kurki - 2748 przepisów (strona:142/184)

Szakszuka domowa. Najpyszniejsze wegetariańskie śniadanie na chłodne poranki. Zdrowa, energetyczna, kolorowa. 185

cudo i pakować do ust, mimo że parzy, ścieka po palcach i kapie na ubranie" (jak mówi Agnieszka Kręglicka).     Szakszuka domowa.   Składniki: 2 jajka od szczęśliwych kurek 2 większe pomidory 1 większa cebula 2 ząbki czosnku garść pietruszki garść ulubionych ziół (u mnie listki krwawnika, szałwia, estragon, tymianek, majeranek, lubczyk) 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego

Naturalna Kuchnia
Jajecznica według sposobu Gordona Ramsaya 136

Jajecznice jadamy bardzo często. Czasem z pomidorami, szczypiorkiem, czy kiełbasą, mama lubi ją z kurkami i wydawałoby się że wie o niej wszystko. Ostatnio przekonała się jednak że tak nie jest obejrzała film Gordona Ramseya, na którym on robi jajecznicę i co? Okazało się że mama nauczyła się od niego kilku istotnych i pożytecznych

Lili w kuchni
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 159

grządki to na bieżąco przygotowuję z niej potrawy. Fasolka szparagowa z bułką tartą to klasyka w naszej kuchni, robię też często taki a’ la gulasz z fasolki i kurek oraz pyszną fasolkę w sosie pomidorowym. W tej postaci jest bardzo pysznym daniem obiadowym, który polecam. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym: 250 g fasolki szparagowej żółtej 100 g pokrojonej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajecznica z pomidorami 145

ząbków. Dzisiaj obieram pomidory ze skórki i kroję je w kostkę, więc "jajecznica z pomidorami" brzmi bardziej adekwatnie do sytuacji. Do porannej uczty używam pomidorów malinowych oraz jajek od kurek karmionych przez mamę męża. Od jakiegoś czasu dodaję jeszcze cybuchy, a całość dekoruję rukolą, przez co danie nabiera charakteru . Nie ma lepszego śniadania na lato! Składniki

Czerwień i błękit
Sakiewki naleśnikowe z grzybami 192

zostało mi trochę naleśników. Danie łatwe do wykonania, a jednocześnie ciekawie wygląda. Można zaskoczyć nim gości lub domowników.   Składniki /4 porcje/: 4 naleśniki 250 g pieczarek 100 g kurek 1 cebula sól, pieprz pieprz ziołowy Appetita 1 łyżka Czytaj dalej... Artykuł Sakiewki naleśnikowe z grzybami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Schlützkrapfen inaczej 134

ravioli podałam z darami runa leśnego! Na rozgrzanej patelni zeszkliłam pół cebuli pokrojonej w kostkę i jedno czerwone chilli pozbawione pestek z odrobiną oleju.. Następnie wrzuciłam pokrojone rydze, kurki i kilka podgrzybków. Doprawiłam solą. Gdy się chwilę podsmażyły dolałam z 1-2 łyżki śmietanki kremówki 30%. I gotowe! Ważne by grzybów nie myć, tylko oczyścić pędzelkiem albo ściereczką

Karczma Honorietty
Kopytka z kurkami i angielskim ALE 165

Składniki na kurkowy zaklajszcz kopytkowy: 400 g świeżych kurek 1 cebula biała 300 g boczku wędzonego kawałek sera gran padano kilka gałązek tymianku szczypta startej gałki muszkatołowej 150 ml śmietany kremówki Gdy mało czasu na obiad, to warto sobie pomóc półproduktami. U Hońki, którą zdecydowanie pochłonęło letnie lenistwo, tym półproduktem są dzisiaj kopytka.  Resztę niestety trzeba przygotować

