kurczak z cytryną - 1632 przepisów (strona:18/109)

Pappardelle z pesto i rozmarynowym kurczakiem 153

użyłam świeżego makaronu 4 łyżki pesto z jarmużu 1 czerwona chili 180 g szparagowej fasoli garść rukoli garść liści bazylii 2 piersi z kurczaka 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki utartego parmezanu czarny pieprz i sól do smaku Przyrządź pesto według przepisu w linku. Zagotuj wodę na makaron z łyżką soli. Dodaj(...)ziaren czerwone chili. Smaż aż fasola będzie gotowa ale wciąż al dente. Na talerzu ułóż makaron wymieszany z warzywami, świeżą rukolą i bazylią. Na wierzchu ułóż porcje kurczaka. Całość skrop sokiem z cytryny i posyp parmezanem

codojedzenia
Paella z owocami morza i kurczakiem 167

ulubioną wersją jest paella mixta i taką właśnie Wam przedstawiamy – paella z owocami morza i kurczakiem: pełna aromatycznego ryżu doprawionego szafranem, bogata w małże, krewetki, z dodatkiem kurczaka i dorsza, pachnąca pomidorami, słodkawa od groszku. Wbrew pozorom paella z owocami morza i kurczakiem wcale nie jest ani trudna, ani czasochłonna, jest potrawą jednogarnkową (a właściwie jednopatelniową :) – w oryginalne(...)podsmażone wcześniej: kurczaka, średnie krewetki, duże krewetki (zostawiamy kilka do przybrania), mięso małży, małże w skorupkach (także zostawiamy kilka do przybrania). Dodajemy groszek i wszystkie składniki delikatnie mieszamy i podsmażamy jeszcze 3-4 minuty. Paellę z owocami morza i kurczakiem podajemy na patelni dekorując odłożonymi krewetkami i małżami; posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką i dodatkowo dekorujemy cząstkami cytryny. Paella

Pociąg Do Kuchni
Czosnkowe fileciki z serem halloumi 138

się z pysznym smakiem – mamy idealne połączenie. Właśnie takie danie chcę Wam dziś zaproponować. Przygotuj: 400g. filetów z kurczaka Ser halloumi Owoc granatu Świeży groszek Czosnek Cytryna Miód Sos balsamiczny Sól Pieprz Mięso kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na drobne filety. Dwa, trzy ząbki czosnku przecieramy przez praskę i dodajemy do filecików. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z połowy

MarcinChef
ZUPA SZPARAGOWA Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI i KURCZAKIEM 132

gorącego bulionu lub wody wymieszanej z 2-3 łyżkami sosu sojowego  120 g gęstej śmietany 18% 3 łyżki posiekanego koperku sól morska, pieprz DODATKOWO : feta, cząstki cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Pierś kurczaka opłukujemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy w 1 cm kostkę. Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą, odłamujemy jasne i twarde końce (same pękną w odpowiednim(...)kosteczkę, czosnek ścieramy na tarce, ziemniaki obieramy i kroimy w   małą kostkę. W szerokim garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy kurczaka i cebulę. Smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając przez około 1-2 minuty, aż kurczak będzie wysmażony z każdej strony. Nie rumienimy zbyt mocno. Redukujemy płomień, dorzucamy ziemniaki i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i oregano. Podsmażamy

cool and minty
Ensopado czyli gulasz z kurczaka i z ziemnakami 196

polsku gulasz z kurczaka i z ziemniakami. Pozwólcie drodzy czytelnicy że dzisiaj będzie bardziej obrazkowo. Brasileiro sfotografował prawie każdy krok przygotowania: SKŁADNIKI: - cały kurczak, którego kroimy w kawałki - 5 ziemniaków średniej wielkości - 3 ząbki czosnku, - 2 cytryny(...)łyżki kuminu - 1 cebula czerwona - 1 zielona papryka - kolendra - 2 łyżki przecier pomidorowy - 2 kostki knorr - sól - 1 łyżka oliwy lub oleju PRZYGOTOWANIE: Kurczaka solimy i skrapiamy sokiem z wyciśniętych 2 cytryn Nacieramy 3 ząbkami startego czosnku i dodajemy kumin. Jeśli mamy więcej czasu dobrze tak przygotowanego kurczaka można zostawić na pół godziny.  Miksujemy paprykę i cebulę Wracamy

