kurki - 2748 przepisów (strona:135/184)

Kolorowe pęczotto z kurczakiem 149

koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz koperkiem. Kolorowe pęczotto z kurczakiem posypujemy resztą koperku i podajemy na gorąco jako danie główne. Polecam także przepis na  pęczotto ze świeżymi kurkami

My Chcemy Jeść
Papryka faszerowana pieczarkami i kuskus 150

Znów jestem na etapie redukcji i gotuję sobie dieteyczne dania. Podawałam kiedyś bardzo smaczne, ale mniej dietetyczne przepisy na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami oraz papryki faszerowane kurkami. Jednak dzisiejsza papryka faszerowana pieczarkami i kuskus jest potrawą dietetyczną przeznaczoną dla 1 osoby. Gdy wrzuciłam kiedyś zdjęcie tej papryki na FB zaczęły się emailowe pytania o przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej 138

wszystkie). zupa nasza duma narodowa:  znajdziemy tutaj chłodnik jagodowy, ogórkowy i botwinkowy, krem z białych warzyw z płatkami migdałów, który robiłam i pokazywałam wczoraj - klik , pyszny krem z kurek i inne dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini

kruche babeczki
Warsztaty z Pascalem Brodnickim 233

osób Czas przygotowania: 30 min. Gotowanie: 30 min. Składniki: 4 kawałki sandacza pół ząbka czosnku posiekanego sok z połowy cytryny 500 g mieszanki grzybów mrożonych: borowiki, podgrzybki, kurki 60 ml Ramy Smaż jak szef kuchni klasycznej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 50 ml wermutu 2 łyżki balsamico białego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon 1 łyżka mąki

karmelowy
Dorsz w migdałach z pieczonymi ziemniakami 141

ryby na obiad. Dorsza uwielbiam i zawsze staram się go przygotować inaczej. Panierowanego dorsza lubię w postaci nuggets . Dorsz z risotto to ulubione danie mojego męża. Dorsz smażony z kurkami…Dopiero po jego skosztowaniu uwierzyłam, jak fajnie smakuje ryba z grzybami. Dorsz w migdałach to powracające u nas danie w różnych odsłonach. Polecam rybę z pieczonymi ziemniakami

codojedzenia
Pęczak ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami 199

szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami to moja propozycja pożywnego obiadu dla wielbicieli kasz. Danie przygotowałam na sposób przygotowywania risotto, dzięki czemu pęczak jest niesamowicie aromatyczny. Zobacz też: Wołowina z kurkami i pęczakiem Przepis na pęczak ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 1 średnia cebula 100 g boczku parzonego

Kuchnia Bazylii
Bułki hamburgerowe 197

beton 😁 Nie mam pojęcia co poszło nie tak, jedyne co mi przychodzi do głowy to metalowa miska, w którym ciasto miało "wyrosnąć". No nic, nieudane bułki dostały się kurkom, a ja upiekłam nowe. Przepisu jednak nie użyłam tego samego, z obawy, że znowu nie wyjdą. Zrobiłam wg siebie i własnej miary i to był najlepszy pomysł 😇 Składniki

Kuchnia w czekoladzie
Kotlety z jajek 134

więc wypróbuję jej recepturę. Tylko zaproponowany przez nią sos kurkowy zastąpię sosem z suszonych grzybów. Niestety w "moim" lesie (czytaj 500 m... no może niecały kilometr od mojego domu) kurki nie rosną (jest za to dużo gąsek, zdarzają się maślaki, borowiki i podgrzybki). Kotlety z jajek Przygotuj garnek, patelnię, łopatki do przewracania kotletów i mieszania pieczarek, łyżkę, nóż

blog.moje-pasje.info
Risotto z gruszką i tymiankiem 172

Risotto zazwyczaj robię w wersji wytrawnej czy to z brokułami czy z kurkami zawsze mi smakuje. Do aromatycznej wersji na słodko podeszłam pierwszy raz i się nie zawiodłam. Delikatny aromat tymianku fajnie się komponuje ze słodkimi gruszkami. Tego trzeba spróbować. Polecam RISOTTO z GRUSZKĄ I TYMIANKIEM  Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 1 szklanka soku jabłkowo-gruszkowego

Bon appetit mon amie
Jajko na miękko 166

Jajko na miękko. Każdy  ma swój sposób na jego gotowanie. Zacznijmy od tego, że jajko musi być świeże.  Najlepiej z zaufanego miejsca, no i przede wszystkim od kurki szczęśliwej, czyli wolno biegającej. Jaja mają bardzo dużą wartość odżywczą. Zawierają wiele pełnowartościowych substancji białkowych, tłuszcze oraz witaminy. Są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka.  Jak ugotować dobre jajko

Kulinarne przemyslenia
Najpopularniejsze przepisy 2016 roku 151

kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki Jaglane kotlety z rybą i szalotką Czerwona kapusta na ciepło Pęczotto ze świeżymi kurkami Zupy Francuska zupa cebulowa Sałatki Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Sałatka z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami Desery Domowe kokosanki z migdałową nutą w wersji

My Chcemy Jeść
Kiszonki i fermentacje 184

też przepisy, jak to wszystko potem jeść, do czego dodawać, jakie z tego przygotowywać dania. I tak dostajemy kiszone rzodkiewki w kozim maśle, podpłomyk z wędzoną słoniną i kiszonymi kurkami, krem z dyni kiszonej w maślance, gulasz wołowy z kimchi a na deser kiszone wiśnie z miętą, werbeną cytrynową i twarogiem. Przede wszystkim tłumaczy w jasny i prosty sposób

GRUBY WAŁEK
Strączki 198

razy w tygodniu strączków na pewno wzbogaci dietę i urozmaici stół. A jest w czym wybierać: sałatka z roszponki, czarnej soczewicy, batatów i buraków, kapusta z grochem i kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet sojowy z suszonymi pomidorami i bazylią, a na deser ciasteczka czekoladowe

GRUBY WAŁEK
"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 119

przepisy podstawowe - bulion warzywny, kulki z ciecierzycy, figowy winegret, przecier z daktyli i wiele innych  śniadania: tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana,  z pieczonych

kruche babeczki
Svampsoppa – szwedzka zupa grzybowa 157

jeżeli taki nie macie wykorzystajcie pospolite pieczarki. W obu przypadkach zupa jest grzechu warta! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 2 szalotki 400 g grzybów (najlepiej mieszanka grzybów leśnych typu kurki, borowiki ale można dodać też pieczarki) 300-500 ml bulionu warzywnego 200-400 mleczka kokosowego (normalnie dodaje się kremówki) 3 gałązki pietruszki tłuszcz do smażenia sól, biały pieprz do smaku

Szybko Tanio Smacznie