kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:78/456)

Pieczone pałki z kurczaka 249

Składniki: ok 1 kg pałek z kurczaka marynata: 3 łyżki oleju 1 łyżka ostrej musztardy 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki soku z cytryny

czarrna od kuchni
Udka kurczaka pieczone z warzywami 185

Udka (obojętnie czy same pałki jak tutaj, czy inne części też), często przygotowuję w taki sposób, żeby jednocześnie z mięsem mieć

Kolorowy Przepisownik
Dynia hokkaido z mięsem 252

Składniki: 1 dynia hokkaido 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka 1/2 cebuli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka curry kawałek imbiru sól z trawą cytrynową (młynek

czarrna od kuchni
Pałki śmietanowo-cytrynowe 250

Składniki: 1 kg pałek z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżki posiekanego koperku marynata: 1 łyżeczka

czarrna od kuchni
Glazurowany kurczak pieczony 111

miodu, sos sojowy, olej i musztarda, natrzeć marynatę dokładnie kurczaka z zewnątrz i wewnątrz, następnie wstawić kurczaka na całą noc do lodówki, następnego dnia posmarować kurczaka połową glazury( woda, papryka, miód) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni, po godz. pieczenia, gdy skórka z wierzchu będzie przyrumieniona na złoty kolor, kurczaka odwrócić i posmarować z drugiej strony resztą

Kuchnia Beaty
Pieczone nuggetsy na patyku 221

jogurt, jajko, paprykę, sos sojowy, sól i pieprz. Filety nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Każdy z kawałków moczymy w marynacie a następnie obtaczamy w płatkach. 3. Kurczaka układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Podajemy z ulubionym sosem

Szefowa kuchni
Podudzia kurczaka z porami i suszonymi pomidorami 187

dokładamy pomidory oraz suszoną bazylię. Po chwili podlewamy piwem/bulionem i podgotowujemy jeszcze 2-3 minuty. Mieszankę piwno-warzywną przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy podudzia kurczaka. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni (góra-dół) na około 45 minut. Po około 30 minutach przykrywkę zdejmujemy. W razie konieczności mięso dopiekamy kilka minut dłużej (ja dość

Smaki Na Talerzu
Kurczak piri piri Jamiego Olivera 297

Składniki: ok. 1 kg mięsa z kurczaka, u mnie udka i filet 1 brokuł sól, pieprz sos piri piri: 1 czerwona cebula 4 ząbki czosnku 1

czarrna od kuchni
Pałki na groszku Nigelli 285

Składniki: 1 kg pałek z kurczaka 1 opakowanie mrożonego groszku 1/2 pora 2 łyżki miodu słodka papryka sól marynata: 4-5 łyżek sosu Worcester 3 łyżki

czarrna od kuchni
Pałki kurze po Ciechocińsku 166

wszystkich stron kurczaka masą z majonezu i keczupu. Lekko podważyć skórę i posmarować również pod skórą. Nie musicie całkowicie, tylko tam gdzie się da. Wstawić kurczaka do lodówki na godzinę. Nagrzać piekarnik do 200 C piec mięso przez 40-50 minut. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem i odwracać co jakiś czas. Mięsko musi być upieczone i chrupiące. Podawać z podpieczonymi

Kuchnia Pokoleń
Pałki pieczone w kremowym sosie 263

Składniki: 1 kg pałek z kurczaka 1 cebula 5 dkg boczku 30 dkg pieczarek 150 g ricotty pieprz ocet winny przyprawa do kurczaka suszony czosnek niedźwiedzi

czarrna od kuchni
Kurczak pieczony z porem w pomidorach 303

żaroodpornego. Pora pokroić w plasterki i równomiernie umieścić na kurczaku. Pomidory z sosem wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i doprawić solą z pieprzem. Całość przelać na kurczaka i przykryć. Piec w rozgrzanym piekarniku do miękkości - w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia mięso można odkryć, aby skórka nabrała rumianego koloru

