skórkę otartą z połowy cytryny. Całość utarłem do uzyskania przyprawy o dość jednolitej konsystencji. Piersi kurczaka umyłem i oczyściłem z wszelkich błon i niedoskonałości, a następnie pokroiłem je w cienkie - około półcentymetrowe plasterki w poprzek włókien mięśniowych. Pokrojonego kurczaka skropiłem sokiem z połowy cytryny. Dodałem do niego 3 łyżki oliwy i przygotowaną wcześniej przyprawę. Całość dokładnie wymieszałem, tak aby każdy(...)kawałek kurczaka pokrył się dokładnie przyprawą. Zamarynowanego kurczaka wstawiłem na pół godziny do lodówki, a po wyjęciu smażyłem przez około pięć minut na mocno nagrzanej patelni. W miseczce wymieszałem 200 gram jogurtu greckiego i 3 łyżki majonezu. Dodałem 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, a także drobno posiekany pęczek natki koperku. Całość przyprawiłem solą i pieprzem
Wyprawy kulinarneSkładniki: 250 g piersi z kurczaka 1 marchewka 1 mniejszy por 2 ząbki czosnku kilka kropel cytryny pół kubka jo gu rtu nat u ralnego 1 łodyga selera naciowego só l, pieprz, imbir, tymianek ły żeczka miodu ( ja mam wielokwiatowy ) Przygotowanie: K urczaka umyć , osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprze m, imbirem. Dodać łyżeczkę miodu(...)patelnię do mięsa ( nie będzie takie suche ). Kurczaka w razie potrzeby doprawić jes zcz e raz. Kiedy por zmięknie skropić wszystko kilkoma kroplami cytryny, wymieszać , wyłączyć ogień. Kurczaka podałam na sałacie lodowej z sosem..... Pół kubka jogurtu wymieszałam z solą, piepr zem, kilkoma kroplami cytryn y , zmiażdżonym czosnkiem , a na koniec dodałam pół łyżeczki
Gaździnka warzypomidorków koktajlowych 4 łyżki pestek dyni Sos 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz ziołowy kilka kropli soku z cytryny Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, kurkumę, tymianek, sól i kilka szczypt pieprzu ziołowego. Nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki(...)cukinię, kurczaka, posypujemy prażonymi pestkami dyni. Na wierzchu układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Sos Do jogurtu dodajemy wszystkie przyprawy i sok z cytryny. Doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Sałatkę z kurczakiem i cukinią podajemy na zimno lub z jeszcze ciepłym kurczakiem. Jej idealnym uzupełnieniem jest sos jogurtowo-ziołowy. Cukinia zwiera witaminy
My Chcemy Jeśćpiersi z kurczaka 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki przyprawy do złocistego kurczaka Knorr 3 łyżki soku z cytryny 1 puszka brzoskwiń Jednym z moich ulubionych zestawień, jest łączenie różnorakich mięs z owocami. Szaszłyki, które dzisiaj zaprezentuję łączą w sobie takie właśnie zestawienie. Są delikatne i soczyste. Doskonale(...)smakują serwowane z sosem czosnkowym. Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokroić na małe kwadratowe kawałki. Przełożyć do miski i wymieszać je z jogurtem, przyprawą do złotego kurczaka i sokiem z cytryny. Przykryć i trzymać w lodówce przez minimum 3 godziny. Brzoskwinie odsączyć na sitku i podzielić na nieco większe niż mięso kawałki. Przygotować patyczki
Świat Domowej KuchniSkładniki / Ingredients: 500 g piersi kurczaka / 500 g chicken breast 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic sok z cytryny / lemon juice 4 łyżki przyprawy do kurczaka / 4 tablespoons seasoning for chicken 1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt 1 łyżeczka kurkumy / 1 teaspoon turmeric 2 łyżki oleju / 2 tablespoons oil masło do wysmarowania formy / butter to grease the form(...)Najpierw musimy dobrze umyć kurczaka, osuszyć i pokroić na równe kawałki (aby wszystkie kawałki kurczaka upiekły się w tym samym czasie). Po przygotowaniu kurczak wkładamy go do miski, dodajemy sok z cytryny, czosnek, kurkumę, sól, olej i przyprawę do kurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo). Potem trzeba wszystko dobrze wymieszać i odstawić tak na około 15 minut
Projekty ze smakiemobróbki, za to doskonale przejmuje zadane mu aromaty. Danie nie jest wymyślne, proste smaki i krótka lista składników to przepis na kulinarny sukces. - 4 podudzia kurczaka - 4 ząbki czosnku - 1 cytryna ( skórka + sok ) - sól do smaku - olej do smażenia - ok. 3-4 łyżki - 1 łyżka masła Cytrynę sparzyć. Obieraczką do warzyw ściąć skórkę - bez białej części
kawawszklancesię zainspirujecie i gotować będziecie ! A ja nie czuje jak rymuje? SKŁADNIKI PODANE NA JEDNĄ PORCJĘ. SKŁADNIKI: - 100G piersi z kurczaka - papryka czerwona -papryczka chili - cebula malutka lub 1/5 dużej - ząbek czosnku - 1/4 pora - sok z połowy cytryny - łyżeczka maggi PRZYPRAWY: - kminek 1/2 łyżeczki - chilli 1/2 łyżeczki - papryka słodka 1 łyżeczka - curry 1 1/2 łyżeczki +ryż według uznania u mnie(...)minut i dodaj kminek chili, słodką paprykę. Mieszaj i smaż ok 5 minut. Dodaj posiekaną paprykę. 4) Pokrojonego kurczaka wymieszaj z curry. 5) Na patelnię dodaj cytrynę, chilli, maggi i kurczaka. 6) Smaż i mieszaj do miękkiego i gotowego do jedzenia kurczaka :) 7) Podawaj z ryżem SMACZNEGO! CAŁOŚĆ MA OK: 320kcal
