była przepyszna. Polecam zrobić, coś pięknego! Składniki: 300 gram piersi kurczaka 100 gram ryżu Arborio 3 kalmary, oczyszczone i pokrojone z krążki 150 gram małży w oleju 100 gram groszku (może być z puszki) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki chili w płatkach(...)drobno i smażymy na oliwie, dodajemy kurkumę, słodką paprykę, szafran oraz chili w płatkach i dokładnie mieszamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę a po dwóch minutach pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprze, dodajemy ryż Arborio i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu
Mango Papajafiletu z piersi kurczaka 5 młodych marchewek 1 cebula 1 łyżeczka natki pietruszki 0,5 łyżeczki chili 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku Sól Pieprz 1 szklanka bulionu 100 g ryżu Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w większą kostkę. Doprawiamy natką pietruszki(...)solą, pieprzem, lubczykiem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Marchewkę kroimy w kółeczka, cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy kurczaka i lekko podsmażamy. Podlewamy bulionem i dodajemy marchewkę. Doprawiamy chili i słodką papryką. Dusimy do miękkości. Podajemy z ryżem
VioletoweKucharzeniepowinna być dobra "chińszczyzna". Polecam! Składniki : 2 piersi z kurczaka lub 4 wyfiletowane udka z kurczaka sól i biały pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej olej z orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku 3 suszone papryczki chili 1 łyżka wina ryżowego (Shaohsing) 1 czerwona papryka 4 łodygi dumki Sos : 1 łyżka sosu z żółtej fasoli (do kupienia w sklepach(...)gorący, wlać olej z orzeszków ziemnych, wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku i suszone papryczki chili, smażyć przez kilka sekund, następnie dodać kurczaka i smażyć, mieszając od czasu do czasu przez kilka minut. Dodać wina ryżowego oraz pokrojona w kostkę paprykę, chwilę smażyć po czym wlać sos, dokładnie wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez kilka minut do czasu aż kurczak będzie usmażony
Codzienne Gotowanieduży) pojedynczy filet z kurczaka 100 g sera żółtego 1/2 dużej śmietany 30% odrobina mąki 100 g pieczarek sól pieprz ostra papryka oregano cebula dymka Cebulę dymkę posiekać i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę i posolić, wrzucić na patelnię, a następnie doprawić pieprzem, ostrą papryką i oregano. Ja użyłam sporych ilości(...)oczkach i intensywnie mieszać. Jeśli sos jest zbyt mało gęsty dodać mąki i dokładnie wymieszać. Zagotować i ponownie doprawić jeśli jest taka potrzeba. Podawać z ugotowanym makaronem penne. Podsmażony kurczak z cebulką, pieczarkami i przyprawami. Gotowy sos serowy z kurczakiem. Danie końcowe
Karola gotujelepszy) 1 butelka piwa 0,5l Marchew ( użyte były male, ale mogą być tez normalne) Ziemniaki Cebula Masło Marynata: Oliwa z oliwek Papryka słodka w proszku Papryka chili w proszku Przyprawa do kurczaka Sol i pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka opalamy (jeżeli ma pozostałości z piór ) i myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem i nacieramy całego kurczaka
PychaDaniaSkładniki/ na 4 porcje: 1 batat (500 g) 1 czerwona papryka ok. 400 g brukselki 3 łyżki oliwy Monini Rozmaryn 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól, pieprz do smaku 8 surowych kiełbasek, u mnie białe Przygotowanie pieczonych warzyw i kiełbasek: Batata i czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Brukselki oczyść z brzydkich listków i przekrój na pół. Warzywa(...)Szybki tadżin z kurczaka z białą fasolą, dynią, suszonymi śliwkami i oliwą Czosnek & Chilli ➤czas przygotowania: 45 minut + 1 godz. marynowanie mięsa w 1 porcji: 381 kcal, B 33,5 g, W 31,7 g, T 12,9 g Składniki/ na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (500 g ) 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka mielonego kminu
Chilli Czosnek i Oliwajajek 2 łyżki majonezu szczypta proszku do pieczenia sól, pieprz 1,5 łyżki mąki 350 g żółtego sera Nadzienie: 2 – 3 pojedyncze filety z kurczaka 500 g pieczarek sól, pieprz, ostra papryka olej Przygotowanie: Białka ubić z 1/4 łyżeczki soli. Dodać stopniowo żółtka a na końcu majonez , pieprz , mąkę , proszek do pieczenia . Na końcu dodać ser żółty starty(...)stopni przez ok 15 – 20 min. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, posolić i usmażyć na oleju. Kurczaka pokroić na cienkie plastry i rozbić. Na upieczony spód wyłożyć kotleciki tak, by przykryły całą powierzchnię, a następnie przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką . Na mięso wyłożyć równomiernie pieczarki. Zwinąć roladę i piec dalej w temperaturze 180 stopni, przez