Karczma Honorietty
Pulpety kurkowe z szynki 131

pulpety kurkowe z szynki. Danie proste, szybkie no i grzybowe. Nie ma co więcej pisać, trzeba spróbować. Składniki: 500 gram mielonego mięsa z szynki 1 opakowanie kremowej zupy z kurek ( do gotowania ) Łyżka suszonych warzyw vegeta Sól Pieprz woda Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy 3 łyżeczki zupy kurkowej, mieszamy. Dodatkowo doprawiamy vegetą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki. Do garnka

Smaki Ewy
Omlet z kurkami 91

Następny omlet na śniadanie w naszej kolekcji. Tym razem wersja w sam raz na sezon grzybowy. Lekki omlet bez dodatku mąki wypełniony kurkami i cebulką z małym dodatkiem sera mozzarella. Sycące śniadanie, które sprawi, że poranek będzie wart wstawania z łóżka

Milion Smaków
OGÓRKI MAŁOSOLNE 172

Polski klasyk! Ostatnio idę ścieżką klasyków, wczoraj było risotto z kurkami francuskie  po polsku, dziś zaś te pyszne ogórki.     Gdy byłam mała zastanawiałam się, jaka jest różnica pomiędzy ogórkami małosolnymi a kiszonymi, ponieważ obydwa rodzaje są przyrządzane tak samo. Odpowiedź przyszła bardzo łatwo, gdy spojrzałam na to z chemiczno-biologicznego punktu. W skrócie jednak chodzi

W kuchni Karmel-itki
Czarny ryż z grzybami 162

Składniki: 300 gr czarnego  ryżu 1 cebula 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 8 pieczarek (latem 30 dkg kurek) pęczek natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie około 18 minut. 2. Cebulę pokrój w kostkę a pieczarki w talarki. 3. Rozgrzej olej dodaj cebulę

AZgotuj!
Zupa z kurek i podgrzybków z kluseczkami lanymi 136

Składniki: 259 gram kurek 100 gram podgrzybków 2 łyżki oliwy 1 pomidor cebula czosnek marchewka 2 łodygi selera naciowego 1,5 litra bulionu śmietana gałązka rozmarynu świeżego gałązka lubczyku kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy odrobina gałki muszkatołowej pół szklanki mąki jajko odrobina wody do rozrzedzenia ciasta śmietana Przygotowanie: 1. Grzyby oczyść

AZgotuj!
"Mój lekki dzień z Sunny Corn" śniadanie, obiad, kolacja 122

małe kawałeczki, podsmażyłam i załam bulionem  Po kilku minutach, kiedy warzywa były miękkie zmiksowałam i posypałam płatkami chili.  Kolacja jajecznica od ekologicznych kurek, sałata i szczypiorek. Dzień był lekki i bardzo przyjemny. Czułam się radośnie i miałam dużo energii do działania. Czuje wiosnę

AZgotuj!
Grillowany tuńczyk z duszonymi porami i szpinakiem 187

Uwielbiam świeże ryby. Wiem kiedy jest dostawa świeżych. Jadę specjalnie po nie.  Ostatnio wybór był imponujący. Zakupiłam tuńczyka, kurka, żabnicę, sandacza. Na pierwszy ogień poszedł stek z tuńczyka. Podałam go na duszonych porach w białym winie z estragonem i świeżym szpinakiem z rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Było elegancko i  pysznie! dla dwóch osób: 2 steki z tuńczyka

AZgotuj!
Restauracja Nowa Łódź (Al. Piłsudskiego 76) 197

naprawdę już po tym daniu byliśmy najedzeni, co tu dużo mówić, przeceniliśmy nasze możliwości w ilości jedzenia ;). Wszystko co dotąd jedliśmy bardzo mi smakowało, ale saszetki z nadzieniem z kurek i suszonych pomidorów okazały się hitem. Przepyszne ciasto, podobne do pasztecików i idealnie przyprawiony farsz. Do tego podano sos śmietanowy, który okazał się nadzwyczaj dobry, szczególnie dla mnie, osoby

Corner With Recipes