kurczak z ziemniakami - 3708 przepisów (strona:161/248)

ZUPA KREM Z BATATÓW 285

przyjemności. Ale zupy są świetną alternatywą i wcale nie trzeba się martwić, że nie można się najeść do syta. Dzisiaj mam dla was przepsi na zupę ze słodkich ziemniaków. Bataty zawierają dużo związków mineralnych takich jak: wapń, fosfor, żelazo, potas, jod, chlor oraz magnez. Warto po nie sięgać. Można je serwować naprawdę na wiele sposobów, jednym z nich jest właśnie(...)zupa. SKŁADNIKI : bataty – 4 sztuki cukinia – 1 sztuka czosnek – 2 ząbki marchewka – 1 sztuka korzeń pietruszki – 1 sztuka serek topiony lup typu philadelphia – 100 g skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki sezam – kilka łyżek grzanki żółty ser lub parmezan– do posypania – można pominąć słodka papryka kurkuma tabasko sól, pieprz PRZYGOTOWANIE : W litrze wody ugotować skrzydełka z kurczaka z obranym i wyciśniętym

kuchniabellissima.wordpress.com
Zupa koperkowa z ryżem basmati 164

Zupę koperkową zazwyczaj robię z ziemniakami, ale tym razem postanowiłam zrobić z innym dodatkiem i padło na ryż. Następnym razem wypróbuję kaszę jaglaną.  Zupę możemy zrobić czystą, zaprawioną śmietaną, ale tez zaprawioną również mąką. Do wyboru... Jeśli robimy ją zimową porą i nie mamy świeżego koperku, zupę możemy z powodzeniem przygotować z mrożonego, będzie równie smaczna! Składniki(...)bulionu drobiowego ugotowanego wcześniej na udkach z kurczaka z warzywami - duży pęczek kopru, czym więcej tym lepiej - 100 śmietanki 30% - 3 łyżki śmietany 18% - sól, pieprz do smaku - ryż basmati do zupy Przygotowanie: Ugotowany wcześniej i odmierzony wywar, podgrzewamy do temperatury wrzenia. Wrzucamy ryż i gotujemy 5-6 minut, następnie dodajemy posiekany koperek, sól, pieprz. Gotujemy do momentu ugotowania się

Życie zaczyna się w kuchni
Kurczak ze śliwką 188

pieczarkami, marchewką i tym wszystkim co mamy pod ręką. Dzisiaj dla odmiany filety z kurczaka nadziałam suszonymi śliwkami i owinęłam boczkiem.  Składniki: 2  podwójne filety z kurczaka  16 śliwek suszonych 16 plastrów boczku wędzonego czosnek papryka sól pieprz Z filetów przygotowujemy 8 porcji (przekrajamy mięso wzdłuż) i delikatnie je rozbijamy. Na każdą porcję kładziemy po dwie śliwki(...)zwijamy roladki. Każdą z nich owijamy dwoma plastrami boczku. Filety przekładamy na patelnię i obsmażamy. Następnie dusimy w garnku ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Smacznego

Salonik smaków
DROBIOWY GULASZ A'LA SZEGEDYŃSKI 175

dużą kostkę, obsypujemy obiema paprykami, solą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę, kiedy się zezłoci dorzucamy czosnek oraz pierś z kurczaka. Obsmażamy całość  na dość dużym ogniu ciągle mieszając ok 10 minut. Następnie dodajemy odciśniętą i poszatkowaną kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i całość zalewamy bulionem, aby przykrył mięso(...)Całość dusimy pod przykryciem ok 40 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, aby płyn (sos) zredukował się. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami

Walijskie Pichcenie
Tymiankowe udka w śmietanie 277

łyżeczka przyprawy do kurczaka KAMIS 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju lub oliwy Wykonanie: Podudzia umyć i osuszyć. Wyciąć kości, jednak nie jest to zabieg konieczny. Posypać przyprawą do kurczaka. Śmietanę, mleko, tymianek i olej wymieszać. Doprawić do smaku. Udka zalać śmietanową marynatą. Przykryć folią i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Udka piec w 180 stopniach(...)przez 30 minut, po tym czasie odkryć brytfannę i piec jeszcze 30 minut. Pod koniec pieczenia ustawić piekarnik na opiekanie. Zarumienione udka wyjąć z piekarnika. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Ja wybrałam ryż paraboliczny KUPIEC. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sałatka z porem i groszkiem 883