Za drzwiami kuchnijajek 2 łyżki majonezu szczypta proszku do pieczenia sól, pieprz 1,5 łyżki mąki 350 g żółtego sera Nadzienie: 2 – 3 pojedyncze filety z kurczaka 500 g pieczarek sól, pieprz, ostra papryka olej Przygotowanie: Białka ubić z 1/4 łyżeczki soli. Dodać stopniowo żółtka a na końcu majonez , pieprz , mąkę , proszek do pieczenia . Na końcu dodać ser żółty starty(...)stopni przez ok 15 – 20 min. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, posolić i usmażyć na oleju. Kurczaka pokroić na cienkie plastry i rozbić. Na upieczony spód wyłożyć kotleciki tak, by przykryły całą powierzchnię, a następnie przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką . Na mięso wyłożyć równomiernie pieczarki. Zwinąć roladę i piec dalej w temperaturze 180 stopni, przez
Za drzwiami kuchniFilety z kurczaka to mięso, które jadamy najczęściej i zawsze mam ich zapas jak na wojnę:) Córka uwielbia kotleciki ale nie zawsze mamy czas (lub szczerze mówiąc nie zawsze mi się chce) klepać i panierować. Wtedy robię nasze ulubione siekane(...)przygotowanie zajmuje kilka minut a za każdym razem mogę modyfikować smak, dodając różne dodatki jakie akurat mam. Najczęściej króluje opcja z kukurydzą i papryką- taka, jaką dziś proponuję. Składniki: podwójny filet z kurczaka 3 jajka 5-6 łyżek mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 puszki kukurydzy czerwona papryka ząbek czosnku pieprz 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól (ilość wedle gustu) olej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 200 g makaronu ( u mnie mini kolanka ) 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka, chilli w proszku 1 ogórek szklarniowy 4 ogórki konserwowe 1,5 stronka papryki (czerwone lub 1 czerwona i pół żółtej) 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypioru sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować w dużej ilości wody. Odcedzić, przelać(...)zimną wodą i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Pierś pokroić w kostkę. Przyprawić chilli i przyprawą do kurczaka. Usmażyć i odstawić do wystygnięcia. 3. Kukurydzę odcedzić. Przełożyć do dużej miski. 4. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w sporą kostkę. 5. Ogórki konserwowe pokroić w półplasterki, a szklarniowego pokroić na mniejsze części. 6. Szczypior pokroić i dodać do warzyw
A Ty Smakuj Mnieróżne okazje. Składniki: mała kapusta pekińska 500g piersi z kurczaka 1/2 ogórka zwykłego 1/2 puszki kukurydzy 5-6 małych ogórków korniszonych majonez ketchup przyprawa do kurczaka, ewentualnie zmieszane: zioła prowansalskie, pieprz, sól, papryka Przygotowanie: 1. Pierś kroimy na kostkę, przyprawiamy i smażymy. 2. Na sam dół naczynia dajemy pierś z kurczaka, następnie przykrywamy mięso ketchupem. 3. Drobno posiekaną pekinkę wykładamy
My World by Dagmara Rekpietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 150g suszonej żurawiny sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości(...)wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy. 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, żurawine, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. 6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez
Szefowa kuchnioliwek. Smacznego! Dajcie znać jak wyszła Przepis na sałatkę z granatem i kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 1 porcja Czas gotowania: 30 minut Składniki pojedyncza pierś z kurczaka do marynaty: pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta soli i pieprzu, łyżka oleju rzepakowego 2 garście sałaty garść parmezanu garść owoców granatu sos balsamiczny lub oliwa
Kuchnia Bazyliifileta: 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 12 łyżeczki papryki wędzonej Mąkę, paprykę słodką, sól, pieprz, wędzoną paprykę – umieszczamy w misce. Filet z kurczaka kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski z mąką i przyprawami. Poruszamy miską, mieszamy rękami, by filet był otoczony mąką. Na patelnię wlewamy olej. Smażymy kawałki kurczaka
MojaQchnia.plpuszka czerwonej fasoli 1/2 świeżej papryczki chili 8 placków tortilli 15-20 dag żółtego sera w plastrach olej sól, pieprz 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy sola i pieprzem i smażymy aż do zrumienienia. Na 2-3 minuty przed końcem smażenia do kurczaka dodajemy cebulę pokrojoną w piórka
Kulinarne przygody Gatity