Składniki: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 8-10 plastrów szynki parmeńskiej 1 opakowanie szpinaku w liściach mrożonego 6-8 szt. pomidorów suszonych z oleju 1/2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Filety naciąć, tak by powstał z nich duży płat mięsa. Mięso rozbić na cienki płat. Szpinak rozmrozić i osączyć. Na patelni rozgrzać(...)jeszcze 10 minut. SOS KAPAROWO-CYTRYNOWY 250 ml bulionu drobiowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 150 ml wina białego wytrawnego 100 ml śmietany 30% sok z 1/2 cytryny 1 łyżka kaparów tymianek, rozmaryn KAMIS sól, pieprz Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym bulionem drobiowym. Dolać wino, wsypać po szczypcie ziół. Gotować 5 minut
kolorowotorcikowogodziny (u Nigelli 45 minut, ale kurczak według mnie nie jest wtedy dość miękki, a skórka nie chrupie) Składniki: 4 całe nogi kurczaka ze skórą i kością (lub 8-12 udek lub podudzi) sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy sól i pieprz ziemniaki do upieczenia (opcjonalnie) na pikantne tzatziki: 500 ml naturalnego jogurtu greckiego 4 cebulki dymki, pokrojone(...)ręką ) sól i pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Kurczaka rozłóż na blasze skórą do góry, posyp solą i pieprzem, polej sokiem z cytryny i oliwą. Dokładnie rozprowadź marynatę rękoma. Jeżeli podajesz kurczaka z ziemniakami, pokrój je na kawałki i powtykaj na blasze w wolne miejsca. Posyp solą i pieprzem, polej odrobiną oliwy. Wstaw blachę do piekarnika
Chilli Czosnek i Oliwapolecam te szybkie danie jednogarnkowe. Filety z kurczaka duszone z ziemniakami w białym winie i bulionie drobiowym. Z dodatkiem rozmarynu i soku z cytryny. Składniki na 2-3 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki 500 g ziemniaków, pokrojonych w 1 centymetrowe plasterki 1 łyżka oliwy sól, pieprz kilka gałązek rozmarynu 1 łyżeczka soku(...)czosnek, podsmażyć przez 30 sekund. Dodać bulion, wino i ziemniaki oraz rozmaryn. Zagotować. Na wierzch ułożyć filety z piersi kurczaka. Przykryć pokrywką i dusić około 12-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Gdy danie będzie już gotowe polać sokiem z cytryny
Moja Galeria Smakubakłażana 1 duża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz mielony makaron ryżowy (sojowy będzie lepszy, u mnie zabrakło :/ ) Pałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy z nich skórę. Umieszczamy w garnku i wlewamy do niego półtora litra wody. Wsypujemy 2 łyżeczki(...)zupę sokiem z cytryny lub limonki, pieprzem i solą według uznania. Wyławiamy mięso i porcjujemy. Do każdej miski wkładamy po kawałku kurczaka i ugotowanego według przepisu na opakowaniu makaronu. Całość posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego i przyozdabiamy plasterkiem cytryny. Podajemy gorące
Kuchenna Kontrrewolucyaklarowanego do duszenia porów i 2 łyżki do podsmażenia kurczaka 2 łyżeczki ziół prowansalskich 500 g piersi z kurczaka (1 spora podwójna) mąka do obtoczenia piersi kurczaka 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% cytryna do skropienia sól i czarny pieprz PUREE ZIEMNIACZANE: kilka ugotowanych ziemniaków potłucz, dodając 2-3 łyżki masła i 1-2 łyżki śmietanki kremówki Przygotowanie: Ziemniaki obierz(...)chwilę podgotuj. Część pora możesz wyjąć i zmiksować na puree. Na patelnię z porami dodaj podsmażone filety z kurczaka i duś razem, aż kurczak nie będzie już surowy w środku. Danie skrop sokiem z cytryny i posyp zmielonym czarnym pieprzem. Możesz podawać prosto z patelni, na talerze z przygotowanym puree ziemniaczanym. Smacznego
Gotowanie to kochanieząbek czosnku 1 papryka czerwona 1 cebula garść świeżej mięty 1 cytryna sól kumin 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy Przygotowanie: 1) Pierś kurczaka nacieramy czosnkiem, solą i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. 2) Pokroić w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. 3) Kroimy marchewki w talarki. Gotowanie i duszenie: 1) Rozgrzewamy oliwę
Smaki Brazyliimama robi podobną, z tą różnicą, że pierś nie jest gotowana w parowarze oraz dodaje jeszcze kukurydze. Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 1 puszka ananasów w plastrach 1 cebula sok z 1/2 cytryny 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Przyprawy : pieprz czarny Pierś z kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wstawiamy(...)pieprzem. Dodajemy 3 łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy i dokładnie wszystko mieszamy. Majonezu można mniej, ja lubię jak jest go dużo :) Jak wszystko jest wymieszane polewamy sokiem z połowy cytryny i pod przykryciem wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień :) Ale oczywiście czasami ciężko nie jeść od razu ;) Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz
Parowar Facetachilli sól pieprz pół cytryny Przygotowanie: Przygotowujemy warzywa - myjemy, cebulę w drobną kostkę, pomidory w większą kostkę, ząbek drobno. Kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę. Marynujemy kurczaka - do miski przekładamy pokrojonego kurczaka, dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty z połowy cytryny sok, chilli bez pestek pokrojone drobno, 1 łyżeczka tymianku. Wszystkie kawałki dokładnie obtaczamy. Zostawiamy na 15 minut. W garnku przysmażamy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoBOGUCICE . Zapraszam serdecznie do odwiedzin ich strony. Przepiękne naczynia,wspaniała kolekcja, każdy na pewno znajdzie odpowiednią zastawę dla siebie . Składniki: 3 łyżki miodu sok z połowy cytryny 500 g piersi z kurczaka sól,pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka przekrawamy na połowę jak na kotlety, delikatnie rozbijamy dłonią. Oprószamy solą i pieprzem. Sok z cytryny łączymy z miodem, dobrze mieszamy
Z Majeczką w kuchnidodały mu jeszcze rustykalnego i dzikiego charakteru. Jeżeli jesteście fanami drobiu to ta pozycja jest waszym must have. Potrzebujemy: 1 kurczaka (1-1,5 kg) 1 łyżkę mielonego jałowca 1 łyżkę soku z cytryny 100 g chudej wędliny (szynki lub polędwicy) 200 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 ziarenka ziela angielskiego 3-4 kulki jałowca(...)kulki pieprzu czarnego 1 liść laurowy 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 łyżeczka posiekanego lubczyku sól oliwa od smażenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Kurczaka myjemy i osuszamy. Skrapiamy go sokiem z cytryny i nacieramy zmielonym jałowcem (od zewnątrz i od wewnątrz). Następnie dokładnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dobę. Po upływie
Marder&Marder Manufactureskładniki: 1 podwójna duża pierś z kurczaka 2 papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cukinia 3-4 średnie cebule 12 pieczarek marynata do kurczaka: 7 łyżek soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis Składniki marynaty dokładnie wymieszać.Kurczaka pokroić w dużą kostke i wrzucić
Monia miesza i gotujeSkładniki: kurczak 1,2 kg/nieduży, ząbki czosnku 8 sztuk, garam masala Royal Brand 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda 1 szklanka, ziemniaki młode 1/2 kg, koperek siekany 1/2 pęczka, surówka - jaką(...)lubisz niedużego kurczaka dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym ząbki czosnku pokroić na na cienkie plasterki, zalać olejem, wsypać garam masala Royal Brand, sok z cytryny, przyprawę w płynie i dobrze marynatą natrzeć kurczaka również w środku, schować do lodówki na całą noc do rozgrzanego garnka szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć kurczaka z marynata i podsmażyć
W Mojej Kuchni Lubięwystarczy zalać wrzątkiem, odczekać chwilę i gotowe do jedzenia. Kurczaka z kuskusem i rodzynkami polecam na obiadek. Składniki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego 1 duży ząbek czosnku 250 g kuskusu 300 ml wywaru z warzyw 2-3 łyżki rodzynek 1 łyżka soku z cytryny koperek lub pietruszkę do posypania sól pieprz słodka papryka szczypta(...)dodać rodzynki i zalać gorącym wywarem.. Wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie rozdzielić ziarna widelcem, dodać sok z cytryny w razie potrzeby doprawić solą. Dodać usmażonego kurczaka i wymieszać. Posypać pietruszką lub koperkiem. kurczak z kuskusem i rodzynkami
O kuchni z uczuciemwiem czy nie jest to najlepszy pieczony kurczak jakiego zrobiłam! Jest niezwykle soczysty, po prostu pyszny. Zawdzięcza to moczeniu w solance i długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Piekłam kurczaka kukurydzianego, można użyć np zagrodowego. Ważne aby kurczak był dobrej jakości. Po czterech godzinach w piekarniku, kurczak był upieczony, ale bardzo blady - nie wyglądał zachęcająco! Nie przejmujcie się, posmarowany masłem(...)uzupełnić zimną wodą do potrzebnej ilości. W odpowiedniej wielkości naczyniu umieścić kurczaka, zalać wodą tak aby był całkowicie zakryty ( można docisnąć talerzykiem), naczynie przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć kurczaka z solanki, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. do środka włożyć pęczek tymianku i całą cytrynę ( wyparzoną, lekko zrolowana i po nakłuwaną w kilku miejscach). Spiąć otwór
Stare GarySkładniki: 4 ćwiartki z kurczaka, 2 pory, 4 ząbki czosnku, kostka drobiowa, tymianek- 2 łyżki, pieprz, sól, pół cytryny, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Ćwiartki z kurczaka nacieramy czosnkiem i posypujemy obficie tymiankiem. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pory kroimy w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Gotowym bulionem zalewamy mięso. Dodajemy
Pobite gary Barbary