Poniżej znajdziecie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu przepis na smaczną sałatkę z pora i groszku . Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu i całą pewnością będzie wszystkim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piersi z kurczaka w pomidorach ze świeżym rozmarynem, bazylią i szałwią. 169

momencie dodać rozmarynu, szałwii i bazylii wedle uznania i smaku. Kiedy pomidory i cebula się rozpadną, przełóż całość na dużą patelnię lub do niskiego rondla i dołóż piersi z kurczaka pokrojone w kawałki. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem. Nie żałuj sobie ziół. Jeśli nie lubisz rozmarynu, dodaj całą gałązkę, a potem ją po prostu wyciągnij. Jeśli lubisz- dodaj(...)wyrzuć. Zmiękną na tyle, że zjesz je ze smakiem. Na Sycylii używa się bardzo dużo szałwii, rozmarynu i bazylii. Mięso przełóż do rondla, serwuj np z dodatkami w postaci ziemniaka lub chleba. Sos pomidorowy wykorzystaj np.do makaronu. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Botwinka – zupa z młodych buraczków bez śmietany 197

młodą kapustą, tak pewnie w każdym domu, zupę z botwinki robi się w inny sposób. Tak jak wspominałam, u mnie wersja podstawowa, możecie dodać śmietanę, pominąć fasolę a dodać ziemniaki. Co kto lubi. Mój mąż ze smakiem pałaszował ją z jajkiem, dla mnie wystarczająca jest wersja bez jajka. Świetnie smakuje również na zimno i może stanowić doskonałą bazę do chłodnika(...)dodać do wywaru czosnek. Tutaj wylądowały posiekane 3 ząbki. Tradycyjnie, nie każdemu musi to smakować, więc według swoich potrzeb zmieniajcie ten przepis. Ja jako bazy użyłam rosołu gotowanego na kurczaku, ale możecie również użyć wywaru z jarzyn, wtedy zupa będzie delikatniejsza. Jeśli używacie suchej fasoli, to niestety, ale trzeba ją wcześniej namoczyć i podgotować i do zupy dodać już praktycznie

Mieszam w Garnku
Granat w kurniku 166

patelni się "odkleił". Kurczaka zalewamy szklanką wody i dusimy około godziny, zerkając co jakiś czas, czy woda całkiem nie wyparowała. Po tym czasie zdejmujemy całość z ognia i wyjmujemy kurczaka na talerz, aby nam nieco ostygł. mięso oddzielamy od kości i szarpiemy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy wszystko z powrotem na patelnię, oczywiście bez kości ;) Całość jeszcze chwilę podgrzewamy(...)rozrabiamy z niewielką ilością wody i dodajemy do gotującego się mięsa z płynem z duszenia i energicznie mieszamy, aby sos stał się gładki. Podajemy z makaronem, ryżem, kaszą, bądź ziemniakami, jak kto lubi. Skomentuj

MamaOskarka
Udka zapiekane z serem i pomidorem 200

osuszyć i przyprawić (solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka). Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące krupczatce.   Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć z obu stron udka z kurczaka. Gdy mięso będzie miało złoty kolor - przełożyć je do naczynia żaroodpornego.  Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Ser mozzarella wyjąć z opakowania, wylać zalewę i pokroić w plasterki(...)pomidora i sera. Przygotowane udka wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 15-20 minut w 180 °C, tj. tak długo aż ser lekko się roztopi.   Podawać z ziemniakami, sałatą lub szpinakiem

Ugotować
Pałki z chrupiącą skórką-prościej się nie da ;) 162

skórką . Takie właśnie są te wykonane według przepisu . Koniecznie jedzone prosto z patelni , zanim wystygną , a skórka zrobi się wtedy gumowata i niesmaczna . Doskonałe na obiad , w towarzystwie pieczonych ziemniaków . Do takiego obiadku nikogo w moim domu nie trzeba namawiać , ani przekonywać i to jest także ogromny plus tej potrawy Składniki : 1 kg pałek drobiowych 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej(...)papierowy ręcznik , który zbierze z nich nadmiar tłuszczu , a dopiero potem układać na talerzach . Ta potrawa smakuje najlepiej na gorąco , pozostawiona na później traci swój urok , bo kurczak nie ma już chrupiącej skórki , chociaż smak ma dobry . Smacznego ! Post Pałki z chrupiącą skórką-prościej się nie da ;) pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Rolada z ciasta francuskiego z warzywami 14393

Po prostu palce lizać:) Pomysł na szybki, pyszny oraz efektowny obiad:) Przepis który na stałe zagościł w moim codziennym repertuarze kulinarnym. Mój mąż bynajmniej nie pozwoli

Kuchnia Pełna Pasji
Kąski z tortiili 881

Placki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także

Kuchnia Pełna Pasji
Kurczak w sosie serowo - pieczarkowym 150

Moja dzisiejsza inspiracja. Bardzo szybki i apetyczny przepis na kurczaka w sosie serowo - pieczarkowym. Składniki na kurczaka w sosie serowo - pieczarkowym (jedna porcja): filet z kurczaka śmietanka 30% - 80 ml 3 - 4 pieczarki ser Gouda 25 g duża cebula sól pieprz Cebulę pokroić w kostkę. Połowę pokrojonej cebuli smażyć na patelni razem z oczyszczonymi pieczarkami pokrojonymi w paski. Dorzucić osolony(...)filet i podsmażyć. Dolać śmietanki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Drugą połowę podsmażonej cebuli dodałam do gniecionych ziemniaków