Smaki Brazylii
Pierś z kurczaka gotowana na parze, marchewki glazurowane i surówka z białej kapusty. 136

bazylii pół łyżeczki słodkiej papryczki 300 g marchewki (drobnej) 2 łyżki miodu 2 łyżki nalewki lub wina na surówkę biała kapusta marchewka cebula cukier sól sok z cytryny  oliwa Piersi z kurczaka zamarynować w roztworze przygotowanym z oliwy, octu balsamicznego i przypraw.  Marchewki oczyścić i ugotować na półmiękko.  Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić

Gotowanie jest łatwe
Kurczak w jogurtowo-orzechowej panierce z puree ziemniaczano-brokułowym z pieczonymi warzywami 183

chrupiącej, orzechowej panierce! Jakie to pyszne, różne tekstury, uzupełniające się aromaty - koniecznie spróbujcie! Składniki: (dla 3 osób) 3 piersi kurczaka, 45 g orzechów brazylijskich, 45 g orzechów nerkowca, 1 łyżeczka za'ataru, 1/2 łyżeczki soli, skórka otarta z cytryny, 4-5 łyżek tartego parmezanu, kilka łyżek jogurtu naturalnego 5-6 marchewek, 1 łyżeczka sumaku, 1/4 suszonych płatków chili, 1/3 łyżeczka(...)świeża rukola Orzechy umieścić w pojemniku blendera i zmielić na drobne kawałki. Do orzechów dodać parmezan, skórkę startą z cytryny, za'atar i sól. W drugiej miseczce umieścić jogurt naturalny, a następnie włożyć do niego umyte, oczyszczone i osuszone piersi kurczaka. Kurczak powinien być dobrze otulony jogurtem naturalnym, a następnie dokładnie należy każdą pierś obtoczyć w orzechowej panierce. Tak przygotowane

Plate of Joy
Chicken Daily Superior 149

delikatnym ryżem gotowanym w zielonej herbacie oraz pikantną salsą ogórkową! :) Składniki na 4 porcje: Mięso 2 duże piersi kurczaka, pokrojone na 4 kawałki Marynata: 2 łyżki czarnej herbaty liściastej Irving Daily Superior, wrzątek, skórka otarta z 1 małej cytryny, 2 łyżki sosu sojowego  2 łyżki klarowanego masła lub oleju (do smażenia) czarny, świeżo mielony pieprz, sól morska do smaku(...)odstawiamy na 8-10 minut. Po tym czasie przecedzamy, uzupełniamy napar gorącą wodą do pojemności 250 ml. Studzimy. Do ZIMNEGO (!) wywaru dodajemy sos sojowy, skórkę z cytryny, oliwę i zalewamy kurczaka tak powstałą marynatą. Owijamy naczynie folią i wkładamy na noc do lodówki (lub co najmniej na kilka godzin). Wyciągamy 30 minut przed planowanym smażeniem. 2. Przygotowujemy salsę : obrane ogórki

Kuchnia Prezydentowej
GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA 239

O ziołach prowansalskich słów kilka: Herbes de Provence idealnie sprawdzają się w diecie bezsolnej. Wydobywają naturalny smak potrawy i łagodzą poczucie smaku soli w potrawie (szczególnie

Przepisy Aleksandry
Vol-au-vent z perliczką / kurczakiem 95

kurczaka, opakowanie ciasta francuskiego* 1 jajko, sos: 30 g masła, 30 g mąki pszennej, 250 ml śmietany 22% płynnej, 2 żółtka, sól, 1 łyżeczka chrzanu, sok z cytryny, cukier Perliczkę lub kurczaka obrać z kości, mięso pokroić w niewielkie kawałki. Z ciasta wyciąć krążki – wielkość zależy od nas, ja przygotowałam porcje jednoosobowe. Na jedną porcję potrzebne są trzy krążki(...)Posmarować rozmąconym jajkiem i upiec na złoty kolor. Masło roztopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Dodać śmietankę, mieszając zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z żółtkami. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. Ja dodałam troszkę chrzanu. Mięso podgrzać najlepiej w rosole. Złożyć Vol-au-vent: Ciasto powinno być ciepłe (podgrzać w piekarniku o ile jest zimne). Ułożyć krążek ciasta

królestwo garów
Cytrusowo- rozmarynowa pierś z kurczaka 144

smaku, staje się bardziej wykwintny i wyjątkowy. Przyda nam się trochę pięknych kolorów, gdy za oknem szaro ;) Składniki( dla 2 osób): połówka piersi z kurczaka sól, pieprz, rozmaryn, czosnek granulowany 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 1-2 łyżki miodu 2 pomarańcze Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kotleciki, delikatnie rozbijamy i zamarynowujemy w soku z cytryny

