ViolaPassion Uwielbiam dziczyzne,uwielbiam grzyby czas to połączyć razem . Składniki; (2osoby) 2 Filety z Sarny 300 g kurek Czerwone wino 0.5 l 5 ziarenek owoców jałowca 3 gałązki roznarynu 3 łyżki gęsiego smalcu 1 łyżka masła W moździerzu robimy mieszankę sól,pieprz ,rozmaryn ,tymianek,owoc jałowca Sposób: Mięso oczyszczamy z błonek myjemy i marynujemy w czerwonym
Viola cooks with passionPodlewamy winem i redukujemy, wino musi nam wyparować, następnie dodajemy owoce morza ale zostawiamy czarne muszle. Sposób na muszle znajdziecie na moim blogu w przepisie <<Mule w kurkach na białym winie>> łączymy wszystko razem gotujemy na małym ogniu 10 minut Zalewamy pomidorowym sosem , dodajemy bazylię i oregano albo blendujemy pomidory z papryką ja wolę
Viola cooks with passionsezonie letnim często kupuję kurki. Przeważnie bardzo szybko znikają w jajecznicy ale od czasu do czasu udaje mi się uchować ich trochę do obiadu. To danie chodziło mi po głowie już od jakiegoś czasu ale jakoś nie mogłam się zebrać. A tymczasem polędwiczki w sosie kurkowym, mimo że wydają się daniem wykwintnym, są bardzo proste do przygotowania. Sos przygotowuje
Milion Smakówznajdę jakieś ciasto, które mnie zachwyci, podzielę się przepisem na łamach mojego bloga. To ciasto nadaje się tak samo dobrze do słonych jak i słodkich. Robiłam ostatnio pierogi z kurkami i wszystko wyszło super, a teraz planuję zrobić z jagodami. Klasycznie wyrabia się je najpierw łyżką (gdyż jest gorące) a następnie rękami, jednak ja tą pierwszą fazę wykonuję
karmelowyspędzić czas. Fajnie jest przynieść z takiej wyprawy zdrowe i smaczne grzyby. Ostatnia moja rodzinna wyprawa na grzyby skończyła się sukcesem pełnego kosza grzybów, w szczególności prawdziwków, podgrzybków i kurek (te ostatnie zjedzone były oczywiście w jajecznicy na śniadanie ;) Z racji tego, że grzybów było wiele, wykorzystałam je do sosu grzybowego, spójrz tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/07/Sos-grzybowy.html oraz do wysuszenia
Zasmakuj Kuchnisałatka to połączenie dwóch tradycyjnych polskich składników, które niezbyt często występują razem w kuchni: kaszy jęczmiennej i kurek. Sałatka jest lekka, ale sycąca i z pewnością sprawdzi się jako lunch. Można ją jeść na zimno i na ciepło i ciężko się zdecydować w której wersji smakuje lepiej
Milion Smakówcztery pyszne dania: lekką sałatkę dzikim ryżem, szpinakiem i kozim serem pieczonego jesiotra podanego na dzikim ryżu z grejpfrutem i pistacjami steaki z jaśminowym ryżem i sosem z kurek zapiekankę z kurczaka i warzyw z ryżem długoziarnistym Na deser natomiast dostaliśmy pyszną panna cottę z ryżu z cynamonem, przygotowaną specjalnie dla nas przez prawą rękę Józka
Kulinarne przygody Gatitypojechać i zajrzeć co tam słychać w ściółce. Wzięłam podstawowy sprzęt grzybiarza , zestaw malutki, i wyruszyłam nie spodziewając się jednak wielkich sukcesów. Poszaleję pewnie dopiero jesienią na Podlasiu. Oby! kurki to leśne złoto, ale one też potrzebują wilgoci żeby gromadnie rosnąc i znalazłam ich zaledwie garść ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzy garach, to gorąco polecam. Można też ugotować większą porcję na zapas i następnego dnia odgrzać. Jeśli będziecie mieć problem z dostaniem świeżych shimeji, warto je zastąpić naszymi polskimi kurkami, na które właśnie nadszedł sezon. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2/3 szklanki zielonej soczewicy 1 średnia cebula garść białych grzybów shimeji 2- 3 łyżki klarowanego masła
Quinoa Raz!czyli smalec z ogórkiem małosolnym i jabłkami z pysznym wyborem chleba. Oj, dobre to było, a jabłka były przepyszne. Potem pojawiło się danie, które oczarowało moich współbiesiadników czyli kurki, brzoskwinie i orzech laskowy. Pyszne. Kolejny daniem były nerki jagnięce, bób i poziomki. Bób i poziomki pyszne, niestety nerki to nadal nie moja bajka. Pomidory, bundz
Kuchnia na wzgórzugrzybów znalezionych chodzi, a jedynie o czas spędzony w lesie. Wrażliwsze dusze czują inaczej, mniej finansowo :). Cudowne popołudnie z moim synem i kosz grzybów do przerobienia. Cudne kozaki, prawdziwki, kurki i podgrzybki
Apetyczna babeczkaPyszne połączenie smaków Składniki 1 flet z kurczaka 1 garść orzechów włoskich 1-2 łyżki tartego parmezanu 1 jajko sól, pieprz zioła prowansalskie sos: 2 średnie cebule 120 g kurek (u … Czytaj dalej Orzechowo-parmezanowy kurczak w sosie kurkowym
czarrna od kuchniKartoflanki , krupniki, jarzynowe "śmietniki" czy grzybowe wariacje są u nas często bo wolę zjeść dobrą zupę niż jakieś inne danie. W lasach i sklepach pojawiły się już kurki więc koniecznie zróbcie sobie zupę kurkową z sokiem marchewkowym . To hit wśród naszych letnich smaków! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapłatków owsianych! PRZEPIS NA TE RYBĘ ZNAJDZIECIE TUTAJ. Soczysty mintaj w chrupiącej panierce, warto tego spróbować! Następnie postawiłam na Włochy! Z pozoru trudne do wykonania risotto z kurkami, w tej patelni jest dziecinnie proste do zrealizowania. RISOTTO JEST W TYM MIEJSCU. Kremowe,po prostu pyszne! Potem sięgnęłam po typową potrawę biedoty Sycylijskiej - FASOLA MUNG Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Z Kuchni Do Kuchniweszło mi na patelnie 4. - do drugich dajemy pokrojone w plasterki truskawki ( kiedy wylejemy ciasto na patelnie, natychmiast układamy na plackach po 2-3 plasterki truskawek, pamiętajmy aby przykręcić kurki gdyż truskawki szybko się przypalają ! ) ps. tutaj zapominałam zrobić zdjęcie ;p - po drugich placuszkach musimy przetrzeć patelnie jeśli truskawki się nam poprzyklejały. Resztę pokrojonych truskawek mieszamy z ciastem
Gotowanie...to proste !