Karola gotuje
Zupka warzywna z kurczakiem, tymiankiem - od 10 miesiąca 207

kroimy w kawałeczki, gotujemy w osobnym garnku do miękkości. Warzywa, myjemy, starannie obieramy, kroimy na kawałeczki. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy tymianek. Gotujemy do miękkości. Do ugotowanych warzyw, dodajemy kawałki kurczaka oraz łyżeczkę oleju. Olej pozwoli na lepsze przyswajanie witamin, jest również dla takiego maluszka bardzo zdrowy. Całość miksujemy, ale nie na całkowitą papkę, dobrze jest zostawić mniej rozdrobioną strukturę(...)sobie nawyk gryzienia. Warto też do zupki dodać, kleiku kukurydzanego np. Nestle, będzie bardziej kremowa i całość pięknie nam się połączy. Kaszka taka może nam zastąpić w zupce np. ziemniaki. Moje dziewczynki uwielbiały takie zupki, moja Gabi uwielbia warzywa i chętnie zjada do teraz. Uściski

Basia w kuchni
Spaeztle alpejskie z warzywami. 204

mąki, jajek i niewielkiej ilości wody. Klasyczne szpecle pochodzą ze Szwabii czyli regionu wchodzącego w skład południowoniemieckich landów - Badenii-Wirtembergii oraz Bawarii. Tamże są popularne zupełnie jak u nas ziemniaki. Stanowią wspaniały dodatek do obiadu (przede wszystkim do dań z sosami, pieczeni), ale występują również jako samodzielne dania. SKŁADNIKI: Szpecle: 2 jajka 1i 1/2 szkl. mąki kieliszek wody lub mleka(...)szczypty ziół prowansalskich, odrobina gałki. warzywa: 2 średnie marchewki 1/2 cukinii  średniej (około 35 dag.) 10-15 cm. białej części pora 1/2 główki czosnku 20 dag. fileta z kurczaka, pociętego w cienkie paski, 2-3 łyżki masła klarowanego i oleju, WYKONANIE: wszystkie składniki na spaeztle  dokładnie mieszamy, zagotowujemy  wodę z dodatkiem soli, pieprzu, vegety oraz 1/2 kostki

Kuchnia Beaty
Roladki z kurczaka z mięsem mielonym i naleśnikiem 341

łyżkę śmietany i majonezu, 80 g żółtego sera i podsmażone pieczarki. Dokładnie mieszamy. 3. Na naleśniki wykładamy nadzienie i zawijamy w rulon (zdjęcie poniżej). Rulony kładziemy na piersiach z kurczaka i ponownie zawijamy. Roladki zawijamy szczelnie w papier do pieczenia jak cukierek i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 3. Roladki rozwijamy i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Przekładamy(...)posypujemy 20 g żółtego sera, przykrywamy folią aluminiową (tak żeby nie dotykała sera) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 ° C. Pieczemy 40 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami i ziemniakami. Smacznego

My Culinary Art
Zawijasy z kurczakiem, szałwią i suszonymi pomidorami owinięte boczkiem 158

limonki, czerwoną paprykę, bazylię, sól i pieprz. Możemy również dodać startą skórkę z limonki. Kurczaka mieszamy z przyprawami i odstawiamy do marynowania na ok. 30 min. Na zamarynowanym kawałku kurczaka układamy listek szałwi, a na nim plaster suszonego pomidora. Następnie owijamy plastrem boczku. Owinięte mięso nabijamy na dwa patyczki do szaszłyków i podsmażamy na patelni z obu stron(...)Szaszłyki przekładamy do naczynia i wstawiamy do pieczenia na 20 min. w temp. 180'C. Upieczone zawijasy zdejmujemy z patyczków i wykładamy na talerz. Jako dodatek możemy podać pieczone ziemniaki w ziołach

kulinarnyJa
Kurczak i pergamin 154

upodobań .     Suchą p atelnię rozgrzałam i ułożyłam kurczaka w pergaminie, smażyłam po kilka minut z każdej strony.     Ze względu na to, że smażyłam kurczaka w taki sposób pierwszy raz c o chwilę zag l ąda łam czy mięso się nie przypali, także sprawdzałam czy mięso jest usmażone każdy kawałek krojąc na pół, nast ępnym razem będę(...)spoko jnie mogę smażyć kilka minut i mię su nic nie grozi :) .  Można poda ć z wieloma składnik ami i wy jdzie nam wspaniały obiad (frytki, ryż, ziemniaki, sałatka

NA MOIM TALERZU

Proponowane wyszukiwania