czerwona papryka żółta pół małej kapusty pekińskiej kawałeczek imbiru sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny Marynata do kurczaka: 4 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki mąki kukurydzianej Wykonanie: Pierś kurczak pokroić w dużą kostkę i umieścić w miseczce. Dodać składniki(...)jakiś czas. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w dużą kostkę, pieczarki w plasterki, kapustkę pekińską cienko poszatkować. W woku podsmażyć kurczaka z marynatą. Dodać cebulę. Po 3-4 minutach dodać paprykę, pieczarki oraz groszek. Wlać sok z cytryny i dodać starty na tarce imbir. Pod koniec dodać kapustę pekińską. Orzeszki ziemne lekko uprażyć na patelni, ale trzeba uważać
Pasja SmakuSkładniki : świeży kurczak ok. 2 kg 3 marchwie 1 cebula 4 ziemniaki 4 ząbki czosnku cytryna, natka zioła do posypania kurczaka sól, pieprz, oliwa Przygotowanie : Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą z wierzchu i wewnątrz, posypać pieprzem mielonym i natrzeć ziołami z wierzchu i wewnątrz Do środka włożyć umytą pokrojoną natkę oraz cytrynę w plastrach Warzywa obrać, pokroić , czosnek zostawić
Proste Potrawydelikatne i „słodkie”. Wyróżnia je żółto pomarańczowa barwa. Kurczakom nie podawane są hormony wzrostu ani antybiotyki, dzięki czemu mięso jest o wiele zdrowsze. 4 nogi z kurczaka kukurydzianego*, skórka otarta z 1 cytryny, 1 pomarańcza, gałązka tymianku, sól, 6 łyżek masła, 1 -2 łyżeczki miodu tymiankowego lub lipowego, Skórkę z pomarańczy zetrzeć, pomarańczę obrać, podzielić na cząstki. Nogi kurczaka oczyścić(...)oprószyć solą, skórką z pomarańczy i cytryny. W formie do pieczenia ułożyć połowę masła, na nim położyć nogi kurczaka, przykryć resztą masła. Wokół ułożyć cząstki pomarańczy i tymianek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec około 25 minut, aż kurczak będzie miękki a skórka ładnie przyrumieniona. Podczas pieczenia
królestwo garówLekka, dietetyczna sałatka z sałatą, piersią z kurczaka i pomarańczą. Doprawiona winegretem z sosu balsamicznego, oliwy i soku z cytryny. Minimum składników, maksimum smaku:) Składniki: 1 ulubiona(...)sałata (u mnie ozdobna) 1 filet z kurczaka 1 duża pomarańcza 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu balsamicznego (lub octu balsamicznego) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku Filet z kurczaka posypać solą i pieprzem. Usmażyć na odrobinie oliwy. Odstawić do odpoczęcia. Do miski porwać sałatę. Pomarańczę obrać, pozbawić błon, pokroić na kawałki. Dodać do sałaty. Kurczaka
Moja Galeria SmakuSkładniki: 3 piersi z kurczaka, 2 duże cebule, 1 cytryna, 10 zielonych oliwek, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki kurkumy, łyżka brązowego cukru, 2 łyżki masła do smażenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, tak żeby kotleciki nie były za grube. Obsypujemy je solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego(...)samym tłuszczu podsmażamy cebule pokrojone w półtalarki. Po 3 minutach obsypujemy cebulę kurkumą. Podsmażamy jeszcze ją 2 minuty. Cebulę przekładam do naczynia z mięsem. Pomiędzy kawałki kurczaka wkładamy oliwki, ząbki czosnku oraz cytrynę pokrojoną w półplasterki (nie obraną). Całość posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy pod przykryciem w temp. 150 stopni C około
Pobite gary BarbarySkładniki na 4 osoby: 400g sałaty 2 Piersi z kurczaka 50g parmezanu 200g bagietu jajko 50ml oliwy sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Pierść z kurczaka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku, krojimy w długie plastry, opruszamy solą i pieprzem, i smażymy na rozgrzanej patelni przez ok 10-15min. Sałatę myjemy i rwiemy rękoma do misy. Bagiet krojimy(...)pieprzymy i dokładnie mieszamy, dopóki jajko powiększy swą objętość. Po zdjęciu misy z jajkiem z ognia, dodajemy pozostałą oliwę, oraz sok z cytryny (według smaku) bardzo dokładnie mieszamy, dopóki dressing zgęstnieje. Do wielkiej misy z sałatą dodajemy kurczaka, grzanki i dokładnie mieszamy, opruszamy ztartym na drobnych oczkach tarki serem i polewamy dressingiem
Kuchnia Łukaszakurczaka szczypior garść fasolki szparagowej kilka pomidorków suszonych 3 plasterki sera Brie sól, pieprz, papryka słodka, imbir do smaku kilka kropel sosu sojowego ząbek czosnku kilka kropel cytryny Przygotowanie: Pierś kurczaka umyć i pokroić w paseczki. Do osolonego wrzątku dodać fasolkę i gotować z 3 - 4 min ( tak aby nie rozgotować - musi być chrupka ) odcedzić. Suszone pomidory pokroić(...)nieduże paski, ser Brie w kosteczkę. Na łyżce oleju podsmażyć kurczaka, doprawić ( solą, pieprzem, papryką, imbirem i czosnkiem ). Jak już ładnie się podrumieni dodać ser, pomidorki i część fasolki. Wszystko razem wymieszać i skropić kilkoma kroplami cytryny. Makaron zrobić według przepisu na opakowaniu ( ja użyłam ryżowego bez gotowania, więc zalałam go osolonym wrzątkiem
