Pieczemy 1,5 godziny, wyciągamy kurczaka, usuwamy z wewnątrz cebulę i nożycami kuchennymi dzielimy na cztery porcje: dwa udka i dwie piersi wraz ze skrzydełkami. Porcje wkładamy znowu do garnka z wywarem i przypiekamy jeszcze 20 minut. Mięso będzie bardziej aromatyczne. Gotowe wykładamy na talerz. W moim przypadku dodatkiem były ziemniaki pure, surówka z kapusty pekińskiej oraz buraczki
Kulinarne przemysleniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filet z kurczaka myję. Dokładnie doprawiam przyprawami oraz nacieram sosem sojowym. Jabłka myję następnie kroimy w plastry lub pół plastry. Całość dokładnie zawijam w folie aluminiową. Filet piekę w piekarniku 180 stopni przez 30 min. Po upieczeniu studzę. Podaję na zimno do pieczywa lub na ciepło do ziemniaków, kaszy
Gotowanie Patkizupę: - 1 litr bulionu z kurczaka lub wywaru z warzyw - 3-5 porów (tylko białe części, w zależności od wielkości) - 3-4 łodygi selera naciowego - 3-4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 200 mililitrów śmietanki 30% - masło - sól - pieprz biały - gałka muszkatołowa - opcjonalnie można dodać dla zagęszczenia jednego średniej wielkości ziemniaka startego na tarce (ja tego nie polecam
Życie zamknięte w smakurobiła moja mama, ale dodawała mięso, chyba kurczaka. U mnie na razie tajine bezmięsny. Znowu porobiłam sporo zdjęć, więc postanowiłam je umieścić. Ale kolorowo! :D Jeszcze gorące. Para naszła na obiektyw aparatu :) Składniki na 3 porcje: warzywa :) - tak naprawdę wedle uznania, ulubione u mnie: 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 pietruszka 6 ziemniaków 8 pomidorków koktajlowych (mogą być 3 małe
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdelikatny smak. Nie daję do niej ziemniaków i śmietany, dzięki temu jest lżejsza. Dodatek w postaci gałki muszkatołowej nadaje jej niepowtarzalny aromat i smak. Pyszna jesienna zupa. SKŁADNIKI 1 kalafior 1,5 l wody pół szklanki mleka 2 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 mały korzeń selera 2 liście pora 3 udka kurczaka (ja używam szyi indyka) pół pęczka koperku sól
Złote przepisyRosołu nikomu przedstawiać nie trzeba. W mojej rodzinie lubimy wersję driobiowo-wołową, którą z reguły podajemy z uszkami. Mój dziadek jada rosół tylko z ziemniakami. Ja
Przepisy Aleksandrydynią to kolejna propozycja na dynię. Był kurczak z dynią, były placki z dynią na słodko, salsa z dyni a teraz rybka z dynią. Obiad był smaczny i polecam go każdemu. Składniki na: Dorsz zapiekany z dynią 600g dorsza 600g dyni po obraniu i wydrążeniu 1,5L wywaru warzywno-mięsnego 4 większe ziemniaki 6... Więcej The post Dorsz zapiekany
Magiczny Garnekmożna również ugotować na kawałku kurczaka lub innego niezbyt tłustego mięsa. Jestem przekonana, że również lubicie zupy i często je gotujecie, gdyż są smaczne i zdrowe. Co sądzicie o zupie z kalafiora, smakuje Wam, czy wolicie jakąś inną? Składniki: (na 3 - 4 litry zupy) 1 średniej wielkości kalafior 2 marchewki 3 ziemniaki 1 duża cebula mały
Kuchcik gotujechrupiące mięsko. Można podawać z ziemniakami, frytkami, ryżem lub kaszą. Do tego polecam surówkę z ogórków małosolnych i kukurydzy . Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jeśli wypróbowaliście jakiś przepis z mojego bloga to proszę podzielcie się swoją opinią, a może też i zdjęciem potrawy. Składniki 12 podudzi z kurczaka 250 g pieczarek 2 średnie cebule
O kuchni z uczuciempowoli gotował dodać do niego kurczaka, chwilę gotować, aby mięso się zagrzało. W niedużej miseczce wymieszać śmietanę z żółtkiem. Do sosu dodać koperek wymieszać, a pod sam koniec gotowania, najlepiej gdy sos już nie będzie się gotował, można zdjąć z ognia wlać śmietanę z żółtkiem, dokładnie wymieszać i podawać. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowaniełyżkami mąki pszennej. Kawałki kurczaka maczamy w przygotowanej gęstej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance mąk (kukurydzianej i pszennej). Układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron (najlepiej na średnim ogniu). Nugettsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy w formie obiadu (z ziemniakami i surówką) lub jako dodatek do chleba, zapiekanek
Słodkie okruszkiłyżkami mąki pszennej. Kawałki kurczaka maczamy w przygotowanej gęstej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance mąk (kukurydzianej i pszennej). Układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron (najlepiej na średnim ogniu). Nugettsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy w formie obiadu (z ziemniakami i surówką) lub jako dodatek do chleba, zapiekanek
Słodkie okruszkiPlacki ziemniaczane z jabłkiem charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Z wątróbką z cebulką stworzyły bardzo zgrany duet. Obiad podałam na talerzu od PORCELANA BOGUCICE Na
VioletoweKucharzenieroladki z wieprzowiny czy roladki z kurczaka . Przyprawiłam je na ostro i idealnie pasują do delikatnego w smaku ryżu. Ryby na obiad mogę jeść codziennie. Wiadomo, ryby są smaczne i zdrowe. Staram się je przyrządzać najczęściej jak mogę, przynajmniej 2 razy w tygodniu. Rybę w panierce lubi cała rodzinka, tradycyjna ryba z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty. Często przyrządzam
codojedzeniawarzywami można upiec nuggets z kurczaka i nuggets z ryby . Korzystając z jesiennych dobroci przyrządziłam surówkę z czerwonej kapusty. Uwielbiam sezonowe surówki. Są tanie, kolorowe, zdrowe i pyszne. Surówka z kapusty, rybne nuggets i pieczone warzywa to niewątpliwie tani obiad dla każdej rodziny. Tani obiad Składniki: na 5 porcji Pieczone warzywa 6 ziemniaków, średniej wielkości 3 marchewki, u mnie pomarańczowa
codojedzenia