fitolarun.blogspot.comchrupiącego kurczaka z rożna! SKŁADNIKI: -1 szt kurczaka - 2 łyżki octu winnego - 3 łyżki oleju - 1 łyżka przyprawy do kurczaka - 1 łyżka sosu sojowego - imbir - sok z cytryny - sproszkowane chili Kurczaka nacieramy mieszanką przypraw i marynujemy 3 godziny w lodówce. Pieczemy na rożnie (ten ważył 2 kg) piekłam 1,5 godziny w temp. 215 stopni C. Smcznego! PS. Taki
SMYKWKUCHNInieco bardziej ostrą ( choć nie jest taka ostra jakby nazwa wskazywała ;) ) Świetnie nasycą , ale i też rozgrzeją w te coraz chłodniejsze dni! Do dzieła! SKŁADNIKI : * podudzia z kurczaka – 3 szt * cytryna – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * tymianek – 3 gałązki * masło – 30 g * mąka pszenna – 1 łyżka * olej rzepakowy – 50 ml * kolorowy pieprz(...)smaku * sól – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Podudzia z kurczaka myjemy , osuszamy , oprószamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem ( jego ilość zależy od tego jak ostrą chcemy mieć potrawę ). Wyparzoną cytrynę kroimy w plastry , czosnek obieramy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym. Wkładamy nasze mięso. Obok dodajemy cytryny , czosnek i tymianek. Całość skrapiamy resztą oleju. Wkładamy do nagrzanego na 180C
Ostra na Słodkoznaczenia jest jakość pomidorów jakich użyjecie. Nie powinny być kwaśne i wodniste. Kurczaka możecie zastąpić indykiem i odpowiednio wydłużyć czas gotowania w sosie ( do około 30 minut). SKŁADNIKI / 4 PORCJE 2 filety z kurczaka 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego / roztartego(...)KURCZAK :Kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty (pozostałą marynatę zachowujemy) i łyżką lub papierowym ręcznikiem usuwamy jej nadmiar. Obsmażamy na patelni, na dużym ogniu, na 1 łyżce oleju, po około 1 minucie z każdej strony. Przekładamy do gotującego się sosu, dodajemy zachowaną marynatę, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu przez kolejne 10 minut, lub nieco dłużej, aż kurczak będzie
cool and mintyzjeść od razu po przyrządzeniu. Smacznego! Potrzebne nam są: - 2 duże lub 3 mniejsze banany - cebula - por (biała część) - 0,5 sporej lub 1 mała pierś z kurczaka - zielony ogórek - cytryna - 2 kostki bulionu warzywnego - 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego - po łyżce mąki, sproszkowanego imbiru i przyprawy curry - cukier Przepis: Warzywa i banany umyć. Cebulę(...)pokroić w pół-krążki. Ogórek pokroić w plasterki lub słupki. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cząstki. W garnku zagotować półtora litra wody z dodatkiem kostek bulionowych. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące wymieszanej z imbirem, obsmażyć na łyżce oliwy i przełożyć do gotującego się bulionu. Na reszcie tłuszczu obsmażyć cebulę i por, po czym dołożyć
W poszukiwaniu inspiracjicytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę szat k u j emy. 2. Selera obieramy, ścier amy na tarce do jarzyn i skrap iamy sokiem z cytryny. 3. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy. 4. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki: 12 sztuk pałki kurczaka, 4 łyżki sok z cytryny, 1 łyżka papryka ostra, 1 łyżeczka maggi, 1 łyżka kucharek, 1/4 szklanki olej rzepakowy, - ile potrzeba mąka pszenna, 4 łyżki olej rzepakowy, 4 szklanki woda umyte pałki kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym sok z cytryny, maggi, olej, paprykę ostrą, kucharka wymieszać i włożyć do marynaty pałki nacierając marynatą - zostawić na całą
W Mojej Kuchni Lubiępotrawa, która podbiła moje podniebienie. :-) Risotto w bardzo apetycznej barwie, o ciekawym smaku. Sycące, niewymagające i prawie jednogarnkowe, bo jedynie kurczaka trzeba podsmażyć osobno. Wyjątkowości nadaje mu wiosenny kolor. Zielone warzywa (groszek, seler, szpinak), nuta mięty i cytryny - mniam! Można zrobić je o każdej porze roku, bo użyte produkty dostępne są przez cały rok. 2 filety z kurczaka(...)które odparowujemy. Po tym czasie dodajemy po chochelce wody, za każdym razem czekając aż ryż ją wchłonie. 3. Kiedy ryż będzie już miękki, dodajemy skórkę z cytryny, miętę, groszek, ser i podsmażonego kurczaka. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchnikróluje szparagami. Skoro mają wszyscy, mam i ja :) Zapraszam Was na wersję pomidorową szparagów :) Składniki: Pęczek szparagów białych pierś z kurczaka cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku bazylia(...)pieprz, curry natka pietruszki ryż żółty ser Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne części. Sos sojowy, drobno posiekany czosnek, bazylię, pieprz i curry mieszamy z cytryną. Panierujemy w sosie kurczaka i odstawiamy na godzinę. Szparagi obieramy i kroimy. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy kurczaka na małym ogniu. Kurczaka przekładamy do miseczki, a na nieumytej patelni
ChilliJemy