Gaździnka warzyKurczak pieczony w miodzie z kaszą gryczaną i ćwikłą Składniki: - 2 ćwiartki kurczaka - sok z jednej cytryny - 4 łyżki masła - 4 łyżki miodu (u mnie lipowy) - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku - 1 cebula - 2 małe marchewki - 1/2 szklanki wody - sól, mielony czarny pieprz dodatki: - kasza gryczana z warzywami SYS - buraczki ćwikłowe Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Ćwiartki kurczaka(...)dzielę na pół, duklanie płuczę i nacieram sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Układam go w naczyniu żaroodpornym. Całość obkładam plastrami cebuli oraz pokrojoną w talarki marchewką. W garnku roztapiam masło z miodem i dodaję gałkę muszkatołową. Smaruję tym kurczaka i wlewam wszystko do formy. Dodaję też wodę. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika. Od czasu
Kuchnia co dniapokażę Wam przepis na marokańskie chlebki , które upiekłam do tażinu. Zachęcam Was również do spróbowania innych tażinów, które pojawiły się na moim blogu: tażinu z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla . Tażin (tagine) z klopsikami
Chilli Czosnek i Oliwaskrapiając je w czasie wyrabiania. Chlebki khobz będą pasowały do dowolnych dań kuchni marokańskiej oraz arabskiej. Śmiało możecie je zestawić z jednym z poniższych tażinów: tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami tażin z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla tażin z klopsikami w sosie
Chilli Czosnek i OliwaPół garści orzechów włoskich -> 1 filet z kurczaka -> Sól, pieprz, kurkuma, -> 2 łyżki oliwy z oliwek -> ¾ łyżki miodu -> Sok z 1/3 cytryny -> Cynamon kardamon Wykonanie: Kurczaka kroimy w paski i marynujemy w soli pieprzu oraz odrobinie kurkumy. Gotujemy wodę na kaszę. Kuskusa przesypujemy do miski. Zalewamy wrzątkiem ( ¾ szklanki wody na ½ szklanki kaszy). Przykrywamy(...)odstawiamy na kilka minut [około 5]. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Do małego naczynka wlewamy oliwę, miód z dodatkiem soku z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą pieprzem oraz odrobiną cynamonu i kardamonu. Siekamy zioła. Prażymy orzechy. Do miski z kuskusem dodajemy zioła, dressing i prażone orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z usmażonym kurczakiem
Jedz zdrowo żyj zdrowo!składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 4 plastry świeżego ananasa marynata do kurczaka 6 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka przyprawa do kurczaka z grilla np.Kamis skórka otarta z połówki cytryny Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w dużą kostkę i wrzucić do marynaty na minimum 1 godzinkę (ja zawsze przygotowuje wcześniej i zostawiam
Monia miesza i gotujeprostu gotową przyprawą do kurczaka Na patelni podsmażyć kiełbasę, cebulę i suszone pomidory. Dodać fasolę, pokrojone ząbki czosnku i doprawić papryką i chili. Nadziać kurczaka gorącym farszem, żeby farsz nie wyleciał zatykamy otwór połówką cytryny (miąższem do środka). Jeżeli otwór jest nadal za duży i farsz wypada najlepiej zaszyć go wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1/2 l wody(...)Odkrywamy 30 min przed końcem pieczenia i obracamy piersiami do góry tak aby ładnie się przyrumieniły. Po upieczeniu wyjmujemy farsz z kurczaka do osobnego naczynia i wyciskamy do niego cytrynę. Sosem powstałym z wody, szampana i tłuszczu polewamy farsz (ok. 5-8 łyżkami sosu). Dzielimy kurczaka na części i podajemy z farszem. Smacznego Kurczak po wyjęciu z piekarnika
IMPRESJA SMAKUniej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek) 4 chlebki arabskie lub pita 1 cytryna pokrojona na cząstki Marynata: kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty 1 łyżka pikantnej papryki w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka(...)chlebki na suchej rozgrzanej patelni lub w tosterze. Gorące chlebki rozrywamy na pół i rozchylamy je nożem, tworząc kieszonkę. Do środka wkładamy dip z awokado i kawałki kurczaka. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciskania
Smakowity Blog Kulinarnypiersi kurczaka w sosie pomidorowym na sposób słodko-kwaśny. Doskonały do podania z ziemniakami lub ryżem. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 4 porcje. Produkty pierś z kurczaka, puszka pomidorów krojonych, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 kwaśne jabłko, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki wody, oliwa, sól, pieprz, cukier, majeranek, łyżeczka soku z cytryny. Przygotowanie Pierś kurczaka pokrój(...)pokrojoną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Kiedy cebula się podsmaży dodaj pomidory. Po około 10 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłko, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżeczkę soku z cytryny i majeranek. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj wody. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj aż jabłka zmiękną. następnie do sosu dodaj usmażone wcześniej mięso i gotuj jeszcze przez parę
Fit&Fast Kitchen