kurczak z ziemniakami - 3708 przepisów (strona:166/248)

Wątróbka drobiowa i jarmużowy slaw 158

wzbogaciłam ją o pyszny dodatek, jarmużowy slaw. Małżonek był zachwycony ja również, więc niedługo będzie wątróbkowa powtórka ku wielkiemu niezadowoleniu naszych dzieci. Wątróbka drobiowa Składniki: 400 g wątróbki z kurczaka 1 cebula 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki soli 1 łyżka masła klarowanego Jarmużowy slaw 100 g jarmużu 2 marchewki, u mnie czarna i żółta 1 jabłko Sos do sałatki(...)sojowego 1 łyżka świeżego imbiru 1 łyżka miodu 3 lyżki soku z cytryny 1 lyżka sezamowego oleju sriracha sos do smaku Zacznij od surówki. Obierz marchewki i obierakiem do ziemniaków pokrój na cienkie paski. Oczyść jabłko z gniazdek i pokrój w cienkie słupki. Opłukaj jarmuż, osusz i pokrój w cienkie paski. Wsyp do malaksera orzechy cashew. Dodaj sos sojowy, olej

codojedzenia
Wątróbka z jabłkiem 134

Zaczęłam deceniać walory smakowe wątróbki dopiero w dorosłym życiu, bo w dzieciństwie była to dla mnie prawdziwa zmora. Nie dziwię się więc moim

To co kocham
Gołąbki w skórkach 238

Inna wersja popularnych gołąbków i zdecydowanie inny smak.     Składniki: - 1/2 kg mielonej łopatki - 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu - 1/4 małej kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż, mięso(...)skórki. Zawijamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C  oraz dodatkowo 15 minut bez przykrycia. Można w piekarniku razem upiec ziemniaki. Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 137

kurczaka : - surowa pierś z kurczaka - pół surowej papryki - łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki - sól i pieprz do smaku ,chili - tarty ser żółty - kilka łyżek serka typu framage - suszony tymianek Kurczaka zmielić ,podsmażyć na patelni ,dodać przyprawy i paprykę ,krótko dusić ,jak wystygnie dodać sery,wymieszać Na farsz z pieczarek : - obrane i starte pieczarki na dużych oczkach - kilka łyżek sera żółtego - sól(...)grubych oczkach tarki,cebulkę zeszklić na oleju ,dodać pieczarki,poddusić ,jak będzie za dużo wody odlać,przyprawić do smaku,jak ostygnie dodać starty ser ,wymieszać Na farsz ruski : - ziemniaki gotowane - ser biały - sól pieprz do smaku - podduszona cebulka Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem lub jak ktoś nie ma można zmielić w maszynce do mięsa, jak ostygną dodać ser i cebulkę

Wypieki Rene
Pierś z kurczaka z pomidorami. 18002

Składniki (2 osoby): 1 mały pomidor 1 filet z piersi kurczaka tymianek ostra papryka mielona szczypta soli plasterek sera żółtego oliwa Pierś z kurczaka nacinamy, robiąc kieszonki. Posypujemy tymiankiem i papryką. Do każdej kieszonki wkładamy plasterek pomidora oraz kawałek plastra sera - solimy. Kropimy oliwą. Tak przygotowaną pierś układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej oliwą(...)stopni i pieczemy 30 - 40 minut. Podajemy z surówką z kapusty pekińskiej oraz ziemniaczkami*: Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej kawałek pomidora oliwa  sól, pieprz, zioła prowansalskie kilka ziemniaków Kapustę pekińską tarkujemy na dużych oczkach, pomidorka kroimy na malutkie kawałeczki wrzucamy do kapusty, przyprawiamy i polewamy oliwą - wszystko razem mieszamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w małe kawałki, gotujemy. Kiedy będą miękkie odcedzamy

Moje-pitraszenie
Udka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami 357

czerwona, 1 papryka żółta, 20 dag pieczarek, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzem kolorowym. Udka z kurczaka nacieram marynatą. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.  2. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Pieczarki kroję w plasterki(...)papryki razem z pieczarkami i cebulą. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Podsmażone warzywa dodaję do udek. Razem zapiekam jeszcze 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z ziemniakami lub ryżem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami 357

