kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:75/456)

‚Klejący kurczak’ – pałki z kurczaka bardzo po chińsku 257

dokładnie nacieramy mięso z kurczaka i odstawiamy je a całą noc do lodówki, żeby nadały mu smak i aromat. Na drugi dzień godzinę przed obiadem kurczaka wyjmujemy, dajemy mu się ogrzać do temperatury otoczenia. Piekarnik zaczynamy rozgrzewać do 190⁰C. Wszystkie składniki glazury wlewamy do rondelka, mieszamy dokładnie do połączenia trzepaczką balonową i stawiamy na mały gaz. Gotujemy razem(...)wkładamy do rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy 20 minut, pałki odwracamy, smarujemy je glazurą z drugiej strony, pieczemy 15 minut. Po 15 minutach znowu odwracamy i znowu smarujemy marynatą. Pieczemy kolejne 15 minut, odwracamy, ostatni raz smarujemy glazurą i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Łączny czas pieczenia to około 1h10m, w trakcie których kurczaka odwracamy i smarujemy glazurą czterokrotnie. Podajemy pałki

Karo in the Kitchen
Przepisy na święta: Ziemniaki Hasselback 156

niedzielnego i świątecznego stołu. Świetnie smakują z pieczoną brukselka, której lekko gorzkawy smak ładnie łączy się słodkimi ziemniakami i stanowią doskonałe towarzystwo dla aromatycznego kurczaka w cytrusach. Przepis na kurczaka pieczonego w cytrusach Składniki: 6 podłużnych ziemniaków średniej wielkości 3 łyżki masła 2 łyżki tymianku Główka czosnku 250 g brukselki Przygotowanie: Krok 1 Umyj i osusz ziemniaki i brukselki. Połóż(...)kilka grudek masła. Pokrój brukselkę na połówki. Przekrój na pół główkę czosnku i skrop oliwą. Krok 2 Włóż ziemniaki do rozgrzanego (do 170 stopni z termoobiegiem) piekarnika (możesz dołożyć je do tego kurczaka, który doskonale pasuje do Hasselbacków). Łącznie na upieczenie będą potrzebowały około godziny (czas zależy od wielkości bulw). Krok 3 Po 20-30 minutach od rozpoczęcia pieczenia wyciągnij

Niedzielny kucharz
Kurczak zapiekany z ziemniakami w sosie szpinakowym. 1100

piekarnika. Być może jednak ciekawszą zaletą jest to, że smaki dania przenikają się w ten sposób mocniej niż gdyby miało to nastąpić dopiero na talerzu? Być może. Fajne jest też to, że taką potrawę można przygotowywać wielokrotnie, wymieniając za każdym razem któryś ze składników. Inny rodzaj mięsa, inny sos, makaron zamiast ziemniaków... Ale to oczywiście później - na początek pyszny kurczak(...)posiekany szpinak oraz parmezan, wymieszać i podusić około 1 minuty. Sos doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku i przenieść do naczynia z kurczakiem i ziemniakami. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 - 40 minut. Podawać z natką pietruszki

zadanie-gotowanie
Pizza Agnieszki 144

kanapki i również sałateczki. Od Agi R. - filolożki, która robi najlepsze rogale pod słońcem, dostałam przepis na ciasto do pizzy. Ciasto z przepisu wychodzi na dwie duże blaszki od piekarnika.  Uwaga! Uzbroić się musicie w wysoki garnuszek lub miseczkę, bo w czasie wzrostu, ciasto osiąga ogromne rozmiary ;) Pizza Agnieszki www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 kostkę drożdży pokruszyć w szklance letniego mleka (Uwaga(...)blaszce posmarowanej olejem.  Ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami, wrzucamy wg upodobań: - pieczarki,  - pomidory,  - szynkę,  - oliwki,  - wcześniej usmażone w gyrosie kawałki kurczaka,  - starty ser. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 30 - 45 minut.  www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego! Przepis: Agnieszka R. Zdjęcia: Agnieszka

