puszki czerwonej fasoli konserwowej * duży filet z kurczaka * 2 łyżki dobrej jakościowo oliwy z oliwek * ulubione przyprawy do kurczaka * szklanka ugotowanego makaronu - może być razowy - ja wybrałam ten w ziarenkach jak ryż * duża łyżka jogurtu greckiego * sok z połowy cytryny bądź limonki Przygotowanie : Makaron(...)ugotować al dente, ja gotuję bez dodatku soli. Kurczaka natrzeć oliwą i przyprawami - można dodać czosnek i odrobinę skórki z cytryny. Wymieszać z łyżką soku z cytryny i odłożyć na pół godziny. Upiec kurczaka, pokroić w paseczki bądź porwać w rękach. Wymieszać z makaronem, dodać odcedzoną i przelaną wodą fasolkę. Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jogurt połączony
Magiczne Życie Martysosem tatarskim to prawdziwa petarda i sądzę, że chociaż raz trzeba tego połączenia w Sztrassie wypróbować. Dla mnie to prawdziwy český sen o burgerze! Pariszburger filet z kurczaka marynowany w cytrynie / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami / sos jogurtowo-cytrynowy Moja ocena: 5- Pewnie powiecie zaraz, że burger z kurczakiem zasługuje co najwyżej na miano kanapki, a nie hamburgera
Food SquareOstatnio postanowiłam przygotować skrzydełka z kurczaka w lekko cytrynowej marynacie. Skrzydełka przyrządzone w poniższy sposób w smaku są cytrusowe i lekko słodkie. Takie danie możecie podać z kromką świeżego pieczywa, kaszą kuskus jak i domowymi frytkami . Składniki na porcję dla 2 osób: co najmniej 0,5 kg skrzydełek z kurczaka 1 mała cytryna 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka
Ugotowaćłyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy Do podania pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Piersi z kurczaka nacieramy 1 płaską łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Pozostawiamy na kilkanaście minut. Cebulę obieramy, kroimy wzdłużnie w „ósemki” i skrapiamy 2-3 łyżkami soku z cytryny(...)łyżkę masła i mieszamy do jego roztopienia się. Dodajemy karczochy i podgrzewamy wszystko dość intensywnie przez kilka minut, aż sos stanie się gęsty. Kurczaka podajemy niezwłocznie z sosem cebulowo-karczochowym oraz ziemniakami pieczonymi z rozmarynem i cytryną. Dekorujemy natką pietruszki. Zainspirowany przez Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania Zainspirowany przez Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania Kulinarna Pokusa/div> #gallery
Kulinarna PokusaSKŁADNIKI: - 2 filety z kurczaka - mieszanka przypraw: sól, pieprz, rozmaryn, bazylia, oregano (wszytko utarte w moździerzu) - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 1 łyżeczka soku z cytryny Filet z kurczaka umyj i osusz, podziel na porcje. Każdą porcję natrzyj przyprawami i zacznij smażyć na oliwie z każdej strony po 30 sekund, po to aby zamknąć w mięsie cały
SMYKWKUCHNIkurczak*, kawałek selera, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 marchewki, listek laurowy, pieprz i ziele angielskie, 1 trawa cytrynowa, 28-30 g żelatyny, sól, sok z cytryny, 2 białka. Kurczaka oczyścić, obciąć kuper, umyć, włożyć do garnka. Dodać obraną i umytą włoszczyznę, zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Ugotowanego kurczaka wyjąć, ostudzić, obrać mięso
królestwo garówKurczak do dania jest marynowany przez noc lub przynajmniej kilka godzin w jogurcie i mieszance przypraw, która zwykle zawiera garam masala, imbir, czosnek, cytrynę, kminek, kurkumę i chili. Tradycyjnie przygotowywany jest w piecu tandoor, podobnie jak kurczak Tandoori . My jednak zrobimy go na patelni :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka . Zapraszam do gotowania! Butter chicken or Murgh makhani(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Kurczaka kroimy w kostkę o boku 2 cm, ząbek czosnku zgniatamy nożem, imbir ucieramy na tarce. Kurczaka nacieramy solą, czosnkiem, imbirem, pokruszoną papryczką chilli i jedną łyżką soku z cytryny. Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 2. W między czasie w miseczce łączymy jogurt naturalny, 1/3 łyżeczki garam masala
Tajskie smakiDziś zapraszam na pyszne udka kurczaka marynowane w miodzie, soku z cytryny, imbirze i czosnku z dodatkiem tymianku. Przy naprawdę niewielkim nakładzie pracy otrzymujemy bardzo soczyste i miękkie mięso z chrupiąca, połyskującą skórką. Jest też wyjątkowe w smaku: lekko słodkie, trochę kwaskowe, a przy tym słone i za sprawą imbiru bardzo aromatyczne z wyczuwalną, silną, odświeżającą nutą. Polecam Wam gorąco(...)porcje): ok. 1 kg udek kurczaka 1 pełna łyżka startego imbiru 2 ząbki czosnku 1 pełna łyżeczka tymianku 3 łyżki miodu sok z cytryny 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól pieprz Wykonanie: Udka kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem i wkładamy do miski. Do niedużej miseczki wkładamy starty imbir, dodajemy drobno posiekany
