wszystkie). zupa nasza duma narodowa: znajdziemy tutaj chłodnik jagodowy, ogórkowy i botwinkowy, krem z białych warzyw z płatkami migdałów, który robiłam i pokazywałam wczoraj - klik , pyszny krem z kurek i inne dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini
kruche babeczkiosób Czas przygotowania: 30 min. Gotowanie: 30 min. Składniki: 4 kawałki sandacza pół ząbka czosnku posiekanego sok z połowy cytryny 500 g mieszanki grzybów mrożonych: borowiki, podgrzybki, kurki 60 ml Ramy Smaż jak szef kuchni klasycznej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 50 ml wermutu 2 łyżki balsamico białego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon 1 łyżka mąki
karmelowyryby na obiad. Dorsza uwielbiam i zawsze staram się go przygotować inaczej. Panierowanego dorsza lubię w postaci nuggets . Dorsz z risotto to ulubione danie mojego męża. Dorsz smażony z kurkami…Dopiero po jego skosztowaniu uwierzyłam, jak fajnie smakuje ryba z grzybami. Dorsz w migdałach to powracające u nas danie w różnych odsłonach. Polecam rybę z pieczonymi ziemniakami
codojedzeniaszpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami to moja propozycja pożywnego obiadu dla wielbicieli kasz. Danie przygotowałam na sposób przygotowywania risotto, dzięki czemu pęczak jest niesamowicie aromatyczny. Zobacz też: Wołowina z kurkami i pęczakiem Przepis na pęczak ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 1 średnia cebula 100 g boczku parzonego
Kuchnia Bazyliibeton 😁 Nie mam pojęcia co poszło nie tak, jedyne co mi przychodzi do głowy to metalowa miska, w którym ciasto miało "wyrosnąć". No nic, nieudane bułki dostały się kurkom, a ja upiekłam nowe. Przepisu jednak nie użyłam tego samego, z obawy, że znowu nie wyjdą. Zrobiłam wg siebie i własnej miary i to był najlepszy pomysł 😇 Składniki
Kuchnia w czekoladziewięc wypróbuję jej recepturę. Tylko zaproponowany przez nią sos kurkowy zastąpię sosem z suszonych grzybów. Niestety w "moim" lesie (czytaj 500 m... no może niecały kilometr od mojego domu) kurki nie rosną (jest za to dużo gąsek, zdarzają się maślaki, borowiki i podgrzybki). Kotlety z jajek Przygotuj garnek, patelnię, łopatki do przewracania kotletów i mieszania pieczarek, łyżkę, nóż
blog.moje-pasje.infoRisotto zazwyczaj robię w wersji wytrawnej czy to z brokułami czy z kurkami zawsze mi smakuje. Do aromatycznej wersji na słodko podeszłam pierwszy raz i się nie zawiodłam. Delikatny aromat tymianku fajnie się komponuje ze słodkimi gruszkami. Tego trzeba spróbować. Polecam RISOTTO z GRUSZKĄ I TYMIANKIEM Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 1 szklanka soku jabłkowo-gruszkowego
Bon appetit mon amieJajko na miękko. Każdy ma swój sposób na jego gotowanie. Zacznijmy od tego, że jajko musi być świeże. Najlepiej z zaufanego miejsca, no i przede wszystkim od kurki szczęśliwej, czyli wolno biegającej. Jaja mają bardzo dużą wartość odżywczą. Zawierają wiele pełnowartościowych substancji białkowych, tłuszcze oraz witaminy. Są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Jak ugotować dobre jajko
Kulinarne przemysleniakasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki Jaglane kotlety z rybą i szalotką Czerwona kapusta na ciepło Pęczotto ze świeżymi kurkami Zupy Francuska zupa cebulowa Sałatki Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Sałatka z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami Desery Domowe kokosanki z migdałową nutą w wersji
My Chcemy Jeśćteż przepisy, jak to wszystko potem jeść, do czego dodawać, jakie z tego przygotowywać dania. I tak dostajemy kiszone rzodkiewki w kozim maśle, podpłomyk z wędzoną słoniną i kiszonymi kurkami, krem z dyni kiszonej w maślance, gulasz wołowy z kimchi a na deser kiszone wiśnie z miętą, werbeną cytrynową i twarogiem. Przede wszystkim tłumaczy w jasny i prosty sposób
GRUBY WAŁEKrazy w tygodniu strączków na pewno wzbogaci dietę i urozmaici stół. A jest w czym wybierać: sałatka z roszponki, czarnej soczewicy, batatów i buraków, kapusta z grochem i kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet sojowy z suszonymi pomidorami i bazylią, a na deser ciasteczka czekoladowe
GRUBY WAŁEKprzepisy podstawowe - bulion warzywny, kulki z ciecierzycy, figowy winegret, przecier z daktyli i wiele innych śniadania: tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych
kruche babeczkijeżeli taki nie macie wykorzystajcie pospolite pieczarki. W obu przypadkach zupa jest grzechu warta! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 2 szalotki 400 g grzybów (najlepiej mieszanka grzybów leśnych typu kurki, borowiki ale można dodać też pieczarki) 300-500 ml bulionu warzywnego 200-400 mleczka kokosowego (normalnie dodaje się kremówki) 3 gałązki pietruszki tłuszcz do smażenia sól, biały pieprz do smaku
Szybko Tanio Smaczniebyć warzywny) warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka 3 średnie ziemniaki 2 łyżki sklarowanego masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 500 g świeżych grzybów (miałam: borowiki, kurki, pieczarki) odrobina tymianku śmietana 18% sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Cebule siekamy, podsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby, i smażymy około
Walijskie Pichceniemnoży się na potęgę. I to fruwające i to żrące grzyby także, a ani jednych ani drugich nie można nazwać czyimiś ulubieńcami. Ale za to kanie tak samo jak kurki są moimi faworytami. Ktoś powie, a cóż za sztuka usmażyć kanie? Pewnie żadna, jednak moim zdaniem smażona kania kani nierówna i zaraz wyjaśnię dlaczego. 3 kapelusze kani
Dieta moja pasja