wody Marynata: Sok z puszki brzoskwiń 2 łyżki oleju ½ - 2 łyżeczek soli ( zależnie od gustu ) ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki Wykonanie: W przygotowanej marynacie moczymy kurczaka przez noc ( w lodówce ). Następnego dnia podsmażamy go na oleju na złoty kolor, następnie dodajemy pozostałą po moczeniu marynatę ( można w trakcie sprawdzić, czy nie jest
Smaki Ewyjedne od kręgosłupa, inne od piersi, stłuc na płasko a potem… W zasadzie jakie kto lubi przyprawy. W różnych przepisach pojawia się papryka, czasem bardzo ostra papryka, skórka z cytryny, szałwia, rozmaryn… Czasem kurczaka się marynuje w oliwie z mieszanką ziół. Czasem się piecze na grillu, czasem w specjalnej kratce opieka koło ognia w kuchennym palenisku, opalanym drewnem
stajnia gołębie od kuchnipieprz ziołowy, papryka, pieprz naturalny Przygotowanie: 1. Pierś myjemy, obrabiamy, następnie rozkrawamy tak, by powstała kieszonka. 2. W miseczce mieszamy odrobinę oleju, pieprzu ziołowego, pieprzu naturalnego, papryki, soli, bazylii - nacieramy tym piersi z kurczaka. 3. Na patelni podsmażamy jedną małą cebulę. 4. Do kieszonek w piersi wkładamy plasterek grubszy mozarelli, podsmażoną cebulę i kilka listków bazylii. 5. Przygotowane piersi
My World by Dagmara RekKolejne moje pichcenie wedle przepisów z LIDL’a , ale tym razem gotuję z Okrasą ;-) Składniki Podudzie kurczaka 2 podudzia (ja użyłam ćwiartkę kurczaka) Miód 4
Kulinarne Przebojemakaronami) Jeśli jeszcze nie próbowaliście chińskich makaronów, to jest to najwyższy czas. Uwierzcie nie pożałujecie Makaron chiński z kurczakiem i warzywami Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczak 1 średnia marchewka połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki szklanka ugotowanego zielonego groszku 6 pieczarek 2 ząbki czosnku łyżeczka świeżo startego imbiru 1 papryczka chili 150 g makaronu chow mein 100 g makaronu(...)łyżka sosu ostrygowego sól Do podania: natka pietruszki sezam Mięso myjemy i czyścimy z błonek. Kroimy na bardzo cienkie plasterki i doprawiamy solą. Przygotowujemy warzywa. Marchewkę obieramy, a z papryk usuwamy gniazda nasienne. Wszystko kroimy w cienkie paski (zapałki). Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Makarony, każdy w osobnej misce, zalewamy wrzątkiem
PatiGotujeSAŁATKA CHIŃSKA 1 łagodna zupka chińska 1 ostra zupka chińska 2 podwójne piersi z kurczaka kapusta pekińska puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy słoik papryki konserwowej (600 ml) 3 jajka majonez sól pieprz Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody . Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy
Moje Słodkie Piekiełkoprzyrządzania, ale reszta składników, to już Wasza sprawa. Poniżej przedstawiam Wam moją propozycję. Smacznego! Składniki: bataty (1 sztuka na osobę) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 250 g kiełków stir - fry filet z kurczaka 1 opakowanie sera mozzarella z zalewy oregano i estragon suszony, sól olej roślinny Przygotowanie: Dokładnie umyj bataty i nakłuj je widelcem dookoła. Teraz czas(...)którą lekko posmaruj olejem roślinnym lub wyłóż papierem do pieczenia. Połóż połówki batatów i wydrążone środki. Skrój po połowie obie papryki, na mniejsze kawałki. Dodaj mieszankę kiełków typu stir-fry. Oprósz odrobiną soli. Na wierzchu ułóż filet z kurczaka posypany suszonym oregano i estragonem. Na koniec całość skrop olejem roślinnym. Tak przygotowaną blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni
Karczma Honoriettypesto z natki pietruszki z warzywami Składniki – 2 porcje: Kasza kuskus – 100g Pesto z natki pietruszki – 4-5 łyżek Marchew – 1 sztuka Seler – ¼ sztuki Papryka czerwona – 1 sztuka Pietruszka (korzeń) – 1 sztuka Pierś z kurczaka – 200g Szpinak – 2 garście Granat Jogurt naturalny – 3 łyżki Ulubione przyprawy np. garam masala do piersi z kurczaka, suszone zioła (oregano, bazylia, tymianek) do warzyw(...)zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aż wchłonie całą wodę. Następnie mieszamy z pesto i doprawiamy do smaku. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w ulubionych przyprawach np. garam masala i jogurcie naturalnym. Warzywa (marchew, seler, pietruszkę, paprykę) obieramy ze skóry (z wyjątkiem papryki) i kroimy w równą kostkę. Mieszamy z ulubionymi przyprawami i oliwą z oliwek. Warzywa pieczemy
