Sałatka jarzynowa to chyba najbardziej znana sałatka. Mnie się kojarzy ze świętami, bo taka tradycyjna z groszkiem, kukurydzą, marchewką, gotowanym jajkiem, ziemniakami itd robi się szczególnie na świąteczny czas. Naszła mnie chęc na coś podobnego ale urozmaiconego smakiem. Powstała taka z dodatkiem wędliny drobiowej i kabanosów. Równie pyszna. Sałatkę podałam na zastawie PARYS - PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1 słoik(...)mieszanki marchew, groszek, kukurydza Jamar 1 puszka kukurydzy Jamar 5 jajek ugotowanych na twardo 4 kabanosy drobiowe orzechowe 15 dag polędwicy z piersi kurczaka 15 dag żóltego sera pól pęczka natki pietruszki 3 łyżki majonezu sól,pieprz Wykonanie: Ser żólty oraz wędlinę kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, tak samo postępujemy z jajkami. Natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystko
Z Majeczką w kuchnikurczaka 1 łyżka oleju sól sos paprykowo - czosnkowy Reypol przepis Na patelni podsmażamy udka z niewielką ilością sosu paprykowo-czosnkowego . Następnie udka wkładamy do żaroodpornego naczynia ,polewamy sosem ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i pieczemy około 30 minut ,w trakcie pieczenia udka obracamy na drugą stronę i podlewamy sosem paprykowo- czosnkowym. Upieczone udka podajemy z surówkąi z ziemniakami
Smakowite Daniaczosnek w proszku ciasto: szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki wody jajko szczypta soli szczypta pieprzu łyżka oleju łyżeczka octu Kotlety z Kurczaka w Cieście - Sposób przygotowania: Kurczaka porcjujemy na cienkie kotlety (w razie konieczności rozbijamy je tłuczkiem). Mięso "smarujemy" niewielką ilością vegety, czosnku i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na minimum 15 minut. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy(...)sobą. Następnie porcje mięsa zanurzamy w przygotowanym cieście i przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 4 min.) Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi warzywami lub surówkami. Moje posty
Słodka Stronaugotowanych na twardo 0,25 dkg blanszowanego groszku zielonego ( groszek mrożony) sól pieprz 1 łyżka musztardy 6 łyżek majonezu (według smaku) Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Jajka ugotować na twardo i obrać. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Wymieszać całość w dużej misce, dodać blanszowany zielony groszek, jabłko – (zetrzeć na tarce(...)smaku, musztardę i majonez. Sałatkę jarzynową dobrze wymieszać. Podawać najlepiej po 2 - 3 godzinach , wtedy składniki "przegryzą się". PS. Do sałatki i np. tymbalików z kurczaka, dodaję blanszowany zielony groszek, jest smaczny i ma prawdziwy kolor groszku
Kulinarny karnet Christopheraprzyjemności. Ale zupy są świetną alternatywą i wcale nie trzeba się martwić, że nie można się najeść do syta. Dzisiaj mam dla was przepsi na zupę ze słodkich ziemniaków. Bataty zawierają dużo związków mineralnych takich jak: wapń, fosfor, żelazo, potas, jod, chlor oraz magnez. Warto po nie sięgać. Można je serwować naprawdę na wiele sposobów, jednym z nich jest właśnie(...)zupa. SKŁADNIKI : bataty – 4 sztuki cukinia – 1 sztuka czosnek – 2 ząbki marchewka – 1 sztuka korzeń pietruszki – 1 sztuka serek topiony lup typu philadelphia – 100 g skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki sezam – kilka łyżek grzanki żółty ser lub parmezan– do posypania – można pominąć słodka papryka kurkuma tabasko sól, pieprz PRZYGOTOWANIE : W litrze wody ugotować skrzydełka z kurczaka z obranym i wyciśniętym
kuchniabellissima.wordpress.comZupę koperkową zazwyczaj robię z ziemniakami, ale tym razem postanowiłam zrobić z innym dodatkiem i padło na ryż. Następnym razem wypróbuję kaszę jaglaną. Zupę możemy zrobić czystą, zaprawioną śmietaną, ale tez zaprawioną również mąką. Do wyboru... Jeśli robimy ją zimową porą i nie mamy świeżego koperku, zupę możemy z powodzeniem przygotować z mrożonego, będzie równie smaczna! Składniki(...)bulionu drobiowego ugotowanego wcześniej na udkach z kurczaka z warzywami - duży pęczek kopru, czym więcej tym lepiej - 100 śmietanki 30% - 3 łyżki śmietany 18% - sól, pieprz do smaku - ryż basmati do zupy Przygotowanie: Ugotowany wcześniej i odmierzony wywar, podgrzewamy do temperatury wrzenia. Wrzucamy ryż i gotujemy 5-6 minut, następnie dodajemy posiekany koperek, sól, pieprz. Gotujemy do momentu ugotowania się
Życie zaczyna się w kuchnipieczarkami, marchewką i tym wszystkim co mamy pod ręką. Dzisiaj dla odmiany filety z kurczaka nadziałam suszonymi śliwkami i owinęłam boczkiem. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 16 śliwek suszonych 16 plastrów boczku wędzonego czosnek papryka sól pieprz Z filetów przygotowujemy 8 porcji (przekrajamy mięso wzdłuż) i delikatnie je rozbijamy. Na każdą porcję kładziemy po dwie śliwki(...)zwijamy roladki. Każdą z nich owijamy dwoma plastrami boczku. Filety przekładamy na patelnię i obsmażamy. Następnie dusimy w garnku ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Smacznego
