kurczak z cytryną - 1632 przepisów (strona:18/109)

Kurczak w jogurtowo-orzechowej panierce z puree ziemniaczano-brokułowym z pieczonymi warzywami 236

chrupiącej, orzechowej panierce! Jakie to pyszne, różne tekstury, uzupełniające się aromaty - koniecznie spróbujcie! Składniki: (dla 3 osób) 3 piersi kurczaka, 45 g orzechów brazylijskich, 45 g orzechów nerkowca, 1 łyżeczka za'ataru, 1/2 łyżeczki soli, skórka otarta z cytryny, 4-5 łyżek tartego parmezanu, kilka łyżek jogurtu naturalnego 5-6 marchewek, 1 łyżeczka sumaku, 1/4 suszonych płatków chili, 1/3 łyżeczka(...)świeża rukola Orzechy umieścić w pojemniku blendera i zmielić na drobne kawałki. Do orzechów dodać parmezan, skórkę startą z cytryny, za'atar i sól. W drugiej miseczce umieścić jogurt naturalny, a następnie włożyć do niego umyte, oczyszczone i osuszone piersi kurczaka. Kurczak powinien być dobrze otulony jogurtem naturalnym, a następnie dokładnie należy każdą pierś obtoczyć w orzechowej panierce. Tak przygotowane

Plate of Joy
Chicken Daily Superior 202

delikatnym ryżem gotowanym w zielonej herbacie oraz pikantną salsą ogórkową! :) Składniki na 4 porcje: Mięso 2 duże piersi kurczaka, pokrojone na 4 kawałki Marynata: 2 łyżki czarnej herbaty liściastej Irving Daily Superior, wrzątek, skórka otarta z 1 małej cytryny, 2 łyżki sosu sojowego  2 łyżki klarowanego masła lub oleju (do smażenia) czarny, świeżo mielony pieprz, sól morska do smaku(...)odstawiamy na 8-10 minut. Po tym czasie przecedzamy, uzupełniamy napar gorącą wodą do pojemności 250 ml. Studzimy. Do ZIMNEGO (!) wywaru dodajemy sos sojowy, skórkę z cytryny, oliwę i zalewamy kurczaka tak powstałą marynatą. Owijamy naczynie folią i wkładamy na noc do lodówki (lub co najmniej na kilka godzin). Wyciągamy 30 minut przed planowanym smażeniem. 2. Przygotowujemy salsę : obrane ogórki

Kuchnia Prezydentowej
GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA 281

O ziołach prowansalskich słów kilka: Herbes de Provence idealnie sprawdzają się w diecie bezsolnej. Wydobywają naturalny smak potrawy i łagodzą poczucie smaku soli w potrawie (szczególnie

Przepisy Aleksandry
Vol-au-vent z perliczką / kurczakiem 139

kurczaka, opakowanie ciasta francuskiego* 1 jajko, sos: 30 g masła, 30 g mąki pszennej, 250 ml śmietany 22% płynnej, 2 żółtka, sól, 1 łyżeczka chrzanu, sok z cytryny, cukier Perliczkę lub kurczaka obrać z kości, mięso pokroić w niewielkie kawałki. Z ciasta wyciąć krążki – wielkość zależy od nas, ja przygotowałam porcje jednoosobowe. Na jedną porcję potrzebne są trzy krążki(...)Posmarować rozmąconym jajkiem i upiec na złoty kolor. Masło roztopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Dodać śmietankę, mieszając zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z żółtkami. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. Ja dodałam troszkę chrzanu. Mięso podgrzać najlepiej w rosole. Złożyć Vol-au-vent: Ciasto powinno być ciepłe (podgrzać w piekarniku o ile jest zimne). Ułożyć krążek ciasta

królestwo garów
Cytrusowo- rozmarynowa pierś z kurczaka 189

smaku, staje się bardziej wykwintny i wyjątkowy. Przyda nam się trochę pięknych kolorów, gdy za oknem szaro ;) Składniki( dla 2 osób): połówka piersi z kurczaka sól, pieprz, rozmaryn, czosnek granulowany 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 1-2 łyżki miodu 2 pomarańcze Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kotleciki, delikatnie rozbijamy i zamarynowujemy w soku z cytryny