MyCookBook.pldzisiaj na ostro. Fanów brazylijsko - tajskiej kuchnii zapraszamy dzisiaj serdecznie. Składniki dla 4 osób: 0,5 kg piersi kurczaka (podwójnej) 0,4 litra mleczka kokosowego 1 papryka czerwona 2 duże pomidory 1 cebula czerwona 2 lub 3 ząbki czosnku 1 cytryna 6 łyżek oleju palmowego dende* garść świeżej kolendry chili peperoncini całe (firmy Kotanyi) 2 kostki bulionowe krewetkowe JUMBO(...)rosołowe z kurczaka szczypta soli 1 łyżka kuminu *dostępne jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska czy hinduską. Przygotowanie: Kroimy pierś kurczaka w kawałki. Kropimy cytryną i przyprawiamy startym czosnkiem oraz kuminem.. Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi. Siekamy kolendrę. Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka
Smaki BrazyliiUdka z kurczaka ? Jakie lubicie, pieczone, smażone, czy z grilla? Mięso z udek jest delikten i soczyste. Dzisiejszy przepis to udka z kurczaka marynowane w cytrynowym tymianku i cytrynie. Ciekawy sposób na przyrządzenie udek, przepyszny i szybki obiad ! Cytrynowy tymianek o żółto zielonych liściach pachnie naprawdę cytrynowo. Rośnie u mnie na balkonie jak zwariowany, więc go dzisiaj obcięłam i wykorzystałam(...)Nowe, zielone łodygi odrastają szybko. Przez całe lato można zrobić niezłe zapasy suszonych ziół. Udka z kurczaka Składniki: na 4 porcje 4 duże udka z kurczaka 2 łyżki świeżego cytrynowego tymianku 1 duża cytryna sól czarny pieprz do smaku 1 łyżka oliwy Pokrój cytrynę na grube plasterki. Wymieszaj z tymiankiem, solą, pieprzem i oliwą. Dodaj opłukane i osuszone udka
codojedzeniaSkładniki: kurczak 1,5 kg, przyprawa do drobiu 1 opakowanie, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, przyprawa(...)potraw w płynie 1 łyżka, cebula 6 średnie, marchew 8 średnie, woda 1/2 szklanki kurczaka całego umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawę do drobiu, sok z cytryny wymieszać z olejem i dobrze natrzeć kurczaka też w środku, dodać obrane marchwie i cebule, schować do lodówki na kilka godzin kurczaka włożyć do rękawa do pieczenia razem z dodatkami, marynatą, wlać wodę
W Mojej Kuchni LubięUważam, że to ciekawa propozycja niedzielnego obiadku. Składniki na 2 porcje: 2 filety kurczaka 1,5 szklanki ryżu na risotto (u mnie Arborio) oliwa do smażenia olej do smażenia 200 białego wina wytrawnego sól, pieprz sezam (biały i trochę czarnego) 1 mały brokuł sok z cytryny 4 łyżki sosu sojowego Brokuły gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru(...)minut. Ryż doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce rozgniatamy brokuły widelcem. Na koniec dodajemy brokuły. Przyprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Filet z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie kurczaka obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju z każdej strony na małym ogniu. Kurczaka podajemy z risotto
Bon Appetit Małgorzatygorgonzola pieczona pierś kurczaka garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny garść kiełków rzodkiewki Dressing: saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią sok z cytryny łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Kurczaka kroimy w plasterki. Jabłko kroimy(...)dużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy roszponkę z pokrojonym jabłkiem, pokruszonym serem, żurawiną i kiełkami. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i posypujemy orzechami. Przygotowujemy sos: w soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy musztardę, pieprz. Wlewamy saszetkę oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią i mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem. Przepis bierze
Smakowity Blog Kulinarnysztuki marchew, 1 mały seler, 1 sztuka pietruszka, 2 łyżki natka pietruszki posiekana, 1 sztuka papryczka chilli, 1 opakowanie żelatyna, 1 łyżka vegeta, - do smaku maggi - ile potrzeba cytryna ugotować porcje kurczaka, szponder z warzywami do miękkości w 3 litrach wody do smaku doprawić vegetą i maggi ostudzone mięsa obrać z kości i pokroić, ze szpondra tylko chude mięso pokroić
W Mojej Kuchni Lubięumyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w 3 - 4 cm kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Imbir obrać, drobno posiekać. Do miski włożyć pokrojonego kurczaka, dodać czosnek, imbir, sól, chili i sok z cytryny. Całość wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut. W miseczce wymieszać jogurt z garam masala, kuminem i kurkumą. Po upływie 30 minut do miski(...)dodać przyprawy: kardamon, goździki, kolendrę, garam masala, kurkumę i chili. Wymieszać i podsmażać przez 1 - 2 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Całość gotować przez około 2 minuty. Do sosu wrzucić upieczone kawałki kurczaka. Wymieszać. Dodać jogurt naturalny i masło i gotować stale mieszając, aż sos będzie gładki i płynny. Przyprawić solą, cukrem do smaku (opcjonalnie). SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni Miejska