sposób tajski - lekko pikantny, odrobinę kwaśny i mooocno aromatyczny. (Możecie doprawić bardziej na ostro.) Koniecznie spróbujcie! (2-3 porcje) 1 pierś z kurczaka (podwójna) 150g makaronu ryżowego Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki w proszku (płaska) 1/2 łyżeczki papryki ostrej (możecie dodać więcej) Dodatkowo: 1 cebula duża 100-150 ml wody 2 łyżeczki pasty Tom Yum 2 szczypty(...)bazylii azjatyckiej curry sól pieprz Ponadto: olej do smażenia (polecam sezamowy lub kokosowy , ale może być dowolny) Pierś z kurczaka należy umyć osuszyć, a następnie pokroić w kostkę i umieścić w misce. Dodać sos sojowy i obie papryki. Całość dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki - minimum na 1 h. (Ja pozostawiłam na całą
Di gotujeszpinakowe 1 jajko pół opakowania mrożonego lub świeżego rozdrobnionego szpinaku 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej 3 łyżki oleju mąka pszenna sól Farsz filet z kurczaka 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 marchewka 6-7 pieczarek sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek granulowany 3-4 łyżki sosu uniwersalnego jasnego marki Łowicz olej Sos 30 dag sera mozarella(...)drobno posiekać i zblendować razem z wodą i mlekiem). Wymieszać mikserem do połączenia się składników i dodawać stopniowo mąkę, aż do uzyskania konsystencji śmietany. Smażyć cienkie naleśniki. Mięso z kurczaka pokroić w drobna kostkę, przyprawić do smaku, dodać 2łyżki oleju i odstawić na 30 minut. Po upływie wskazanego czasu smażyć na rozgrzanej patelni do czasu, aż mięso zbieleje. Przełożyć
Pieguskowa KuchniaJeszcze kilka lat temu nie zjadłabym serduszek z kurczaka. Jednak z czasem gusta kulinarne się zmieniają ;) Składniki na 2 porcje: 400 g serc drobiowych 1/2 sztuki cebuli 50 g pieczarek sól, pieprz papryka słodka olej 2-3 łyżki mąki Serduszka pozbawić górnej części, przekroić wzdłuż i pozbawić skrzepów krwi. Dopiero gdy wszystkie serduszka obierzemy - mięso umyć i osuszyć. Cebulę(...)stanie się szklista dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie warzywa przełożyć na talerz/miskę. Do innego garnka, wlać odrobinę oleju i przesmażyć serduszka z kurczaka. Podczas smażenia przyprawić je solą, pieprzem i papryką słodką. Gdy mięso się zetnie dodać przesmażone warzywa, wlać 1,5 szklanki wody i gotować na małym ogniu (około 30-40 minut, aż woda lekko
UgotowaćWiosna coraz bliżej, a co za tym idzie my mamy coraz większą ochotę na jedzenie lekkich i kolorowych dań. Sałatka makaronowa z brokułem i papryką, to właśnie jedno z takich dań. Do jej przygotowania oczywiście możecie też użyć innego makaronu, ja bardzo lubię ten risin i i akurat mam go sporo, więc dlatego u mnie jest ten drobny. Sałatka(...)czerwonych pomarańczy Sałatka ze świeżym ananasem i winogronami Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Sałatka makaronowa z brokułem i papryką Sałatka makaronowa z brokułem i papryką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka suchego makaronu risini 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 małej czerwonej cebuli
Kulinarne przygody GatityWyszło genialnie. Takie proste połączenie, a tak wiele doznań smakowych. 1 arkusz ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 2 gruszki 100 g sera lazur blue garść orzechów 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki soli(...)łyżeczki pieprzu Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200°C na 10-12 minut. W tym czasie kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżeczce oleju kokosowego. Dodajemy paprykę, kurkumę, pieprz ziołowy i tymianek. Z gruszki wykrawamy nasiona i kroimy na plastry. Ser kroimy na małe kawałki. Jajko roztrzepujemy z jogurtem, solą
Emskie SmakiSkładniki: Pałki z kurczaka: marynata: 50ml oleju, 6 łyżek ketchupu łagodnego, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki ziół do drobiu, pieprz, 1/2 cebuli. 1 kg pałek z kurczaka. Pieczone ziemniaki: 1kg małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 2 łyżeczki soli, garść posiekanego koperku, 3 gałązki rozmarynu, pieprz, czerwona słodka papryka, mielona, olej. Przygotowanie: Marynata
W kuchni u Monikikanapki. Koniecznie musicie spróbować ;) Składniki na pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowo-ketchupowej : * 1 kg piersi z kurczaka * 3 łyżki miodu płynnego * 3 łyżki musztardy sarepskiej * 3 łyżki ketchupu łagodnego * 4-5 łyżek oleju * sól * 1 łyżeczka tymianku suszonego (użyłam Skworcu) * 1 łyżeczka ostrej papryki (użyłam Skworcu) * 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (użyłam Skworcu) Wykonanie
