miodu, dzięki dodatkowi octu ryżowego nie pali się na mięsie. Całość pozostaje lekka, słodko-ostra. Trzeba oblizywać palce ;) SUCHA WCIERKA na 10-12 pałek kurczaka 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki pieprzu lub pieprzu cayenne BŁYSZCZĄCA GLAZURA na 10-12 pałek kurczaka 2 łyżki
Karo in the KitchenSkładniki (na 2 porcje) - 2 filety z kurczaka (ok. 240g), - 2 pomidory suszone (ok. 40g), - 2 plastry pomidora (ok. 40g), - ¼ papryki (ok. 50g), - 2 liście sałaty (ok. 10g), - 4 ziemniaki (ok. 280g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ząbek czosnku, - 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 50g), - 2 bułki pełnoziarniste (ok. 120g), - przyprawy: wędzona i słodka papryka, sól, pieprz(...)cytryny. Sposób przygotowania 1. Mielimy filety z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów. 2. Z mielonego mięsa formujemy 2 kotlety i smażymy na patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu), po ok. 2-3 min z każdej strony. 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w półksiężyce. Ziemniaki marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. Ziemniaki pieczemy w 180⁰C przez ok. 40 min. 4. Przygotowujemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmnie także smaczniej). Zachęcam do spróbowania! Składniki na 4 porcje: 4 placki tortilli (przepis na domowe placki znajdziecie TUTAJ ) 1 filet z kurczaka pół główki kapusty pekińskiej 4 łyżki kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki 1 zielony ogórek 1 czerwona cebula przyprawa do gyrosa sos : 2 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki pikantnego ketchupu(...)przeciśnięte ząbki czosnku *** Filety z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawą do gyrosa, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut *** *** Kapustę pekińską drobno szatkujemy *** *** Paprykę oraz ogórka kroimy w kostkę, a cebulę w piórka *** *** Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą majonez, jogurt, ketchup oraz przeciśnięty czosnek
Blog z Apetytemszklanki wody - na 1 szklankę kaszy gryczanej lub krakowskiej - 2 szklanki wody. Wodę zawsze delikatnie solimy. Składniki (dla 4 osób): 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 6 średnich pieczarek 1 średnia cebula 1 czerwona papryka pół szklanki mrożonego zielonego groszku 200 g kaszy jęczmiennej opcjonalnie - kilka plasterków chili (będzie gorąco!;) przyprawy do kurczaka: kebab-gyros, pieprz ziołowy, lubczyk(...)świeżej natki pietruszki, posiekanej i posypanej na końcu Przygotowanie: oczyszczonego kurczaka kroję w większą kostkę, przyprawiam, dodaję kilka łyżek oleju, ugniatam, obtaczam w przyprawach, odstawiam na noc (jeśli nie macie czasu odstawcie choć na godzinę, niech mięso przejdzie przyprawami), marchewkę obieram i kroję w cienkie talarki, cebulę w kostkę, paprykę w kostkę, dobrze umyte lub obrane pieczarki w talarki, rozgrzewam
Zasmakuj KuchniOstatnio skusiłam się na chorizo od polskiej marki i srogo się zawiodłam. Poniżej przepis na jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 1 duża biała cebula pokrojona w grubą kostkę 2 czerwone papryki pokrojone w kwadraty 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 pętko kiełbasy chorizo (pokrojone w półplasterki) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 szklanka ryżu(...)wyjąć i przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i paprykę aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, kiełbasę chorizo i przecier. Podsmażyć aż kiełbasa się przyrumieni. Dodać szklankę ryżu. Podsmażyć. Dolać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Przełożyć na patelnię usmażonego kurczaka i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie ugotowane, a ryż miękki. Od czasu do czasu
W kuchni wieczorempietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około(...)chwilę smażymy. Studzimy. 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, pokrojone grzyby, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. 6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez
Szefowa kuchniszybki obiad. Piersi z kurczaka pod pierzynką szpinakową Składniki: 2 piersi z kurczaka 3-4 łyżki sezamu 1/2 szklanki bułki tartej 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może byćrównież mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona 2 łyżki jogurtu greckiego papryka(...)mielona ostra bazylia oregano sól, pieprz oliwa z oliwek 6 pomidorów suszonych 4 plastry szynki włoskiej lub innej dojrzewającej Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym, jogurtem i ziołami. Odstawiamy do lodówki. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu
