kurczak z ziemniakami - 3708 przepisów (strona:163/248)

Zupka warzywna z kurczakiem, tymiankiem - od 10 miesiąca 193

kroimy w kawałeczki, gotujemy w osobnym garnku do miękkości. Warzywa, myjemy, starannie obieramy, kroimy na kawałeczki. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy tymianek. Gotujemy do miękkości. Do ugotowanych warzyw, dodajemy kawałki kurczaka oraz łyżeczkę oleju. Olej pozwoli na lepsze przyswajanie witamin, jest również dla takiego maluszka bardzo zdrowy. Całość miksujemy, ale nie na całkowitą papkę, dobrze jest zostawić mniej rozdrobioną strukturę(...)sobie nawyk gryzienia. Warto też do zupki dodać, kleiku kukurydzanego np. Nestle, będzie bardziej kremowa i całość pięknie nam się połączy. Kaszka taka może nam zastąpić w zupce np. ziemniaki. Moje dziewczynki uwielbiały takie zupki, moja Gabi uwielbia warzywa i chętnie zjada do teraz. Uściski

Basia w kuchni
Spaeztle alpejskie z warzywami. 193

mąki, jajek i niewielkiej ilości wody. Klasyczne szpecle pochodzą ze Szwabii czyli regionu wchodzącego w skład południowoniemieckich landów - Badenii-Wirtembergii oraz Bawarii. Tamże są popularne zupełnie jak u nas ziemniaki. Stanowią wspaniały dodatek do obiadu (przede wszystkim do dań z sosami, pieczeni), ale występują również jako samodzielne dania. SKŁADNIKI: Szpecle: 2 jajka 1i 1/2 szkl. mąki kieliszek wody lub mleka(...)szczypty ziół prowansalskich, odrobina gałki. warzywa: 2 średnie marchewki 1/2 cukinii  średniej (około 35 dag.) 10-15 cm. białej części pora 1/2 główki czosnku 20 dag. fileta z kurczaka, pociętego w cienkie paski, 2-3 łyżki masła klarowanego i oleju, WYKONANIE: wszystkie składniki na spaeztle  dokładnie mieszamy, zagotowujemy  wodę z dodatkiem soli, pieprzu, vegety oraz 1/2 kostki

Kuchnia Beaty
Roladki z kurczaka z mięsem mielonym i naleśnikiem 330

łyżkę śmietany i majonezu, 80 g żółtego sera i podsmażone pieczarki. Dokładnie mieszamy. 3. Na naleśniki wykładamy nadzienie i zawijamy w rulon (zdjęcie poniżej). Rulony kładziemy na piersiach z kurczaka i ponownie zawijamy. Roladki zawijamy szczelnie w papier do pieczenia jak cukierek i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 3. Roladki rozwijamy i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Przekładamy(...)posypujemy 20 g żółtego sera, przykrywamy folią aluminiową (tak żeby nie dotykała sera) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 ° C. Pieczemy 40 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami i ziemniakami. Smacznego

My Culinary Art
Zawijasy z kurczakiem, szałwią i suszonymi pomidorami owinięte boczkiem 143

limonki, czerwoną paprykę, bazylię, sól i pieprz. Możemy również dodać startą skórkę z limonki. Kurczaka mieszamy z przyprawami i odstawiamy do marynowania na ok. 30 min. Na zamarynowanym kawałku kurczaka układamy listek szałwi, a na nim plaster suszonego pomidora. Następnie owijamy plastrem boczku. Owinięte mięso nabijamy na dwa patyczki do szaszłyków i podsmażamy na patelni z obu stron(...)Szaszłyki przekładamy do naczynia i wstawiamy do pieczenia na 20 min. w temp. 180'C. Upieczone zawijasy zdejmujemy z patyczków i wykładamy na talerz. Jako dodatek możemy podać pieczone ziemniaki w ziołach

kulinarnyJa
Kurczak i pergamin 140

upodobań .     Suchą p atelnię rozgrzałam i ułożyłam kurczaka w pergaminie, smażyłam po kilka minut z każdej strony.     Ze względu na to, że smażyłam kurczaka w taki sposób pierwszy raz c o chwilę zag l ąda łam czy mięso się nie przypali, także sprawdzałam czy mięso jest usmażone każdy kawałek krojąc na pół, nast ępnym razem będę(...)spoko jnie mogę smażyć kilka minut i mię su nic nie grozi :) .  Można poda ć z wieloma składnik ami i wy jdzie nam wspaniały obiad (frytki, ryż, ziemniaki, sałatka

