cebulka. A tak skrótowo to mogą być mięsne ,z kasz, ziemniaków. ważne żeby dobrze bawić się a przy okazji smacznie zjeść Tym zdaniem chciałabym zaprosić do mojej akcji KRÓLESTWO ZRAZÓW która już wkrótce rozpocznie się na Durszlak.pl Skladniki 4 porcje 3 filety z kurczaka 1 duża cebula garść grzybów suszonych sól,pieprz do smaku oliwa
Eli Gotowanieminut. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową tak, żeby móc ułożyć na niej kawałki kurczaka i zawinąć w folię. Piec w temperaturze 180*C przez ok 40 minut. Po upieczeniu, rozwinąć folię i odlać wodę. Ja podałam z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą :) Pycha :) Ziemniaczki posypałam przyprawą do ziemniaków Prymat oraz doprawiłam solą i pieprzem. Po upieczeniu posypałam je świeżym koperkiem
The Sweet Damselćwiartki ) pieczarki. Następnie do zawartości patelni dodaję oczyszczone i pozbawione lotek skrzydełka z kurczaka. Posypuję je domową wegetą, papryka i majerankiem. Zalewam gorącą, przegotowaną wodą mniej więcej do połowy skrzydełek i całość duszę na wolnym ogniu do miękkości mięsa. ( ok.30-40 minut ) Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami i oczywiście z ulubiona surówką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródoliwą, w której były pomidory, kurczak będzie wtedy bardziej aromatyczny. Ja posypuję kurczaka jeszcze zmieloną papryką oraz bazylią i oregano. Piersi bardzo szybko dojdą w piekarniku, w 180 stopniach wystarczy je trzymać 20, maksymalnie 25 minut (zależy od wielkości). Świetnym dodatkiem do tego będą pieczone ziemniaki
upichcicśmietany 18 % Przyprawa włoska (u mnie Kamis) Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju, dodać do niego mrożone warzywa na patelnię i smażyć do miękkości. Następnie dodać śmietanę i doprawić do smaku przyprawą włoską. Podawać z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówspróbujecie kalafiora, brokułów lub ziemniaków ugotowanych na parze nie będziecie już chcieli wrócić do tradycyjnej metody gotowania. W przygotowaniu potraw pomagał nam Tomasz Szymański - Doradca Kulinarny Bonduelle. W menu warsztatów pojawiły się : sałatka z brokułem, mango, wędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą prażona cieciorka
Kulinarne przygody GatityCo raz bardziej podobają mi się puree robione z różnych warzyw i podawane do II Dania zamiast ziemniaków ( ryżu , kaszy lub makaronu).Raz są one łagodne
Buniabaje w kuchniziemniakami oraz sałatk ą z marchewki . Zapraszam :) Składniki : 1 mała pierś z indyka 4 średnie pieczarki 1 szklanka sera żółtego startego 3 , 4 jajka 2 , 3 łyżki mąki 1 łyżeczka koncentratu chili Proeco Polska 1 łyżeczka czosnku Proeco Polska 2 łyżki sosu kebab - gyros Folwark wegeta do kurczaka , pieprz(...)wymieszać . Na patelni rozgrzać oliwę , ręce moczyć w wodzie i formować kotleciki , kłaść na rozgrzaną oliwę i smażyć po kilka minut z obydwu stron , na złoty kolor. Podawać z ziemniakami , wyśmienicie smakują z bułką i surówką z marchewki . Surówka z marchewki : Marchew obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach , dodać czosnek i remuladę , duńską , przyprawić do smaku
Sama słodycz i szczypta chilinowej odsłonie. Zazwyczaj w kociołku przygotowujemy gulasz, leczo lub poprostu zupę węgierską. Dziś przedstawiam przepis na udka z kurczaka duszone w garnku nad ogniskiem. Składniki: 10 udek z kurczaka 10 dag wędzonej słoniny 2 cebule 4 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 18 lub 30 % 250 ml bulionu lub 150 ml białego wytrawnego wina świeże, mrożone lub suszone prawdziwki sól, pieprz(...)udka zalewamy bulionem/winem i wtedy dodajemy suszone grzyby. Gotujemy, ok 20 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 5-10 minut. Młode ziemniaki Takie udka możemy podać z młodymi ziemniaczkami. Ziemniaki obieramy i gotujemy, gdy będą miękkie dodajemy masła, koperku i wkładamy do naczynia żeliwnego (u mnie zwykły emaliowany garnek) i stawiamy obok ogniska
Dobra karmarealne" do wykonania lub też zwyczajnie inspirujące do eksperymentów z egzotyczną kuchnią , bo przecież najczęściej można coś pominąć lub zastąpić ;) Ja na przykład chętnie wypróbuję przepis na curry z kurczaka, bo przepisów w internecie wiele, a ten wydaje się po prostu "prawdziwy". To co jest wadą, jest też właśnie największą zaletą tej książki - przepisy są prawdziwe, pochodzą z danego regionu(...)ziemniaki z sosem jogurtowym (Indie). Podsumowując - "Smak tropików" to książka dla każdego, kto interesuje się egzotyczną kulturą i kuchnią regionu Pacyfiku lub chciałby ją lepiej poznać, a także poeksperymentować i pobawić się przepisami. Punktem wyjścia do tej zabawy będą oryginalne, regionalne receptury. Nie znajdziemy tu przepisów na "chińszczyznę" w stylu europejskim typu mrożonka z pędami bambusa + pierś z kurczaka
Kraina Tysiąca SmakówBardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Podawać można z ryżem, ziemniakami, kaszą lub jako samodzielna przekąska. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na różne dania z mięsem w roli głównej. Polecam również przepis na skrzydełka w sosie barbecue Składniki 12 skrzydełek z kurczaka 1 szklanka mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano
O kuchni z uczuciemmięsiwo . Potrafię wtedy zajadać się mięsem bez zbędnych dodatków w postaci ziemniaków, makaronu czy kopytek. Talerz z solidną porcją aromatycznie przyrządzonego mięsa wystarcza mi do szczęścia - no może pozwolę sobie do niego dołożyć krzynę zieleniny. Tym razem moja kulinarna chcica nakręciła swe kubki smakowe na kurczaka . A że lato w pełni, słońce i upał za oknem, nie przemawiały do mnie
Grunt to przepis!Składniki: pierś z kurczaka podwójna 2 sztuki, jajka 2 sztuki "L", kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, ząbki czosnku 8 sztuk, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg, kalafior 1 średni podwójne piersi rozciąć na 8 kotletów, lekko je rozbić w woreczku jajka, kucharek, pieprz
W Mojej Kuchni Lubięchrzanem, sokiem z cytryny i szczyptą soli (nie polewać bezpośrednio skórki kurczaka). Położyć na każdym kawałku dodatkową 1/4 łyżeczki masła i posypać całość kolejną łyżką majeranku. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 5 - 10 minut bezpośrednio pod górną grzałkę. Podawać z dużą ilością zielonej pietruszki z ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem
zadanie-gotowanie