kurki - 2748 przepisów (strona:135/184)

Dorsz w migdałach z pieczonymi ziemniakami 149

ryby na obiad. Dorsza uwielbiam i zawsze staram się go przygotować inaczej. Panierowanego dorsza lubię w postaci nuggets . Dorsz z risotto to ulubione danie mojego męża. Dorsz smażony z kurkami…Dopiero po jego skosztowaniu uwierzyłam, jak fajnie smakuje ryba z grzybami. Dorsz w migdałach to powracające u nas danie w różnych odsłonach. Polecam rybę z pieczonymi ziemniakami

codojedzenia
Pęczak ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami 205

szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami to moja propozycja pożywnego obiadu dla wielbicieli kasz. Danie przygotowałam na sposób przygotowywania risotto, dzięki czemu pęczak jest niesamowicie aromatyczny. Zobacz też: Wołowina z kurkami i pęczakiem Przepis na pęczak ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 1 średnia cebula 100 g boczku parzonego

Kuchnia Bazylii
Bułki hamburgerowe 202

beton 😁 Nie mam pojęcia co poszło nie tak, jedyne co mi przychodzi do głowy to metalowa miska, w którym ciasto miało "wyrosnąć". No nic, nieudane bułki dostały się kurkom, a ja upiekłam nowe. Przepisu jednak nie użyłam tego samego, z obawy, że znowu nie wyjdą. Zrobiłam wg siebie i własnej miary i to był najlepszy pomysł 😇 Składniki

Kuchnia w czekoladzie
Kotlety z jajek 142

więc wypróbuję jej recepturę. Tylko zaproponowany przez nią sos kurkowy zastąpię sosem z suszonych grzybów. Niestety w "moim" lesie (czytaj 500 m... no może niecały kilometr od mojego domu) kurki nie rosną (jest za to dużo gąsek, zdarzają się maślaki, borowiki i podgrzybki). Kotlety z jajek Przygotuj garnek, patelnię, łopatki do przewracania kotletów i mieszania pieczarek, łyżkę, nóż

blog.moje-pasje.info
Risotto z gruszką i tymiankiem 174

Risotto zazwyczaj robię w wersji wytrawnej czy to z brokułami czy z kurkami zawsze mi smakuje. Do aromatycznej wersji na słodko podeszłam pierwszy raz i się nie zawiodłam. Delikatny aromat tymianku fajnie się komponuje ze słodkimi gruszkami. Tego trzeba spróbować. Polecam RISOTTO z GRUSZKĄ I TYMIANKIEM  Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 1 szklanka soku jabłkowo-gruszkowego

Bon appetit mon amie
Jajko na miękko 171

Jajko na miękko. Każdy  ma swój sposób na jego gotowanie. Zacznijmy od tego, że jajko musi być świeże.  Najlepiej z zaufanego miejsca, no i przede wszystkim od kurki szczęśliwej, czyli wolno biegającej. Jaja mają bardzo dużą wartość odżywczą. Zawierają wiele pełnowartościowych substancji białkowych, tłuszcze oraz witaminy. Są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka.  Jak ugotować dobre jajko

Kulinarne przemyslenia
Najpopularniejsze przepisy 2016 roku 155

kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki Jaglane kotlety z rybą i szalotką Czerwona kapusta na ciepło Pęczotto ze świeżymi kurkami Zupy Francuska zupa cebulowa Sałatki Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Sałatka z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami Desery Domowe kokosanki z migdałową nutą w wersji

My Chcemy Jeść
Kiszonki i fermentacje 187

też przepisy, jak to wszystko potem jeść, do czego dodawać, jakie z tego przygotowywać dania. I tak dostajemy kiszone rzodkiewki w kozim maśle, podpłomyk z wędzoną słoniną i kiszonymi kurkami, krem z dyni kiszonej w maślance, gulasz wołowy z kimchi a na deser kiszone wiśnie z miętą, werbeną cytrynową i twarogiem. Przede wszystkim tłumaczy w jasny i prosty sposób

GRUBY WAŁEK
Strączki 201

razy w tygodniu strączków na pewno wzbogaci dietę i urozmaici stół. A jest w czym wybierać: sałatka z roszponki, czarnej soczewicy, batatów i buraków, kapusta z grochem i kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet sojowy z suszonymi pomidorami i bazylią, a na deser ciasteczka czekoladowe

GRUBY WAŁEK
"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 122

przepisy podstawowe - bulion warzywny, kulki z ciecierzycy, figowy winegret, przecier z daktyli i wiele innych  śniadania: tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana,  z pieczonych

kruche babeczki
Svampsoppa – szwedzka zupa grzybowa 159

jeżeli taki nie macie wykorzystajcie pospolite pieczarki. W obu przypadkach zupa jest grzechu warta! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 2 szalotki 400 g grzybów (najlepiej mieszanka grzybów leśnych typu kurki, borowiki ale można dodać też pieczarki) 300-500 ml bulionu warzywnego 200-400 mleczka kokosowego (normalnie dodaje się kremówki) 3 gałązki pietruszki tłuszcz do smażenia sól, biały pieprz do smaku

Szybko Tanio Smacznie
GRZYBOWA Z GRZYBÓW MIESZANYCH Z JAJKIEM 160

być warzywny) warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka 3 średnie ziemniaki 2 łyżki sklarowanego masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 500 g świeżych grzybów (miałam:   borowiki, kurki, pieczarki) odrobina tymianku śmietana 18%  sól pieprz natka pietruszki Wykonanie:  Cebule siekamy, podsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Dodajemy oczyszczone i pokrojone  grzyby, i smażymy około

Walijskie Pichcenie
Smażone kanie, smak udanego lata. 120

mnoży się na potęgę. I to fruwające i to żrące grzyby także, a ani jednych ani drugich nie można nazwać czyimiś ulubieńcami. Ale za to kanie tak samo jak kurki są moimi faworytami. Ktoś powie, a cóż za sztuka usmażyć kanie? Pewnie  żadna,  jednak moim zdaniem smażona kania kani nierówna i zaraz wyjaśnię dlaczego. 3 kapelusze kani

Dieta moja pasja
RECENZJA KSIĄŻKI "STRĄCZKI" MARII BANACH 121

Groch i groszek 3. Ciecierzyca 4. Fasola i fasolka 5. Bób 6. Soja "Strączki" zawierają aż 88 przepisów na różne dania, np: Pierogi z zieloną soczewicą, boczkiem i kurkami. Sałatka z groszku, ogórka i koperku. Hummus z mango i kokosem. Wieprzowina z wolnowaru z czerwona fasolą. Chłodnik z bobu. Bagietka z klopsikami sojowymi. I wiele innych. Gwarantuje, że każdy

Zrób to smacznie
MAPA – ELBLĄSKA RESTAURACJA Z KLIMATEM I DOBRĄ KUCHNIĄ 147

perisuare” na zakwasie z klopsikami. Oba doświadczenia bardzo pozytywne – choć mój mąż twierdził że jadał lepsze rybne zupki wiele razy. Na danie drugie poprosiliśmy o polędwiczki wieprzowe podane z kurkami i interesującymi marchewkowymi kopytkami  oraz polędwicę z dorsza serwowaną z kaszą kuskus na sposób portugalski. Bardzo smaczne. Jeśli do tego dodamy miłą obsługę i dobre tempo podawania zamówionego

Smaki Ewy