Salonik smakówdużą kostkę, obsypujemy obiema paprykami, solą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę, kiedy się zezłoci dorzucamy czosnek oraz pierś z kurczaka. Obsmażamy całość na dość dużym ogniu ciągle mieszając ok 10 minut. Następnie dodajemy odciśniętą i poszatkowaną kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i całość zalewamy bulionem, aby przykrył mięso(...)Całość dusimy pod przykryciem ok 40 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, aby płyn (sos) zredukował się. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami
Walijskie Pichceniełyżeczka przyprawy do kurczaka KAMIS 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju lub oliwy Wykonanie: Podudzia umyć i osuszyć. Wyciąć kości, jednak nie jest to zabieg konieczny. Posypać przyprawą do kurczaka. Śmietanę, mleko, tymianek i olej wymieszać. Doprawić do smaku. Udka zalać śmietanową marynatą. Przykryć folią i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Udka piec w 180 stopniach(...)przez 30 minut, po tym czasie odkryć brytfannę i piec jeszcze 30 minut. Pod koniec pieczenia ustawić piekarnik na opiekanie. Zarumienione udka wyjąć z piekarnika. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Ja wybrałam ryż paraboliczny KUPIEC. Smacznego
kolorowotorcikowoPoniżej znajdziecie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu przepis na smaczną sałatkę z pora i groszku . Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu i całą pewnością będzie wszystkim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!momencie dodać rozmarynu, szałwii i bazylii wedle uznania i smaku. Kiedy pomidory i cebula się rozpadną, przełóż całość na dużą patelnię lub do niskiego rondla i dołóż piersi z kurczaka pokrojone w kawałki. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem. Nie żałuj sobie ziół. Jeśli nie lubisz rozmarynu, dodaj całą gałązkę, a potem ją po prostu wyciągnij. Jeśli lubisz- dodaj(...)wyrzuć. Zmiękną na tyle, że zjesz je ze smakiem. Na Sycylii używa się bardzo dużo szałwii, rozmarynu i bazylii. Mięso przełóż do rondla, serwuj np z dodatkami w postaci ziemniaka lub chleba. Sos pomidorowy wykorzystaj np.do makaronu. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimłodą kapustą, tak pewnie w każdym domu, zupę z botwinki robi się w inny sposób. Tak jak wspominałam, u mnie wersja podstawowa, możecie dodać śmietanę, pominąć fasolę a dodać ziemniaki. Co kto lubi. Mój mąż ze smakiem pałaszował ją z jajkiem, dla mnie wystarczająca jest wersja bez jajka. Świetnie smakuje również na zimno i może stanowić doskonałą bazę do chłodnika(...)dodać do wywaru czosnek. Tutaj wylądowały posiekane 3 ząbki. Tradycyjnie, nie każdemu musi to smakować, więc według swoich potrzeb zmieniajcie ten przepis. Ja jako bazy użyłam rosołu gotowanego na kurczaku, ale możecie również użyć wywaru z jarzyn, wtedy zupa będzie delikatniejsza. Jeśli używacie suchej fasoli, to niestety, ale trzeba ją wcześniej namoczyć i podgotować i do zupy dodać już praktycznie
Mieszam w Garnkupatelni się "odkleił". Kurczaka zalewamy szklanką wody i dusimy około godziny, zerkając co jakiś czas, czy woda całkiem nie wyparowała. Po tym czasie zdejmujemy całość z ognia i wyjmujemy kurczaka na talerz, aby nam nieco ostygł. mięso oddzielamy od kości i szarpiemy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy wszystko z powrotem na patelnię, oczywiście bez kości ;) Całość jeszcze chwilę podgrzewamy(...)rozrabiamy z niewielką ilością wody i dodajemy do gotującego się mięsa z płynem z duszenia i energicznie mieszamy, aby sos stał się gładki. Podajemy z makaronem, ryżem, kaszą, bądź ziemniakami, jak kto lubi. Skomentuj
MamaOskarkaosuszyć i przyprawić (solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka). Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć z obu stron udka z kurczaka. Gdy mięso będzie miało złoty kolor - przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Ser mozzarella wyjąć z opakowania, wylać zalewę i pokroić w plasterki(...)pomidora i sera. Przygotowane udka wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 15-20 minut w 180 °C, tj. tak długo aż ser lekko się roztopi. Podawać z ziemniakami, sałatą lub szpinakiem
Ugotowaćskórką . Takie właśnie są te wykonane według przepisu . Koniecznie jedzone prosto z patelni , zanim wystygną , a skórka zrobi się wtedy gumowata i niesmaczna . Doskonałe na obiad , w towarzystwie pieczonych ziemniaków . Do takiego obiadku nikogo w moim domu nie trzeba namawiać , ani przekonywać i to jest także ogromny plus tej potrawy Składniki : 1 kg pałek drobiowych 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej(...)papierowy ręcznik , który zbierze z nich nadmiar tłuszczu , a dopiero potem układać na talerzach . Ta potrawa smakuje najlepiej na gorąco , pozostawiona na później traci swój urok , bo kurczak nie ma już chrupiącej skórki , chociaż smak ma dobry . Smacznego ! Post Pałki z chrupiącą skórką-prościej się nie da ;) pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyPo prostu palce lizać:) Pomysł na szybki, pyszny oraz efektowny obiad:) Przepis który na stałe zagościł w moim codziennym repertuarze kulinarnym. Mój mąż bynajmniej nie pozwoli
Kuchnia Pełna PasjiPlacki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także
Kuchnia Pełna Pasji