Kuchnia smaków
Lasagna z cukinii i pieczonego kurczaka 151

patelni i odłóż. Krok ten możesz pominąć i użyć surowej cukini. Krok 3 Wymieszaj ser ricotta z białkiem. Krok 4 Drobno posiekaj kurczaka lub zmiksuj w blenderze. Wymieszaj z sosem pomidorowym. Krok 5 Nastaw piekarnik na 215 stopni. Wysmaruj żaroodporne naczynie lub zamykamy skok olejem (jeśli używasz słoików zdejm z wieczek gumowe uszczelki) . Na dnie ułóż warstwę cukinii. Wyłóż(...)nią warstwę sera ricotta, a następnie sos pomidorowy z kurczakiem. Przykryj plastrami cukinii. Ułóż następną warstwę według tej samej kolejności: ser, sos, cukinia. Posyp wierzch tartą mozarellą. Przykryj naczynie – słoiki owiń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Na 5 minut przed końcem ściągnij przykrycie i podpiekaj wierzch pod samym grillem, aż ładnie zbrązowieje. Gotowe. Możesz jeść

Niedzielny kucharz
KURCZAK PIECZONY NA BUTELCE PO PROWANSALSKU 167

nadarzyła się sposobność kiedy to w  moim domu zagościli moja siostra i brat.T ak więc kurak poszedł na pierwszy ogień do piekarnika , a potem ciasto drożdżowe za które mój brat ostatnią muszkę w groszki by oddał. KURCZAK wyszedł chrupiący,mięso soczyste ,mocno nawilżone przez wydostające się piwo z butelki.Możemy go upiec wraz z warzywami ,ja osobno podałam całą(...)resztą piwa,s stawiamy go z butelką np.na blasze wyłożonej papierem lub naczyniu żaroodpornym ,skrapiamy go oliwą i wstawiamy do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy 1.5 godz.pamiętajcie ,że długość pieczenia zależna  jest od wagi kurczaka np.jesli kurczak waży 1.20 kg.to Pieczemy go 1 godzinę i 20 minut.!!!!Od czasu do czasu podlewamy kurczaka piwem tak mniej więcej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kurczak pieczony na butelce 327

1 średni kurczakprzyprawa do kurczaka3-4 ząbki czosnku1 butelka piwa 0,33 l Kurczak pieczony na butelce, to jeden z najprostszych i najlepszych sposobów na

Świat Domowej Kuchni
KURCZAK PO WŁOSKU FASZEROWANY BROKUŁEM I SEREM 164

pieprzem.  Do środka kurczaka włożyć ser, brokuł i pokrojone na mniejsze części pomidory na przemian. Zaszyć nitką, aby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Kurczaka skroplić oliwą z oliwek. Włożyć do naczynia żaroodpornego oraz do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1 godzinę. Po tym czasie kurczaka przekręcamy i ponownie pieczemy jeszcze 15- 20  min., aż skórka zarumieni

Kuchnia Paulettes
Pasztet z kurczaka i pieczarek 196

selera) 2 jajka 30 g bułki  łyzka posiekanej natki pietruszki łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego sól, pieprz granulowany czosnek (lub świeży ) + ew. rosół do rozrzedzenia masy i namoczenia bułki przygotowanie Kurczaka po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić i odłożyć. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości rosołu, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. pieczarki umyć, osuszyć, posiekać najlepiej w malakserze. Cebulę(...)dodając trochę rosołu. Foremkę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki, lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu, przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć,  temperaturę podnieść do 180 st C i piec już  bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien

Stare Gary
Udka z kurczaka po tajsku 151

Ponownie pomieszamy w garach kuchni tajskiej. Aby wzbogacić ryż jaśminowy po tajsku przygotujemy udka z kurczaka po tajsku. Całe bogactwo smaku zawarte jest w marynacie. Składniki: - ok. 2 kg udek bez skóry (8 szt.) Marynata: - 5 łyżek oleju sezamowego - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry(...)minut w wyłączonym piekarniku. Upieczone udka podajemy z ryżem jaśminowym po tajsku , albo – z czym kto lubi. Danie nie wymaga specjalnych umiejętności. Marynata i piekarnik zrobią… prawie wszystko. Udka z kurczaka po tajsku to potrawa dla tych co lubią wyraźne i ostre smaki. Mięso jest kruche, delikatne i soczyste. Podane z ryżem i ulubioną surówką, np. z pora, będzie

mojewypiekiinietylko
Zapiekane piersi z kurczaka pod serową, aromatyczną kołderką i chrupkie dodatki 243