Di gotuje
Kalafior i pierś z kurczaka w chrupiącej panierce 319

Pyszne jedzonko w chrupiącej panierce, upieczone w piekarniku.     Składniki: -kalafior -filet z piersi kurczaka -3-4 jajka -płatki kukurydziane -bułka tarta -sól i przyprawy od prawej do lewej :), czyli to, co kto lubi (masala, harissa

Maminek kulinarny
Tarta z ciasta francuskiego na zielono 218

Ciasto rozkładamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta. Wylewamy przygotowany wcześniej sos na ciasto, a następnie układamy pokrojoną w plasterki cukinię i kurczaka. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 15min. Po tym czasie wyjmujemy ją, umieszczamy na niej pozostałe składniki – groszek, szpinak i ser. Wkładamy do piekarnika na kolejne

Podwójnaporcja
Udka ketchupowo-majonezowe 586

Składniki: 1 kg udek z kurczaka marynata: 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 1/2 papryczki chili 3 ząbki czosnku Vegeta do mięs słodka wędzona papryka pieprz

czarrna od kuchni
Szaszłyki z piekarnika 200

Gdy nie mamy ogródka lub jest brzydka pogoda a mamy ochotę na obiad z grillowanym mięsem, polecam domowe szaszłyki z piekarnika. Podałam je z ryżem (z

Ana Mari's world
Podudzia pieczone z fasolką w sosie pomidorowym 137

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przyprawy mieszamy. Podudzia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy przyprawami. Do naczynia żaroodpornego przelewamy fasolkę, na niej układamy pałki kurczaka, posypujemy posiekaną cebulą, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury180°C. Pieczemy 35 min, po czym posypujemy serem i zapiekamy 10-15 min. Podajemy z pieczywem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Kurczak tandoori 231

Kurczak tandoori wywodzi się z kuchni indyjskiej. Mięso marynuje się w gęstym jogurcie z przyprawami, a następnie piecze. Składniki: 1 kg kawałków kurczaka, u mnie udka

czarrna od kuchni
Kurczak w pomarańczach. 198

Gdy tradycyjny kurczak się nam znudził, to  można go upiec np. w pomarańczach. Potrzebujemy kurczaka 1,5 kg, pomarańcze 4szt., olej 1/3 szklanki,czosnek 3

chleba naszego
Kapsalon 462

oleju. Frytki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy frytki i pieczemy do momentu aż będą rumiane. Układamy na dnie foremek, na to układamy podsmażonego kurczaka, posypujemy serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu aż się ser roztopi. Wyjmujemy z piekarnika, polewamy ketchupem, układamy warstwę kapusty pekińskiej, układamy kawałki pomidorów i ogórka. Polewamy sosem czosnkowym, układamy krążki

Bajeczna Kuchnia
Zapiekanka z kurczakiem w cieście francuskim 246

Składniki 50 dkg fileta z piersi kurczaka 50 dkg pieczarek 30 dkg żółtego sera 1 puszka zielonego groszku 1 duża ecebula 2 opakowania ciasta francuskiego przyprawy

czarrna od kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i marchewką 1309

Prosta zapiekanka , proste smaki, czyli to, co większość z nas lubi najbardziej :) smaczna, aromatyczna i sycąca propozycja na obiad czy kolację. Zapakuj w lunchbox do pracy

Kolorowy Przepisownik
Udka na ostro 242

Składniki: 1 kg udek z kurczaka ajwar sól zioła prowansalskie słodka papryka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią olej Przygotowanie: Każde udko natrzeć łyżeczką ostrej pasty

czarrna od kuchni
Kurczak w galaretce owocowej 154

mojej mamy. Składniki: kurczak (albo w całości albo udka), przyprawy np. sól, pieprz tymianek, papryka słodka lub ostra), brzoskwinie z puszki, galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa Przygotowanie: Kurczaka przyprawić, pozostawić na noc w piekarniku, a następnie upiec w piekarniku. Ja udka piekłam w 180st, około godziny. Brzoskwinie z puszki osączamy. Robimy galaretkę wg przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia

