pracy/szkoły lub szybki obiad. Zapraszam! Składniki (na 2-3 porcje) : ok. 100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem) filet z piersi kurczaka 1/3 dużej cukinii cebula ząbek czosnku dwie garście młodego szpinaku baby 1/2 białej papryki po 1/2 szklanki mleka i wody 2 łyżki oleju ser feta sól, pieprz pomidor pestki dyni Przygotowanie : Kaszę jaglaną ugotować
Kuchnia Elliemiód. Był to strzał w dziesiątkę, gdyż marynata doskonale podkreśliła smak kurczaka :) Składniki: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta cayenne 1 ząbek czosnku Pół dużej piersi z kurczaka (1 pojedyńcza) Przygotowanie: Pierś pokrój na mniejsze kawałki, ok. 4. Czosnek posiekaj, połącz zresztą składników marynaty. Wymieszaj w marynacie kurczaka. Odstaw go na minimum 20 minut
Fabryka pomysłówmarynowałam przez około 5 godzin. Głównym składnikiem marynaty był ocet balsamiczny. Kurczak wyszedł bardzo smaczny. Składniki: około 1,5 kg kurczaka 6 łyżek octu balsamicznego 1,5 łyżeczki (czubate) słodkiej papryki 0,5 łyżeczki papryki chilli 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę (ocet balsamiczny, słodką paprykę, paprykę chilli, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, miód) połączyć. Kurczaka posolić i popieprzyć, natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Kurczaka piec w torebce do pieczeniu w temperaturze 180C przez około godziny
Amatorka kuchennaskładniki * 2 filety z kurczaka * 1-2 woreczki ryżu parboilad * 1 czerwona papryka * 30 dag pieczarek * 1 cebulka lub 2-3 cebulki dymki * przyprawa curry * pieprz cayenne * sól * olej sposób wykonania Filety umyć, osuszyć, pokroić na paseczki. W misce do której włożymy pokrojonego fileta wymieszać 1/3 szklanki oleju z 3 łyżkami przyprawy curry, dodać kurczaka i dokładnie wymieszać
Mix smakuciągnącym serem oraz dodatkiem drobno posiekanej czerwonej cebuli są sytym mięskiem na obiad. Czerwona cebula zaostrza ich smak. 600 g fileta z piersi kurczaka Sól Pieprz 100 g żółtego sera 1 czerwona cebula Słodka czerwona papryka 2 jajka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty. Rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy z każdej ze stron
VioletoweKucharzenieteż przedłużyć czas pieczenia o kilka minut. Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami (4 porcje): Jeszcze nieupieczona. 2 cukinie 2 piersi kurczaka pieczarki około 200 g cebula białe wytrawne wino około 100 ml starty parmezan 100 g jajko sól ostra papryka pieprz kminek cały Cukinię przekroić wzdłuż i w poprzek. Wydrążyć jej środek, tak aby powstał łódkowaty kształt. Nie wolno wyrzucać(...)Pokroić pieczarki w cienkie paski, a cebulę w drobną kostkę. Smażyć na tej samej patelni, doprawić kminkiem. Usmażone wrzucić do miąższu cukinii. Kurczaka pokroić w kostkę. Smażyć na patelni około 3 minuty, doprawiając solą, pieprzem i papryką. Wlać wino, dusić do odparowania nadmiaru alkoholu. Wszystkie składniki wymieszać razem w garnku lub misce (miąższ, pieczarki z cebulą, winny kurczak), dodać roztrzepane
Karola gotujecałej rodziny. Składniki: (5 porcji) - pierś z kurczaka - 2 sztuki - brokuł - 1 sztuka - pomidor - 2 sztuki - cebula - 2 sztuki - makaron pełnoziarnisty - 200 g - pomidory z puszki - 1 opakowanie - ser Mozzarella - 1 sztuka - świeża bazylia - pieprz, sól, ostra papryka - suszone zioła ( tymianek, bazylia, oregano) - oliwa(...)łyżka Sos czosnkowy: - jogurt naturalny (200 g) - 1 opakowanie - czosnek - 2 ząbki - pieprz, zioła Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z ziołami, ostrą papryką oraz szczyptą soli, obtoczyć mięso i odstawić na 30 minut. Makaron pełnoziarnisty ugotować. Pomidory z puszki lekko poddusić dodać suszone zioła, pieprz, sól oraz posiekaną bazylię