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny, szybki obiad z piekarnika. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 30 minut. Zapiekane piersi z kurczaka pod serową, aromatyczną kołderką i chrupkie ziemniaczki z sałatą, to doskonała propozycja, która powinna posmakować każdemu. Do przygotowania piersi użyłam serka kremowego o smaku pesto i rukoli firmy Arla Apetina. Wzbogacił on znacząco moją potrawę, nadając całości niepowtarzalnego, aromatycznego charakteru. Obiad(...)dowolnych przypraw (np. 1 łyżeczka słodkie papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka majeranku). Wkładamy do piekarnika wraz z mięsem. Końcowe przygotowanie dania: Na talerzach układamy miks sałat, pieczone ziemniaczki i piersi z kurczaka pod kołderką z kremowego serka pesto i rukola firmy Arla Apetina. Smacznego

Słodkie okruszki
Pieczone ćwiartki z kurczaka. 366

skórka, oprószona przyprawami i ziołami... Lubię je również dlatego, że tak łatwo je przyrządzić. Wystarczy natrzeć je przyprawami, włożyć do piekarnika i na tym nasza praca się kończy, a efekt jest niesamowity. Polecam!!! Składniki na pieczone ćwiartki z kurczaka 6 ćwiartek z kurczaka około 6 płaskich łyżeczek przyprawy do kurczaka np. kurczak złocisty 1 spora łyżeczka ziół do drobiu (może(...)prowansalskie)       Ćwiartki myjemy, osuszamy, odcinamy nadmiar skóry (i ewentualnie kuperki) i nacieramy przyprawą do kurczaka. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy ziołami. Odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie wkładamy odkryte naczynie żaroodporne do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około

Rozpustne gotowanie
MAKARONOWA ZAPIEKANKA Z PIECZONEGO KALAFIORA W SOSIE SEROWYM 147

zmniejszcie temperaturę piekarnika do około 180-190 st. Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej, żeby nie był rozgotowany- pobędzie później jeszcze trochę w piekarniku. Jeśli wybraliście wariant z mięsem pokrójcie pierś z kurczaka i czosnek. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane, wrzućcie do niego pokrojoną pierś razem z czosnkiem, posypcie solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę przesmażcie i odstawcie(...)Upieczony kalafior, makaron, pierś z kurczaka i natkę pietruszki wymieszajcie razem z sosem. Przełóżcie do wysmarowanej masłem formy do zapiekania, posypcie dowolną ilością cheddara i wstawcie do piekarnika.  Zapiekajcie wedle uznania, najlepiej do zbrązowienia sera :) Podawajcie gorącą

OliveandThyme
Imprezowe skrzydełka z dipem 208

Składniki: 30 skrzydełek z kurczaka; 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; 1/2 łyżeczki sproszkowanej, suszonej cebuli ; 1/2 łyżeczki soli. Sos do smarowania skrzydełek w trakcie pieczenia: 1/2 szklanki masła; 1/2 szklanki ostrego sosu np. Tabasco, Sriracha czy pikantnego ketchupu. Dip do skrzydełek: 1 szklanka majonezu; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany(...)część skrzydełek była pokryta mąką z przyprawami. Przykryć folią alumniową/spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę 30 minut. Przygotować sos do smarowania skrzydełek podczas pieczenia w piekarniku. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać ostry sos i wymieszać. Przygotować dip do skrzydełek. Do miseczki wlać majonez i śmietanę. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut

Gospodyni Miejska
Kurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie 156

papryką. Do worka wrzucić kawałki kurczaka i potrząsnąć tak, by obtoczyć dokładnie go w mące z przyprawami. W żaroodpornym naczyniu rozpuścić 2 łyżki masła, ułożyć kurczaka skórą do dołu, zapiekać kilka minut w piekarniku, by skóra się zarumieniła. W międzyczasie w małym rondelku rozpuścić resztę masła, dodać sok z cytryny i pomarańczy oraz miód. Kurczaka po zrumienieniu skóry przewrócić

Pociąg Do Kuchni