kurczak z papryką - 10695 przepisów (strona:290/713)

MAKARON Z KURCZAKIEM, BOCZKIEM I KOZIM SEREM W KREMOWYM SOSIE 214

osób - duży garnek): 500 g makaronu (najlepiej świeżego, polecam z Tesco, z lodówki "orecchiette", ale może być oczywiście inny dobrej jakości) 700 g filetów z piersi kurczaka 1 duża czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 250 -300 g wędzonego boczku garść ciemnych czarnych oliwek garść suszonej żurawiny 100-120 g koziego sera (najlepiej w roladce, ja dałam twardego w plastrach(...)boczku tłuszczu zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, na koniec dodaj starty na drobnej tarce czosnek i podsmaż krótko. Przełóż cebulę do boczku. Filety z kurczaka umyj, osusz i obierz z błonek. Dodaj majeranek, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz, wymieszaj. Na patelni po cebuli rozgrzej 3 łyzki oliwy i usmaż na niej kurczaka ze wszystkich stron, aby był soczysty

Słodko-Słony Świat Ilony
NAJLEPSZA MARYNATA DO KURCZAKA Z GRILLA 370

smak z każdym dniem lepszy... ;-) Ostatnio to nasz ulubiony kurczak: kruchy, soczysty, po prostu przepyszny, no i dodatkowo błyskawiczny... ;-) Składniki: - filet z kurczaka (u mnie piersi)- 1,5-2kg - kilka łyżek dobrego aromatycznego majeranku - słodka papryka w proszku - ostra papryka w proszku - mielony czosnek - sól - pieprz - oliwa lub olej (u mnie oliwa z wytłoczyn) Piersi z kurczaka umyć, osuszyć(...)papierem. Odciąć polędwiczki, gdy są, każdy kawałek przeciąć wzdłuż na pół, najlepiej nożem do filetowania. Kawałki rozłożyć na desce (blacie), każdy posypać mielonym czosnkiem, papryką słodką, delikatnie ostrą, świeżo mielonym pieprzem i bardzo delikatnie solą (raz zapomniałam o soli i też były super..), dość obficie posypuję także roztartym w dłoniach majerankiem. Kawałki mięsa przekładam do garnka (miski), skrapiam oliwą

Smaczne Zdrowe
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 193

sałatce, czyli kolorowa sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Zupa pomidorowa z pęczakiem autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Jesienny krem z pieczonej(...)grzybami i jarmużem (quiche) autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Placki marchewkowe autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit! PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI, CZERWONĄ FASOLĄ, CEBULĄ, PAPRYKĄ I RYŻEM.              autorka: papilionka z bloga Papilionka o wszystkim i o niczym   Pęczotto

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak w sosie miodowo-musztardowym 167

śmietanki 12% 5 łyżek musztardy Dijon (u mnie oryginalna francuska od De Care: KLIK ) 2 łyżki miodu 3 plastry żółtego sera 1 jajko papryka słodka, sól, pieprz koperek lub pietruszka do posypania 1. Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. 2. Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy

Szefowa kuchni
Pieczone roladki z piersi kurczaka 207

dbających o sylwetkę. Roladki z piersi kurczaka wypełnione warzywami, pieczone bez dodatku tłuszczu i zawinięte w szynkę szwarcwaldzką. Palce lizać! Składniki 3 piersi z kurczaka 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej marchew korzeń pietruszki 1/2 czerwonej papryki 1/2 średniej cukinii masło sól, czarny pieprz, tymianek Sposób przygotowania Marchew oraz korzeń pietruszki gotujemy na pól miękko w osolonej wodzie. Kroimy w słupki. Pierś(...)kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozkrajemy na dwie części. Doprawiamy z obu stron sola i świeżo mielonym pieprzem oraz z jednej strony tymiankiem. Paprykę i cukinie kroimy w słupki. Na każdym kawałku mięsa (po stronie doprawionej tymiankiem) układamy po kawałku marchwi, pietruszki, cukinii i papryki oraz mały kawałek masła. Szczelnie zawijamy mięso a następnie owijamy w szynkę szwarcwaldzką. Gotowe

Pyry na Gaz
Papryka faszerowana indykiem i kaszą jęczmienną 131

pestek i nadziać farszem- wtedy będzie pewność, że nadzienie będzie na swoim miejscu :) Prosta i pyszna propozycja, spróbujcie jak wyśmienicie smakuje! Porcja dla 3- 4 osób: * papryka Ramiro- 6 szt. * pierś z indyka / kurczaka- 250 g * kasza jęczmienna- 50 g * tarty ser mozzarella- 70 g (+ ewentualnie do posypania) * kukurydza- 4 czubate łyżki * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * sól, pieprz

Kraina Miodem Płynąca
Potrawka z kurczaka (bez śmietany) 188

pysznie... :) Ps. Pasuje tu każdy rodzaj kaszy, makaron, ziemniaki, ryż... Wedle własnych upodobań i aktualnej ochoty :) Składniki: filet z kurczaka 3-4 marchewki 1 pietruszka 1 duży pęczek natki pietruszki 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2,5 łyżki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka posiekanego lubczyku 1 łyżeczka bazylii szczypta gałki muszkatołowej(...)liście laurowe 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Do smaku: pieprz pieprz ziołowy sól Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę i gotujemy pierś z kurczaka, po 20 minutach od zagotowania dodajemy pół łyżki słodkiej papryki i trochę soli. Gotujemy mięso do miękkości. Studzimy. Rozdrabniamy na mniejsze kawałki. W drugim garnku zagotowujemy wodę (około 2,5-3l), wrzucamy pietruszkę