NA MOIM TALERZU
Wątróbka z pieczoną dynią 165

Najbardziej lubię pieczone dynie. A szczególnie małe dynie hokkaido.Są fantastyczne bo można je podawać w wersji na słodko, wytrawnie lub ostro. Tym razem upiekłam kawałki

Buniabaje w kuchni
Sałatka ze szpinakiem 614

Zawsze kupowałam szpinak mrożony, do sosów, ostatnio postanowiłam wypróbować coś nowego :) Świeży szpinak smakuje zupełnie inaczej niż ten mrożony. A taka sałatka warzywna myślę że jest

Kuchnia Pełna Pasji
KOTLETY Z KURCZAKA PANIEROWANE 109

Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajko bułka tarta mąka sól  pieprz 5 dkg smalcu 3 dkg masła Sposób przygotowania:  Filety umyć, osączyć, wyjąc kości i z mięsa przygotować 4 kotlety. Mięso lekko pobić młotkiem, aby rozpłaszczyć kawałki mięsa, uformować okrągłe kotlety. Osolić je i popieprzyć, opanierować najpierw w mące, a następnie w jajku i tartej bułce. Smażyć(...)smalcu, dodając pod koniec smażenia kawałek masła. Podawać z ziemniakami tłuczonymi, kaszkami drobnymi na sypko, surówkami sezonowymi, warzywami gotowanymi.  Polecana kapusta czerwona z jabłkami

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kurczak w sosie śliwkowym z rozmarynem! 144

oryginalny włoski z Modemy) - sól - 1 łyżeczka miodu W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj rozmaryn i śliwki- smaż, aż puszczą sok i się rozprażą, dodaj ocet balsamiczny i filet z kurczaka. Dalej dusimy aż sos mocno się zredukuje a ocet troszkę odparuje, pozostawiając smak i aromat w sosie. Kuczaka dusimy do miękkości około 13 do 20 minut w zależności od wielkości(...)szpikulcem i sprawdź czy jest już gotowe. Filet wraz z sosem wykładamy na talerze i dopiero kroimy na plasterki. Pyszota, możecie jeść z ciepłą bagietką, chlebem żytnim bądź pieczonymi ziemniakami. Smakuje wybornie! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Grillowane podudzia z kurczaka z dipem paprykowym. 142

ząbki czosnku na dip paprykowy: 1 papryka czerwona 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy z podanych składników marynatę, obtaczamy w niej podudzia z kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie podudzia grillujemy co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą.  Paprykę na dip myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, zawijamy(...)będzie gotowa zdejmujemy skórkę, dodajemy oliwę z oliwek, czosnek i blendujemy. Następnie doprawiamy dip solą i pieprzem do smaku. Podudzia podajemy z dipem paprykowym i grzankami lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Symfonia smakowa
Podróże kulinarne - Tunezja 176

dodatkiem warzyw. Kuskus na slodko-z rodzynkami i orzechami z kurczakiem Kuskus wytrawny z kurczakiem i baraniną z dodatkiem warzyw Z mięs spożywa się głównie baraninę i jagnięcinę, drób-kurczaka, indyka oraz wołowinę. Ponieważ jest to  kraj muzułmański, w Tunezji nie spożywa się wieprzowiny (wyjątkiem są hotele, w których serwuje się ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk(...)Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować  tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz nie był surowy, ale żeby żółtko jaja pozostało płynne. Potrawa jest pyszna, a jej zjedzenie

Zawsze głodna!
Najlepszy schab z grilla 150

Najlepszy schab z grilla . Soczyste mięso, smażone ziemniaki i cukrowy groszek co więcej potrzeba… Przygotujcie w ten sposób wieprzowy schab z grilla – danie proste, smaczne i nie potrzebujące wymyślnej techniki. W czym tkwi sekret tego mięsa? To doskonała marynata. Aby mięso, a szczególnie schab był smaczny i soczysty powinien się marynować kilka godzin, ja zostawiam schab w marynacie na całą(...)ekstra dodatek, czyli smażone z tymiankiem młode ziemniaczki, które wieńczą dzieło 🙂 Polecam też pyszne grillowane szaszłyki ze schabu , oraz inne sprawdzone przepisy z grilla , w tym Grillowane faszerowane piersi kurczaka z serem kozim. Jak przygotować najlepszy grillowany schab? Składniki: 1/2 kg schabu wieprzowego marynata: 1/4 szklanki oleju 1/2 łyżka musztardy 1/2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpeciki cebulowe 263

Żarłoczek jest w siódmym niebie jak widzi makaron z mięsem i sosem. I nawet już nie narzeka gdy ten makaron jest pełnoziarnisty co jeszcze do niedawna

Smaczna Pyza