Zrób to smaczniedodatkiem ryżu czy makaronu stanowić będzie pełnowartościowy posiłek obiadowy. 2 porcje: * filet z kurczaka- 2 szt. * mix sałat- 2 spore garście * mango- 1 szt. * orzechy włoskie- 6 szt. * konfitura z żurawiny- do podania * kiełki słonecznika- do ozdoby Marynata do kurczaka: * olej rzepakowy- 2 łyżki * sól, słodka papryka, suszony tymianek- 1 łyżeczka * pieprz- 1/3 łyżeczki Winegret: * olej winogronowy- 2 łyżki
Kraina Miodem Płynącamiodu płynnego * 3 łyżki musztardy sarepskiej * 3 łyżki ketchupu łagodnego * 4-5 łyżek oleju * sól * 1 łyżeczka tymianku suszonego (użyłam Skworcu) * 1 łyżeczka ostrej papryki (użyłam Skworcu) * 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (użyłam Skworcu) Wykonanie: W misce wymieszać miód z musztardą, olejem i ketchupem. Dodać przyprawy i ponownie wymieszać. Do marynaty dodać mięsa, wymieszać by mięso było
Zrób to smaczniecebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, domowa wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek makaron Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki [oprócz makaronu i papryki] umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Pod koniec dodać gotowania dodać paprykę.Doprawić
Moje domowe kucharzenieokoło 1800 g) 1/3 szklanki kaszy gryczanej 150 g wątróbki drobiowej 2 jabłka 1 pomarańcza 1 jajko 70 g soli peklowej ziele angielskie liście laurowe słodka papryka pieprz czarny kolendra 2 łyżki oleju Kurczaka umyć i jeśli trzeba to odciąć zbędną skórę i tłuszcz. Zagotować półtora litra wody z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, wystudzić. Dodać sól peklową, wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasera żółtego 4 łyżki majonezu 1 cebula majeranek sól, pieprz Składniki marynaty: 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki łagodnej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju lub oliwy Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem, to pyszna wariacja na temat kotletów drobiowych. Dzięki marynacie mięsko
Świat Domowej Kuchniodchudziłam wersję. Zamiast tłustego mięsa zastąpiłam piersią z kurczaka. Niby niewielkie zmiany, a smakuje wyśmienicie! Składniki: 1 szklanka fasoli Jaś 100 g piersi z kurczaka 1 duży pomidor 1 cebula przyprawy (pieprz, sól, słodka papryka, majeranek, czosnek mielony) Sposób przygotowania: Fasolę moczymy w wodzie na całą noc. Następnego dnia odsączamy ją, wrzucamy do garnka w lekko osolonej wodzie(...)kroimy na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię. Czekamy, aby całkowicie zrobił się przecier mieszając co jakiś czas. Cebulę, pierś z kurczaka oraz pomidora wrzucamy do fasoli i gotujemy ok 15 minut. Na koniec przyprawiamy, polecam dodać więcej papryki, aby zupa miała ostrzejszy smak. Smacznego
Truskawkowa Fiestaumiejętności kulinarnych ani nie są specjalnie pracochłonne. Na pewno jednak bardzo dobrze pasują na spotkanie w gronie znajomych czy tez "konkretniejszą" kolację. Składniki: Kurczak: piersi z kurczaka ulubione przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, jajko mąka płatki kukurydziane kawałek twardego żółtego sera olej do smażenia Piersi opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w średniej wielkości kawałki, takie, żeby po usmażeniu(...)woreczka, najlepiej strunowego. Owinąć czystą ściereczką i wałkiem do ciasta potłuc je drobno. Ser zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, wymieszać z potłuczonymi płatkami kukurydzianymi. Jajko roztrzepać widelcem. Przyprawione kawałki kurczaka obtaczać najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach z serem. Smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączać z nadmiaru tłuszczu
Codzienna kuchnia niecodziennakostki) * 1 zielona papryka * 1 cebula * pół szklanki ryżu * łyżka mąki * 2 łyżki śmietany * 2 łyżki curry * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na rumiano. Przekładamy do garnka. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy aż warzywa zmiękną. Dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem. Dodajemy ryż i groszek. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Doprawiamy
Pobite gary Barbary