Kolorowy Przepisownik
Frittata 177

wykorzystać różne warzywa w zależności od naszych upodobań i od tego co akurat mamy w domu. Składniki: 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki brokuły kukurydza z puszki 1 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 cebula 1/2 filetu z kurczaka 6 jajek 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki 1/2 szklanki sera startego na tarce o grubych oczkach sól, pieprz masło do wysmarowania formy(...)Cebulę kroimy w talarki, papryki w drobne paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i na nim smażymy cebulę i paprykę. Po chwili dodajemy brokuły i kukurydzę. Warzywa smażymy aż będą miękkie. Filet z kurczaka gotujemy, kroimy na paseczki i dodajemy do warzyw. Formę silikonową smarujemy masłem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, mleko i mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko

Salonik smaków
KURCZAK TIKKA MASALA Z MIGDAŁAMI i WĘDZONĄ PAPRYKĄ 180

Proste i bardzo aromatyczne danie, które na stałe gości w moim jadłospisie. Kawałki kurczaka marynowane w orientalnej mieszance przypraw garam masala, słodkiej i wędzonej papryce oraz czosnku, imbirze i soku z cytryny. Krótko obsmażone, a następnie duszone w pysznym, pomidorowo-kokosowym sosie z dodatkiem zmielonych migdałów.  To danie najlepiej smakuje z białym ryżem lub chlebkiem naan . Koniecznie podajecie(...)cząstkami limonki lub cytryny do wyciśnięcia.   SKŁADNIKI /  2 porcje 2 pojedyncze filety z kurczaka (ok. 2 x 200 g) MARYNATA 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku starte na tarce 1 łyżka oliwy po 1 łyżeczce: soli morskiej, słodkiej papryki w proszku, startego na tarce korzenia imbiru po 1/2 łyżeczki: wędzonej słodkiej papryki w proszku, nasion kuminu(kminu

cool and minty
Dynia faszerowana kurczakiem z pomidorami 149

łyżki oliwy z oliwek sól pieprz kilka gałązek tymianku Składniki na farsz: 2 małe piersi z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 20 g oliwy z oliwek 200 g pomidorów krojonych w sosie 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz tarty parmezan natka pietruszki Wykonanie: Dynię kroimy na pół. Wyciągamy pestki. Skrapiamy oliwą(...)kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na większe kawałki. Cebulę i czosnek wkładamy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 15s/obr.5. Dokładamy pokrojone piersi kurczaka, sól, pieprz, pokrojoną drobno papryczkę, kmin, curry oraz paprykę. Całość podduszamy czas 10 min/Varoma lub 120 stopni/obr. wsteczne 1. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy czas 15 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Na sam koniec dodajemy

Themo przepisy
KURCZAK W SOSIE MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWYM 104

filety z kurczaka 1 duża cebula 1,5 - 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki śmietany 30% ok. 1/2 szklanki mąki pszennej sól, pieprz papryka słodka mielona papryka ostra mielona olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z dwóch filetów powinniśmy otrzymać 8 kawałków(...)kurczaka również przenosimy na patelnię z marchewką i wlewamy bulion tak, aby całe mięso było pod wodą. Przykrywamy pokrywką i całość dusimy przez 20 min., na małym ogniu. Po tym czasie, wyciągamy mięso z patelni na talerz. W śmietanie rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki pszennej i całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz papryką słodką

Kuchnia MagdaLeny
PIZZA Z PATELNI 3987

łyżki mąki  sól,pieprz,czosnek i inne przyprawy wg uznania Oczyszczone pieczarki drobno pokroić,cebulę również - podsmażyć na rozgrzanym oleju.Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę,przyprawić wg uznania.Amatorzy pikantnych smaków mogą dodać ostrą paprykę,przyprawę do gyrosa.U mnie było dosyć pikantnie tzn 3 ząbki czosnku,przyprawa gyros i chili.Tak przyprawionego kurczaka wrzucamy do pieczarek i razem smażymy(...)kilka chwil. Jajka roztrzepać łyżką w misce,dodając 4 łyżki mąki.Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody oraz sól,pieprz i paprykę.Na końcu połączyć z podsmażonymi wcześniej składnikami.Masę wylać na patelnię,smażyć placki.Z takiej ilości składników wyszły mi 4 sztuki większych placuszków.Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym by były mniej kaloryczne

Niespełnione zdolności kulinarne
Kurczak peklowany, pieczony w rękawie 134

czosnku    kilka listków laurowych    po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i kolendry (stłuc)    3 l zimnej wody -słodka papryka -olej Składniki solanki dokładnie mieszamy i wkładamy do niej kurczaka. Pozostawiamy na noc lub kilkanaście godzin. Wyjmujemy z solanki, płuczemy zimną wodą i osuszamy. Delikatnie nacieramy olejem i posypujemy słodką papryką. Związujemy, aby nie rozleciał

Maminek kulinarny
Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem 111

łyżeczka soli – około 100g masła Nadzienie: – 500g dowolnego mięsa, nie suchego (u mnie filety z udek kurczaka) – 1 duża cebula – sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka wędzona wg smaku Do nadzienia można dodać ziemniaki lub dynię, pokrojone w drobną kostkę i zieleninę wg smaku – 1 żółtko do posmarowania pierożków – sezam do posypania Wodę wymieszać(...)czasie robimy nadzienie. Idealnym mięsem dla samsy jest drobno posiekana baranina, ale każdy modyfikuję „wsad” wg swoich upodobań i zawartości lodówki. Ja zrobiłam z filetów z udek kurczaka i wyszło bardzo smacznie. Filety pokroić w drobną kostkę, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe nadzienie włożyć do lodówki na około 25 minut. Wypoczęte

Smaki Armine

Proponowane wyszukiwania