otwiera pikantne zapachy toffi i wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi nutami przypraw i melona. Wino wprost stworzone do rozmaitych połączeń z jedzeniem. Będzie pasować do ryb, risotto z kurkami, makaronów z dodatkiem śmietanowych sosów czy drobiu. Importer: Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics SA) Marimar Estate, La Masia Chardonnay 2009 Region: Russian River. Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane i ręcznie
królestwo garówJuż niedługo maj i grzyby pojawią się w lasach a muchomory to jedne z pierwszych które królują w tym samym czasie co kurki. Dziś przedstawię przepis na marynowane muchomory rdzawobrazowe zwane "panienkami". Są pyszne i delikatne a do marynowania nadają się tylko te ze zwiniętymi kapeluszami bo te z rozwiniętymi są tak kruche że rozpadają się podczas
Moje Małe Czarowanieużywać ich w swojej kuchni. Z powodu swoich właściwości komosa nazywana jest "super ziarnami przyszłości". Lubię wszelkie sałatki z kaszami. Zobacz Sałatkę z kaszy jęczmiennej z marynowanymi kurkami . Ponieważ komosa zawiera w sobie sporo tłuszczu nie można jej zbyt długo przechowywać. W szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu poleży najwyżej pół roku więc kupując sprawdzajcie na opakowaniu termin
Smaczna Pyzamiędzy czasie można przygotować sos. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć chwilę, aż cebulka się zeszkli. Dodać oczyszczone i osuszone kurki, dusić około 10 minut. Następnie dodać śmietanę, serki topione i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez jakieś 2-4 minut, ciągle mieszając, aż sos się zredukuje. Pietruszkę myjemy
MarciochaKucharzyjajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami w LIPCU: Lasagne z bobem i fasolką szparagową SIERPIEŃ: Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem Nasz WRZESIEŃ: Sajgonki z krewetkami Jesienny PAŹDZIERNIK Najlepsza szarlotka LISTOPADOWO Aromatyczne flaki
MarciochaKucharzylodówki do stężenia. Najlepiej około 2-4 godziny bądź przez całą noc. Smacznego :) Zobacz także: Lava cake Mazurek z gruszkami Kurki wiedeńskie Sernik Snickers
KreatywnePinydyni* - 2,5 szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży (lub 7g drożdży instant) - 0,5 szklanki mleka - 2 łyżki masła - 1 duże żółtko od szczęśliwej kurki - 3/4 łyżeczki soli - 1 płaska łyżeczka cukru Mleko podgrzać (tak aby nie było mocno parzące). Z drożdży, 2 łyżek mleka, cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 minut w ciepłe
CookYourselfteraz coś na szybko - placuszki w wersji na słodko. Są pyszne i chrupiące. 'dyniowe placuszki' Składniki: - 1 szklanka pur é z dyni ( klik ) - 2 jajka od szczęśliwej kurki - 0,5 szklanki mąki pszennej (lub więcej, do zawiązania gęstego ciasta) - 0,5 łyżeczki cynamonu - szczypta soli - cukier puder Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, do uzyskania gęstego ciasta. Smażyć
CookYourselfnawet to, że zeszłam chyba z pół miasta, żeby kupić Gunness'a ;) 'muffinki z guinness'em' Składniki: - 110 ml Guinness'a - 110 g masła - 1 jajko od szczęśliwej kurki (rozm.L) - 75 ml śmietany kremówki - 110 g mąki pszennej - 50 g kakao - 180 g cukru - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Guinness'a wlać do garnka, dodać masło
CookYourselfWielkanocna krzątanina. Baba babę goni, a za babą mazurek. Gdzieś się chowa czekoladowy zajączek, zerkając z zaciekawieniem na kilka małych kurek. Gluten jest bardzo ważnym składnikiem w naszej diecie, reguluje bowiem pracę układu pokarmowego, ma działanie zbliżone do błonnika. Dlatego nie zaleca się, jeśli dana persona nie ma żadnej nietolerancji glutenu czy celiakii
W kuchni Karmel-itkiPysznie kruche, maślane ciasteczka, z lekką nutką cytrynową, przełożone czekoladowym kremem, w kształcie wielkanocnych zajączków, jajeczek, kurek… Idealne jako pyszna ozdoba wielkanocnego stołu. Idealne to wspólnego pieczenia z dziećmi. Dziecinnie proste i dość szybkie w przygotowaniu. Robiłam je z moim 4-latkiem – czysta przyjemność dla nas dwojga. Bardzo Wam polecam… Są pyszne. Składniki na około
Made By Mom And Sonpowstrzymać się przed kolejnym kawałkiem. Kruche ciasto 250g mąki krupczatki 125g zimnego masła 3 łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz grzybowy 400g miesznych grzybów (u mnie borowik, kozaki, kurki) 2 łyżki masła 2 cebule 4 łyżki bulionu 1/2 pęczka natki pietruszki 4 jaja 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżeczka posiekanego tymianku 2 szczypty soli 2 szczypty gałki muszkatołowej
Pełny talerzsernik wiedeński, ale czasem cała brytfanka to dla mnie za dużo, i kiedy nie ma gości, robię małe wiedeńskie kureczki. Wiedeńskie bo to nic innego tylko mini serniczki wiedeńskie, kurki bo po wyjęciu z piekarnika są złocisto żółte i mają delikatnie zapaść się do środka, co czyni je podobnymi to tych uroczych małych, smacznych grzybków, którymi zajadamy się
KreatywnePinygrzybami. Bardzo smaczne danie. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg szynki wieprzowej papryka słodka suszony czosnek sól i pieprz 2 łyżki mąki 30 dag grzybów leśnych mrożonych lub świeżych np. podgrzybki, kurki 1 cebula olej do smażenia 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić. Posypać z obu stron papryką, solą, pieprzem, czosnkiem. Obtaczać
W kuchennym oknie Ewyjest bardzo normalne, że mam jagody - mrożę. W tym roku zamroziłam bób (musi być obgotowany), kurki i szparagi (muszą być zblanszowane), jagody i poziomki. No cóż, nigdy nie wiem na co mnie najdzie jak przyjdą śniegi, a ja zatęsknię za latem ;) Składniki: 150 g ciasteczek Oreo 70-80 g masła 1 kg sera trzykrotnie mielonego 2/3 szklanki drobnego cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!