Państwo Wojtczuk gotują
Skrzydełka w sosie barbecue 268

Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 1/2 szklanki sosu barbecue Fanex 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Przygotowanie

czarrna od kuchni
Pieczone pałki kurczaka z owocami w salsie miodowo-musztardowej (Fusi di pollo al forno con salsa al miele, senape e frutta) 202

wierzchu układamy kilka gałązek świeżego rozmarynu. Całość spryskujemy oliwą,  doprawiamy solą  i pieprzem.  Pałki kurczaka zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na koniec szykujemy owoce. Jabłko, brzoskwinie i śliwki kroimy w cienkie plasterki. Po 30 minutach, do mięsa dodajemy przygotowane

La grande e la piccola cuoca
Skrzydełka w marynacie miodowo-ziołowej 239

Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka marynata: 1,5 łyżki miodu płynnego garść świeżych ziół – bazylii, oregano, kilka listków szałwii, gałązka estragonu liść laurowy, 2

czarrna od kuchni
Skrzydełka garam masala 248

Proste i smaczne :) obiad robi się w zasadzie sam :) Składniki 1 kg skrzydełek marynata: 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki sosu piri-piri 1 łyżka przyprawy

czarrna od kuchni
Skrzydełka w musztardzie 232

  Składniki 0,5 kg skrzydełek z kurczaka 1 kopiata łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy 1 łyżeczka miodu przyprawa do kurczaka 3 ząbki czosnku sól

czarrna od kuchni
Słodko-ostre skrzydełka 221

  Uczta do podniebienia :) Składniki 0,5 kg skrzydełek 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka musztardy 1 papryczka peperoni 2 łyżki oleju sól

czarrna od kuchni
Pałki na chińską nutę 246

Pałki na chińską nutę Delikatne i aromatyczne :) Składniki ok 1 kg pałek z kurczaka 20 dkg pieczarek   marynata: 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki sosu

czarrna od kuchni
Pałki z kurczaka w ziołach 245

Pałki z kurczaka w ziołach Aromatyczne, pieczone mięsko :)   Składniki 1 kg pałek z kurczaka świeże zioła, po kilka gałązek: tymianek, szczypiorek, pietruszka lubczyk, oregano 1

czarrna od kuchni
grillowany kurczak z sosem pesto zawinięty w tortilli 160

oraz pieprzem.  Składniki mieszamy i dodajemy kurczaka Na każdym placku, równo rozsmarowujemy niewielką ilość sosu pesto a następnie  układamy na nim wymieszaną sałatkę z kurczakiem  ( placki można uprzednio podgrzać w piekarniku, lecz nie jest to konieczne). Teraz  tortille zawijamy formując z nich koperty. Tak przygotowane placki z nadzieniem smarujemy pozostałą łyżką oliwy, układamy  na blasze

Miód i pieprz
Pieczony kurczak w żurawinie 120

Woda Wykonanie: Żurawinę zalewamy gorącą wodą ( aby przykryć żurawinę ). Ćwiartki kurczaka dzielimy na kawałki i przyprawiamy czerwonym delikatem i solą. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pomiędzy kurczaka układamy nasiąkniętą żurawinę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 o C przez około 1 godz. i 20 minut ( całość ). W trakcie pieczenia po zarumienieniu z jednej strony odwracamy. Rumienimy z drugiej strony. Ponownie

