cieszy, bo będę mogła z nich korzystać całą zimę. Siostra również zaciera ręce, bo stwierdziła, że wreszcie będzie miała fajne przepisy na grzyby w roli głównej. Po zupie z kurkami i risotto z prawdziwkami , przyszła pora na prostą, domową zupę grzybową, taką jaką robiła moja babcia, zazwyczaj we wrześniu. Dobrze pamiętam, jak ta zupa pachniała i smakowała, jak babcia
SMYKWKUCHNIklasykami. Nie da się jednak ukryć, że podawana właśnie z tym dodatkiem jest nisko kaloryczna. Jeżeli jednak smak pieczarek już Ci się znudził, możesz je zastąpić innymi grzybami, np. kurkami, prawdziwkami czy borowikami. 4. Ogórek kiszony Kiszonki to samo zdrowie, dlatego warto dodać je do pizzy. Ogórki pokrojone w cienkie plastry nie tylko wzbogacą smak, ale i poprawią walory
W kuchennym oknie EwyDziś za oknem zimno i ogólnie jest nieciekawie. Przygotowałam jesienny krem dyniowy z kurkami i grzankami czosnkowymi. Ta zupa jest idealna na dzisiejszą pogodę. Smaczna i mimo tego, że to krem syta. Znacie śmietankę kokosową ? Nie ? To koniecznie kupcie, bo jest rewelacyjna. Według mnie lepsza od mleka kokosowego i świetnie pasująca do zup kremów. A jeśli nie wiecie gdzie
Ewa w kuchnisytość na długo. Bez spulchniaczy i sztucznych zapełniaczy. Samo zdrowie! Składniki na 12 ciastek owsianych : 300g lekkiego serka homogenizowanego typu philadelphia 1 łyżka płynnego miodu 1 jajko (od szczęśliwej kurki) 200g płatków owsianych górskich 80g zwykłych płatków kukurydzianych 1 łyżka płatków migdałowych 1 płaska łyżeczka cynamonu śliwki na wierzch (u mnie po 2 węgierki na ciastko) Wszystkie składniki (oprócz
Dietologwpatrywaliśmy się w leśne poszycie pełne grzybów. Mnóstwo gatunków, o których nie mamy bladego pojęcia, czy są trujące, czy nie. Aż w końcu... Na zwalonym, spróchniałym pniu znaleźliśmy grzybnię kurek! Te znają chyba wszyscy; bez wahania więc nazbieraliśmy całkiem pokaźną ilość. Są to zdecydowanie moje ulubione grzyby; będzie tarta, albo zupa, albo sos... A może wszystkiego po trochu...? Jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzewcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. Zachęcam też do gotowania z sezonowych produktów. Danie będzie równie dobre, gdy paprykę zastąpicie cukinią lub bakłażanem, a kukurydzę kurkami lub np. boczniakami. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 2/3 szklanki kaszy jaglanej 25 g masła 1 łyżka oleju roślinnego, np. kokosowego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 duża marchewka
cool and mintyOstatnio zrobiłam risotto z kurkami i bardzo zasmakowało mi to danie. Risotto wbrew pozorom jest bardzo łatwe w przygotowaniu i można je zrobić na naprawdę dużo sposobów. Dzisiaj bardzo prosty przepis. Składniki: 50 g ryżu 100 g pieczarek 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej cebuli 1 szklanka białego wina 1 szklanka bulionu 2 łyżki tartego parmezanu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę
Delusional Trineresztę zamarynować i usmażyć. Za kiszonymi tęskniłam i cieszę się, że znowu będę mogła je jeść. Najgorsze jest to czekanie aż się zakiszą! Rydze kisi się inaczej niż kurki, które kisiłam w solance . Do kiszenia można wykorzystać rydze większe, nawet te, które się połamią podczas zbierania czy czyszczenia. Małe odłóżmy do marynaty, a większe warto zakisić. Kisi się zwykle
Smaczna Pyzamożna było się tego spodziewać Jest to ulubiona opcja Gordona Ramsaya, który twierdzi, że najlepsze śniadania są właśnie w Ameryce. Ciekawe czemu ? Składniki: kilka ziemniaków jajka (od radosnych kurek) cebula boczek miód pieprz cayenne sól i pieprz olej kokosowy masło oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy to wszystko na durszlak
PaleoLifepatyczka. Ostudzić na kratce. Smacznego! Wczoraj, zerkając do kalendarza, z zaskoczeniem odkryłam, że dzisiaj mija równo miesiąc od wesela. Z tej okazji kupiłam koszyczek dorodnych i drogich jak nieszczęście kurek - będzie tarta. Z białym winem. W końcu taka okazja nie zdarza się co dzień
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanych pucharkach prezentuje się najlepiej a i sezon na figi też jest krótki,więc korzystajcie! Składniki: 6 -7 porcji 20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi 3 jajka od szczęśliwych kurek 4 sztuki figi 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka naparu z mocnej kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru tiramisu Kakao do oprószenia Świeża mięta do dekoracji
Wanilia i Kardamonspojrzymy tam rosną grzyby. W naszych lasach głownie spotykamy podgrzybki oraz prawdziwki, ale przeglądając chociażby Facebooka widać jaki ogrom różnego rodzaju grzybów spotykacie Wy w swoich lasach. Od kurek, maślaków po kozaki, siniaki, borowiki, kanie i wiele, wiele innych. A skoro o grzybach mowa zapraszam na grzybowa ze świeżymi podgrzybkami. Składniki: 500 g grzybów u mnie dzisiaj podgrzybki
Życie zaczyna się w kuchnigrzyby to ja zawsze jadałam osobno. Postanowiłam je jednak połączyć i wyszło naprawdę bardzo smacznie. SKŁADNIKI: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 filet z pstrąga łososiowego 200 g świeżych kurek 150 ml śmietanki 30 % 1 drobno pokrojona dymka (zielona część) sól pieprz 1 łyżka masła przyprawa do ryb A jak to zrobić: Grzyby dobrze umyć, odsączyć z wody
Kuchnia w opałachokiem Maćka Nowickiego – Szef Kuchni Restauracji Villa Intrata, która jest częścią Muzeum Pałacu w Wilanowie, który zajmuje się rekonstrukcją starych polskich przepisów. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: zupę Montglas z kurkami ziemniaki a la Karlsruche solę w pomidorach zefir jabłeczny z bianką serownik kozi z miodem We wpisie wykorzystałam zdjęcia autorstwa Ani Dobrowolańskiej z bloga Smaczne ujęcie
Kulinarne przygody Gatityzupa miso czy zupa pho. Zapraszam do lektury i dzielenia się tymi wspaniałymi przepisami koleżanek blogerek Zielona zupa z brokuła i cukinii BLOG: http://ejszet.blogspot.com/ Krem z cukinii z kurkami BLOG: http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/ Zupa jarzynowa z burakami BLOG: http://kardamonovy.blogspot.com Krupnik BLOG: http://www.cook-yourself.com/ Zupa bigos BLOG: http://jadloiczytadlo.blogspot.com/ Zupa rybna BLOG: https://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Zupa chili BLOG: http://kuchennewariacje.pl
Kuchnia Bazylii