lokal serwuje alkohole piwa, wina i wysokoprocentowe trunki w dobrych cenach. Oprócz regularnych dań z menu, obsługa lokalu proponuje także inne, niewprowadzone jeszcze do karty, potrawy. Spróbowałem odrobiny kurczaka faszerowanego cielęciną we włoskim sosie z kopytkami - soczyste i delikatne mięso - pomimo sosu na bazie śmietanki danie przyjemne. Rozczarowany trochę byłem polędwicą wołową - zbyt gumiaste mięso jak na polędwicę(...)Zdecydowanie najlepszym daniem okazał się kapłon (wykastrowany kogut) faszerowany truflami na szpinaku z ziemniaczkami. Samo mięso było aromatyczne, zamknięte w delikatnej skórce, soczyste, pełne smaku dzięki truflom i szpinakowi. Ziemniaki były średnie i chłodnawe ale byłem w stanie to zaakceptować przez ogólny smak potrawy. I co? I jest dobrze Niestety przez zupę i drugie danie oraz łyk piwa i herbaty
Right Behind The Kitchenniedzielny obiad, pod warunkiem, że nie grillujemy w plenerze i mamy siłę spędzić chwilę w kuchni - jak zrobił to mój M. Składniki na 6 roladek: 1 średnia pierś z kurczaka (0,5 kg) 6 plastrów masła 2 łyżki siekanego kopru 10 dag sera tartego sól, pieprz olej do smażenia jajko i bułka tarta do panierki Przygotowanie: Pierś dzielimy(...)koprem i odrobiną tartego sera żółtego. Zwijamy ścisło w roladki. Obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony na rumiano. My spożyliśmy te pyszności z ziemniakami i fasolką z pary oraz pomidorowo ogórkową mizerią z jogurtem greckim.Cudownie prostolinijny zestaw obiadowy. Polecam
Kuchnia po mojemuniestety nie każdemu taki wypoczynek jest dany. U mnie dzisiaj namiastka grillowania. Zamiast tradycyjnego grilla , patelnia grillowa :) Ale też było smacznie. Ps. uciekam do pracy. SKŁADNIKI: 3 piersi z kurczaka sos sojowy ocet balsamiczny pieprz A jak to zrobić: Piersi umyć i oczyścić z błonek. Jeśli są duże to pokroić na mniejsze kawałki. Z sosu sojowego, octu i pieprzu przygotować(...)godziny, najlepiej na całą noc. Tak zamarynowane mięso układamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej i opiekamy je po 3-4 minutyi z każdej strony. Mięso podałam z grillowanymi ziemniakami i fasolką szparagową zasmażaną z bułką tartą
Kuchnia w opałachchutney. Składniki : wybrane warzywa, u mnie: batat 3 ziemniaki małe fenkuły bordowa marchewka oliwa sól czarny pieprz Ziemniaki i batat obrać. Fenkuły i marchew dokładnie umyć. Batat,ziemniaki i marchew pokroić na podłużne kawałki (frytki). Warzywa ułożyć na blasze ewentualnie wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą. Piec ok. 40 minut w temp. 180-200 stopni. Kwadrans przed końcem pieczenia odwrócić(...)oraz polać oliwą. Wymieszać na blasze. Podawać jako samodzielne danie lub z wybranym sosem, surówką albo chutneyem, np. z zielonych pomidorów lub śliwkowo-dyniowym . ------- Podobne: Zapiekanka warzywna "nawinie" Pieczony kurczak po portugalsku Pieczona dynia z sosem śliwkowym
Weekendy w domu i ogrodzieblogi dziewczyn i sprawdźcie, jak one ją zrobiły. Şakşuka może zostać wzbogacona o dodatek cukinii i papryki i ja dziś sięgnęłam po taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak je nie chciałam pocić się od paprykowego żaru. Şakşuka przypomina mi tzw. lecho , które moja(...)Şakşuki jest jednak to, że Turcy jadają ja na zimno. Jednak Wy możecie potraktować ją jako tradycyjne danie obiadowe. Lecho mojej Mamy świetnie smakuje z ryżem i kawałkiem kurczaka i myślę, że również tak można by podać Saksukę. Czy na zimno, czy na ciepło, warto sięgnąć teraz po to danie, szczególnie, że cukinii i bakłażanów na rynku jest dostatek. Şakşuka