Smaki Ewy
Pieczone ćwiartki z kurczaka na ostro w otoczeniu ziemniaczków z kolendrowym twarogiem 216

końca ), układamy na foli aluminiowej. Skrapiamy oliwą, lekko solimy i nacięcia posypujemy granulowanym czosnkiem. Zawijamy w folię ( każdego oddzielnie ). Kurczaka wraz z ziemniakami  pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C do miękkości. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami z nałożonym na nie twarogiem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Tortilla z grillowanym kurczakiem i sosem pesto 172

pieprzem. Składniki mieszamy i dodajemy kurczaka Gotowa tortilla Na każdym placku równo rozsmarowujemy niewielką ilość sosu pesto a następnie należy umieścić na nim sałatkę z kurczakiem  ( placki można uprzednio podgrzać w piekarniku, lecz nie jest to konieczne) i zawinąć tortille formując koperty. Tak przygotowane danie smarujemy pozostałą oliwą, układamy je na blasze i wstawiamy na 3 do 5 minut

Miód i pieprz
Potrawka z kurczakiem, oliwkami i porem + film 199

pieprzem, mieszamy i chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. Patelnię zdejmujemy z ognia do sosu wsypujemy starty żółty ser i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos nakładamy na kurczaka. Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i zapiekamy około 15 minut. Gotowe danie podajemy z ryżem lub ziemniakami

Smakowite Dania
Bataty i udka kurczaka z piekarnika 374

Szybkie danie z piekarnika. Pokroić, wymieszać i wstawić do upiec. Potem pozostaje już tylko czekać. Pieknie pachnie. 1 – 2 bataty 5 – 6 udek* 2

Polska Zupa
Biała pizza 253

Kolejna pizza. Tym razem z sosem nieco mniej tradycyjnym, ale tez powszechnie znanym. Dodatki do tego sosu też nie są niczym odkrywczym. Z całą pewnością pizza

Polska Zupa
Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywny red curry 230

Dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na pysznego kurczaka w niecodziennej dla nas panierce, z dodatkiem sosu warzywnego z curry. Kurczak dla odmiany został upieczony w piekarniku, a chrupkość panierki zawdzięczamy pokruszonym płatkom kukurydzianym. Całość obiadku komponowała się pysznie. Do przygotowania sosu użyłam p asty red curry, któr ą otrzymałyśmy w paczuszce od sklepu kuchnia świata . Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie 2040

marynatę w kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę.Na dnie naczynia żaroodpornego układamy selera naciowego, a na nim zamarynowane podudzia z kurczaka. Nadmiarem marynaty smarujemy kurczaka. Tak przygotowanego danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 45 min. Pierwsze 30 min. pod przykryciem, następnie 10-15 min. bez przykrycia. Smacznego

kulinarnyJa
Kurczak faszerowany 439

Rozkładamy skórkę z kurczaka, na niej układamy warstwę filetów z udek.   Na farszu układamy warstwę udek.   Przykrywamy skórką.   Formujemy i obwiązujemy sznurkiem.Posypujemy słodka papryką.  Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju,posypujemy słodka papryką, przekładamy przygotowanego kurczakai skrapiamy olejem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Ci pieczemy

Maminek kulinarny
Jegomość Kurczak! 268

lodówki na 2 godziny.Po tym czasie do wnętrza kurczaka wkładamy gałązki ziół i nakładamy "jegomościa" na otwartą butelkę z piwem. Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Pieczemy około godziny, aż kurczak będzie miękki, a skórka rumiana

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak z porami zapiekany w cieście 1220

pieprz. Przekładamy kurczaka z porem do żaroodpornego naczynia. W misce mieszamy za pomocą trzepaczki mąkę i mleko, wbijamy jajka i ubijamy trzepaczką, Ciastem zalewamy kurczaka z porem, posypujemy natką pietruszki. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy ok. 35 minut, ąz ciasto się napuszy a powierzchnia zapiekanki zrumieni. Kurczak z porami zapiekany w cieście podajemy na gorąco