średniej wielkości kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i na patelnię z lekko rozgrzanym olejem :) W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Kurczaka smażymy tak aby się nie zarumienił. Dodajemy pokrojoną cebulę, a kiedy ona się lekko podsmaży - dodajemy pieczarki.  Kiedy pieczarki zmiękną całość powinna wyglądać mniej więcej tak: No i czas(...)czekamy 15 min - od czasu do czasu zaglądamy i mieszamy. Można jeszcze dodać trochę soli i pieprzu i według uznania majeranku. GOTOWE! Można podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Ja osobiście lubię z ziemniakami i koperkiem :) Smacznego :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u -   klik A jeżeli chcesz być na bieżąco

Kolejny blog o gotowaniu
Nowy porządek. I krem z cukinii 167

popołudniami, mam problem z obiadami. Zasadniczo nie gotuję, bo nie sprawia mi to takiej przyjemności, jak pieczenie. To C. uwielbia zabawy z mięsem - ja nie umiem nawet rozkroić całego kurczaka... Jednak ochota na ciepły posiłek często się pojawia, szczególnie po męczącym dniu. I w takich przypadkach z pomocą przychodzą mi zupy - proste, szybkie, niewiarygodnie pyszne. Często tanie, z niewielu składników(...)zupy lubię najbardziej. Szukałam przepisu w internecie, trochę poczytałam, aż w końcu poszłam do kuchni improwizować. Nie chciałam za bardzo zakłócać subtelnego smaku cukinii, nie dawałam więc wielu dodatków. Ziemniaki, żeby krem wyszedł gęstszy i bardziej sycący, szpinak dla koloru i smaku, który bardzo lubię. Trochę ziół, a jako dodatek chrupiące grzanki - wyszło idealnie. Zupa syci, ma cudowny zielony kolor

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak z masłem orzechowym... 432

zagotuj. Wsyp kurczaka do garnka i dodaj kolendrę. Dopraw do smaku sola, pieprzem i sokiem limonkowym. Gotuj przez około 30 minu, bez przykrycia, do czasu, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie ugotowany. Podawaj z ryżem, posypane ewentualnie dodatkowa kolendra.  Moje uwagi: * Sporo osób zostawiło komentarze pod oryginalnym wpisem, generalnie nie polecajac przepisu, ale także polecajac sposoby na poprawienie smaku(...)smakowaniu sosu ma się wrażenie, że 'czegoś tu brakuje'; mnie smakowało, ale dzieciom średnio; * Warto by było poeksperymentować używajac powyższego przepisu, jako bazy - może dodatkowe warzywa? Albo podgotowane słodkie ziemniaki?; * Zjedliśmy z chińskim makaronem ryżowym, który nadał się idealnie do pojadania nadmiaru sosu

Lejdi of the house
Pieczona pierś z kurczaka 149

częściach mięsa. Czosnek przeciskam przez praskę. Kieszonki posypujemy troszkę przypraw, dodajemy odrobinę czosnku. Układamy pokrojone w paski suszone pomidory oraz ser. Zamykam kieszonkę, posypuję z obu stron przyprawą do kurczaka i nacieram czosnkiem. Na wierzchu posypuję tymiankiem. Pierś układam w naczyniu żaroodpornym. Polewam odrobinę olejem z suszonych pomidorów- kilka łyżeczek. Piekę około 20 min w zamkniętym naczyniu, następnie naczynie wyciągam(...)piekarnika lecz juz bez pokrywy naczynia żaroodpornego.  Po 10 minutach mięso powinno być juz soczyste i gotowe do podania. Mój obiad dzisiejszy podałam w najprostszej postaci z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Lecz każdy może mięso skomponować z innymi dodatkami, np kaszą kuskus, ryżem oraz dowolną sałatką. Życzę smacznego