Chilli Czosnek i Oliwapiątkowy wieczór oglądaliśmy Food Network albo Kuchnięplus, gdzie pokazywała swój patent na chrupiące skrzydełka. Tajemnica chrupkiej skórki tkwi w bejcy do smarowania kurczaka: rozpuszczonym w rondelku maśle z olejem. Kurczaka podaliśmy z pieczonymi warzywami – i tu trzeba wspomnieć o naszym wspaniałym odkryciu – pieczonej rzodkiewce . Okazuje się, że rzodkiewki poddane obróbce cieplnej tylko zyskują na smaku. Zawarty w nich cukier kondensuje(...)przed pieczeniem podsmażyliśmy chwilę rzodkiewki na gołej patelni, podlewając na koniec karmelem wietnamskim, który jest jedną z naszych ulubionych przypraw. Składniki: 12 skrzydełek (1,5 kg) 8 średniej wielkości ziemniaków 1 kalarepka Pęczek rzodkiewek 2 kolby kukurydzy Sól Pieprz Marynata Jedna czwarta szklanki oleju 3 łyżki masła Pół garści drobno posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego Łyżeczka curry Łyżeczka kurkumy
Niedzielny kucharzCzas : 40 minut Koszt dla dwóch osób: 7-8 zł Poziom trudności: Łatwy Ryż nie jest ulubionym składnikiem w naszej kuchni. Nie używamy go zbyt często (bo ja kocham ziemniaki, a Agnieszka makaron, więc o ryż nikt nie walczy ;-). Poza tym wolimy od niego różnego rodzaju kasze. W tym daniu jednak naprawdę daje radę. Na jego przygotowanie potrzeba jedynie(...)Timesa. My całe danie zrobiliśmy już w niedzielę:) bo idealnie wpisuje się ono w nasz sposób gotowania, czyli wykorzystywania podobnych składników i pieczenia wszystkiego za jednym zamachem. Filety z kurczaka upiekliśmy razem z kurczakiem i warzywami. Ryż zrobił się sam:) Wykorzystaliśmy też tę samą suruwkę co w niedziele. Danie można też według poniższego przepisu zrobić od podstaw. Wychodzi równie smaczne
Niedzielny kucharzWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki podstawowe: duża podwójna pierś kurczaka. Składniki marynaty: 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, łyżeczka czosnku granulowanego, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu. Przygotowanie: Mięso oczyszczam, każdą pierś przekrawam(...)przygotowuję marynatę, mieszam z mięsem i odkładam do lodówki. Podsmażam przez kilka minut na rozgrzanej patelni na średnim ogniu - często mieszam. Podaję z ulubioną surówką i frytkami lub pieczonymi ziemniakami
JejKuchniakurkuma, kolendra oraz 2 listki laurowe oraz torebkę przyprawy naturalnej do kurczaka, mieszamy. Dodajemy pokrojonego kurczaka, mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki, aby przeszedł smakiem :) Gdy kurczak spokojnie dojrzewa - czas na pomidory! Podczas przygotowywania dań zwykle obieram je ze skórki. W tym celu pomidory nacinamy na dole i zalewamy wrzącą wodą. Po odczekaniu kilku minut, wodę wylewamy(...)kostkę, zalewamy jogurtem naturalnym (ok. 150 mg) i dodajemy obrany oraz starty korzeń imbiru. Odstawiamy. Czas na paprykę! Dla chętnych - również proponuję ją obrać (ja stosuję zwykłą obieraczkę do ziemniaków - DA SIĘ). Po usunięciu pestek i tzw. "środka" papryki kroimy wzdłuż na paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Myślę, że czas na gotowanie :) Do nagrzanej patelni (garnka
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!gotowania wypełniał cały dom. Do duszenia udek dodaję nać selera, co jeszcze bardziej wzbogaca ich smak i aromat. Składniki: 2 udka z kurczaka 1 łyżka Przyprawy do złocistego kurczaka Knorr 2 cebule 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 gałązki selera Łyżkę oleju wymieszać z przyprawą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natrzeć udka i odstawić na godzinę(...)grube plasterki. Obsmażyć na złoto, dodać seler, zalać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem około godziny. Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę i odparować sos. Podawać z ziemniakami i surówką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 2 x cukinia, czerwona i żółta papryka, 500g piersi z kurczaka, kilka średnich cebul, 400g pieczarek, gotowa przyprawa do szaszłyków, patyczki do szaszłyków, oliwa z oliwek lub olej. Przygotowanie: Składniki pokroić i wymieszać z przyprawą oraz odrobiną oliwy lub oleju ( jeżeli cebula pokrojona jest w krążki doprawić ją osobno aby się nie rozwalała podczas mieszania z innymi składnikami). Nadziewamy(...)patyczki do szaszłyków. Ja piekę pod folią w 200stopniach. Gdy warzywa zmiękną, ściągam folię i jeszcze chwilkę piekę. Robiąc szaszłyki na obiad lubię upiec do nich ziemniaki. Ziemniaki posypuję lekko wegetą i zawijam pojedynczo w folię aluminiową. Piekę ok.1h - sprawdzam wykałaczką czy są miękkie. Masełko mieszam z koperkiem i wyciśniętym czosnkiem, formuję kuleczki i wkładam do lodówki. Gdy ziemniaki
W kuchni u Monikirazem przygotowałam potrawkę z kurczaka. Danie proste, szybkie i tanie, m oże nie wygląda zbyt apetycznie ale smakuje przednio . składniki na 4 porcje 3 ugotowane udka z kurczaka włoszczyzna z rosołu ( marchewka , pietruszka, seler ) 1 szklanka rosołu 1 i 1/5 łyżki mąki 1 i 1/5 łyżki masła słodka czerwona papryka w proszku sól i pieprz przepis Ugotowane mięso wyjmujemy(...)mąki robimy białą zasmażkę i rozprowadzamy ją zimnym rosołem, doprawiamy sola, pieprzem i szczyptą papryki i zagotowujemy.Wkładamy mięso i warzywa i wszystko razem podgrzewamy. Potrawkę podajemy z ziemniakami i surówką
Smakowite Daniaznosiłam wątróbki , teraz to się zmieniło , zaczęłam ją doceniać . Uwielbiam wątróbkę lekko krwistą, taka jest najlepsza z ziemniaczkami lub ryżem. Wątróbka z jabłkiem i cebulką SKŁADNIKI: wątróbka z kurczaka - 550 g jabłka - 1 szt cebula - 2 szt sól i pieprz mąka do oprószenia tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać , pokroić w piórka, podsmażyć na tłuszczu. Jabłko umyć, osączyć, pokroić(...)mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron. Do podsmażonej wątróbki dodać cebulę i jabłka, chwilę razem podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusisosem winegret. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę pietruszka zioła prowansalskie oliwa do smaku: pieprz, sól WYKONANIE: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Umieścić w misce, polać oliwą, mocno posypać ziołami prowansalskimi, dodać nieco soli i pieprzu. Całość wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum(...)czasu. Jak już mięso nie będzie surowe, dodać pomidory z puszki, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić krótko na małym ogniu. Gotową potrawę można spożywać z kaszą, ryżem lub ziemniakami, wedle uznania (mi osobiście smakowało z kaszą
Passions hobbies lifenabijamy na wykałaczki (najlepiej po dwa/trzy składniki np. kabanos, ser, ogórek) i wbijamy w bułkę. Gotowe! Takie proste, a zachwyt dzieci na widok takiego koreczkowego jeża murowany :)) *** Nuggetsy z kurczaka a’la McDonald – czyli uwielbiane przez dzieci mięsne kotleciki w chrupiącej panierce PRZEPIS TUTAJ *** Muffinki-pizzerinki – przepyszne przekąski, nie tylko dla dzieci. Pulchne i mięciutki ciasto(...)PRZEPIS TUTAJ *** Mini burgery – urocze koreczki na jeden kęs, które doskonale sprawdzą się zarówno na przyjęciu dla dzieci jak i dla dorosłych PRZEPIS TUTAJ *** Domowe chipstiki czyli zakręcone ziemniaki – PRZEPIS TUTAJ *** Czekoladowe naleśniki – słodki, smaczny i pięknie wyglądający deser PRZEPIS TUTAJ Jeżeli chodzi o słodkości, to uważam, że na dziecięcych przyjęciach dobrze sprawdzają się wypieki typu babeczki
Blog z Apetytem