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Udka kurczaka zapiekane w szynce parmeńskiej z kurkami 390

około 5-7 minut. Dodajemy wodę i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez minutę. Powstałą masę śmietanowo-kurkową wylewamy na przygotowane ruloniki z kurczaka i szynki parmeńskiej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut co jakiś czas obracając by ruloniki zarumieniły się z każdej strony. Ja udka podałam z ziemniaczkami z wody i bobem

Mango Papaja
Szaszłyczki z kurczakiem i ananasem 254

Dzisiaj bardzo prosty i naprawdę szybki sposób na kurczaka nieco inaczej niż tradycyjnie. Nasza propozycja to szaszłyczki z kurczaka i ananasa najpierw delikatnie podsmażane, a potem zapiekane w piekarniku z polewą śmietanową. Delikatne w smaku i rozpływające się w ustach. Idealne na obiad lub przekąski. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Kilka plastrów ananasa 100ml Śmietany 12% Przyprawa złocista do kurczaka(...)całym kurczakiem. Następnie rozgrzewamy na patelni nieco oleju i obsmażamy szaszłyczki. Śmietanę mieszamy z ulubionymi przyprawami. My robiłyśmy wersję dość łagodną w smaku, ale jeśli ktoś preferuje można doprawić na ostro. Obsmażone szaszłyczki odsączamy  na ręczniku papierowym, a następnie układamy na blaszce do pieczenia i polewamy przygotowaną śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na jakieś

Kolizje Smaków
Cytrynowy kurczak z pieczonymi ziemniakami 217

papryką, curry i solą. Możemy użyć dowolne przyprawy. Ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni do momentu kiedy ziemniaki nam się lekko zrumienią. W trakcie pieczenia ja mieszam ziemniaki żeby się zrumieniły z obu stron. Teraz zabieramy się za kurczaka. Kurczaka pozbawiamy kości a następnie wrzucamy do miski i dodajemy(...)cytryny, skórkę z cytryny, sól i pieprz i wszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok. pół godziny. Jak widzimy że ziemniaki w piekarniku nam się rumienią to rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią kurczaka skórą do dołu. Co jakiś czas ruszamy patelnią aby kurczak się nie przypalił. Jak kurczak będzie rumiany to przewracamy go na drugą stronę. Jak mamy wszystko

Kuchenne Wariacje
KURCZAK W MARYNACIE JACK DANIEL'S 169

szalotkę. Zostawiamy na blacie,  na około 2 godziny, aby ocieplił się i w momencie wkładania do piekarnika był w temperaturze pokojowej. Pieczemy długo, w niskiej temperaturze. Podajemy z sosem przygotowanym na bazie soków pozostałych z pieczenia. SKŁADNIKI 1 duży kurczak ok. 2 kg. 1 szalotka 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku MARYNATA JACK(...)Spinamy otwór wykałaczką, nogi związujemy nicią.  Umieszczamy w żaroodpornej brytfance piersiami do góry, polewamy marynatą, która znajduje się na dnie naczynia. Piekarnik rozgrzewamy do 130℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Pieczemy kurczaka przez około 2 godziny i 30 minut lub do momentu, gdy temperatura w najgrubszym miejscu piersi osiągnie 75℃. (wbity termometr nie może dotykać

cool and minty
Pieczone nuggetsy z kurczaka 162

jajko, dodajemy sól, pieprz oraz obie papryki. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy (ja używam ręcznej trzepaczki, całość można też zmiksować). Do naszej mieszanki wkładamy kurczaka, mieszamy łyżką i odstawiamy całość na czas nagrzania piekarnika do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do drugiej miski wsypujemy pokruszone płatki kukurydziane (płatki można dokładnie rozdrobnić w blenderze(...)mnie dziś ta wersja, ja moje płatki kruszę w dłoniach). Wyciągamy miskę z kurczakiem zanurzonym w masie. Wyjmujemy kawałki mięsa z ciastem i obtaczamy je w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy kawałek smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 20-25 minut (czas zależy od wielkości i grubości naszych nuggetsów oraz piekarnika

Słodkie okruszki