Czerwona Porzeczka
Sałatka z kurczakiem i truskawkami 205

Składniki: - sałata roszponka - ser mozzarella - truskawki - dwie piersi z kurczaka - orzechy włoskie - migdały (płatki) - ziarna słonecznika Składniki na sos: - sos balsamiczny - miód Składniki na marynatę do piersi z kurczaka - 3łyżeczki soku z cytryny - 1łyżeczka musztardy - 3łyżeczki oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku - 1łyżeczka sosu sojowego - 1.5 łyżeczki miodu - świeży majeranek - sól, pieprz - szczypta papryki słodkiej Przygotowanie: 1 . Przygotowujemy marynatę(...)miseczki wlewamy sok z cytryny, oliwę z oliwek, sos sojowy, miód, dodajemy musztardę, posiekany ząbek czosnku i szczyptę papryki, wszystko razem mieszamy. 2. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy i oprószamy solą i pieprzem. Następnie dokładnie smarujemy wcześniej przygotowaną marynatą. Na zamarynowane piersi należy położyć świeży majeranek. Tak przygotowane piersi z kurczaka w marynacie należy przełożyć do szczelnego pojemnika i odstawić

Coś z niczego
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i sosem kebab-gyros 264

your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 osoby) 1 duża pierś z kurczaka 1 1/2 - 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii mała szczypta soli 1/2 łyżeczki cytrynowego pieprzu około 1 łyżeczki soku z cytryny sos kebab-gyros łagodny firmy Folwark miks sałat około 100 g 1 jogurt naturalny(...)plastrów. Następnie każdy plaster lekko ubijamy tłuczkiem. W misce przygotowujmy marynatę. Łączymy oliwę z oliwek z przyprawami (bazylią, ostrą czerwoną papryką, solą, cytrynowym pieprzem) i sokiem z cytryny. Obtaczamy nasze plastry z kurczaka w przygotowanej marynacie i wkładamy je na około 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyciągamy nasze mięso z lodówki i przekładamy do folii

Słodkie okruszki
Kokardeczki według Blondyneczki :) 177

pobiegłam jak na skrzydłach na trening. Nazwa śmieszna, wiem, ale jakoś nie mam weny na wymyślenie jakiejś poważnej;) Składniki dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka sok z jednej cytryny 4 suszone papryczki chili 1 brokuł świeży lub 450 g mrożonego masło 4-5 ząbków czosnku kostka drobiowa pieprz świeży tymianek 250 g makaronu wstążki ok. 250 śmietanki(...)brokuła i gotujemy również al dente.Do woka wrzucamy 1/4 kostki masła, pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, którą wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy, potem wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, papryczki chili pokrojone w plasterki, wrzucamy kostkę drobiową, posypujemy pieprzem, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy część świeżego tymianku. Na końcu dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki

Blondynka Gotuje
Kurczak pieczony na warzywach 295

Szybki, dietetyczny obiad. Kurczak pieczony w piekarniku z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Dzięki bazylii i skórce z cytryny bardzo orzeźwiające danie. Składniki na 2 porcje: 2 filety z piersi kurczaka 1 cukinia 10 szt pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy skórka z połowy cytryny, starta listki bazylii sól, pieprz Filety umyć, przekroić wzdłuż na cieńsze kawałki. Oprószyć solą(...)pieprzem. Cukinię pokroić w słupki. Czosnek pokroić na plasterki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. W misce wymieszać oliwę, skórkę z cytryny, bazylię oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię i filety z piersi kurczaka umieścić w naczyniu do zapiekania. Polać mieszkanką z oliwy i ziół. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 10 minut. Po tym czasie przewrócić filety

Moja Galeria Smaku
Obiad na szybko - grillowana pierś z kurczaka z sałatą i oliwkami 190

kuchnię niskowęglowodanową - pierś z kurczaka podana z sałatką i oliwkami. Składniki : - filet z piersi kurczaka - przyprawa do kurczaka - oregano - zioła prowansalskie - sałata masłowa - czarne oliwki - oliwa - cytryna Przygotowanie : Filet obtoczyć w przyprawie do kurczaka i posypać ziołami. Następnie smażyć około 15 minut na patelni beztłuszczowej. Umyć i posiekać sałatę i wymieszać ją z oliwkami. Na końcu pokropić sałatkę oliwą