Mania Gotowaniaduża pierś z kurczaka 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cukinia 1 bakłażan 1 papryka 1 czerwona cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, delikatnie solimy i pieprzymy. W miseczce mieszamy musztardę z miodem. Smarujemy nią kurczaka z obu stron, odkładamy do lodówki, najlepiej(...)czasie opłukujemy go z soli. 3. Cukinię kroimy w plastry, paprykę na mniejsze kawałki, cebulę w grube pióra. 4. Na patelni na oliwie obsmażamy warzywa, pod koniec doprawiamy je do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. 5. Przekładamy warzywa na blachę do pieczenia, dokładamy zamarynowaną pierś z kurczaka i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170°C. Smacznego
W kuchni KatieKotlety drobiowe Szu Szu to przepyszne, delikatne i soczyste mięso piersi z kurczaka w chrupiącej ciasto-panierce. Szybkie i proste w przygotowaniu, przepis poleciła mi koleżanka, na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Jedna podwójna duża pierś z kurczaka 3 żółtka jajek 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego(...)czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju plus olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka soli. 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu, większa szczypta ostrej papryki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem( staramy się aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości), do szerszego garnka/miski
Blog kulinarny S9.PLDzisiaj serwuję wam kurczaka w chrupiącej panierce, mój wczorajszy eksperymentalny obiad :) Składniki na kurczaka w chrupiącej panierce (3 porcje): Marynowany kurczak. 6 podudzi z kurczaka jogurt naturalny 500 g 3 ząbki czosnku łyżeczka ostrej papryki łyżka ziół prowansalskich sól pieprz płaska łyżka mąki płatki kukurydziane 200 g Podudzia kurczaka umyć, osolić i doprawić pieprzem. Zrobić nakłucia w mięsie wykałaczką. Zalać
Karola gotujechorizo był przypadkowy, ale wyszedł na dobre. Dodał smaczku i koloru. Obiad na pewno do powtórzenia. Może na świąteczny obiad? Składniki na domową przyprawę do kurczaka: 4 łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki ¾ łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku ¾ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego ¾ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki kurkumy 1½ łyżeczki
bistro mamagarści kaszy gryczanej cukinia 3 pieczarki 2 papryczki chilli pół wiązki selera naciowego puszka pomidorów bez skórki łyżka śmietany pierś z kurczaka (ja wykorzystałam ok 2/3 pojedynczej piersi) opcjonalnie pomidory suszone przyprawy: sól, pieprz, zioła, papryka ostra Wykonanie: Przed przystąpieniem do przygotowania potrawy, wstawiamy na gaz wodę na kaszę, ok szklanka wody na 4 garście kaszy, gotujemy na niewielkim ogniu(...)przekładamy na patelnię. Podlewamy niewielką ilością oleju, solimy, by puściły wodę, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Po kilku minutach przyprawiamy pieprzem, papryką oraz ziołami i dalej dusimy. Gdy warzywa zmiękną, a kurczak dojdzie, dodajemy pomidory z puszki oraz łyżkę śmietany. Mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu już bez przykrycia w celu zredukowania płynów. Gdy płyn odparuje
Taste Of My Dayorzechow wloskich 2 cebule 1 zabek czosnku sol, pieprz ostra papryka w proszku oliwa z oliwek wykonanie: Z 2 lyzek oliwy, 0,5 lyzeczki papryki i posiekanego czosnku robimy marynate, ktora nacieramy oczyszczonego wczesniej kurczaka. Na patelni rozgrzewamy oliwe i ukladamy na niej mieso skorka do dolu. Kurczaka nalezy przyrumienic, ale trzeba uwazac by sie nie spalil. Gdy juz skorka
Przysmaki Karolkiostrą papryką. Do tego niespodzianka;) - ogórek konserwowy. Zdziwieni? Smakuje naprawdę pysznie. Mam nadzieję, że tak jak moim bliskim Wam również zasmakuje. A jakbyście mieli inne pomysły to różne modyfikacje mile widziane:) Smacznego:) Danie podałam z ryżem, choć z pewnością świetnie będzie pasować do niego także krótki makaron. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duży pomidor pokrojony(...)pokrojone w kosteczkę 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 3 średnie ogórki konserwowe pokrojone w kostkę 200 g śmietany 12% przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk, zioła prowansalskie, curry, przyprawa do kurczaka 1/5 szklanki wody olej do smażenia Przygotowanie: na oleju przesmażyłam cebulkę wraz z czosnkiem, dodałam suszone pomidory; gdy składniki zmiękły dodałam pierś pokrojoną w średnią
Zasmakuj Kuchnipołowę sukcesu ;) Trochę czary - mary z siekaczem, farsz i mamy już prawie gotowy pyszny i ciekawy obiad, np niedzielny obiad. Potrzebujemy: 4 porcje mięsa z uda kurczaka 1 mała cebulka 1 marchewka 1/4 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 3 gałązki natki pietruszki 3 łyżki serka mascarpone 1 jajko 3 łyżki kaszy manny pół łyżeczki curry 3 łyżki oleju kokosowego(...)przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy na nią warzywa, podsmażamy przez chwilę. Dodajemy niewielką ilość wody, curry, pieprz, sól i dusimy przez 5 minut. Odstawiamy. Uda z kurczaka siekamy siekaczem, ja mam taki: .. i powiem Wam, że strasznie, ale to strasznie go polubiłam. Jest 3 - rzędowy, a więc za jednym machnięciem obrobi nam dużą powierzchnię mięsa. Można
MamaOskarka