuchnia BazyliiPolędwiczki wieprzowe to bardzo wdzięczne mięso do obróbki. Nie wymaga zbyt wielu nakładów, aby uzyskać z niego pyszne danie. Podajemy je z sosem z delikatnych kurek, możemy zaserwować w sosie chrzanowym, ale pysznie smakują w wersji śmietanowo-czosnkowo-ziołowej. Polecam np. na niedzielny obiad 😊 Składniki: 1 duża polę dwiczka wieprzowa lub 2 mniejsze 2-3 łyżki oleju
Walijskie PichcenieRIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z RUKOLĄ I PARMEZANEM MAKARON Z PIECZONYMI POMIDORAMI I FIGAMI leż to był dobry obiad! Mniammm! Uwielbiam takie wegetariańskie dania, ubóstwiam smak pieczonych pomidorów i fig, prawdziwych czarnych greckich oliwek z oliwek, wszystko oprószone i otulone mieszaniną ziół, dobrej jakości oliwą z oliwek i pełnoziarnistym makaronem. Cały sekret tego dania tkwi w smaku
SMYKWKUCHNIpomijaniu produktów czy próbach zamiany na inne... Ile ziemniaków to 400gram? Jak odmierzyć gdy nie mam wagi. Co obierać,a czego nie? Na litość boską jak ja mam te kurki oczyścić? Mogę potrząsać patelnią czy nie? Co oznacza doprawić do smaku i jak interpretować "dodać tak na oko". Ile gram to szczypta? Co tak naprawdę kryje się pod idealną
U Fiolkijesienią zawsze pojawia się w naszej kuchni. Jest bardzo prosty, a co za tym idzie bardzo smaczny!. Składniki: - 1 kg grzybów mieszanych, daje borowiki szlachetne i ceglastopore, podgrzybki, maślaki, kurki i bielaczki - 250 ml słodkiej śmietany 12 % - 2 łyżki mąki pszennej - olej - 2 cebule - sól - pieprz - suszone zioła, majeranek i tymianek - natka pietruszki Dodatki i przyprawy znajdziecie
Apetyczna babeczkagrzybobrania. Z części moich ostatnich zbiorów zrobiłam zupę. Żałuję, że tak późno ją poznałam. Rewelacja! Naprawdę pyszna zupka :-) Składniki: 300-400 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, turki) 2 ziemniaki 1 marchewka kawałek selera garść suchego makaronu np. pełnoziarnistego świderki 1 cebula 1,5 litra dowolnego bulionu siekana natka selera sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy
Kuchnia domowa AniSkładniki : 1 kg grzybów ( kurki, podgrzybki, maślaki, gąski lub innych ) 1 l wody 1 cebula 1 łyżka soli Marynata : 1/2 l wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego 1 łyżka ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 1 cebula 2/3 szklanki octu Sposób wykonania : G rzyby dokładnie oczyść, opłucz, wrzuć do wrzącej osolonej wody
Przepisy i porady kulinarnełyżki cukru 1/2 łyżki soli cebula pokrojona w piórka lub plastry Dodatkowo: liść laurowy ziele angielskie cebula w piórka lub krążki Grzyby gotujemy w wodzie (u mnie kurki, prawdziwki i kozaki). W oddzielnym garnku przygotowujemy zalewę ze składników powyżej. Do słoików wkładamy grzyby, dodajemy liść laurowy, ziele, cebulę, zalewamy zalewą. Zakręcamy słoiki. W garnku gotujemy wodę, wkładamy zakręcone
MojaQchnia.pltheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś na obiad była zupa grzybowa z kurkami a na dodatek pyszne, chrupiące placki ziemniaczane. My lubimy z cukrem a Wy z jakimi dodatkami je zajadacie? Porcja na około 10sztuk placków. Składniki : 3-4 duże ziemniaki
W garach u GosiDanie jednogarnkowe, które jest gotowe w godzinę, u mnie niebywale popularne. Zapiekanka warzywna Składniki: na 4 porcje 6 ziemniaków, średniej wielkości 1 papryka 250 g leśnych grzybów, u mnie kurki ½ łyżeczki suszonego rozmarynu pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem 350 g kiełbasy 6 jajek 50 ml mleka 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu 350 g mozzarella 2 łyżki masła klarowanego
codojedzeniaSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych, u mnie kurki, podgrzybki, maślaki 1 cebula 200 ml śmietany 30% 1/2 szklanki białego wina czubryca czerwona 1 łyżka natki … Czytaj dalej Kurczak duszony w śmietanie z grzybami
czarrna od kuchnikilka sposobów: z serami pleśniowymi, pomidorkami koktajlowymi, papryką, cukinią, salami, oliwkami, nawet anchois. Smakują wyśmienicie z marynowanymi ogórkami czy sezonowymi zielonymi szparagami lub kurkami. Każda wersja smakuje w zależności na co mamy akurat ochotę. Podaję polane różnymi sosami, najczęściej ketchupem (klasyka!), sosem pomidorowym z fetą i ziołami, śmietanowym, ziołowym, pesto czy grzybowym. Zawsze smakują
Zasmakuj Kuchnihouse Malinowa budyniowa kasza manna ; blog: Apetyt na Smaka Dietetyczne pierniczki w czekoladzie ; blog: Vanilla Plan Norweska szarlotka w szkle ; blog: Apetyt na Smaka Sałatka a kurczaka z kurkami i pieczonymi szalotkami ; blog: Mops w kuchni Sałatka z bobem i kozim serem ; blog: Czerwień i błękit Fit czeko krajanka z cukinii ; blog: Vanilla Plan Serowe kluski z malinami ; blog
Weekendy w domu i ogrodzie