Fit-aminawięc nie żałujmy przypraw , ta jest pyszna, gorąca i pożywna. Składniki na 4 porcje: 8 sztuk pszennych tortilli ½ kg fileta z kurczaka 20 dag ugotowanego na sypko ryżu basmati 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka ½ papryki białej 1 mała puszka fasolki czerwonej 1 mała puszka kukurydzy 20 dag sera mozzarella lub gouda ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka(...)czerwonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka cukru 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki suszonego tymianku Szczypta ostrej papryki Sól morska do smaku Natka pietruszki do posypania Przygotowanie dania: Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać posiekać w kostkę tak samo czosnek. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy wrzucić mięso, oprószyć oregano , papryką
Wanilia i Kardamonminut. Po tym czasie wlewam y śmietankę 30% i podgrzewamy do lekkiego zgęstnienia, a następnie dodajemy śmietanę 18%. W tym samym czasie kroimy kurczaka w niedużą kostkę i przyprawiamy słodką papryką oraz pieprzem (ewentualnie można użyć soli, ale zwykle suszone pomidory są na tyle słone, że dodatkowy dodatek soli jest zbyteczny). Na osobnej patelni podsmażamy kurczaka
Słodka Stronaszczypta papryki słodkiej Przygotowanie: 1 . Przygotowujemy marynatę, do miseczki wlewamy sok z cytryny, oliwę z oliwek, sos sojowy, miód, dodajemy musztardę, posiekany ząbek czosnku i szczyptę papryki, wszystko razem mieszamy. 2. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy i oprószamy solą i pieprzem. Następnie dokładnie smarujemy wcześniej przygotowaną marynatą. Na zamarynowane piersi należy położyć świeży majeranek. Tak przygotowane piersi z kurczaka
Coś z niczegokurczaka (+- 300 g każda) 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej - przepis: W misie łączymy musztardę, miód, oliwę i wszystkie przyprawy. Jeżeli chcemy możemy dodać 2 ząbki czosnku (ja nie dawałem
Kuchnia ŁukaszaTaka domowa wersja modnego pieczonego kurczaka w worku Pieczone udko z kurczaka SKŁADNIKI: 2 udka kurczaka kilka ziemniaków rozmaryn sól, oregano,papryka, pieprz, czosnek, lubczyk, oliwa rękaw (worek do pieczenia) surówka: pomidory malinowe z cebulą w śmietanie :P Marynatę zrobić z mieszanki przypraw i oleju lub oliwy Mięso umyć i osuszyć. Włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać, by oblepiła całe(...)udka. Zamknąć i odstawić do lodówki . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rękaw ułożyć na naczyniu do pieczenia. Do środka wsadzamy udka. Dokładnie spiąć Kurczaka piec ok 50 minut. Po tym czasie odciąć górną część rękawa i podpiec na grillu około 10-15 minut do zrumienienia skórki. Ziemniaczki umyć i podzielić na ósemki. Ja zawsze delikatnie podgotowuje w osolonej wodzie
MarciochaKucharzyBardzo lubię zupy. Najczęściej to właśnie one w codziennym dniu pracy goszczą na naszym stole. Dziś zupa - krem z zielonych pomidorów i grillowanej papryki. Danie jest idealne na chłodne dni. Każda zupa powinna być robiona na aromatycznym bulionie. Eksperymenty w kuchni to dla mnie chleb powszedni. Używam wielu rodzajów mięs jako bazy do bulionu. Często u rzeźnika kupuję różne(...)mięso, porcjuje je i zamrażam, a potem wykorzystuje do przygotowania bulionu. Jakich składników używam dziś: -mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka -5 zielonych pomidorów -4 czerwone papryki -cebula -kapusta włoska -por -liść laurowy -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -sól morska -cukinia -4 marchewki -2 pietruszki -seler -dwa ząbki czosnku Jak przygotować bulion? Opłukane mięso zalewamy
BaRepaspiersi z kurczaka 200 g żółtego sera 8 pieczarek 2 jajka pół szklanki mąki łyżka oleju łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki pieprz do smaku - szczypta/dwie płaska łyżeczka soli papier do pieczenia Przepis 1 Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oraz ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2 Składniki przekładamy do miski. Dodajemy kolejno: jajka, mąkę(...)olej, paprykę ostrą, słodką, pieprz, sól. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. 3 Z powstałej masy rękoma formujemy placuszki i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Wyjdzie ich około 10-12. 4 Wkładamy do nagrzanego do 180 piekarnika (góra-dół) i pieczemy 20 minut. 5 Podajemy z ulubionymi dodatkami - aby kotleciki ładniej prezentowały się na talerzu, posypcie je natką
Kuchnia Bazylii