kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:73/456)

Lasagna z cukinii i pieczonego kurczaka 196

patelni i odłóż. Krok ten możesz pominąć i użyć surowej cukini. Krok 3 Wymieszaj ser ricotta z białkiem. Krok 4 Drobno posiekaj kurczaka lub zmiksuj w blenderze. Wymieszaj z sosem pomidorowym. Krok 5 Nastaw piekarnik na 215 stopni. Wysmaruj żaroodporne naczynie lub zamykamy skok olejem (jeśli używasz słoików zdejm z wieczek gumowe uszczelki) . Na dnie ułóż warstwę cukinii. Wyłóż(...)nią warstwę sera ricotta, a następnie sos pomidorowy z kurczakiem. Przykryj plastrami cukinii. Ułóż następną warstwę według tej samej kolejności: ser, sos, cukinia. Posyp wierzch tartą mozarellą. Przykryj naczynie – słoiki owiń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Na 5 minut przed końcem ściągnij przykrycie i podpiekaj wierzch pod samym grillem, aż ładnie zbrązowieje. Gotowe. Możesz jeść

Niedzielny kucharz
Kurczak pieczony na butelce 360

1 średni kurczakprzyprawa do kurczaka3-4 ząbki czosnku1 butelka piwa 0,33 l Kurczak pieczony na butelce, to jeden z najprostszych i najlepszych sposobów na

Świat Domowej Kuchni
KURCZAK PO WŁOSKU FASZEROWANY BROKUŁEM I SEREM 192

pieprzem.  Do środka kurczaka włożyć ser, brokuł i pokrojone na mniejsze części pomidory na przemian. Zaszyć nitką, aby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Kurczaka skroplić oliwą z oliwek. Włożyć do naczynia żaroodpornego oraz do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1 godzinę. Po tym czasie kurczaka przekręcamy i ponownie pieczemy jeszcze 15- 20  min., aż skórka zarumieni

Kuchnia Paulettes
Pasztet z kurczaka i pieczarek 223

selera) 2 jajka 30 g bułki  łyzka posiekanej natki pietruszki łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego sól, pieprz granulowany czosnek (lub świeży ) + ew. rosół do rozrzedzenia masy i namoczenia bułki przygotowanie Kurczaka po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić i odłożyć. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości rosołu, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. pieczarki umyć, osuszyć, posiekać najlepiej w malakserze. Cebulę(...)dodając trochę rosołu. Foremkę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki, lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu, przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć,  temperaturę podnieść do 180 st C i piec już  bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien

Stare Gary
Udka z kurczaka po tajsku 184

Ponownie pomieszamy w garach kuchni tajskiej. Aby wzbogacić ryż jaśminowy po tajsku przygotujemy udka z kurczaka po tajsku. Całe bogactwo smaku zawarte jest w marynacie. Składniki: - ok. 2 kg udek bez skóry (8 szt.) Marynata: - 5 łyżek oleju sezamowego - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry(...)minut w wyłączonym piekarniku. Upieczone udka podajemy z ryżem jaśminowym po tajsku , albo – z czym kto lubi. Danie nie wymaga specjalnych umiejętności. Marynata i piekarnik zrobią… prawie wszystko. Udka z kurczaka po tajsku to potrawa dla tych co lubią wyraźne i ostre smaki. Mięso jest kruche, delikatne i soczyste. Podane z ryżem i ulubioną surówką, np. z pora, będzie

mojewypiekiinietylko
Pieczone ćwiartki z kurczaka. 401

skórka, oprószona przyprawami i ziołami... Lubię je również dlatego, że tak łatwo je przyrządzić. Wystarczy natrzeć je przyprawami, włożyć do piekarnika i na tym nasza praca się kończy, a efekt jest niesamowity. Polecam!!! Składniki na pieczone ćwiartki z kurczaka 6 ćwiartek z kurczaka około 6 płaskich łyżeczek przyprawy do kurczaka np. kurczak złocisty 1 spora łyżeczka ziół do drobiu (może(...)prowansalskie)       Ćwiartki myjemy, osuszamy, odcinamy nadmiar skóry (i ewentualnie kuperki) i nacieramy przyprawą do kurczaka. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy ziołami. Odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie wkładamy odkryte naczynie żaroodporne do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około

Rozpustne gotowanie
MAKARONOWA ZAPIEKANKA Z PIECZONEGO KALAFIORA W SOSIE SEROWYM 179

zmniejszcie temperaturę piekarnika do około 180-190 st. Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej, żeby nie był rozgotowany- pobędzie później jeszcze trochę w piekarniku. Jeśli wybraliście wariant z mięsem pokrójcie pierś z kurczaka i czosnek. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane, wrzućcie do niego pokrojoną pierś razem z czosnkiem, posypcie solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę przesmażcie i odstawcie(...)Upieczony kalafior, makaron, pierś z kurczaka i natkę pietruszki wymieszajcie razem z sosem. Przełóżcie do wysmarowanej masłem formy do zapiekania, posypcie dowolną ilością cheddara i wstawcie do piekarnika.  Zapiekajcie wedle uznania, najlepiej do zbrązowienia sera :) Podawajcie gorącą