Kuchnia Bon Appetitpęczka szparagów zielonych 10 pomidorków koktajlowych 1/2 kg ziemniaków młodych małych koper świeży sól, pieprz rozmaryn, tymianek 1 lyżeczka 4 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 główka czosnku Udka kurczaka umyte, osuszone przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebule, sól, pieprz, przyprawę gyros, olej, ocet winny, rozmaryn, tymianek, koper pokrojony. Kurczaka obtaczam w marynacie i odkładam
wesoła kuchniamięsa. Składniki: (na 5 porcji) Tortilla: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki wody - 4 łyżki oleju - szczypta soli Farsz: - pierś z kurczaka ( 5 średnich sztuk) - sałata (np. lodowa) - 2 duże czerwone cebule - 5 pomidorów - jeden duży ogórek Sos: - 5 łyżek śmietany - 4 łyżki majonezu - 1 łyżka oleju(...)małą ilością tłuszczu smażymy nasz placek do zarumienienia się z obu stron. 2.Farsz: Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, gdzie przyprawiamy pieprzem, solą, papryką, czosnkiem lub gotową przyprawą do kurczaka. Następnie wrzucamy na patelnię i smażymy. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę kruszymy (powinna wyglądać jak na zdjęciu). Cebulę kroimy w piórka , pomidora i ogórka w kostkę
Gotuj Z MuzykąGorąco polecam :) 2 filety z kurczaka puszka kukurydzy Jamar puszka ananasów 2 woreczki ryżu op przyprawy curry 2 łyżki oleju pęczek dymki 1/2 strąka czerwonej papryki 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Przyprawić do smaku curry i usmażyć na oleju na złocisty kolor. Przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć
Smakołyki Asiwolnowarem. Pod moją nieobecność wypróbowała przepis, którego nauczyła się od naszej sąsiadki Kasi. Składniki 10 pałek z kurczaka lub 4 udka z kurczaka 1 duża cebula 1 bardzo duża cukinia 1 papryka czerwona 3 duże suszone pomidory olej lub oliwa do smażenia 1/4 szklanki wody (tylko w przypadku wolnowaru i garnka do tajine) 1-2 łyżeczki(...)harissy (lub po 1/4 łyżeczki wymieszanych razem: kolendry, mielonej słodkiej lub ostrej papryki, mielonego kminu rzymskiego, suszonej mięty, mielonego chili, 1 roztarty ząbek czosnku) sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka oprószyć mocno przyprawami i podsmażyć na patelni (jeśli będziemy gotować w wolnowarze lub w garnku do tajinu, to nie ma takiej konieczności) Posiekać drobno cebulę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajakiś czas coś tu trafia. Ciesze się że jest was coraz więcej na moim blogu !! Dziękuje <3 SKŁADNIKI: 600g piersi z kurczaka 370g jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy z gorczycą 1 łyżka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki(...)słodkiej 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz 2-3 łyżki oleju kasza gryczana firmy CENOS jako dodatek do dania WYKONANIE: 1. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki około 1,5-2cm, posypujemy solą, pieprzem i paprykami. 2. Na patelnie wlewamy olej i obsmażamy pierś na złoty kolor. 3. Jogurt naturalny, musztardę miodową,musztardę z gorczycą, i pietruszkę drobno pokrojoną
Dziś Ja gotujeSałatka Gyros Składniki: 4 piersi kurczaka kapusta pekińska 6 ogórków konserwowych 2 średnie cebule 1 puszka kukurydzy papryka czerwona olej do smażenia 2 ząbki czosnku przyprawa Gyros Jak dla mnie, cebulka jest tam zupełnie niepotrzebna albo też stanowczo jej za dużo:) Dla mojego ukochanego:) natomiast było za dużo kapusty. Może kupiłam za dużą:) Sos czosnkowy: 200 ml jogurtu naturalnego(...)się te warstwy rozsypują i wszystko się miesza... Hmmm... :):):) Jako, że wampiry:) czosnku nie jadają, zamiast czosnku starłam cebulkę:) Piersi kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawą Gyros, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i usmaż na oleju. Kapustę i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę, każde w osobnej miseczce. Układaj wszystkie składniki warstwami w szklanym
Ukojenie Podniebieniapiersi z kurczaka 1 cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera mieszanka ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane, sezam) oliwa brązowy cukier Mięso oczyścić i przy pomocy ostrego noża naciąć tak by powstały dwa jak największe płaty. Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę
Gotowanie jest łatwe