Justa próbuje gotować
Puree selerowe z bazylią i palonym masłem 165

Polecam! Składniki: 1 ziemniak (ok 100g) 1 korzeń selera (ok 400g) 200ml mleka 2 łyżki oleju sól pieprz gałka muszkatołowa garść liści bazylii (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki masła Ziemniak i seler obrać, pokroić w kostkę. W rondlu zagotować mleko, wrzucić warzywa i uzupełnić wodą, żeby warzywa były prawie całe pokryte. Gotować na małym ogniu, aż zmiękną, pod koniec gotowania(...)gałką, wsypać bazylię i krótko zmiksować. Masło roztopić, dalej podgrzewać, aż zacznie się palić i zmieni kolor na brązowy. Masłem polać puree. Można podawać z pieczoną rybą lub kurczakiem, albo jako samodzielne danie. Smacznego

Obiad gotowy
Piekielnie ostre roladki z kurczaka z farszem z suszonych pomidorów i oliwek 199

zrolować mięso. Oliwki standardowo ja kroję w plasterki. Piersi z kurczaka rozbijamy na cienkie płaty, najlepiej zrobić to kładąc na desce jeden kawałek foli spożywczej na nim pierś z kurczaka i znów kolejny kawałek foli wówczas nie zabrudzimy kuchni oraz tłuczka. Na każdej z rozbitych piersi rozsmarowujemy 1 łyżeczkę pasty harissa i układamy pokrojoną w paski mozzarelle suszone pomidory(...)obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni na rumiano z każdej strony. Możemy podawać piersi w całości lub pokrojoną w grube plastry. Jako dodatek oprócz ziemniaków możemy podać np: Sos z pieczarek 5-6 większych pieczarek, 1 mała cebula,  1/4 szklanki białego wina 1/2 małego opakowania śmietany sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy

Piekielna Kuchnia Pati
Roladki z suszonymi pomidorami, szpinakiem i mozzarellą 193

Mój domowy, niedzielny obiad z akcentem włoskim :)  Do tego ziemniaczki i surówka :)  Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kurczaka 4 płaty suszonych pomidorów z oliwy 100 g mozzarelli  kilka listków świeżego szpinaku sól, pieprz olej do smażenia Piersi delikatnie rozbijamy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na każdą pierś układamy liście szpinaku, pomidor suszony oraz pasek sera(...)gołąbki), Możemy pomóc sobie wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju podsmażamy roladki z każdej strony a następnie dopiekamy w piekarniku około 10 minut w 190 stopniach C. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. roladki drobiowe z włoskim akcentem

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak w towarzystwie fajity 126

przeprowadzała Rewolucje "Francja Elegancja" i było smacznie. Jadłam kotlety wieprzowe w towarzystwie polskich jabłek z francuskim winiakiem Calvados podane z zasmażanymi ziemniakami z boczkiem. Najbardziej smakowały mi właśnie te ziemniaki z boczkiem i sos z sera pleśniowego, którego niestety mogło być ciut więcej :). Po za tym miła obsługa i bardzo przytulny wystrój. Dopiero dzisiaj znalazłam w końcu czas, żeby(...)przyszłego Teścia. :) Ale mam nadzieję, że znajdę chwilę dla Was w ciągu tych dwóch dni. Tym czasem zapraszam Was na pyszny obiad! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1/2 słoiczka fasolki szparagowej konserwowej przyprawa do fajity (u mnie SKWORCU ) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego opcjonalnie garść startego sera żółtego ryż lub tortille

Trufelkowo
Kurki z filetem z kurczaka w sosie śmietanowym, sos kurkowy 856

pojedynczy filet z kurczaka 2 średnie cebule 150 ml śmietanki 30% sól pieprz czarny świeżo mielony do smaku olej 3 łyżki masła koperek lub natka pietruszki Przygotowanie: Filet z kurczaka przekroić wzdłuż następnie w nieduże paski. Przyprawić i obsmażyć na oleju, na rumiano, odłożyć. Przygotować, oczyścić grzyby. Większe przekroić wzdłuż na pół, małe w całości. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę(...)minut na dość dużym ogniu. Wyłączyć płomień pod patelnią, dodać wcześniej podsmażone mięso, śmietankę oraz drobno poszatkowaną natkę lub koperek. Wymieszać do połączenia składników. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, ryżem lub makaronem. Z powodzeniem można również przygotować grzyby bez dodatku mięsa

W garach u Gosi