OliveandThyme
Imprezowe skrzydełka z dipem 234

Składniki: 30 skrzydełek z kurczaka; 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; 1/2 łyżeczki sproszkowanej, suszonej cebuli ; 1/2 łyżeczki soli. Sos do smarowania skrzydełek w trakcie pieczenia: 1/2 szklanki masła; 1/2 szklanki ostrego sosu np. Tabasco, Sriracha czy pikantnego ketchupu. Dip do skrzydełek: 1 szklanka majonezu; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany(...)część skrzydełek była pokryta mąką z przyprawami. Przykryć folią alumniową/spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę 30 minut. Przygotować sos do smarowania skrzydełek podczas pieczenia w piekarniku. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać ostry sos i wymieszać. Przygotować dip do skrzydełek. Do miseczki wlać majonez i śmietanę. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut

Gospodyni Miejska
Kurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie 199

papryką. Do worka wrzucić kawałki kurczaka i potrząsnąć tak, by obtoczyć dokładnie go w mące z przyprawami. W żaroodpornym naczyniu rozpuścić 2 łyżki masła, ułożyć kurczaka skórą do dołu, zapiekać kilka minut w piekarniku, by skóra się zarumieniła. W międzyczasie w małym rondelku rozpuścić resztę masła, dodać sok z cytryny i pomarańczy oraz miód. Kurczaka po zrumienieniu skóry przewrócić

Pociąg Do Kuchni
Udka w glazurze miodowo-musztardowej z ananasem i czosnkiem 301

ananasa. Udka dokładnie nacieramy glazurą z każdej strony. W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy czosnek (rozgnieciony, w łupinach) i pokrojone plastry ananasa, na to układamy udka kurczaka i wlewamy pozostałą glazurę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Następnie pieczemy jeszcze 5 minut w temperaturze 200 stopni by uzyskać chrupiącą skórkę. Podajemy z ziemniaczkami, surówką

Mango Papaja
Polędwiczki zapiekane z bakłażanem i cukinią 1033

potrawa jest na prawdę sycąca ;) Danie to można podawać samodzielnie lub np. zaserwować je na ugotowanym ryżu, a całość polać sosem, który powstaje podczas duszenia się potrawy w piekarniku. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right(...)1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polędwiczki zapiekane z bakłażanem i cukinią – Składniki: Składniki na kurczaka i marynatę do kurczaka: ok. 600g polędwiczek z kurczaka 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego szczypta chilli

Kulinarne Przeboje
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 119

wszelkiego rodzaju – makaronowe, ryżowe, z mięsem/rybą czy wegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie. Zapraszam(...)nich odcedzony makaron. Wszystko mieszamy z jogurtem i serem typu Lazur pokrojonym w kostkę. Wrzucamy mieszankę warzywno-makaronową do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kurczaka i przykrywamy go plastrami mozzarelli. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na jakieś 30-35 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Start with the beets cause they need

Martyna Cooks
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 127

wszelkiego rodzaju – makaronowe, ryżowe, z mięsem/rybą czy wegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie. Zapraszam(...)nich odcedzony makaron. Wszystko mieszamy z jogurtem i serem typu Lazur pokrojonym w kostkę. Wrzucamy mieszankę warzywno-makaronową do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kurczaka i przykrywamy go plastrami mozzarelli. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na jakieś 30-35 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Start with the beets cause they need

Martyna Cooks
Kurczak faszerowany ryżem i warzywami 243

przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka. Zaszyć lub spiąć skórę wykałaczkami tak, aby nam nie wypłynął farsz. Gotowego kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 °C i pieczemy przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewamy kurczaka wytworzonym podczas pieczenia sosem

magiczna kuchnia Kasi
Kurczak z chrupiącą skórką 169

Kurczak, który robi się sam. Nie ma przy nim pracy wiele pracy. Smarujemy przyprawami, pakujemy do piekarnika w rękawie do pieczenia i gotowe. Mięso jest soczyste, mięciutkie, a skórka chrupiąca. Takie własnie mięso najbardziej lubię. Do tego podałam frytki i surówkę z pora z marchewką Polecam na niedzielny obiadek :) Składniki 1 kurczak 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli(...)umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszystkie przyprawy wraz z olejem wymieszać w miseczce i natrzeć bardzo dokładnie kurczaka z każdej strony. Włożyć go do rękawa do pieczenia, a jego końce mocno zawiązać. Zrobić w rękawie trzy dziurki np wykałaczką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny. Po tym czasie ostrożnie rozciąć rękaw i piec jeszcze około

O kuchni z uczuciem