Kuchenne innowacje
Curry z kurczaka z warzywami 403

zabrać do pracy. Tym razem propozycja urozmaicona o większą ilość warzyw. Curry z kurczaka z warzywami               Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 mała papryka 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 150 ml przecieru pomidorowego 1 pomidor 2 garści zielonej fasolki ½ cukinii lub bakłażana 2 ząbki czosnku(...)ostrygowego lub rybnego łyżka startego korzenia imbiru Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty. Imbir ścieramy lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Kurczaka doprawiamy imbirem, sokiem z cytryny, sosem ostrygowym i mieszanką przypraw . Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cebulę, czosnek, chili ,paprykę, cukinię kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie cebulę, czosnek oraz papryczkę

Mania Gotowania
Tażin z kurczaka z kiszoną cytryną i oliwkami 180

ziół i przypraw. Był to marokański tażin z kurczakiem i kuskusem na którego przepis zapraszamy poniżej Składniki: - 4 udka z kurczaka - 1 duża cebula - 4 ząbki czosnku - kmin rzymski (kumin) - kolendra w ziarenkach - cynamon - imbir - sól - ćwiartka kiszonej cytryny - 1 puszka krojonych pomidorów - 1/2 pęczka kolendry - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1/2 szklanki kuskus - 1/2 szklanki wody - 20 g zielonych oliwek(...)wrzucamy do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Na patelni prażymy trochę kminu i kolendry a następnie rozgniatamy je w moździerzu i dodajemy do kurczaka. Potem dodajemy trochę cynamonu, świeżego imbiru startego na tarce i ćwiartkę pokrojonej kiszonej cytryny. Na koniec dodajemy pomidory z puszki bez skórki i dusimy wszystko razem aż kurczak nam zmięknie, a wszystko razem przeniknie smakami i aromatami

Kuchenne Wariacje
KURCZAK TIKKA MASALA Z MIGDAŁAMI i WĘDZONĄ PAPRYKĄ 203

czosnku, imbirze i soku z cytryny. Krótko obsmażone, a następnie duszone w pysznym, pomidorowo-kokosowym sosie z dodatkiem zmielonych migdałów.  To danie najlepiej smakuje z białym ryżem lub chlebkiem naan . Koniecznie podajecie je z jogurtem naturalnym i cząstkami limonki lub cytryny do wyciśnięcia.   SKŁADNIKI /  2 porcje 2 pojedyncze filety z kurczaka (ok. 2 x 200 g) MARYNATA(...)masala, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 25 g masła 1 łyżka oliwy DO PODANIA: jogurt naturalny, pokrojona na cząstki limonka lub cytryna, posiekane listki kolendry lub natki pietruszki, świeża papryczka chili, ugotowany na puszysto ryż WYKONANIE KURCZAKA myjemy, dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach i oczyszczamy z białych błon. Każdy filet kroimy na ok. 6 plastrów i dokładnie obtaczamy mieszance

cool and minty
Chrupiący kurczak z mandarynkami, suszonymi jabłkami, nutą czosnku i cytryny 194

Przepis autorski (mój). Kurczak powstał bez jakichkolwiek planów - pod wpływem chwili, presji czasu i własnej pomysłowości. Efekt? Rewelacyjny! Doskonale sharmonizowany smak, miękkie, soczyste mięso i delikatnie chrupiąca skórka. Kurczaka możecie doprawić wg własnego smaku, np. posypać ostrą papryką lub odrobiną soli. 1-1,5 kg dowolnych części kurczaka przyprawa do kurczaka z czosnkiem sok z 1/2 cytryny (małej(...)mandarynki 1 garstka suszonych jabłek Dodatkowo: 2 łyżki mleka 1-2 łyżki bułki tartej olej   Umyte i osuszone części z kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym - uprzednio wysmarowanym olejem. Mięso skropić sokiem z cytryny, obłożyć czosnkiem (ząbki rozdzielić, ale nie obierać), jabłkami i rozdzielonymi cząstkami mandarynek. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około

Di gotuje
Czosnkowo-imbirowa pierś z kurczaka 241

rozgrzewającego imbiru. Mięso jest kruche, delikatne i bardzo aromatyczne. Idealne również na kanapki. 800 g filetu z piersi kurczaka 3 ząbki czosnku Przyprawa do kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki pieprzu Pierś z kurczaka dokładnie(...)myjemy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i nacieramy pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut. Mięso podałam z ugotowanymi warzywami

VioletoweKucharzenie