Czerwona Porzeczka
Sałatka z kurczakiem i truskawkami 157

Składniki: - sałata roszponka - ser mozzarella - truskawki - dwie piersi z kurczaka - orzechy włoskie - migdały (płatki) - ziarna słonecznika Składniki na sos: - sos balsamiczny - miód Składniki na marynatę do piersi z kurczaka - 3łyżeczki soku z cytryny - 1łyżeczka musztardy - 3łyżeczki oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku - 1łyżeczka sosu sojowego - 1.5 łyżeczki miodu - świeży majeranek - sól, pieprz - szczypta papryki słodkiej Przygotowanie: 1 . Przygotowujemy marynatę(...)miseczki wlewamy sok z cytryny, oliwę z oliwek, sos sojowy, miód, dodajemy musztardę, posiekany ząbek czosnku i szczyptę papryki, wszystko razem mieszamy. 2. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy i oprószamy solą i pieprzem. Następnie dokładnie smarujemy wcześniej przygotowaną marynatą. Na zamarynowane piersi należy położyć świeży majeranek. Tak przygotowane piersi z kurczaka w marynacie należy przełożyć do szczelnego pojemnika i odstawić

Coś z niczego
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i sosem kebab-gyros 189

your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 osoby) 1 duża pierś z kurczaka 1 1/2 - 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii mała szczypta soli 1/2 łyżeczki cytrynowego pieprzu około 1 łyżeczki soku z cytryny sos kebab-gyros łagodny firmy Folwark miks sałat około 100 g 1 jogurt naturalny(...)plastrów. Następnie każdy plaster lekko ubijamy tłuczkiem. W misce przygotowujmy marynatę. Łączymy oliwę z oliwek z przyprawami (bazylią, ostrą czerwoną papryką, solą, cytrynowym pieprzem) i sokiem z cytryny. Obtaczamy nasze plastry z kurczaka w przygotowanej marynacie i wkładamy je na około 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyciągamy nasze mięso z lodówki i przekładamy do folii

Słodkie okruszki
Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z sosem kebab-gyros i ekspresową surówką 157

pyszny obiad pełen smaku i aromatu Składniki: (na 2 osoby) 1 duża pierś z kurczaka 1 1/2 - 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii mała szczypta soli 1/2 łyżeczki cytrynowego pieprzu około 1 łyżeczki soku z cytryny sos kebab-gyros łagodny firmy Folwark miks sałat około 100 g 1 jogurt naturalny(...)plastrów. Następnie każdy plaster lekko ubijamy tłuczkiem. W misce przygotowujmy marynatę. Łączymy oliwę z oliwek z przyprawami (bazylią, ostrą czerwoną papryką, solą, cytrynowym pieprzem) i sokiem z cytryny. Obtaczamy nasze plastry z kurczaka w przygotowanej marynacie i wkładamy je na około 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyciągamy nasze mięso z lodówki i przekładamy do folii

Słodkie okruszki
Kokardeczki według Blondyneczki :) 133

pobiegłam jak na skrzydłach na trening. Nazwa śmieszna, wiem, ale jakoś nie mam weny na wymyślenie jakiejś poważnej;) Składniki dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka sok z jednej cytryny 4 suszone papryczki chili 1 brokuł świeży lub 450 g mrożonego masło 4-5 ząbków czosnku kostka drobiowa pieprz świeży tymianek 250 g makaronu wstążki ok. 250 śmietanki(...)brokuła i gotujemy również al dente.Do woka wrzucamy 1/4 kostki masła, pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, którą wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy, potem wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, papryczki chili pokrojone w plasterki, wrzucamy kostkę drobiową, posypujemy pieprzem, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy część świeżego tymianku. Na końcu dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania